Przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A – to powód wycofania ze sprzedaży trzech partii mąki żytniej.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochra-toksyny A w partii 31492/24 mąki żytniej typ 720 chlebowej.
Dodatkowe badania przeprowadzone przez producenta na próbce pochodzącej z 3 różnych partii (31485/24, 31492/24 i 31495/24) wyprodukowanych z tego samego surowca potwierdziły niezgodność.
Co to jest Ochratoksyna A? To toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium.
Czy ma szkodliwy wpływ na człowieka? Tak.
Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Pań-stwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanych numerach partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
• Produkt: Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg
• Numery partii podlegających wycofaniu: 31485/24, 31492/24, 31495/24
• Data minimalnej trwałości: 11.2024
• Producent: Gdańskie Młyny Sp. z o.o., ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk
• Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Producent prewencyjnie zdecydował się wycofać z rynku dodatkowo dwie partie, które były produkowane w tym samym czasie: 31485/24, 31495/24.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych partii produktów.