Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Magia Świąt: warsztaty kulinarne w Lublinie
COŚ SŁODKIEGO

Magia Świąt: warsztaty kulinarne w Lublinie

Rodzinne warsztaty kulinarne „Magia Świąt” w Lublinie – ruszają zapisy

Rodzinne warsztaty kulinarne „Magia Świąt” w Lublinie – ruszają zapisy

Złociste i chrupiące. Po prostu pyszne. Sprawdzone przepisy na placki

Złociste i chrupiące. Po prostu pyszne. Sprawdzone przepisy na placki

Ser na okrągło!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Ser na okrągło!

Wbrew powszechnie panującej opinii, mleko nie bierze się z kartonu, a masło z półki w lodówce. O produkcji sera i innych produktów mlecznych opowiedziała nam Małgorzata Brodziak-Murawska, która porzuciła pracę w korporacji i osiadła w Uniszowicach pod Lublinem, gdzie stworzyła markę „Wzgórze serem malowane” i produkuje naturalne sery.

Gęś na talerzu: pięć przepisów na św. Marcina
W KUCHNI

Gęś na talerzu: pięć przepisów na św. Marcina

Lepiej raz do roku niż wcale. W dzień św. Marcina podaje się gęś, polaną aromatycznym sosem. W Polsce trwa akcja „Gęsina na św. Marcina”, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na pyszne dania.

Lublin miodem stoi. Jarmark pszczelich produktów
ZDJĘCIA
galeria

Lublin miodem stoi. Jarmark pszczelich produktów

Listopad w Lublinie upływa pod znakiem miodu. A to za sprawą festiwalu Kuchnia Inspiracji, którego tegorocznym tematem przewodnim jest miód.

Tatar z miodem? Takie smaki tylko podczas festiwalu Kuchnia Inspiracji
ZDJĘCIA
galeria

Tatar z miodem? Takie smaki tylko podczas festiwalu Kuchnia Inspiracji

Podczas trwającego w listopadzie w Lublinie festiwalu Kuchnia Inspiracji króluje miód. Jak się okazuje, wykorzystać go można także w wielu wytrawnych wersjach

Na świętego Marcina, tylko gęsina
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Na świętego Marcina, tylko gęsina

11 listopada kojarzy nam się z rogalami z białym makiem oraz gęsiną. Skąd wzięła się ta tradycja? O tym w najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem”.

Ostatnie dni na skorzystanie z wyjątkowego festiwalu. Trzy dania za 69 zł
Polecamy/nasz patronat

Ostatnie dni na skorzystanie z wyjątkowego festiwalu. Trzy dania za 69 zł

To już ostatnie dni trwania jednego z najciekawszych kulinarnych festiwali. Jesienna edycja Restaurant Week zakończy się 17 listopada. To tylko kilkanaście dni na spróbowanie trzydaniowego menu w jednej z 20 restauracji w regionie, które biorą udział w wydarzeniu.

Pomarańczowa, zdrowa i pyszna – czyli dynia na słodko i słono
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Pomarańczowa, zdrowa i pyszna – czyli dynia na słodko i słono

Jesień i dynia kojarzy nam się z jednym – dyniowym latte z kawiarni. Jednak w kuchni ma o wiele więcej zastosowań i nadaje się zarówno do dań na słodko jak i na słono.

Ekwador
galeria

Święto Zmarłych na świecie. Niektóre zwyczaje zaskakują

W Polsce 1 listopada kojarzy nam się z zadumą i wyciszeniem. Jak pamięć o zmarłych celebrują w innych krajach?

Listopad miesiącem miodowym w Lublinie

Listopad miesiącem miodowym w Lublinie

Władze miasta wraz z lokalnymi restauratorami i miejskimi ośrodkami spróbują przedłużyć sezon turystyczny w stolicy Lubelszczyzny. W związku z tym ponownie organizują festiwal kulinarny „Kuchnia Inspiracji”. W tym roku wszystko będzie się obracać wokół miodu.

Jabłka, migdały, rodzynki, ryż… czyli przepis rodem z królewskiego stołu
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Jabłka, migdały, rodzynki, ryż… czyli przepis rodem z królewskiego stołu

Jak nam się może wydawać jabłka nadają się nie tylko do szarlotki. A w wyrafinowany sposób podawano je już na królewskich stołach

Czekoladowe dzieła sztuki. Za nami najsłodszy festiwal
ZDJĘCIA
galeria

Czekoladowe dzieła sztuki. Za nami najsłodszy festiwal

Czekolada, słodycze z odległych zakątków świata oraz inne słodkości - to wszystko można było dostać podczas odbywającego się przez weekend Czeko Fest.

Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół

Pokrzywa – w dzieciństwie nasz największy wróg. Jak się okazuje, pokrzywa, podobnie jak inne zioła ma wiele właściwości zdrowotnych.

Nadchodzi najsłodszy festiwal. Czekolada popłynie na placu Zamkowym
18 października 2024, 12:00

Nadchodzi najsłodszy festiwal. Czekolada popłynie na placu Zamkowym

Już od piątku plac Zamkowy zamieni się w krainę czekoladą płynącą. Przed nami Czeko Fest, czyli festiwal czekolady i innych słodkości.

Z tej mąki chleba nie będzie. Trzy partie wycofane ze sprzedaży
PORZĄDKI W KUCHNI

Z tej mąki chleba nie będzie. Trzy partie wycofane ze sprzedaży

Przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A – to powód wycofania ze sprzedaży trzech partii mąki żytniej.

Kapłon z kapustą, czyli przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Kapłon z kapustą, czyli przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

W tym odcinku naszego kuchennego poradnika kapłon (kurczak) z kapustą, rodzynkami i cukrem, pączki z jabłek lub andruty i kawa zbożowa luksusowa

Tą rybą zajadał się już Władysław Jagiełło. Śledzie nie tylko na wigilię

Tą rybą zajadał się już Władysław Jagiełło. Śledzie nie tylko na wigilię

Każdy region Polski, każda wieś czy miasteczko, właściwie każdy dom ma swoje niepowtarzalne przepisy na przyrządzanie śledzi – powtarzała wielokrotnie Hanna Szymanderska, autorka smakowitej książeczki „100 potraw ze śledzia”. Jak ze śledziem jest w naszym regionie?

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową

Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Mogą być nie tylko chrupiącą przekąską, ale także bazą do wielu potraw na słodko i na wytrawnie. Kucharz i restaurator Jerzy Wójcik pokazuje nam jak wykorzystać pastę pistacjową w kuchni.

Pierogi w Central Park. Dawcy krwi mają szansę otrzymać takie danie za darmo
PUŁAWY

Pierogi zamiast czekolady. Oddasz krew, dostaniesz obiad

Jedna z puławskich restauracji nawiązała współpracę z lokalnym oddziałem lubelskiego Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Oferuje vouchery na pierogi dla wszystkich, którzy w wyznaczonym terminie oddadzą honorowo krew.

Chcesz być zdrowy cały rok? Zacznij od diety
film

Chcesz być zdrowy cały rok? Zacznij od diety

Gościem dzisiejszego programu Dzień Wschodzi jest dietetyk Maciej Pokarowski. W rozmowie usłyszycie między innymi o tym, jak radzić sobie ze zróżnicowaniem diety w trakcie sezonu jesienno-zimowego, co jest najważniejsze w stylu naszego żywienia i co zrobić, aby odżywiać się zdrowiej. Poza tym wiele ciekawostek i porad ze świata dietetyki.

Najpierw obieraczki, potem gąski w kapuście. Tak gotowały nasze babcie
PRZEPISY

Najpierw obieraczki, potem gąski w kapuście. Tak gotowały nasze babcie

Tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy zobaczymy w niedzielę o 13 w Muzeum Wsi Lubelskiej. To dobry powód, żeby przypomnieć regionalne przepisy na smaczne i zdrowe dania z kapusty.

Co polecamy na niedzielny obiad?
PRZEPISY

Co polecamy na niedzielny obiad?

Pogoda nie zachęca do aktywności na zewnątrz, warto więc pozostać w domu i przygotować coś pysznego. Sprawdźcie, jakie przepisy przygotowaliśmy tym razem. Będzie smacznie i różnorodnie.

Kuchnia regionalna królowała dzisiaj w Lublinie
galeria

Kuchnia regionalna królowała dzisiaj w Lublinie

W sobotę w Centrum Handlowym Gala w Lublinie, odbyła się impreza promująca zdrowe, lokalne i naturalne produkty z Lubelszczyzny. Uczestnicy mogli zakupić ekologiczne produkty żywnościowe tj. sery, miód, wędliny, czy przetwory wg. domowej receptury. Można było również spróbować lubelskich smaków.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium