(MATERIAŁY ORGANIZATORA)
Konkursy kulinarne, koncerty, wystawy i spektakle. To wszystko od 9 do 11 września 2011 r. w Lublinie.
Nowość na tegorocznym festiwalu to teatr i wystawy. Wystąpi słynny Teatr STS, który wykona m.in. piosenki Agnieszki Osieckiej. Na wystawie w salach Muzeum Lubelskiego będzie można zobaczyć, jak żyli i co jedli Sarmaci. Będzie też można obejrzeć prace Bartłomieja Michałowskiego w Klasztorze oo. Dominikanów oraz wystawę "Śledź grodzki 2011” w podcieniach Bramy Grodzkiej. Amatorzy literatury będą mogli spotkać się z Małgorzatą Kalicińską i Ernestem Bryllem.
Gwiazdą III Europejskiego Festiwalu Smaku będzie Stan Borys. Usłyszymy jego najbardziej znane piosenki m.in. "Anna”, "To ziemia”, Jaskółka uwięziona” oraz nowe utwory. Koncert będzie połączony z 70 urodzinami i benefisem 50-lecia pracy artystycznej.
Podczas festiwalu na Scenie Smaku pojawią się także: Michał Hochman (znany z przeboju "Konik na biegunach”), polsko-ukraińskie trio Dagadana, Franka de Mille, wschodząca gwiazdy z Wielkiej Brytanii oraz lubelski zespół Dwootho.
Europejski Festiwal Smaku 2011 PROGRAM
Czarcia Łapa
12.00 Rozpoczęcie konkursu Smaki Lubelszczyzny w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych
Scena Smaku
15.00 Otwarcie festiwalu na Scenie Smaku
15.10 Smaki Lubelszczyzny: Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko
15.40 Ogłoszenie wyników konkursu Smaki Lubelszczyzny w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych
15.50 Smaki Lubelszczyzny: Tatarskie naleśniki Jana III Sobieskiego
16.20 Smaki Lubelszczyzny: Kuchnia Orientu
17.00 Europa na Talerzu: Ismael Hernandez Suarez "Kuchnia hiszpańskich mistyczek”
17.45 Koncert Michała Hochmana (Stany Zjednoczone)
19.00 Konkurs "Smaki Lubelszczyzny” Gotowanie z VIP-ami
21.00 Koncert zespołu DWOOTHO (Lublin)
Hades
17.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Wędliny Domowe
18.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Od bunca do redykołki
Klasztor Dominikanów
21.00 Śpiewnik STS-u
22.00 Wernisaż wystawy Bartłomieja Michałowskiego
Lubelski Ośrodek Informacji Turystycznej i Kulturalnej
16.00 Spotkanie z Małgorzatą Kalicińską
Centrum Promocji Województwa Lubelskiego
17.00 Wernisaż wystawy Lubelskiego Festiwalu Land Art (Jarosław Koziara, Artur Klinau, Mirosław Vajda)
SOBOTA (10. września)
Old Pub
14.00 Międzynarodowy Turniej Nalewek Sąsiedzkich
Scena Smaku
15.00 Smak Jana III Sobieskiego: Królewski pasztet z ryb
15.30 Smak Jana III Sobieskiego: Wojenny bigos króla
16.00 Smak Jana III Sobieskiego: Kociołek pasterski
16.30 Smak Jana III Sobieskiego: Królewski tort z wątróbką
17.00 Europa na Talerzu: Grzegorz Ostrowski
18.00 Koncert zespołu Dagadana (Polska, Ukraina)
19.30 Wręczenie nagród dla laureatów konkursu Smaki Lubelszczyzny (kategoria zawodowcy) i Turnieju Nalewek
20.30 Koncert Franki de Mille (Wielka Brytania)
22.30 Inauguracja Nocy Nalewek
Wjazd orszaku królewskiego Jana III Sobieskiego
Muzeum Lubelskie na Zamku
16.00 Wykład prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Sala Unii Lubelskiej
17.00 Konkurs Smaki Lubelszczyzny, w kategorii zawodowcy: Potrawy z "Compendium ferculorum”, Sala Porcelanowa
17.00 Wernisaż wystawy "Polaków Portret Własny. Od kuchni”
18.00 Mały koncert Zespołu Międzynarodowej Szkoły Muzyki Tradycyjnej pod kierownictwem Jana Bernada
18.30 Ogłoszenie wyników konkursu Smaki Lubelszczyznyw kategorii zawodowcy; wręczenie Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego, degustacja stołów staropolskich
Hades
15.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Zatapianie gruszki, Janina Bańka - Hades Szeroka
22.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Nalewki Domowe, Lech Cwalina, Hieronim Błażejak, Waldemar Sulisz
22.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Legenda pejsachówki z Kośminka, Marta Denys
22.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Chory kotek, czyli smak kaca….Zofia Gorgol
NIEDZIELA (11. września )
Scena mobilna (przed Ratuszem)
12.30 Spektakl dla dzieci "Gdzie jest smak?”
13.00 IX Festiwal Pierogów – Pierogi z czterech stron świata
15.45 Smaki Lubelszczyzny: Zapomniana Kuchnia Olendrów
16.15 Smaki Lubelszczyzny: Szwedzki smak Motycza
16.45 Smaki Lubelszczyzny: Kuchnia Hucułów. Zaginiona Atlantyda
17.30 Europa na Talerzu: Paweł Loroch (Pytanie na śniadanie, Kuchnia.tv)
Hades
15.00 Edukacyjne warsztaty smaku
17.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Królewska Dziczyzna
18.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Sekret Sapiehów
19.00 Wernisaż wystawy "Śledź Grodzki 2011”
Kościół Dominikanów
14.00 Dwie ambony: Stanisław Wilk, rektor KUL, imam Selim Chazbijewicz, Prezes Związku Tatarów Polskich
Kawiarnia Pożegnanie z Afryką (Muzeum Czechowicza)
15.30 Pokaz filmu o Stanie Borysie "Wolność jak płomień”, spotkanie z Iwoną Sadowską, reżyserem filmu
17.00 Na ganeczku snu. Spotkanie z Ernestem Bryllem
Scena Smaku
20.00 Koncert Stana Borysa. Urodziny i Benefis