Każdego roku mrozi grzyby. Po to, żeby pachniały w kuchni całą zimę. Marek Niedźwiecki mówi, że za grzyby odda prawie wszystko. Nie jest wyjątkiem. Dziś podpowiadamy, jak zamrozić grzyby. I co można z nich zrobić pysznego.
Grzyby znane były na kilka tysięcy lat przez narodzeniem Chrystusa. Starożytni Rzymianie i Egipcjanie hodowali pieczarki, w Azji uprawiano grzyby shitake. Dziś Polacy są zapalonymi grzybiarzami i choć w tym roku było ich mniej, to jeszcze czekamy na gąski, kurki, rydze i opieńki.
Jak się mrozi grzyby? Bardzo prosto. Większość grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki) należy oczyścić, schować do woreczków i zamrozić. Ale gąski, rydze czy kurki należy najpierw blanszować – bo inaczej będą gorzkie.
Sos grzybowy z makaronem
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente. Duszone grzyby dobrze komponują się z cukinią, którą należy pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć na patelni, następnie dodać do grzybów w śmietanie.
Sos grzybowy fantastycznie smakuje z kopytkami lub plackami ziemniaczanymi.
Wołowina z grzybami
Kurki należy umyć i zalać szklanką gorącej wody. Wołowinę należy natrzeć przyprawami i obsmażyć na ostrym ogniu. Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę, doprawić solą z pieprzem i dusić półtorej godziny.
Dodać kurki z wodą, w której się moczyły i dusić pół godziny. Dodać śmietanę, podgotować, pokroić mięso w plastry.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z masłem i koperkiem.
Lub z kopytkami. Smacznego.
Czekam na przepisy. Wystarczy w komentarzu podać smaczny przepis na potrawy z grzybów.Najciekawszy wymienię na dobrą książkę kucharską.