Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Polska Akcja Humanitarna zaprasza do udziału w akcji „Świąteczny Stół Pajacyka”. Wybierając się do partnerskiej restauracji, część z naszego rachunku zostanie przekazana na cele charytatywne.
Od dzisiaj mamy adwent. A w adwencie na Lubelszczyźnie poszczono w środę, piątek i sobotę. A my mamy dla was regionalne przepisy na dania bez mięsa, smaczne i pożywne. W tym pyszne śledzie i rajską zupę z ciasteczkami cynamonowymi
W najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem” zapraszamy w kulinarną podróż po świecie naturalnych olejów, kasz i mąk, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością.
Wprawdzie do świąt Bożego Narodzenia pozostał jeszcze miesiąc, ale to ostatni dzwonek, by przygotować najpopularniejsze świąteczne ciasto – piernik oraz pyszne pierniczki.
Dla dzieci i rodziców lub dziadków. Będzie bardzo świątecznie i słodko. A na koniec będą Certyfikaty Małego Kucharza.
Miasto Lublin zaprasza najmłodszych mieszkańców wraz z rodzinami na bezpłatne warsztaty kulinarne „Magia Świąt”. Zajęcia odbędą się 22 i 29 listopada oraz 6 grudnia w Arche Hotel. Zapisy na pierwsze spotkanie ruszają we wtorek, 19 listopada, o godzinie 13:00. Liczba miejsc jest ograniczona.
Bramboraki, deruny i plyndze czyli placki ziemniaczane na różne sposoby. 13 listopada obchodziliśmy Dzień Placków Ziemniaczanych, więc podrzucamy kilka sprawdzonych receptur.
Wbrew powszechnie panującej opinii, mleko nie bierze się z kartonu, a masło z półki w lodówce. O produkcji sera i innych produktów mlecznych opowiedziała nam Małgorzata Brodziak-Murawska, która porzuciła pracę w korporacji i osiadła w Uniszowicach pod Lublinem, gdzie stworzyła markę „Wzgórze serem malowane” i produkuje naturalne sery.
Lepiej raz do roku niż wcale. W dzień św. Marcina podaje się gęś, polaną aromatycznym sosem. W Polsce trwa akcja „Gęsina na św. Marcina”, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na pyszne dania.
Listopad w Lublinie upływa pod znakiem miodu. A to za sprawą festiwalu Kuchnia Inspiracji, którego tegorocznym tematem przewodnim jest miód.
Podczas trwającego w listopadzie w Lublinie festiwalu Kuchnia Inspiracji króluje miód. Jak się okazuje, wykorzystać go można także w wielu wytrawnych wersjach
11 listopada kojarzy nam się z rogalami z białym makiem oraz gęsiną. Skąd wzięła się ta tradycja? O tym w najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem”.
To już ostatnie dni trwania jednego z najciekawszych kulinarnych festiwali. Jesienna edycja Restaurant Week zakończy się 17 listopada. To tylko kilkanaście dni na spróbowanie trzydaniowego menu w jednej z 20 restauracji w regionie, które biorą udział w wydarzeniu.
Jesień i dynia kojarzy nam się z jednym – dyniowym latte z kawiarni. Jednak w kuchni ma o wiele więcej zastosowań i nadaje się zarówno do dań na słodko jak i na słono.
W Polsce 1 listopada kojarzy nam się z zadumą i wyciszeniem. Jak pamięć o zmarłych celebrują w innych krajach?
Władze miasta wraz z lokalnymi restauratorami i miejskimi ośrodkami spróbują przedłużyć sezon turystyczny w stolicy Lubelszczyzny. W związku z tym ponownie organizują festiwal kulinarny „Kuchnia Inspiracji”. W tym roku wszystko będzie się obracać wokół miodu.
Jak nam się może wydawać jabłka nadają się nie tylko do szarlotki. A w wyrafinowany sposób podawano je już na królewskich stołach
Czekolada, słodycze z odległych zakątków świata oraz inne słodkości - to wszystko można było dostać podczas odbywającego się przez weekend Czeko Fest.
Pokrzywa – w dzieciństwie nasz największy wróg. Jak się okazuje, pokrzywa, podobnie jak inne zioła ma wiele właściwości zdrowotnych.
Już od piątku plac Zamkowy zamieni się w krainę czekoladą płynącą. Przed nami Czeko Fest, czyli festiwal czekolady i innych słodkości.
Przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A – to powód wycofania ze sprzedaży trzech partii mąki żytniej.
W tym odcinku naszego kuchennego poradnika kapłon (kurczak) z kapustą, rodzynkami i cukrem, pączki z jabłek lub andruty i kawa zbożowa luksusowa
Każdy region Polski, każda wieś czy miasteczko, właściwie każdy dom ma swoje niepowtarzalne przepisy na przyrządzanie śledzi – powtarzała wielokrotnie Hanna Szymanderska, autorka smakowitej książeczki „100 potraw ze śledzia”. Jak ze śledziem jest w naszym regionie?
Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Mogą być nie tylko chrupiącą przekąską, ale także bazą do wielu potraw na słodko i na wytrawnie. Kucharz i restaurator Jerzy Wójcik pokazuje nam jak wykorzystać pastę pistacjową w kuchni.
Jedna z puławskich restauracji nawiązała współpracę z lokalnym oddziałem lubelskiego Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Oferuje vouchery na pierogi dla wszystkich, którzy w wyznaczonym terminie oddadzą honorowo krew.