Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lutego 2025 r.
18:45

Polskie pierogi lecą w kosmos i nieziemskie przepisy

(fot. pexels/zdjęcie ilustracyjne)

Zabierze je ze sobą astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski. A my mamy dla Was nowe przepisy na pierogi, po których zjedzeniu powiecie: ale kosmos!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polski astronauta poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) wiosną. Na konferencji poświęconej misji Axiom-4 powiedział, że zabierze w kosmos polską flagę i pierogi. Sławosz Uznański-Wiśniewski uczestniczy w pracach nad przygotowanie pożywienia dla członków misji. We współpracy z producentami pierogów opracował proces technologiczny, który pozwoli zamrozić pierogi na sucho. Dzięki temu pierogi w kosmosie mają smakować tak, jak na ziemi. A my mamy dla was nowe przepisy na polskie pierogi w różnych smakach.

Na początek pierogi, które ostatnio zjadłem i powiedziałem: Ale kosmos. To pierogi z ciasta drożdżowego z farszem ze słodkiej kapusty, cebuli i jajek na twardo. Idealnie dosmaczone pieprzem i solą. Zrobiła je Grażyna Tomasik z Motycza pod Lublinem. – Przepis na pierogi pochodzi z Białegostoku i jest w naszej rodzinie od co najmniej 30 lat – mówi autorka dania.

Białostockie pierogi drożdżowe z kapustą i jajkiem

SKŁADNIKI: na ciasto 1 kg mąki, pół opakowania masła roślinnego, około 3 dag drożdży, sól, cukier, woda. Na farsz: 1 główka kapusty, 2 cebule, 6 jajek, sól, pieprz. Olej rzepakowy na smażenie.
WYKONANIE: do mąki pokruszyć drożdże, zalać szklanką gorącej wody, dodać łyżeczkę cukru. Po 10 minutach zagnieść ciasto z masłem roślinnym, dolewając wody i dodając szczyptę soli. Odstawić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Kapustę skroić, przesmażyć na oleju z dwiema posiekanymi cebulami, doprawić farsz solą i pieprzem, dodać posiekane jajka na twardo, wymieszać. Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, sklejać piersi i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć z oleju na papierze, podawać z czerwonym barszczem.

Jakubowickie z grochem i boczkiem

SKŁADNIKI: ciasto na pierogi, 1 szklanka pęczaku, 20 dag łuskanego grochu, wędzony boczek, sól, pieprz, cząber.
WYKONANIE: namoczony przez noc groch trzeba zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu posolić i utrzeć w glinianej misie. Pęczak zalać 3 szklankami osolonego wrzątku, a gdy wchłonie płyn, wstawić do nagrzanego piekarnika, by doszedł swojego smaku.
Teraz połączyć pęczak z grochem. Doprawić solą, cząbrem i pieprzem. Można posiekać lub zmielić na maszynce. Z ciasta wykroić szklanką porcje, nakładać farsz i gotować w wodzie do wypłynięcia. Na omastę może być masło, cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Kibiny po litewsku

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 1 kostka masła, 2 jajka, sól i cukier. Na farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule, czosnek, sól, pieprz.
WYKONANIE: mięso zmielić w maszynce, dodać posiekaną cebulę, przyprawy, wyrobić. Ciasto wyrobić i rozwałkować, wycinać duże krążki, nakładać farsz, lepić i piec w piekarniku około 45 minut.

Kodeńskie pielmieni z ziemniakami

SKŁADNIKI: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól. Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.
WYKONANIE: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem rzepakowym, kto lubi cebulką smażoną na oleju.

Kresowe z Korolówki

SKŁADNIKI: na ciasto: 5 dag drożdży, pół l. mleka, 5 łyżek cukru, 1 kg mąki, ¾ kostki masła, 6 żółtek, 2 jajka, szczypta soli. Nadzienie: 15 dag maku, 40 dag fasoli Jaś, suszone gruszki i śliwki, 3 łyżki cukru, ¼ kostki masła, 2 białka, szczypta soli.
WYKONANIE: zrobić zaczyn. Wymieszać drożdże, podgrzane mleko (pół szklanki), 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek i wlać rozczyn. Jajka utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać do ciasta. W trakcie wyrabiania powoli dolewać resztę mleka. Dodać sól. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od rąk i miski. Dodać roztopione masło. Nadal wyrabiać ciasto, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie błyszczące. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Namoczyć fasolę na 12 godzin. Mak zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut. Wystudzić i dokładnie utrzeć. Fasolę ugotować na miękko i ugnieść wałkiem. Suszone owoce gotować 45 minut i pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę. Składniki nadzienia połączyć. Ciasto rozwałkować, wyrabiać małe placuszki, nakładać do środka nadzienie. Nadać pierogom podłużny kształt. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 18o stopni Celsjusza.

Nadbużańskie cebulniki

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki sody, 2 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka masła, sól. Na farsz: 1 kg surowego siekanego mięsa, 4 posiekane cebule, sól, pieprz.
WYKONANIE: posiekane mięso wymieszać z cebulą, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać do miski. Do mleka wsypać sodę, wymieszać, przelać do mąki. Dodać jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części. Z każdej części zrobić wałeczek i pokroić go tak jak na kluski. Zrobić kuleczki, rozwałkować je, ale niezbyt cienko (raczej grubo). Nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi. Blachę nasmarować masłem, ułożyć na niej cebulniki. Piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.

Pierogi z bryndzą

SKŁADNIKI: na ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, woda, sól. Na farsz: 70 dag ziemniaków, 25 dag bryndzy, 2 cebule, masło, sól, pieprz.
WYKONANIE: ugotować ziemniaki, ostudzić, wymieszać z bryndzą, rozgnieść widelcem, wymieszać z podsmażoną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto, podzielić na porcje, rozwałkować, wykrawać krążki, rozwałkować, nakładać farsz, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem i posypane rozkruszoną bryndzą.

Smażone pierogi z warzywami

Przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina.
SKŁADNIKI: na ciasto 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki pszennej graham (lub żytniej), 15 dag roztopionego klarowanego masła, 200 ml wody zimnej przegotowanej, sól. Na farsz: ugotowane ziemniaki, marchew z groszkiem zielonym, kalafior i podsmażony seler, czarnuszka, sól, pieprz (proporcje według własnego smaku).
WYKONANIE: ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać z groszkiem, doprawić czarnuszką podsmażoną na patelni, solą z pieprzem. Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować na grubość 3 mm, wykrajać duże krążki, nadziewać farszem, składać, sklejać, formując falbanki. Smażyć, aż będą rumiane.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Górnicy manifestowali w Lublinie

Bogdanka ma fedrować do końca Zielonego Ładu. I jeden dzień dłużej

Ostre wystąpienia związkowców i petycja do wojewody lubelskiego były clou wtorkowej manifestacji górników w Lublinie. Politycy z prawej i lewej strony deklarowali obronę Bogdanki. Ministrowie rządu Donalda Tuska zapewniają, że nie ma planów likwidacji bogdanki. Górnicy w tym chaosie polityczno-biznesowym chcą tylko wiedzieć jedno: co dalej z najlepszą w Europie kopalnią? Na końcu tekstu publikujemy stanowisko związków zawodowych z Bogdanki na temat pism wysyłanych do rządu. Stanowisko otrzymaliśmy w piątek po południu.

Legendarna Kalinowszczyzna. Tak wyglądała dawniej
historia na zdjęciach
galeria

Legendarna Kalinowszczyzna. Tak wyglądała dawniej

Kalinowszczyzna nazywana była dawniej Przedmieściem Lwowskim. Tędy przebiegała drzewiej główna droga do Lwowa, zwana drogą Ruską. Przypomnijmy sobie, jak wyglądała Kalina w ubiegłym wieku.

Na tydzień przed maturą. Wielka powtórka w dwa dni
26 kwietnia 2025, 8:00

Na tydzień przed maturą. Wielka powtórka w dwa dni

Sobota i niedziela (26-27 kwietnia), na ciut ponad tydzień przed pierwszym maturalnym egzaminem uczniowie będą mogli zrobić sobie wielką powtórkę materiału. Edukacyjne spotkania, wzbogacone o muzykę, ale też poczęstunek organizuje Fundacja Tworzywo nie sztuczne.

Spiderman z Chełma nieuchwytny. Ale policja go szuka

Spiderman z Chełma nieuchwytny. Ale policja go szuka

Raczej młody, na pewno sprawny mężczyzna postanowił w sobotę nietypowo się rozerwać. Trzymając się jakiejś liny czy kabla schodził z dachu bloku. Policja dojechała na miejsce, ale go nie zatrzymała, bo uciekł. Mundurowi chcą ustalić jednak jego tożsamość.

Zatrzymani podczas wspólnej akcji lubelskich i świętokrzyskich policjantów

Duża akcja policji. Za narkotyki zatrzymali Norwega i dwójkę Polaków

Zatrzymaniem 38-latki z gminy Zwierzyniec i jej 43-letniego konkubenta, a także Norwega zakończyła się wspólna akcja lubelskich i świętokrzyskich policjantów. Chodziło o przestępstwa narkotykowe.

Taki był wynik głosowania na sesji 31 marca. Jaki będzie we wtorek? Czas pokaże

Uchwała „STOP imigrantom” do kosza. Rada wycofuje się ze swojej decyzji

To była jedna z najgoręcej dyskutowanych i najostrzej krytykowanych decyzji radny miasta. Wygląda na to, że także najkrócej obowiązujących. We wtorek na nadzwyczajnej sesji radni Zamościa mają uchylić uchwałę, w której sprzeciwili się lokowaniu nielegalnych migrantów w mieście. Przyjęli ją... dwa tygodnie temu.

Młodszy inspektor Rafał Skoczylas

Policjanci z Zamościa mają nowego szefa. To komendant z Puław

Młodszy inspektor Rafał Skoczylas został w piątek oficjalnie wprowadzony na stanowisko komendanta miejskiego policji w Zamościu. Przyszedł z Puław. Zastąpił inspektora Andrzeja Miodunę, który niedawno awansował na zastępcę komendanta wojewódzkiego w Lublinie. Skoczylasa w Puławach zastąpiła nadkomisarz Agnieszka Falandysz.

Urzędnicy zapowiadają, że nowy basen powinien być gotowy w 2028 roku

Przetarg jeszcze w tym roku. Kiedy powstanie nowy basen w Łukowie?

Jeszcze w tym roku miasto zamierza ogłosić przetarg na zaprojektowanie i budowę nowego basenu. Najpierw urzędnicy zapytają jeszcze o zdanie mieszkańców.

Podkarpie to ciekawa część Starego Miasta w Zamościu, jednak zaniedbana. Niezbyt często również odwiedzana przez turystów.

Podkarpie doczeka się remontu? Miasto ma plan

Jest szansa, że dawny zespół klasztorny o.o. bonifratów doczeka się remontu. Władze chcą zająć się tym zniszczonym i przez lata zaniedbanym fragmentem Starego Miasta w Zamościu. Na razie nie wiadomo jednak czy i gdzie znajdą się na to pieniądze.

Dyskoteka Gra w Rzut Beretem – gorąca noc pełna zabawy
foto
galeria

Dyskoteka Gra w Rzut Beretem – gorąca noc pełna zabawy

W lubelskim klubie Rzut Beretem znów było gorąco – sobotnia impreza z cyklu „Dyskoteka Gra” przyciągnęła tłumy spragnione tańca i świetnej muzyki. DJ serwował hit za hitem – była to prawdziwa muzyczna podróż przez dekady. Publiczność bawiła się przy ponadczasowych przebojach z lat 70., 80. i 90., nie zabrakło też ulubionych polskich hitów, które każdy zna i śpiewa. Zapraszamy do obejrzenia pełnej fotogalerii, aby raz jeszcze poczuć klimat tej niezapomnianej nocy!

Samuel Mraz strzelił już w tym sezonie 13 goli

Trener Lecha przed meczem z Motorem: Musimy mieć oko na Samuela Mraza

W Lublinie szykuje się kolejne, piłkarskie święto. Bilety na mecz Motor Lublin – Lech Poznań zostały wyprzedane w niecałą godzinę. Dzisiaj o godz. 17.30 piłkarze trenera Mateusza Stolarskiego spróbują pokrzyżować szyki jednemu z kandydatów do mistrzostwa.

Palmy, pisanki, kurczaczki i koszyczki. Kiermasz Wielkanocny trwa
Dużo zdjęć
galeria

Palmy, pisanki, kurczaczki i koszyczki. Kiermasz Wielkanocny trwa

Kilkudziesięciu wystawców, ludowych twórców i handlowców z Zamościa i okolic, ale też innych rejonów Polski spotkać dzisiaj można na Rynku Wielkim w Zamościu. Trwa doroczny Kiermasz Wielkanocny, jak zawsze zorganizowany w Niedzielę Palmową.

Po ucieczce ze szpitala psychiatrycznego podejrzany o zabójstwo ojca i brata Bartłomiej B. przez ponad tydzień był ścigany. Zamierzał przedostać się za granicę. Nie zdążył. Został zatrzymany
PROCES

Podejrzany o podwójne zabójstwo uciekinier z Radecznicy przed sądem. Rusza proces

Grozi mu dożywocie. Jaki usłyszy wyrok? Okaże się za jakiś czas. W poniedziałek przed Sądem okręgowym w Zamościu rozpocząć się ma proces 34-letniego Bartłomieja B. To mężczyzna oskarżony o zabójstwo swojego brata i ojca. Zasłynął ucieczką ze szpitala psychiatrycznego w Radecznicy. Obława na niego trwała 10 dni, ale w końcu policjanci dopadli zbiega.

Tereny, które chce nabyć miasto (po lewej)

Miasto chce kupić od Pol-Kresu działkę przy Krznie

Miasto chce nabyć działkę od Pol-Kresu niedaleko mostu przy alei Jana Pawła II. Wiadomo jakim celom ma służyć.

Po publikacji Dziennika Wschodniego miasto zapowiada tymczasowe zabezpieczenia na ul. Jaspisowej
galeria

Po publikacji Dziennika Wschodniego miasto zapowiada tymczasowe zabezpieczenia na ul. Jaspisowej

Po nagłośnieniu przez Dziennik Wschodni problemów pieszych na ul. Jaspisowej i interpelacji radnej Anny Glijer miasto zapowiada pierwsze, doraźne działania. Do czasu planowanej inwestycji pojawią się tymczasowe zabezpieczenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium