Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

 (www.teatry.teatrnn.pl)

4 teatry i brama

106 godzin nagrań, 198 relacji mówionych, 110 fotografii archiwalnych. Dwie nowe strony internetowe poświęcone historii życia teatralnego i Bramie Grodzkiej oraz specjalny numer Scriptores \"Chatka Żaka. 4 teatry”.

Oceniamy lubelskie restauracje. "Valentino. Chleb i wino” w Konopnicy

Oceniamy lubelskie restauracje. "Valentino. Chleb i wino” w Konopnicy

Na kulinarnej mapie Lublina i okolic pojawił się mocny gracz. W nowej restauracji, położonej przy kraśnickiej szosie, gotuje Janusz Ozga, człowiek, który uczył się zawodu od wielkich mistrzów (Józef Łanczont, Kazimierz Mirosław), potem stworzył kuchnię w \"Dworze Anna”, wprowadzając do karty zupę kniazia Boberka i mostek cielęcy. Przez kilka lat gotował w Wiedniu – teraz opracował kartę i gotuje w \"Valentino”.

Zupy najbardziej przydają się na ostre, jesienne chłody (Maciej Kaczanowski)

Przez zupę do serca. Kapuśniak, żurek, zalewajka, dyniowa

Aż się wierzyć nie chce, że Europejczycy najbardziej zazdroszczą nam fantastycznych zup. A jeśli mamy ich w kuchni polskiej ponad 400, to jest się czym chwalić. Zupy najbardziej przydają się na ostre, jesienne chłody. Żurek na wędzonce, kapuśniak na żeberku czy zupa dyniowa z imbirem sprawią, że zrobi się gorąco.

 (Wojciech Nieśpiałowski)
film

Teatr Stary: Co zobaczymy w 2014 roku? (wideo)

Koncert Piotra Szczepanika, nieme kino z muzyką na żywo, spektakl o Henryce Krzywonos, koncert Acquaphonica i nowy spektakl Teatru Roma. A na deser własna produkcja. Juliusz Machulski wyreżyseruje sztukę o florenckim dyplomacie, którego pisma znalazły się na kościelnym indeksie ksiąg zakazanych.

Tawerna Grecka Cyklady w Puławach

Tawerna Grecka Cyklady w Puławach (recenzja)

Trudno ją znaleźć, bo schowała się w podziemiach, dyskretnie stylizowanych na greckie klimaty. Byliśmy tam w niedzielę, o 18 w środku z trudem znaleźliśmy stolik.

Marta i Stanisław Stelmachowie od 20 lat prowadzą w Pułankowicach rodzinną restaurację (Archiwum)

Znani restauratorzy i kucharze. Serce na dłoni, niebo na talerzu

Pasją męskiej części rodziny zawsze było łowiectwo, damskiej: ogród i dobry smak. Marta i Stanisław Stelmachowie od 20 lat prowadzą w Pułankowicach rodzinną restaurację. Dlatego od nich rozpoczynamy nowy cykl prezentujący znanych restauratorów i kucharzy. My zdradzimy ich pasje, oni sekrety na ich najciekawsze potrawy.

"Liza", czyli Dostojewski według Witt-Michałowskiego

"Liza", czyli Dostojewski według Witt-Michałowskiego

W środę i czwartek (13 i 14.11) o godz. 19 w Sali Widowiskowej Centrum Kultury (ul. Peowiaków 12) możecie obejrzeć najnowszy spektakl Łukasza Witta-Michałowskiego „Liza” oparty na opowiadaniu Fiodora Dostojewskiego „Wieczny mąż”. Kto lubi Dostojewskiego i jego „przeklęte problemy”, powinien „Lizę” zobaczyć koniecznie.

 (Materiał Organizatora)

Teatr Czytelni Dramatu: "W imię ojca i syna"

W piątek i sobotę, 8 i 9 listopada, o godz. 20 w ACK Chatka Żaka możecie zobaczyć spektakl, nawiązujący do listopadowej zadumy nad przemijaniem.

 (Materiał Organizatora)

"Polowanie na łosia" w Andersenie

Jeśli lubicie czarne komedie w romantycznym stylu, koniecznie zajrzyjcie do Teatru Andersena. W piątek, 8 listopada, o godz. 18 na górnej scenie Teatr Ziemi Chełmskiej pokaże spektakl dla dorosłych \"Polowanie na łosia” w reżyserii Bogusława Byrskiego.

Bar pod Bykiem w Kazimierzu Dolnym (recenzja)

Bar pod Bykiem w Kazimierzu Dolnym (recenzja)

Nie ma byka. W tej klimatycznej restauracji, schowanej na malowniczym Małym Rynku, są za to najlepsze pierogi w Kazimierzu, okolicy, Lublinie, a nawet dalej.