Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lutego 2025 r.
18:45

Polskie pierogi lecą w kosmos i nieziemskie przepisy

(fot. pexels/zdjęcie ilustracyjne)

Zabierze je ze sobą astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski. A my mamy dla Was nowe przepisy na pierogi, po których zjedzeniu powiecie: ale kosmos!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polski astronauta poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) wiosną. Na konferencji poświęconej misji Axiom-4 powiedział, że zabierze w kosmos polską flagę i pierogi. Sławosz Uznański-Wiśniewski uczestniczy w pracach nad przygotowanie pożywienia dla członków misji. We współpracy z producentami pierogów opracował proces technologiczny, który pozwoli zamrozić pierogi na sucho. Dzięki temu pierogi w kosmosie mają smakować tak, jak na ziemi. A my mamy dla was nowe przepisy na polskie pierogi w różnych smakach.

Na początek pierogi, które ostatnio zjadłem i powiedziałem: Ale kosmos. To pierogi z ciasta drożdżowego z farszem ze słodkiej kapusty, cebuli i jajek na twardo. Idealnie dosmaczone pieprzem i solą. Zrobiła je Grażyna Tomasik z Motycza pod Lublinem. – Przepis na pierogi pochodzi z Białegostoku i jest w naszej rodzinie od co najmniej 30 lat – mówi autorka dania.

Białostockie pierogi drożdżowe z kapustą i jajkiem

SKŁADNIKI: na ciasto 1 kg mąki, pół opakowania masła roślinnego, około 3 dag drożdży, sól, cukier, woda. Na farsz: 1 główka kapusty, 2 cebule, 6 jajek, sól, pieprz. Olej rzepakowy na smażenie.
WYKONANIE: do mąki pokruszyć drożdże, zalać szklanką gorącej wody, dodać łyżeczkę cukru. Po 10 minutach zagnieść ciasto z masłem roślinnym, dolewając wody i dodając szczyptę soli. Odstawić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Kapustę skroić, przesmażyć na oleju z dwiema posiekanymi cebulami, doprawić farsz solą i pieprzem, dodać posiekane jajka na twardo, wymieszać. Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, sklejać piersi i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć z oleju na papierze, podawać z czerwonym barszczem.

Jakubowickie z grochem i boczkiem

SKŁADNIKI: ciasto na pierogi, 1 szklanka pęczaku, 20 dag łuskanego grochu, wędzony boczek, sól, pieprz, cząber.
WYKONANIE: namoczony przez noc groch trzeba zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu posolić i utrzeć w glinianej misie. Pęczak zalać 3 szklankami osolonego wrzątku, a gdy wchłonie płyn, wstawić do nagrzanego piekarnika, by doszedł swojego smaku.
Teraz połączyć pęczak z grochem. Doprawić solą, cząbrem i pieprzem. Można posiekać lub zmielić na maszynce. Z ciasta wykroić szklanką porcje, nakładać farsz i gotować w wodzie do wypłynięcia. Na omastę może być masło, cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Kibiny po litewsku

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 1 kostka masła, 2 jajka, sól i cukier. Na farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule, czosnek, sól, pieprz.
WYKONANIE: mięso zmielić w maszynce, dodać posiekaną cebulę, przyprawy, wyrobić. Ciasto wyrobić i rozwałkować, wycinać duże krążki, nakładać farsz, lepić i piec w piekarniku około 45 minut.

Kodeńskie pielmieni z ziemniakami

SKŁADNIKI: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól. Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.
WYKONANIE: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem rzepakowym, kto lubi cebulką smażoną na oleju.

Kresowe z Korolówki

SKŁADNIKI: na ciasto: 5 dag drożdży, pół l. mleka, 5 łyżek cukru, 1 kg mąki, ¾ kostki masła, 6 żółtek, 2 jajka, szczypta soli. Nadzienie: 15 dag maku, 40 dag fasoli Jaś, suszone gruszki i śliwki, 3 łyżki cukru, ¼ kostki masła, 2 białka, szczypta soli.
WYKONANIE: zrobić zaczyn. Wymieszać drożdże, podgrzane mleko (pół szklanki), 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek i wlać rozczyn. Jajka utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać do ciasta. W trakcie wyrabiania powoli dolewać resztę mleka. Dodać sól. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od rąk i miski. Dodać roztopione masło. Nadal wyrabiać ciasto, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie błyszczące. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Namoczyć fasolę na 12 godzin. Mak zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut. Wystudzić i dokładnie utrzeć. Fasolę ugotować na miękko i ugnieść wałkiem. Suszone owoce gotować 45 minut i pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę. Składniki nadzienia połączyć. Ciasto rozwałkować, wyrabiać małe placuszki, nakładać do środka nadzienie. Nadać pierogom podłużny kształt. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 18o stopni Celsjusza.

Nadbużańskie cebulniki

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki sody, 2 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka masła, sól. Na farsz: 1 kg surowego siekanego mięsa, 4 posiekane cebule, sól, pieprz.
WYKONANIE: posiekane mięso wymieszać z cebulą, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać do miski. Do mleka wsypać sodę, wymieszać, przelać do mąki. Dodać jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części. Z każdej części zrobić wałeczek i pokroić go tak jak na kluski. Zrobić kuleczki, rozwałkować je, ale niezbyt cienko (raczej grubo). Nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi. Blachę nasmarować masłem, ułożyć na niej cebulniki. Piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.

Pierogi z bryndzą

SKŁADNIKI: na ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, woda, sól. Na farsz: 70 dag ziemniaków, 25 dag bryndzy, 2 cebule, masło, sól, pieprz.
WYKONANIE: ugotować ziemniaki, ostudzić, wymieszać z bryndzą, rozgnieść widelcem, wymieszać z podsmażoną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto, podzielić na porcje, rozwałkować, wykrawać krążki, rozwałkować, nakładać farsz, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem i posypane rozkruszoną bryndzą.

Smażone pierogi z warzywami

Przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina.
SKŁADNIKI: na ciasto 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki pszennej graham (lub żytniej), 15 dag roztopionego klarowanego masła, 200 ml wody zimnej przegotowanej, sól. Na farsz: ugotowane ziemniaki, marchew z groszkiem zielonym, kalafior i podsmażony seler, czarnuszka, sól, pieprz (proporcje według własnego smaku).
WYKONANIE: ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać z groszkiem, doprawić czarnuszką podsmażoną na patelni, solą z pieprzem. Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować na grubość 3 mm, wykrajać duże krążki, nadziewać farszem, składać, sklejać, formując falbanki. Smażyć, aż będą rumiane.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Kryjówka na balkonie okazała się niedostatecznie dobra

Kryjówka na balkonie okazała się niedostatecznie dobra

33-letni mieszkaniec powiatu bialskiego chcąc uniknąć odsiadki w więzieniu, schował się przed policjantami na balkonie. Kryjówka okazała się niedostatecznie dobra i kryminalni złapali poszukiwanego.

Jarosław Milcz sam wywalczył karnego i sam zamienił go na gola
ZDJĘCIA
galeria

Siedem goli w derbach, Lublinianka lepsza od rezerw Motoru

Na jesieni 6:2 na Wieniawie, a wiosną 5:2 przy Al. Zygmuntowskich. Lublinianka znowu okazała się zdecydowanie lepsza od rezerw Motoru.

"Wzorowy pacjent". Papież Franciszek opuści klinikę Gemelli

"Wzorowy pacjent". Papież Franciszek opuści klinikę Gemelli

Watykan przekazał dobre wieści na temat stanu zdrowia papieża Franciszka. Po ponad miesięcznej hospitalizacji powróci do Watykanu.

Jubileuszowa, XV edycja akcji “ Twój Dar Serca dla Hospicjum” – wyjątkowy moment w historii tej szlachetnej inicjatywy

Jubileuszowa, XV edycja akcji “ Twój Dar Serca dla Hospicjum” – wyjątkowy moment w historii tej szlachetnej inicjatywy

Lubelskie Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia organizuje kolejną 15 edycję akcji charytatywnej, która odbędzie się w szkołach w całym województwie lubelskim.

"Odszedł wielki człowiek" Lublin pożegnał swojego Honorowego Obywatela
ZDJĘCIA
galeria

"Odszedł wielki człowiek" Lublin pożegnał swojego Honorowego Obywatela

W Archikatedrze Lubelskiej mieszkańcy, władze oraz społeczność Lublina pożegnała Leszka Mądzika - artystę, twórcę Sceny Plastycznej KUL.

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu. Połączenie z wiecznym miastem zainaugurowane

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu. Połączenie z wiecznym miastem zainaugurowane

Tradycyjny salut wodny, lubelskie upominki i włoskie arie wykonane przez artystów Opery Lubelskiej - tak Port Lotniczy Lublin zainaugurował połączenie lotnicze ze stolicą Włoch.

Legendarny melanż
foto
galeria

Legendarny melanż

Kolejny weekend w klubie Helium za nami. Co tydzień, w klubie tym, bawią się tłumy młodych lublinian przy przebojowej muzyce. Co się działo na parkiecie, i kto się bawił najlepiej tego dowiecie się oglądając naszą fotogalerię. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Super trudny quiz o Lublinie. Tylko prawdziwy "lubelak" zdobędzie 100 proc.
QUIZ

Super trudny quiz o Lublinie. Tylko prawdziwy "lubelak" zdobędzie 100 proc.

To jest naprawdę trudny quiz o Lublinie jaki przygotowaliśmy. Podejmiesz wyzwanie i rozwiążesz go? Sprawdź się, czy jesteś lubelakiem z krwi i kości!

Manolo zdobył w sobotę piękną bramkę, ale nie dała ona Wiśle choćby jednego punktu

Bez niespodzianki w Puławach. Wisła nie dała rady liderowi tabeli

Bez niespodzianki w Puławach. Tamtejsza Wisła przegrała z faworyzowaną Pogonią Grodzisk Mazowiecki 1:3. Na osłodę kibicom Dumy Powiśla po tym spotkaniu pozostanie piękna bramka Manolo. Choć trzeba przyznać, że i dwa trafienia gości były szczególnej urody

W Lublinie zgasną światła. W hołdzie dla Ziemi

W Lublinie zgasną światła. W hołdzie dla Ziemi

Ratusz, plac Litewski, CSK oraz inne reprezentatywne obiekty Lublina spowije ciemność. Miasto po raz kolejny włącza się w akcję WWF "Godzina dla Ziemi".

Przedwojenny Lublin w obiektywie Józefa Czechowicza
foto
galeria

Przedwojenny Lublin w obiektywie Józefa Czechowicza

Tydzień temu obchodziliśmy 122 rocznicę urodzin Józefa Czechowicza, poety, pisarza, dziennikarza ale i fotografa. Na przełomie 1932 i 1933 roku wykonał serię fotografii Lublina, które stanowią jakby dopełnienie jego poezji o mieście, zawartej m.in. w tomie wierszy Stare kamienie (1934) i utworze Poemat o mieście Lublinie (1934). Zapraszamy na spacer po Lublinie Józefa Czechowicza.

Lewart przegrał w Nowym Sączu 0:3

Znowu czerwona kartka, Lewart przegrał z Sandecją

Lewart walczył dzielnie z liderem tabeli, ale przegrał z Sandecją 0:3. Goście utrzymywali bezbramkowy remis dopóki grali 11 na 11. Kiedy w 42 minucie czerwoną kartkę obejrzał Nikodem Socha, to plan na mecz wziął w łeb.

Tragiczny wypadek na quadzie. Życia mężczyzny nie udało się uratować

Tragiczny wypadek na quadzie. Życia mężczyzny nie udało się uratować

Do tragicznego wypadku doszło w piątek w powiecie radzyńskim. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia.

Świdniczanka na wiosnę zdobyła już 12 punktów

Gol ekstra samobójczy i czwarta wygrana Świdniczanki

Jesienią w sumie tylko 11 punktów. Po czterech kolejkach na wiosnę już 12. W sobotę Świdniczanka zanotowała czwarte zwycięstwo, w czwartym meczu ligowym w tym roku. Tym razem piłkarze Łukasza Gieresza pokonali u siebie KS Wiązownica 3:1. Trzeba przyznać, że mecz dostarczył wielu emocji.

Michał Zuber otworzył wynik meczu Avii z Wiślanami

Avia w ostatnich sekundach pokonała Wiślan Skawina

Fortuna w sobotę była po stronie piłkarzy Avii. Ekipa ze Świdnika niemal w ostatniej akcji meczu pokonała na wyjeździe Wiślan Jaśkowice 2:1.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium