Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Żarciowozy wracają! Łowcy kulinarnych wrażeń mogą już zacierać ręce. Od piątku do niedzieli foodtracki będą do Waszej dyspozycji na Placu Teatralnym w Lublinie w godzinach: 15.00 – 20.00.
Czekoladowe figurki, czekolada z owocami, owoce w czekoladzie i wszystko co w składzie ma czekoladę. W hali Targów Lublin odbywa się najsłodszy festiwal.
Azjatyckie makarony, pierożki, sushi, a do tego zapach przypraw i pełno dymiących wok-ów. W hali Targów Lublin trwa Festiwal Azjatycki.
Jak co roku - trzy dania za 69 złotych. Wystarczy zarezerwować termin i pójść do restauracji.
Wbrew pogoni za nowoczesnymi trendami, wraca sentymentalna moda na dobrą polską kuchnię. W kartach najlepszych lubelskich restauracji niczym diament świecą dania popularne w latach dwudziestych minionego wieku, a my możemy odkrywać często nieznane kompozycje smaków.
Ikona japońskiej kuchni, czyli sushi, kusi wykwintnością smaków i kolorów. Składa się zazwyczaj z ryżu przygotowanego z octem ryżowym, kawałków ryb, owoców morza, wodorostów nori i warzyw. Jeśli chcesz poznać bliżej odmiany docenianego na całym świecie i dającego przepustkę do kulinarnej rzeczywistości Dalekiego Wschodu sushi, przeczytaj artykuł.
Są słodkie i pyszne. Ale tej partii batonów Milka Oreo lepiej nie jeść. Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat.
Ciastka z czekoladą wycofane ze sprzedaży w marketach Kaufland. Producent odkrył w nich „ciała obce”.
Za nami Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kilka dań stanęło do walki o miano najlepszego. Skąd pochodziła najsmaczniejsza potrawa?
W XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Jeszcze przed wojną w lubelskich restauracjach ryby królowały w karcie. Jesiotra po kardynalsku, lina w śmietanie i sandacza po polsku podawano nie tylko w piątek. Oto sprawdzone przepisy na smaczną rybę.
W najbliższą sobotę o godzinie 15 rozpocznie się Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kuchnie całego świata spotkają się w centrum edukacyjnym Mały Kopernik.
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten okrągły placek z sosem pomidorowym i serem cieszy się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale i na cały świecie.
Tłusty czwartek...Tego jednego dnia w roku wszystkie diety odchodzą na bok i aby mieć powodzenie i szczęście w roku należy zjeść jednego pączka.
Z badań prof. Jarosława Dumanowskiego wiemy, że staropolskie przepisy przypominają kuchnię wegańską. Potrawy bez mięsa były bardzo pomysłowe i niezwykle smaczne. Oto nasz subiektywny wybór najsmaczniejszych dań regionalnych. Od blinów, przez gołąbki po pierogi po lubelsku.
W końcu Biała Podlaska doczekała się pierwszej lodówki społecznej. Wszystko dzięki stowarzyszeniu Orzechówek.
17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. O tym wywodzącym się z Włoch, ale niezwykle popularnym także w Polsce daniu rozmawialiśmy z mieszkańcami Lublina.
Na pierwszy miejscu rosół polski i złoty rosół. Na trzecim słynna rumiana zupa szefa Ireneusza Michaluka. Co jeszcze znajdziecie w naszym rankingu rozgrzewających zup?
Mróz nie odpuszcza, a dla potrzebujących posiłek w jadłodajni może być jedynym ciepłym jedzeniem. Aby wesprzeć potrzebujących potrzebne są kubki termiczne i małe termosy.
"Cudze chwalicie, swego nie znacie". Tak można scharakteryzować mnogość kuchni świata w Lublinie. A jaka jest ta tradycyjna kuchnia województwa lubelskiego.
„Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości” twierdzi Richard Paul Evans, który swoją powieść „Zimowe sny” pisał w trakcie podróży po Polsce. A my publikujemy przepisy na pierogi, zebrane podczas kulinarnych podróży po naszym regionie.
Spaghetti w Polsce kojarzy się niemal jednoznacznie z sosem bolońskim, jednak jest to rodzaj makaronu, który można przygotować na wiele innych sposobów. Pomimo swojej prostoty, ma też kilka pułapek. Rozmawialiśmy o tym z szefem kuchni restauracji "Trzy Romanse" Marcinem Żydkiem.
Ten jeden raz w roku warto zaszaleć i przygotować coś bardzo dobrego na domowego Sylwestra – mówi Jacek Jakubczak, szef Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, właściciel firmy „Moja kuchnia”.
Stan Borys, legenda polskiej piosenki, artysta związany z Lublinem (tu ma rodzinę, tu na Europejskim Festiwalu Smaku obchodził urodziny, a benefis transmitowany był przez TVP Polonia, a dwa lata temu w Archikatedrze Lubelskiej zaśpiewał po raz pierwszy od udaru), znów jest w dobrej formie.
Oryginalne, staropolskie przepisy z archiwum prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Z dzieciństwa pamiętam smak wigilijnego karpia, śledzie, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, racuchy i makowiec. Czyli tradycyjne smaki i nie ukrywam, że takie smaki szykuję także na wigilie firmowe – mówi Łukasz Oroń, szef kuchni Legendy Miasta w Hotelu Ibis.