Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 stycznia 2025 r.
19:17

Przepisy i historia, czyli flaki: skandal, parmezan i szafran

(fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com)

O co chodziło w aferze o ser parmeński na Wawelu? Co mają wspólnego flaki z parmezanem i co łączy w tej materii Lwów z Urzędowem? Pytań jest więcej ale jedno jest pewne: można flaki kochać albo nienawidzić.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W dzisiejszym odcinku naszej kulinarnej mapy zahaczymy o Lwów, ale najpierw zajrzyjmy na Wawel; do królewskiej kuchni. Okazuje się, że Władysław Jagiełło i Jadwiga byli smakoszami flaczków zwanych kruszkami, które wówczas występowały w roli treściwej zupy. Gotowane na esencjonalnym rosole wołowym, wzbogacane różnymi rodzajami mięsa i doprawione szafranem a może nawet parmezanem były daniem wyszukanym. O tym, że Polacy znali parmezan już w XVI wieku wiemy za sprawą afery o ser parmeński.

Parmezanowy skandal z królową Boną

Skandal zaczyna się od przyjazdu do Krakowa dyplomaty i agenta habsburskiego wywiadu. Jan Marsupin przyjechał do Polski razem z księżniczką Elżbietą, wydaną za mąż za następcę tronu Zygmunta Augusta. Księżniczka kochała wykwintną kuchnię, kiedy jej kucharzowi zabrakło parmezanu, postanowiła pożyczyć ser z kuchni królowej Bony. Kiedy królowa Bona dowiedziała się o tym fakcie, zrobiła karczemną awanturę i zaczęła karać tych, co krąg parmezanu wydali. Chodziło bowiem o to, żeby wydalić z kraju agenta habsburskiego wywiadu.

Ze starych ksiąg kucharskich wiemy, że kruszki (flaki) przyprawiano na bogato. Na przykład kwiatem muszkatołowym, drogocennym szafranem czy wawrzynem. Kiedy o parmezanie zrobiło się głośno, mógł trafić do misy z kruszkami. Parę wieków później Lucyna Ćwierczakiewiczowa będzie radziła doprawić flaki parmezanem.

Awantura o flaki w szynku lubelskim

Wiemy o niej z pamiętników Kajetana Koźmiana, związanego z z Gałęzowem i Piotrowicami na Lubelszczyźnie. Zajrzyjmy do jego relacji:

„Patrzałem na to, jak podczas obiadu wszedł nieznajomy mi szlachcic w szarej z kapturem na plecach opończy i zaczął się cisnąć do obsadzonego już stołu mówiąc: Panowie bracia, wy jecie, a ja głodny od wczoraj nic nie jadłem. Lecz gdy szlachcic się ciągle pchał między obiadujących i wyrywał drugim widelce, zawsze powtarzając: Ja nic nie jadłem, wypchnięto go od stołu. Wtem hajduk niesie na stół ogromną i głęboką misę gorących i kurzących się flaków. Szlachcic wypchnięty porywa za nią i wołając: Ja nic nie jadłem, łyka flaki i patrzy się. Współbiesiadnicy zrywają się od stołu, jeden mu wydziera misę, drugi rozdziera kaptur z opończy, drudzy wołają: Nasyć się waść, kiedyś nic nie jadł i całą misę gorącej strawy wlewają w kaptur. Szlachcic parzony w plecy flakami, wrzeszczy i skacze, zrywają się drudzy z widelcami, chcąc jeść flaki z kaptura, kolą nieboraka i kaleczą, wrzask, hałas, aż na koniec obrywają kaptur z flakami, wylewają na misę i jedzą”.

Królewskie flaki po urzędowsku

Składniki: 1 kg flaków wołowych, 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, około 4 do 5 litrów rosołu z kaczki.

Wykonanie: flaki trzykrotnie obgotować, w czwartej wodzie ugotować do miękkości i odcedzić. Na kaczce ugotować rosół z warzywami. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby i razem dusić. Kaszę opłukać. Flaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do rosołu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Dosmakować solą, pieprzem. Należy mieszać, aby potrawa się nie przypaliła.

Wspaniałą historyczną recepturę z Urzędowa przekazała mi Otylia Gałat. Tak flaki gotowała jej babcia, posługująca w kuchni na urzędowskim dworze. Receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie, a my możemy przypuszczać, że król Władysław Jagiełło, który odwiedzał Urzędów takie flaki na rosole z kaczki tam jadł.

Z Urzędowa do Lwowa

W XIX wieku były trzy szkoły przyrządzania flaków. W zaborze rosyjskim podawano je z pulpetem z bułki i łoju. W Krakowie flaki wzbogacano kaszką krakowską i tak robi się tam do dziś. Natomiast w Poznaniu w misce flaków pływały pulpety z gęsiej wątróbki.

A we Lwowie flaki zaprawiano kwaśną śmietaną, o czym możemy przeczytać w arcyciekawej książce Marianny Dushar „Kuchnia Lwowa”.

Znajduje się tam przepis na Flaczki według pana Toepfera. Na śmietanie i z parmezanem właśnie.

– Przepis na te flaki to moja interpretacja, oparta na tradycyjnym przygotowywaniu flaków we Lwowie. Nazwa „według pana Toepfera” jest moim hołdem dla słynnego lwowskiego lokalu i restauratora, którego flaki cieszyły się legendarną sławą – napisała mi w korespondencji ze Lwowa Marianna Dushar. Zapytałem o sekret tych flaków. – Jedyny sekret to czyste, dobre flaki. Wiem, że w Polsce z tym nie ma problemu, można kupić flaki dobrze oczyszczone, bez obcych zapachów. A może jeszcze jedno: przepis to przede wszystkim „kierunek” i wskazówki do działania. Jeśli poczujecie, że czegoś brakuje (soli, pieprzu, aromatu), poprawcie według własnego smaku, Smacznego – dodaje autorka książki „Kuchnia Lwowa”.

A my dodajmy jeszcze, że pan Toepfer serwował w swojej restauracji „Pod Trzema Koronami”, zwanej popularnie „U Naftuły” znajdującej się przy ulicy Trybunalskiej 12 (obecnie ulica Szewska) nie tylko znakomite flaki ale także parówki z chrzanem, kilka rodzajów śledzi oraz na przykład sztangle z bryndzą i sardynkami. A ja postanowiłem w domowej kuchni przyrządzić słynne flaczki.

Flaczki według pana Toepfera

Składniki: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, 2 kg kości cielęcych, 50 dag górki cielęcej, 1 włoszczyzna, 2 cebule, pół kostki dobrego masła, 1 mały kubek śmietany, 2 łyżki mąki, kilka listków laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kawałek świeżego imbiru, sól, pieprz, cukier, 1 opakowanie zmielonego parmezanu.

Wykonanie: flaki wypłukać w zimnej wodzie, gotować w osolonej wodzie z cukrem przez 3 godziny. Kości cielęce podpiec w piekarniku. Wrzucić do garnka, dodać górkę cielęcą, zalać wodą, dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować 1,5 godziny. Cebule pokroić i przesmażyć na maśle, pod koniec dodać mąkę i zasmażyć. Bulion przecedzić do nowego garnka. Dodać ugotowane flaki, pokrojoną cielęcinę, posiekany imbir, gotować pół godziny. Dodać zasmażkę na cebuli i mące, sól, pieprz oraz śmietanę rozrobioną w kilkoma łyżkami bulionu. Na talerzach posypać parmezanem. Smacznego.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Bialska Rada Kobiet istnieje pół roku. Pracuje nad "solidnymi podstawami"

Bialska Rada Kobiet istnieje pół roku. Pracuje nad "solidnymi podstawami"

Formalnie powołana w listopadzie ubiegłego roku Bialska Rada Kobiet póki co głównie promuje się na Facebooku. Panie zapewniają jednak, że pracują nad „solidnymi podstawami”.

„Na Scenie... za Sceną...” – intymny cykl monodramów w lubelskim CSK
23 kwietnia 2025, 19:00

„Na Scenie... za Sceną...” – intymny cykl monodramów w lubelskim CSK

Centrum Spotkania Kultur w Lublinie zaprasza 23–24 kwietnia na cykl „Na Scenie... za Sceną...”. Przez dwa kolejne wieczory zaprezentowane zostaną dwa poruszające monodramy, w których wystąpią znakomici aktorzy: Anna Seniuk oraz Michał Piela.

Nawet 5 lat więzienia za przemoc wobec ratowników medycznych
PROJEKT

Nawet 5 lat więzienia za przemoc wobec ratowników medycznych

Ministerstwo Sprawiedliwości zgłosiło do prac rządu projekt zmian kodeksu karnego, które mają skuteczniej chronić funkcjonariuszy publicznych, ratowników medycznych i obywateli niosących pomoc

Następca Franka Sinatry, Matt Dusk wystąpi w Centrum Spotkania Kultur
koncert
16 kwietnia 2025, 20:00

Następca Franka Sinatry, Matt Dusk wystąpi w Centrum Spotkania Kultur

16 kwietnia w lubelskim Centrum Spotkania Kultur wystąpi kanadyjski wokalista Matt Dusk. Artysta zdobył międzynarodową sławę dzięki wyjątkowemu głosowi i umiejętności łączenia tradycyjnego jazzu z nowoczesnymi brzmieniami.

Metro 2033: Rocznica serii i gra za darmo (wideo)
GRAMY
film

Metro 2033: Rocznica serii i gra za darmo (wideo)

Seria gier Metro ma już 15 lat. Z tej okazji jej twórcy – ukraińskie studio 4A Games – mają niespodziankę dla graczy, czyli grę Metro 2233 Redux do odebrania za darmo.

Alkohol plus traktor. Dwie osoby trafiły do szpitala

Alkohol plus traktor. Dwie osoby trafiły do szpitala

62-letni traktorzysta miał ponad 2 promile alkoholu i doprowadził do kolizji z samochodem. Na miejscu interweniował śmigłowiec LPR, a dwie osoby trafiły do szpitala.

Spotkania muzyczne. „Gdzie poezja łączy się z muzyką”
Nasz patronat
23 kwietnia 2025, 19:00

Spotkania muzyczne. „Gdzie poezja łączy się z muzyką”

Przed nami spotkania poświęcone roli słowa w muzyce. „Gdzie poezja łączy się z muzyką” to cykl spotkań z artystami z różnych kręgów polskiej sceny muzycznej, piszącymi teksty do utworów muzycznych.

Podpisanie umowy w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie na dofinansowanie na rozwój infrastruktury dydaktycznej PANS w Chełmie w ramach programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021–2027.

PANS z unijnym wsparciem na rozwój laboratoriów

Nowoczesne laboratoria i sprzęt dydaktyczny. Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zyskała dofinansowanie na rozwój swojej infrastruktury dydaktycznej.

Umowa między Portem Lotniczym Lublin a firmą Welcome Airport Services została podpisana w poniedziałek, 14 kwietnia

Port Lotniczy Lublin ma operatora cargo

Lubelskie lotnisko rozwija segment cargo. Pod koniec minionego roku został otwarty budynek magazynowo-przeładunkowy, a teraz podpisano umowę z firmą Welcome Airport Services.

Międzyrzec Podlaski: Zderzenie dwóch aut osobowych i ciężarówki

Międzyrzec Podlaski: Zderzenie dwóch aut osobowych i ciężarówki

O godzinie 17.30 w Międzyrzecu Podlaskim zderzyły się dwa auta osobowe i samochód ciężarowy. Jeden pas ruchu DK2 jest zablokowany, a policja kieruje ruchem wahadłowo.

Sadowa to osiedlowa ulica prowadząca w stronę Pszczelej, garaży oraz SP nr 11

Niedługo remont Sadowej. Plany sa, wykonawca już wybrany

Ulica Sadowa to dzisiaj najgorsza pod względem jakości nawierzchni ulica na puławskim osiedlu Niwa oraz jedna z najgorszych w całym mieście. Tuż po więtach rozpocvznie się remont.

10. edycja Lubelskiego Dnia IT

Lubelski Dzień IT: Politechnika Lubelska zaprasza na targi pracy

Biuro Karier Politechniki Lubelskiej we współpracy z Wydziałem Elektrotechniki i Informatyki. Wydarzenie zapraszają na 12. już edycję Lubelskiego Dnia IT.

Kajetan Kalinowski to bokser pochodzący z Lublina i jedna z gwiazd krajowego pięściarstwa

Kajetan Kalinowski w wielkim stylu pokonał Rafała Dudka

Impreza odbywająca się w Nowym Sączu była naznaczona przede wszystkim pojedynkiem Kajetana Kalinowskiego z Rafałem Dudkiem. Dla obu zawodników był to rewanż za pojedynek sprzed pół roku, kiedy w Żukowie lublinianin pokonał doświadczonego przeciwnika na punkty.

Kobiety, idźcie na wybory. Posłanki namawiały do głosowania

Kobiety, idźcie na wybory. Posłanki namawiały do głosowania

Posłanki Koalicji Obywatelskiej odwiedziły województwo lubelskie i zachęcały kobiety do udziału w nadchodzących wyborach prezydenckich.

Dom Kultury „Kolejarz” przy ul. Kunickiego w Lublinie

Kiedy Teatr Andersena zacznie działać w nowej siedzibie?

Radni PiS pytali o losy Teatru im. Hansa Christiana Andersena w Lublinie i obietnice związane z Domem Kolejarza. A miasto tłumaczy decyzje inwestycyjne i zapewnia, że instytucja zyska docelową siedzibę w nowym centrum kultury.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium