Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Wcześniej była metoda mikrofiltracji, teraz będzie technologia UV do oczyszczania solanki. Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża ją jako pierwsza w Polsce.
Choć lokal funkcjonuje zaledwie od kilku miesięcy, to już zyskał spory rozgłos wśród gości, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów, dobrą kuchnię i profesjonalną obsługę. Pasja i doświadczenie sprawiają, że każde danie jest wyjątkowe.
Kto pamięta bułki z pieczarkami na dworcu PKS, cynaderki z patelni w Przystani czy juki ułańskie w Karczmie Słupskiej?
Magda Gessler, znana restauratorka ratująca upadające biznesy, kolejny raz odwiedziła województwo lubelskie. Restauracja z Siedliszcza przeszła totalną metamorfozę.
Miłośnicy dobrego jedzenia: przygotujcie się na ucztę. W ostatni weekend marca, w Chełmie odbędzie się jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych tej wiosny – zlot food trucków. To doskonała okazja, by spróbować smaków z różnych zakątków świata.
12 i 13 kwietnia na Rynku Starego Miasta w Lublinie będą regionalne potrawy, rękodzieło i świąteczne ozdoby. Wszystko w ramach Jarmarku Wielkanocnego. A lokalni producenci już mogą się zgłaszać.
Po wyczerpującym spacerze nad zalewem warto wybrać się na coś dobrego do jedzenia i posilić się. Jest tam restauracja, która oferuje przyjemny klimat i pyszne jedzenie.
Pod takim hasłem marszałek Stawiarski zainaugurował konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich. To nie tylko promocja lokalnej kuchni i rolnictwa, ale także docenienie przedsiębiorczości na wsi.
Od lat 50. XX wieku zajmują się wypiekiem pieczywa. Tradycja i rzemiosło ciągle jest wyczuwalne w ich pieczywie. Tadeusz i Mariola Zubrzyccy od lat prowadzą piekarnię w Kraczewicach w województwie lubelskim.
Na Placu Litewskim w Tłusty Czwartek, tj. 27.02.2025 r., odbyła się wyjątkowa akcja, w ramach której rozdawano darmowe wypieki.
Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. A Bartkowa uwierzyła, no i pączków nasmażyła! Tłusty Czwartek wprawdzie dopiero za dwa dni, ale lublinianie rozglądają się już za dobrymi i domowymi pączkami. A gdzie kupić najlepsze pączki w Lublinie? Podpowiadamy.
Zabierze je ze sobą astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski. A my mamy dla Was nowe przepisy na pierogi, po których zjedzeniu powiecie: ale kosmos!
Kuchnia amerykańska kojarzy nam się z popularnymi sieciami fast foodów, które powstały na tamtych terenach. Jednak prawdziwy amerykański burger to prawdziwe cudo w porównaniu do tych, które dostajemy w sieciówkach. Ale czy tak naprawdę można zjeść dobrego burgera w Lublinie? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Bycie córką piekarza zobowiązuje do kultywowania rodzinnych tradycji. Jednak Agnieszka najpierw zboczyła z drogi i poszła własną ścieżką. Choć wróciła na rodzinną, to idzie nią na własnych zasadach.
Prawie 800 tys. wyświetleń w chwili pisania tego tekstu ma wideo youtubera Książulo, który we wtorek opublikował wizytę w restauracji Karczma Bida w podlubelskim Bogucinie. Twórca zamówił kilka dań i podzielił się ze swoimi widzami opiniami na ich temat.
Była jedną z ulubionych przez studentów restauracji. Z kuchnią słupską miała niewiele do czynienia, ale można tu było smacznie i stosunkowo tanio zjeść. „Karczma Słupska” obchodziłaby w tym roku swoje 50. urodziny. Gdyby istniała.
Sushi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. W Lublinie również można zjeść dobre sushi. Gdzie? Podpowiadamy w naszym rankingu.
W poniedziałek, cena arabiki na giełdzie ICE osiągnęła rekordowy poziom i wyniosła ponad 8,5 tysiąca dolarów za tonę. Robusta też jest rekordowo droga. Pa giełdzie LIFFE pod koniec stycznia jej cena 5 861 USA za tonę.
Cebularz, forszmak i flaczki - kuchnia lubelska jest bogata w smaki i tradycje. Uważasz się za jej znawcę? Sprawdź się w naszym przepysznym quizie.
Kawa, czekolada, ramen, sushi i wiele więcej. W Lublinie odbywają się trzy festiwale, które przeniosą odwiedzających w różne zakątki kulinarnego świata.
Czekolada dubajska podbija nie tylko Emiraty Arabskie, ale cały świat. Popularna także w Polsce pojawia się w cukierniach i sklepach, jednak cena zaskakuje. Czy można przygotować ją samodzielnie w domu?
Przedstawiamy 10 najsmaczniejszych dań z region lubelskiego. O te dania pytają turyści, przepisów na nie szukamy w rodzinnych zeszytach. Zaczynamy od bigosu pułankowickiego.