Listopad w Lublinie upływa pod znakiem miodu. A to za sprawą festiwalu Kuchnia Inspiracji, którego tegorocznym tematem przewodnim jest miód.
W listopadzie co sobotę przy Lubartowskiej 77 odbywają się Jarmarki miodowe. W godzinach od 7.30 do 13 na klientów czekają produkty z lubelskich pasiek: szeroki wybór miodów, który spodoba się każdemu miłośnikowi tego zdrowego przyszmaku oraz inne produkty produkowane przez pszczoły - pierzga, kit pszczeli i pyłek. Samo zdrowie, które w sezonie jesienno-zimowym wzmocni naszą odporność.
- Dodatkowo w ofercie znajdą się naturalne świece z węzy pszczelej, które nie tylko przyciągają wzrok swoim pięknym, naturalnym wyglądem, ale również wypełniają wnętrza delikatnym, przyjemnym zapachem. To doskonały sposób na stworzenie ciepłej, przytulnej atmosfery w domu - informują organizatorzy festiwalu.
Oprócz samych miodów i produktów pszczelich, na jarmarku znajdziemy wyroby, gdzie miód jest składnikiem - keczup z cukinii z miodem, chutney z miodem, rogale z makiem i miodem, makowiec i piernik z dodatkiem miodu, bezglutenowe serniczki słodzone miodem, soki z dodatkiem miodu czy syrop rokitnikowy.
Na stoiskach można zakupić także mieszkankę owoców liofilizowanych, której głównym składnikiem jest pyłek pszczeli - napar z tej witaminowej bomby wzmocni naszą odporność a dodatkowo zachwyci swoim smakiem.
Na stoiskach mogliśmy znaleźć specjalne broszurki dzięki którym mogliśmy poznać jakie są rodzaje miodów oraz poznać ich właściwości.
Kolejne jarmarki miodowe przy Lubartowskiej odbędą się w soboty 16 listopada, 23 listopada oraz 30 listopada.
Pełen program festiwalu Kuchnia Inspiracji dostępny jest na stronie internetowej kuchniainspiracji.lublin.eu. W programie wiele warsztatów, spotkań ze specjalistami oraz możliwości spróbowania miodowych przysmaków.