Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

 (W. Sulisz)

Robimy wędliny. Schab ze śliwkami

Zamiast kupować wędliny, które udają wędliny, lepiej kupić mięso, upiec i robić kanapki. Na przykład upiec schab ze śliwkami.

 (stock. xchng)

Hity polskiej kuchni. Kaszuby: Salceson z grzybów

Choć na Lubelszczyźnie Polska smakuje najlepiej, to inne regiony też mają bardzo smaczne potrawy. Oto salceson z grzybów. Przysmak nad przysmaki.

 (W. Sulisz)

Historia słynnych nalewek: Jarzębiak z Lanckorony

Historia jarzębiaku sięga XVI wieku. Najlepszy wyrabiano w Lanckoronie. W XIX wieku jarzębiak z dodatkiem ziół i młodych pędów sosny produkowała Fabryka Wódek Zdrowotnych i Likierów arcyksięcia Rainera Habsburga, mieszcząca się przy dworze w Izdebniku.

 (W. Sulisz)

Robimy pigwówkę

Z nastaniem września, kiedy w ogrodach i na polach dojrzewały owoce, w polskich domach namiętnie robiono nalewki, które królowały w apteczkach. Do bardziej popularnych należały nalewki z agrestu, wiśni, wiśniaki, miodowe maliniaki. Oraz pigwówka.

 (stock. xchng)

Wasze przepisy: Danuta Niżyńska: Nalewka limonkowa

Jest bardzo aromatyczna, idealnie nadaje się do herbaty. Herbatka z nalewką limonkową łagodnie koi jesienne przeziębienia.

 (W. Sulisz)

Przetwory: Konfitura z pigwy oraz likier pigwowy

Ma od cytryny więcej witaminy C i na głowę bije ją aromatem. Złoci się na krzakach i straganach. Robimy pigwę na zimę. Gdy przyjdzie zima, obok herbaty podanej w szklankach, na talerzyku podamy konfiturę z pigwy. W całej kuchni zapachnie słonecznym latem.

 (W. Sulisz)

Dynia? Jeszcze mi mało. Pikantny dip dyniowy

Tak jak nie mogę się dyni nafotografować, tak nie mogę się jej najeść. Oto intrygujący przepis na dip, który pochodzi z książki Marleny Spieler \"Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje\", wyd. Siedmioróg, 2005. Muszę spróbować...

 (W. Sulisz)

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin. Trzy smaczne godziny o grzybach!

W piątek, 9 października od 9 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem\": Gdzie w weekend będą grzyby? Jak mrozić grzyby? Kurki w sosie. Rydze z patelni. Podgrzybki z cukinią. Zapraszamy. Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz

 (M. Kaczanowski)

Marek Niedźwiecki: Za grzyby oddam (prawie) wszystko

Każdego roku mrozi grzyby. Po to, żeby pachniały w kuchni całą zimę. Marek Niedźwiecki mówi, że za grzyby odda prawie wszystko. Nie jest wyjątkiem. Dziś podpowiadamy, jak zamrozić grzyby. I co można z nich zrobić pysznego.

 (stock. xchng)

Wasze przepisy. Lech Cwalina: Schab w soli

Z kolekcji przypraw wybiera sól. Zasypuje nią schab. Piecze. I schab jest soczysty. Rozpływa się w ustach. I wcale nie jest słony. Kto tak piecze schab? Lech Cwalina.