Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Juliusz Machulski, twórca \"Vabanku” i \"Seksmisji” przyjechał do Lublina, żeby osobiście zapowiedzieć premierę swojej sztuki o Machiavellim. Nie dość, że napisał scenariusz, to jeszcze wyreżyseruje spektakl. Znając dobrą rękę reżysera do kasowych filmów możemy spodziewać się, że bilety na spektakl \"Machia” w Teatrze Starym sprzedadzą się na pniu, choć premiera dopiero w maju 2014. Na konferencji prasowej reżyser nie ukrywał, że do Lublina ma wielki sentyment.
Dziś placki ziemniaczane mają w Polsce swoje dni, festiwale i inne święta. Liczba zwolenników tego prostego dnia wciąż rośnie. Kulminacja zwykle przypada na jesień, kiedy opady deszczu zaczynają niepostrzeżenie przechodzić w śnieg.
Do wizyty w restauracji Villa Aurelia Hotel & SPA skusiło nas menu akcji \"Gęsina na św. Marcina”. Jechaliśmy z obawą, bo recenzje na popularnym portalu, na którym goście oceniają restauracje, nie były przychylne.
106 godzin nagrań, 198 relacji mówionych, 110 fotografii archiwalnych. Dwie nowe strony internetowe poświęcone historii życia teatralnego i Bramie Grodzkiej oraz specjalny numer Scriptores \"Chatka Żaka. 4 teatry”.
Na kulinarnej mapie Lublina i okolic pojawił się mocny gracz. W nowej restauracji, położonej przy kraśnickiej szosie, gotuje Janusz Ozga, człowiek, który uczył się zawodu od wielkich mistrzów (Józef Łanczont, Kazimierz Mirosław), potem stworzył kuchnię w \"Dworze Anna”, wprowadzając do karty zupę kniazia Boberka i mostek cielęcy. Przez kilka lat gotował w Wiedniu – teraz opracował kartę i gotuje w \"Valentino”.
Aż się wierzyć nie chce, że Europejczycy najbardziej zazdroszczą nam fantastycznych zup. A jeśli mamy ich w kuchni polskiej ponad 400, to jest się czym chwalić. Zupy najbardziej przydają się na ostre, jesienne chłody. Żurek na wędzonce, kapuśniak na żeberku czy zupa dyniowa z imbirem sprawią, że zrobi się gorąco.
Koncert Piotra Szczepanika, nieme kino z muzyką na żywo, spektakl o Henryce Krzywonos, koncert Acquaphonica i nowy spektakl Teatru Roma. A na deser własna produkcja. Juliusz Machulski wyreżyseruje sztukę o florenckim dyplomacie, którego pisma znalazły się na kościelnym indeksie ksiąg zakazanych.
Trudno ją znaleźć, bo schowała się w podziemiach, dyskretnie stylizowanych na greckie klimaty. Byliśmy tam w niedzielę, o 18 w środku z trudem znaleźliśmy stolik.
Pasją męskiej części rodziny zawsze było łowiectwo, damskiej: ogród i dobry smak. Marta i Stanisław Stelmachowie od 20 lat prowadzą w Pułankowicach rodzinną restaurację. Dlatego od nich rozpoczynamy nowy cykl prezentujący znanych restauratorów i kucharzy. My zdradzimy ich pasje, oni sekrety na ich najciekawsze potrawy.
W środę i czwartek (13 i 14.11) o godz. 19 w Sali Widowiskowej Centrum Kultury (ul. Peowiaków 12) możecie obejrzeć najnowszy spektakl Łukasza Witta-Michałowskiego „Liza” oparty na opowiadaniu Fiodora Dostojewskiego „Wieczny mąż”. Kto lubi Dostojewskiego i jego „przeklęte problemy”, powinien „Lizę” zobaczyć koniecznie.