Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

„Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia” – edukacyjna wystawa dla małych i dużych

„Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia” – edukacyjna wystawa dla małych i dużych

Ponoć grzybiarz jest jak saper – myli się tylko raz. Już dzisiaj mieszkanki i mieszkańcy Lublina będą mogli dowiedzieć się więcej o grzybach. W sanepidzie nauczą nas jak rozróżniać te bezpieczne i te trujące, a także.

Nie zawsze musi być rosół. Jak ugotować wojskową grochówkę w domu?

Nie zawsze musi być rosół. Jak ugotować wojskową grochówkę w domu?

Nie ma lepszej rzeczy, niż grochówka wojskowa na wędzonych żeberkach. No chyba, że jest to grochówka strażacka na ogonie. Podstawą jest dobry groch, który kupicie na targu i sprytny patent, stosowany w polowej kuchni.

Wyjątkowe smaki w okazyjnej cenie. Trwa kolejna edycja RestaurantWeek

Wyjątkowe smaki w okazyjnej cenie. Trwa kolejna edycja RestaurantWeek

Trzy autorskie dania za 69 zł. W Lublinie trwa kolejna edycja Resutaurant Week. W ramach akcji można poznać menu najlepszych szefów lokalnych kuchni.

Zobacz nasz ranking i dowiedz się gdzie w Lublinie można napić się najlepszej kawy!
galeria

Gdzie w Lublinie pójść na dobrą kawę? Przedstawiamy ranking polecanych miejsc

Niektórzy uważają, że nie ma rozpoczęcia dnia bez kawy. Jednak gdy nie posiada się w domu profesjonalnego sprzętu potrzebnego do jej przygotowania trzeba posiłkować się tym trunkiem zakupionym na wynos. Gdzie najlepiej wybrać się na kawę w Lublinie?

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Buraczki muszą być

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Buraczki muszą być

Wielbił je już Mikołaj Rej, na wyżyny smaku wyniósł je Władysław Kucharski, który przyrządzał je dla hrabiego Tyszkiewicza. Jak je zrobić u siebie w domu?

 Hiszpanie połknęli międzyrzeckie Pryncypałki

Hiszpanie połknęli międzyrzeckie Pryncypałki

Produkowane w Międzyrzecu Podlaskim Pryncypałki i Mafijne zyskają hiszpański rodowód. Ciastkarski gigant, Dr Gerard został właśnie wchłonięty przez grupę Adam Foods.

Nieuczciwa klientka widziała larwy w jedzeniu. Sąd wsadził ją do więzienia

Nieuczciwa klientka widziała larwy w jedzeniu. Sąd wsadził ją do więzienia

Klientka twierdziła, że w zamówionym jedzeniu znalazła larwy owadów. Groziła właścicielce restauracji, że upubliczni sprawę w Internecie. Sprawą zajął się sąd. Nieuczciwa klientka trafi do więzienia.

100 tysięcy studentów ściąga do Lublina, pomóżmy im wybrać dobry obiad
Polecamy

Gdzie i co zjeść w Lublinie? Kebab, pizza, a może burger

Jakie restauracje możemy polecić w Lublinie? Oto moje typy.

Jesień w kuchni. I fasola na osiem sposobów

Jesień w kuchni. I fasola na osiem sposobów

Na targu można kupić fasolę „Piękny Jaś”. To wdzięczny temat w kuchni. Od fasoli ze świeżym pieprzem, przez jesienną fasolową, fasolkę po bretońsku, pyszny pasztet z fasoli i świeżych grzybów aż po smaczne kotlety i pierogi.

Złota jesień na talerzu. 10 sprawdzonych przepisów

Złota jesień na talerzu. 10 sprawdzonych przepisów

Jesień to prawdopodobnie najsmaczniejsza pora roku w polskiej kuchni. Wybraliśmy dla was złotą dziesiątkę smacznych dań.

Dawtona uruchomiła nową linię produkcyjną w Milejowie
galeria

Przecier pomidorowy z kosmicznej linii w Milejowie

Dawtona uruchomiła w Milejowie kosmiczna linię produkcji przecieru pomidorowego. Na dobę przetwarzanych może być nawet 2500 ton pomidorów, rocznie aż 80 tys. ton, czyli 1/3 krajowej produkcji tego warzywa.

Zrazy nie pachniały apetycznie

Lublin. Miały być zrazy wołowe na obiad. Ale mięso cuchnęło

Pan Tomasz z Lublina nie mógł zrobić zrazów wołowych na obiad. Mięso, które kupił w Biedronce okazało się zepsute, chociaż termin ważności jeszcze nie upłynął.

Ale pachnie! W skansenie uczyli wypieku chleba
foto
galeria

Ale pachnie! W skansenie uczyli wypieku chleba

W niedzielę w skansenie pachniało chlebem. Chętni mogli nauczyć się wypieku. To wszystko w ramach XXV Lubelskiego Święta Chleba.

PiS bierze się za szpitalne jedzenie. " Te posiłki były często mizerne"
wybory 2023

PiS bierze się za szpitalne jedzenie. " Te posiłki były często mizerne"

O jedzeniu w szpitalach krążą już legendy. Prawo i Sprawiedliwość w najnowszym spocie wyborczym zapowiada poprawę jakości posiłków.

Za nami 5. edycja Wojewódzkiego Lubelskiego Święta Miodu. Zaprezentowało się ponad 50 wystawców
galeria

Każdy miód jest zdrowy i dobry na... miłość

Bez pszczół przeżylibyśmy maksymalnie 10 lat. Kolejna edycja Wojewódzkiego Lubelskiego Święta Miodu dobiegła końca.

Za nami Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. Było aromatycznie i pysznie
galeria

To był wyjątkowy weekend dla kawoszy, herbaciarzy i czekoladożerców

Za nami Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. Było pysznie i aromatycznie.

Od lewej Bartłomiej Bałaban, Waldemar Sulisz, Michał Karapuda

Smakować życie? Tylko w Lublinie, tylko z Suliszem

15. edycja Europejskiego Festiwalu Smaków zachwyca rozmachem i pomysłami organizatorów. Waldemar Sulisz, dyrektor i pomysłodawca tej imprezy zaprezentował oficjalnie tegoroczny program (4-10 września). Jest on pełen gwiazd, atrakcji kulinarnych i wydarzeń artystycznych najwyższych lotów. Przyjadą kucharze z wielu krajów.

Podczas wydarzenia zobaczycie m.in starodawne sposoby parzenia kawy
2 września 2023, 10:00

Co do picia? Na tych targach będzie aromatycznie

Przed nami Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. Będzie pachnąco, aromatycznie i smakowicie.

Nalewki z lubelską duszą. Mamy sprawdzone przepisy
galeria

Nalewki z lubelską duszą. Mamy sprawdzone przepisy

To temat przewodni 33 Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, który 8 września odbędzie się w Lublinie. A my mamy dla was sprawdzone receptury na nalewki, które warto nastawić na przełomie sierpnia i września.

W Łęcznej będzie można zjeść "wieśmaca"

W Łęcznej będzie można zjeść "wieśmaca"

Wygląda na to, że znana, amerykańska sieć oferująca szybkie dania, wkrótce pojawi się w Łęcznej. We wtorek zakończył się ustny przetarg na miejską działkę. Najwyższą ofertę złożył McDonald's. Miasto na tej transakcji zarobi ponad 8 mln zł.

To miasto było stolicą piwa w weekend. Który trunek smakował najbardziej?
Chmielaki 2023
galeria

To miasto było stolicą piwa w weekend. Który trunek smakował najbardziej?

Setki piw do wyboru, wieńce dożynkowe do podziwiania i muzyka ciesząca ucho. Chmielaki Krasnostawskie przyciągnęły tłumy.

Takie grzyby tylko w Lubelskiem. Nasi czytelnicy się chwalą
Zdjęcia
galeria

Takie grzyby tylko w Lubelskiem. Nasi czytelnicy się chwalą

Sierpień to dobry czas dla grzybiarzy. Nasi czytelnicy pochwalili się swoimi zbiorami.

Hanna Kossowska i Etel Szyc robią tradycyjny czulent w ramach Lubliner Festival
galeria

Czulent i kugiel na Lubliner Festival. A maszgijach sprawdza koszerność

Trwa Lubliner Festival. Część wydarzeń już za nami. Dziś w ramach warsztatów uczestnicy wybrali się w kulinarną podróż po kuchni żydowskiej. Ale to nie koniec wydarzeń.

Zawsze jak otwieram nową restaurację, obiecuję sobie, że to jest już ostatnia restauracja, którą otwieram w życiu – mówi Jacek Abramowski

Żeby ratować biznes i załogę w czasie pandemii wystawił dom na sprzedaż. Teraz otworzył kolejną restaurację

W dzisiejszych czasach prowadzenie restauracji jest wciąż ostrą wspinaczką w górę, żeby utrzymać się na powierzchni. Dopóki mamy siłę walczyć, to idziemy do przodu. W tym biznesie stagnacja oznacza porażkę. Trzymam się zasady uczciwości, bo wierzę, że dobro wraca – rozmowa z Jackiem Abramowskim, jednym z najbardziej doświadczonych restauratorów lubelskich.

V Święto Chleba i Makaronu. Palce lizać!
Zdjęcia
galeria

V Święto Chleba i Makaronu. Palce lizać!

V Święto Chleba i Makaronu przyciągnęło w niedzielę do ośrodka Uniwersytetu Przyrodniczego w Rozpłuciu Pierwszym nad jeziorem Piaseczno tłumy. Kulinarnej uczty i dobrej zabawy uczestnikom nie popsuła nawet burza z piorunami, która na kilkadziesiąt minut przerwała świętowanie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium