Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 listopada 2024 r.
16:59

Gęś na talerzu: pięć przepisów na św. Marcina

(fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne)

Lepiej raz do roku niż wcale. W dzień św. Marcina podaje się gęś, polaną aromatycznym sosem. W Polsce trwa akcja „Gęsina na św. Marcina”, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na pyszne dania.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W podlubelskich Zemborzycach znajduje się kościół pod wezwaniem św. Marcina z Tours. W ołtarzu głównym znajduje się obraz ze św. Marcinem z Tours. W roli głównej gęsi. Kim był Marcin?

Żołnierzem, który został świętym. Najpierw był pustelnikiem. Kiedy zmarł biskup Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Nie chciał przyjąć urzędu i schował się przed wysłannikami do klasztornej szopy, gdzie mieszkały gęsi, które donośnym gęganiem zdradziły jego kryjówkę.

– Piękna legenda, ależ macie obraz ją przedstawiający, to jestem zaskoczony – mówi Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska i pomysłodawca akcji „Gęsina na św.Marcina”.

Dlaczego warto podać świąteczną gęsinę w domu?
– Jedzenie jest naszą codziennością, a to, co codzienne, często ucieka naszej uwadze i staje się przyzwyczajeniem. Nie bez przyczyny już Rzymianie mówili, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. I dlatego właśnie jedzenie, ze wszystkich naszych codziennych czynności, najwięcej mówi nam, jak wygląda nasze życie: czy jesteśmy trochę podobni do samochodu i jedzenie traktujemy jak podjazd pod dystrybutor paliwa, czy też jedzenie, to poza czystą koniecznością fizjologiczną, moment na radość, przyjemność, spotkanie, otwartość na nowe doznania – tłumaczy Jacek Szklarek.

A my zaczynamy od przepisu na regionalny czulent, często sporządzany na gęsinie.

Czulent po gorajsku

SKŁADNIKI: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg gęsiny, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.
WYKONANIE: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości.
Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić.
Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec w niedużej temperaturze. Kilka godzin.

Kazimierska Gęś marynowana a la Cytryn

SKŁADNIKI: średnia gęś (tuszka ok. 2,5-3 kg), 3-4 cebule pokrojone w kostkę, 1,5 kg ziemniaków, 6 jajek, 2 główki czosnku pokrojone w kostkę, 20 dag suszonych grzybów, 25 dag żołądków drobiowych, majeranek, sól, pieprz. Na marynatę: 250 ml białego wytrawnego wina, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny, 3 goździki.
WYKONANIE: gęś wyluzować (pozbawić kości) uważając przy tym by nie uszkodzić skóry. Składniki marynaty gotować 30-40 minut, ostudzić. Gęś zalać i odstawić w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Wyjąć – niech trochę obcieknie z marynaty, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny. Wycięty z gęsi tłuszczyk stopić, podsmażyć na nim żołądki pokrojone w kostkę, dodać ziemniaki przepuszczone przez maszynkę i odsączone z wody.
Grzybki namoczyć, potem drobno pokroić, połączyć z wcześniej usmażoną cebulką i czosnkiem, dodać do pozostałych składników farszu. Ubić pianę z białek, dodać żółtka, wymieszać z farszem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Skórę częściowo zaszyć nicią. Nafaszerować gęś (niezbyt ściśle, aby nie pękła), zaszyć do końca i piec 3-3,5 godziny podlewając od czasu do czasu. (Przepis Sylwia Cygan)

Marynowana pierś z gęsi

SKŁADNIKI: 250 g piersi gęsiej ze skórą, łyżka soli, 2 łyżki cukru, 3 łyżki suszonych płatków róży, 100 g suszonych moreli, ½ gwiazdki anyżu, 2 goździki, 1 cm kłącza imbiru, 200 ml białego wina, świeże płatki róży jadalnej, trybuła, natka pietruszki.
WYKONANIE: sól, cukier i suszone płatki róży zblenderuj i natrzyj tym pierś gęsi. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 7 dni do lodówki. Pierś osącz i wysmaż skórę, wytapiając z niej tłuszcz, następnie zamroź.
Zagotuj wino z korzeniami i dodaj morele. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Osącz morele a kompot przecedź. Morele pokrój w julienne i wymieszaj z listkami trybuły i natki pietruszki. W głębokim talerzu ułóż kopczyk moreli, na tym płatki pokrojonej cienko piersi, a przed podaniem polej niewielką ilością kompotu. (Przepis Adam Chrząstowski)

Pieczone pierogi z gęsiną i suszoną żurawiną

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 2 łyżeczki soli, 6 łyżeczek cukru – wymieszać. 3,5 kostki masła startego na tarce posiekać z mąką. Dodać 800 g naturalnego serka homogenizowanego. Wymieszać wszystko szybko na „marmurkowo”, schować do lodówki na 1h
WYKONANIE: przyprawioną majerankiem, czosnkiem, solą pieprzem, gęś upiec do miękkości z jabłkiem. Obrać i porwać na drobne kawałki przyprawić do smaku jeśli potrzeba dodać suszoną żurawinę i upieczone razem z gęsią jabłko, jeśli potrzeba podlać sokiem/tłuszczem z upieczonej gęsi.
Lepić pierogi trochę mniejsze od pięści. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Podawać jako samodzielne danie, przystawka lub jako pasztecik np. do barszczu. (Przepis Agata Falkiewicz).

Zupa z brukwi na gęsinie

SKŁADNIKI: 1 kg gęsiny, 1 kg ziemniaków, 1 kg brukwi, 2 marchewki, pietruszka, ziele, listek laurowy, pieprz, majeranek.
WYKONANIE: Wykonanie: brukiew obrać, pokroić w kostkę i sparzyć pod wrzątkiem. Odcedzić. Mięso i brukiew ugotować w 3 litrach wody, dodając warzywami i przyprawy. Wyjąć mięso, dodać ziemniaki. Gotować do miękkości. Obrane mięso pokroić w małe kawałki. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać roztarty majeranek. Podawać z podpłomykami, fajercarzami, domowych chlebem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Mecz Górnika ze Stalą Stalowa Wola był ostatnim na stadionie w Łęcznej w 2024. Pierwszym rywalem zielono-czarnych w 2025 roku będzie ŁKS Łódź

Ruszyła sprzedaż biletów na pierwszy mecz Górnika Łęczna w rundzie wiosennej. Klub przygotował specjalną ofertę dla kibiców

Odliczanie do piłkarskiej wiosny w Betclic I Lidze wypada zacząć już na dobre. W niedzielę 16 lutego Górnik Łęczna zagran na swoim stadinie z ŁKS Łódź. Ruszyła już sprzedaż biletów na to spotkanie, a klub dla swoich fanów, w każdym wieku, przygotował ciekawą ofertę

Grypa w natarciu. Szpitale ograniczają odwiedziny

Grypa w natarciu. Szpitale ograniczają odwiedziny

Z powodu dużej liczby zachorowań na grypę w szpitalach w całej Polsce ograniczane są odwiedziny. Na w Klinice Chorób Zakaźnych szpitala klinicznego w Lublinie od tygodni wszystkie łóżka są zajęte.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 3 lutego 2025 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 3 lutego 2025 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 31 stycznia 2025 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 31 stycznia 2025 r.

Ekspozycja w XIX-wiecznych podziemiach oficyn ratuszowych, prezentująca historię Ratusza zamojskiego na tle historii miasta.
17 lutego 2025, 11:00

Pomysł na ferie. Zejdź za darmo do podziemi

W dwa poniedziałki (17 i 24 lutego) oraz dwa czwartki (20 i 27 lutego) będzie można za darmo wybrać się na zwiedzanie trasy podziemnej oficyny zamojskiego ratusza. Wycieczki organizuje Zamojskie Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 27 stycznia 2025 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 27 stycznia 2025 r.

Ogrzewanie a klimatyzacja w domu – jak wykorzystać klimatyzator zimą?

Ogrzewanie a klimatyzacja w domu – jak wykorzystać klimatyzator zimą?

Klimatyzacja kojarzy się przede wszystkim z chłodzeniem w upalne dni, jednak nowoczesne urządzenia mogą również skutecznie ogrzewać pomieszczenia. Czy warto wykorzystywać klimatyzator zimą jako źródło ciepła? Jakie są zalety takiego rozwiązania i na co zwrócić uwagę? Odpowiedzi znajdziesz w naszym poradniku.

Leasing samochodu online - argumenty za i przeciw

Leasing samochodu online - argumenty za i przeciw

Leasing operacyjny to popularna forma finansowania zakupu samochodu, szczególnie wśród przedsiębiorców. Pozwala na użytkowanie pojazdu bez konieczności jego natychmiastowego wykupu, co daje elastyczność finansową. Jednak przed podjęciem decyzji o wyborze leasingu operacyjnego warto zapoznać się z jego zaletami i wadami. W tym artykule omówimy kluczowe aspekty tego rozwiązania.

Muzyczny duet – Błędowski & Jemioła w Teatrze Starym
koncert
19 lutego 2025, 21:00

Muzyczny duet – Błędowski & Jemioła w Teatrze Starym

Dwa głosy, dwie gitary – Paweł Błędowski i Łukasz Jemioła wystąpią 19 lutego (środa) w Teatrze Starym w Lublinie.

Liczyła się każda sekunda. Policjanci eskortowali pojazd aż do szpitala

Liczyła się każda sekunda. Policjanci eskortowali pojazd aż do szpitala

To była dość nietypowa akcja puławskich policjantów z drogówki. Zamiast wezwani do wypadku, otrzymali zgłoszenie z prośbą o pomoc w jak najszybszym dotarciu do szpitala

Jak działa pralnia przemysłowa? Wyposażenie i sprzęt pralniczy

Jak działa pralnia przemysłowa? Wyposażenie i sprzęt pralniczy

Pralnia przemysłowa to miejsce, gdzie proces prania, suszenia i prasowania tkanin odbywa się na dużą skalę, w sposób zoptymalizowany i zautomatyzowany. Usługi tego typu są kluczowe dla wielu branż, takich jak hotele, zakłady produkcyjne, restauracje, czy lokale gastronomiczne, które potrzebują regularnego czyszczenia dużych ilości tekstyliów, od obrusów po odzież roboczą. Dzięki zastosowaniu specjalistycznego sprzętu i technologii, pralnie przemysłowe zapewniają skuteczne pranie, które spełnia wysokie standardy higieny i jakości. W niniejszym artykule omówimy, jak działa pralnia przemysłowa oraz przyjrzymy się najważniejszym urządzeniom pralniczym wykorzystywanym w tym procesie.

Finansowe koło zamachowe przedsiębiorców
DZIEŃ WSCHODZI
film

Finansowe koło zamachowe przedsiębiorców

Lubelski Regionalny Fundusz Rozwoju na dobre wpisał się na listę instytucji samorządu województwa lubelskiego, które z powodzeniem wspierają przedsiębiorców. Tylko w ub. roku udzielił 233 pożyczek na łączną kwotę przekraczającą 177 mln złotych. W 2025 roku na rynek trafią kolejne dziesiątki milionów złotych, które mają pomóc w rozwoju gospodarki w regionie lubelskim.

W 1/8 finału TAURON Pucharu Polski ChKS Chełm zmierzy się z MCKiS Jaworzno

Ćwierćfinalista Ligi Mistrzów i wicemistrz Polski może przyjechać do Chełma

W środę o godzinie 18 ChKS Chełm zmierzy się z MCKiS Jaworzno w 1/8 finału TAURON Pucharu Polski. Wygrany w ćwierćfinale podejmie obrońcę trofeum i wicemistrza kraju, ekipę z Zawiercia

Wielka wyprawa po kebaba: 2 promile i nawet 3 lata pozbawienia wolności

Wielka wyprawa po kebaba: 2 promile i nawet 3 lata pozbawienia wolności

A grozi mu jeszcze grzywna i zakaz prowadzenia pojazdów.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium