Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

 (Maciej Kaczanowski)

Cymes albo smak Kazimierza

Matzerbrajt podawało się z marmoladą lub cynamonem. Ziemniaczane placki lateks z sokiem. Pierogi kreplach w zupie. Gęsie pipki z chałką i surówką z tartej rzepy. Kuchnia w przedwojennym Kazimierzu pachniała cebulą, cynamonem i bajglami, których zapach unosił się nad rynkiem. Dziś tradycje tamtej smacznej kuchni pielęgnuje Robert Sulkiewicz.

Krzysztof Babicki (Jacek Świerczyński)

Warto smakować życie

- Schulz rysował pragnienia. Także erotyczne. Jeśli one pokryją się z pragnieniami widowni, to spektakl zaiskrzy - mówi Krzysztof Babicki, reżyser prapremierowego spektaklu \"Noc wielkiego sezonu” w Teatrze Osterwy.

 (stock. xchng)

Trzy smaczne godziny w Radiu Lublin. Przepisy na bycie razem

W życiu jest nam dobrze i źle, kiedy jest nam tylko dobrze, to niedobrze. Dlatego potrzebne są przepisy na bycie razem. Każdy z nas ma popisowe danie, które sprawia, że serce najbliższej osoby topnieje. W piątek, 13 listopada od dziewiątej do dwunastej przepisy na bycie razem. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.

 (Maciej Kaczanowski)

Przepisy naszych dziennikarzy. Cezary Samczuk: Kwaśnica

Lubi żeberka w miodzie. Lubi gotować. Lubi dobrze zjeść. Jego popisowym daniem jest kwaśnica.

 (Maciej Kaczanowski)

Gdzie można zjeść dobrą golonkę na Lubelszczyźnie?

Jedni lubią golonkę sporządzoną według przepisu Kazimierza Grześkowiaka. Inni golonkę prosto z wody. Z musztardą i chrzanem. Jeszcze inni golonkę w kapuście. Na Lubelszczyźnie jest parę miejsc, gdzie znają się na golonce. Oto kilka z nich.

 (stock. xchng)

Hit: Ciasto marchewkowe

Zwane też marchewkowcem lub piernikiem z marchwi. Ciasto marchewkowe jest na topie. Jak za ciastami nie przepadam, to marchewkowiec jest wyjątkiem.

 (Waldemar Sulisz)

Przyprawy, ktore warto poznać. Liście curry

Suszone można kupić w marketach, świeże w Londynie. Pomimo zbieżności nazwy liście drzewa \"Murraja Koeniga” nie zawsze są składnikiem popularnej przyprawy curry. Nazwa tej mieszanki pochodzi od słowa kari (warzywa).

 (stock. xchng)

Kuchnia wegetariańska. Zupa z cieciorki, kolendry i garam masali

Uwodzi aromatem kminu z kaszmiru, kusi pikantną obietnicą pieprzu. Delikatną wonią kolendry, słodyczą cynamonu. Kusi jak korzenne perfumy roztarte na ciele. Ma wiele postaci, w każdej zaklęty jest temperament tego, kto garam masalę komponuje. Pochodzi z północnych Indii, najlepiej kupować ją na indyjskich bazarach. Tam artyści smaku komponują masale do ryb, mięs czy warzyw.

 (Jacek Świerczyński)

Karp z borowikami. I racuszkami cebulowymi

Bardzo cenię talent kulinarny Andrzeja Malinowskiego. Szanuje polską kuchnię, twórczo ją dopełnia. Zna się na rybach. W kuchni potrafi być prestidigitatorem. Zrobiliśmy z nim karpia. Polecam.

 (stock. xchng)

Placki rybne ze śmietaną chili

Zapowiadają się bardzo smakowicie. Skoro kotlety z ryby są pyszne, to placki według poniższego przepisu podane z gęstą, kwaśną śmietaną doprawioną ostrym sosem chili - nie powinny być gorsze. Zapraszam do testów.