Zapowiadają się bardzo smakowicie. Skoro kotlety z ryby są pyszne, to placki według poniższego przepisu podane z gęstą, kwaśną śmietaną doprawioną ostrym sosem chili - nie powinny być gorsze. Zapraszam do testów.
Składniki
300 g bobu lub grochu
900 g filetów z białej ryby
oliwa, mąka, biały pieprz, sól
kwaśna śmietana
sos chili
Wykonanie
Odcedzić ziemniaki z bobem, utłuc. Rozdrobnić rybę na nieduże kawałki. Dodać do ziemniaków z bobem, delikatnie wymieszać, doprawić pieprzem. Uformować 8 placków i obtoczyć w mące.
Usmażyć na teflonowej patelni posmarowanej oliwą.
Podawać z miseczką śmietany skropionej sosem chili.
Przepis podaję za książką: Ryby i owoce morza. 101 sprawdzonych przepisów. Oficyna Imbir, Warszawa.