Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Danuta Pietrusik z Kodnia chce odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnack

Kodeński smak

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu \"Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)

Sezon na szparagi

Lubiła je księżniczka Bona, opisywał Adam Mickiewicz, zajadał się nimi Bolesław Leśmian w Hrubieszowie. Przed wojną hodowano je w każdym polskim dworze. Polecały je Monatowa i Ćwierczakiewiczowa. Sezon na szparagi w pełni, grzech nie skorzystać.

Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)

Sezon na szparagi

Lubiła je księżniczka Bona, opisywał Adam Mickiewicz, zajadał się nimi Bolesław Leśmian w Hrubieszowie. Przed wojną hodowano je w każdym polskim dworze. Polecały je Monatowa i Ćwierczakiewiczowa. Sezon na szparagi w pełni, grzech nie skorzystać.

W ogródku "Zamkowej kuchni" dobrze smakują wina i sery

Restauracja "Zamkowa kuchnia". Recenzja

Mają zupę złotników, jesiotra, schabowy z kostką i sałatki Czarnej Damy.

Sergiusz Sterna-Wachowiak (Maciej Kaczanowski)

Odkrywanie Lublina jak odkrywanie Atlantydy

Lublin jest bramą Wschodu, która stoi w centrum Kresów. Czy pograniczne położenie, gościnność i wielokulturowy pejzaż sprawią, że turyści z Europy zostawią tu pieniądze? – Zdecydowanie tak. Lubelskie ma najlepsze lata przed sobą. Musicie o sobie opowiadać. Polsce i Europie.

 (MATERIAŁY ORGANIZATORA)

Jaś i Małgosia w Teatrze Andersena

Spektakle – 31 maja i 1 czerwca o godz. 9. 30 i 11, 3 czerwca o 12. Bilety w cenie 20–25 zł.

Akcja sztuki toczy się w starożytnych Atenach. (ARCHIWUM TEATRU OSTERWY)

Woody Allen i Bóg

Ironiczny spektakl 31 maja i 1 czerwca w Teatrze Osterwy.

 (Fot.. Jacek Świerczyński)

Restauracja "Ulice Miasta". Recenzja

Mają ryby, sery, dobre wina, dla dzieci naleśniki Kubusia Puchatka! To dobra restauracja, od lat trzyma poziom. Oto nasza recenzja.

 (Maciej Kaczanowski)

Bychawa: Ugotują 70 tysięcy pierogów. Zagra Dżem

Zespół Dżem będzie gwiazdą rozpoczynającego się w niedzielę o godz.13 w Bychawie Ogólnopolskiego Festynu \"W Krainie Pierogów”.

 (Tomasz Zalewski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smaki w podróży

W Krakowie najbardziej smakowały cebularze. Katowice oszalały na punkcie kazimierskich kogutów. We Wrocławiu i Poznaniu hitem był forszmak po lubelsku. Gdańsk rozsmakował się w gryczakach. A w Łodzi przebojem był słodki jaglak. 25 maja Smaki Lubelszczyzny pojawią się w Galerii Olimp w Lublinie.