W piątek, 9 października od 9 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem": Gdzie w weekend będą grzyby? Jak mrozić grzyby? Kurki w sosie. Rydze z patelni. Podgrzybki z cukinią. Zapraszamy. Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Trochę popadało, czwartek wyszedł rekordowo ciepły. W piątek powinny być grzyby.
Podamy sposoby na marynowanie, solenie i suszenie grzybów. Będą sprawdzone przepisy. A ja podaję zapomniany przepis na grzyby po litewsku.
Grzyby po litewsku
Większe pieczarki kroimy w kawałki, boczniaki w kostkę. Siekamy kilka cebul, podsuszony żytni chleb kruszymy lub ścieramy na tarce. Rondel o grubym dnie smarujemy masłem, układamy część grzybów, posypujemy siekanym czosnkiem, chlebem, na który wykładamy wiórki masła.
Trochę soli, pieprzu i następna warstwa. Na wierzch nakładamy warstwę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pychotka.