Zwane też marchewkowcem lub piernikiem z marchwi. Ciasto marchewkowe jest na topie. Jak za ciastami nie przepadam, to marchewkowiec jest wyjątkiem.
Składniki
17 dag cukru
20 dag marchewki
3 jaja
3 dag masła
50 ml oleju
15 g sody oczyszczonej
sól
przyprawa do piernika
tłuszcz do formy
proszek do pieczenia.
Wykonanie
2 dag cukru zrumienić na karmel, rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić.
Masło stopić, schłodzić i wymieszać z olejem. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i ubijając dalej stopniowo dodawać olej z masłem. Do utartych żółtek dodawać po łyżce mąki i utartej marchewki, na koniec połączyć z ubitą pianą.
2 małe keksówki wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. i piec około 40 do 50 minut. Pod koniec nakłuć ciasto patyczkiem – jeśli będzie suchy – ciasto jest gotowe.
Żeby marchewkowiec był jeszcze bardziej smaczny, warto dodać 10 dag mąki żytniej do 20 dag pszennej.