Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Janów Lubelski

10 sierpnia 2024 r.
10:00

Jedziemy na gołąbki i Gryczaki do Janowa Lubelskiego

0 A A
10 sierpnia 2024 15:30
Gryczaki zaczynają się dzisiaj i potrwają do niedzieli
Gryczaki zaczynają się dzisiaj i potrwają do niedzieli (fot. UM Janów Lubelski/Archiwum)

W sobotę i niedzielę 10 -11 sierpnia 2024 w Janowie Lubelskim będą królowały potrawy z kaszy gryczanej. W tym roku hitem będą gołąbki, do gołąbków zagra zespół Poparzeni Kawą Trzy. Widzimy się w Zoomie Natury nad zalewem. I podpowiadamy, czego wypatrywać w licznych zagrodach smaku, na pokazach i prezentacjach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Festiwal Kaszy Gryczaki 2024 to dziś jeden z najważniejszych tematycznych festiwali smaku w Polsce.

– Turysta z pieniędzmi szuka w Polsce nieskażonej przyrody, chce odpocząć i dobrze zjeść. Tu na Lubelszczyźnie macie dobrą ziemię, gryka rośnie bez nawozów, powstają kwatery agroturystyczne a festiwal kaszy dowiódł, że bogaty Niemiec dobrze tu zje. Tego się powinniście trzymać – mówił mi dr Grzegorz Russak, wieloletni dyrektor Domu Polonii w Pułtusku, który z pomocą kresowych potraw i nalewek ściągał do Pułtuska tysiące turystów z całego świata, a w jednym z pierwszych festiwali w Janowie Lubelskim jurorował w konkursie na potrawę regionalną i nalewkę żurawinową.

W pismach Kolberga możemy przeczytać, że na Lubelszczyźnie wyrabiano „placki z mąki pszennej, pierogi z kaszą hreczaną tłusto okraszoną lub serem na rozmaity sposób robione. (…) Lepszem cokolwiek jest już pożywienie mieszczan, a osobliwie sitarzy w Biłgoraju, lubo także do wykwintnych zaliczanem być nie może, bo i u nich kilka tylko (a najczęściej kilkanaście) razy do roku ukazuje się mięso na stole.

Sitarze biłgorajscy jadają na śniadanie: kapustę, kartofle (…). W niedzielę lub święto gotują: pierogi (w kształcie bułek lub kukiełek) z żytniej lub pszennej mąki z serem i jajami urobionej; pieką też placki z kapustą, albo placki lub ciasto z kaszą hreczaną, do czego niekiedy wchodzi i kartoflana mąka”. I tej pięknej tradycji festiwal jest poświęcony.

Co w programie?

W sobotę 10 sierpnia 2024 festiwal startuje o godz. 15.30. Po prezentacji zagród smaku, wystawców i twórców ludowych o 16 rozpocznie się pokaz gotowania wigilijnych gołąbków z kaszą gryczaną w wykonaniu KGW Otroczanki.

- Nasz festiwal ma to do siebie, że lokalne Koła Gospodyń Wiejskich i wystawcy w zagrodach smaku co rok zaskakują nowymi pomysłami na smaczne dania z kaszą. W tym roku szczególnie polecam gołąbki. Wigilijne, tradycyjne i po naszemu z kaszą gryczaną. Kto jeszcze pamięta ten smak - mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury, pomysłodawca i dyrektor festiwalu. Po gołąbkach muzyczny przerywnik w postaci piosenek Elvisa Presleya, o 18 rozpoczną się Zawody Mocarzy Kaszowych. -

O 19 zapraszamy na koncert Takiej Sobie Orkiestry, będziemy bawić się do przebojów zespołu Abba, o 21 gwiazda soboty czyli zespół Poparzeni Kawą Trzy - mówi Łukasz Drewniak.

W niedzielę 11 sierpnia 2024 festiwal startuje o 14.30, na początek malowniczy spacer po zagrodach Króla Gryczaka i Królowej Żurawiny w asyście Olek Orkiestry. To początek wielkiej degustacji dań z kaszy. O 15.30 na scenie pokaz gotowania Tomasza Królikowskiego, o 16.30 startuje janowska Siekierezadza (konkurs drwali, konkursy dla publiczności).

O 18 na scenie nastąpi ogłoszenie wyników prestiżowego konkursu na potrawę z kaszy i nalewkę żurawinową.

– O 19 zapraszam do udziału w Mistrzostwach Świata w jedzeniu pierogów z kaszy, o 19 na koncert zespołu Tacy Sami (przeboje Lady Pank), o 21 na koncert zespołu Skolim. Przyjeżdżajcie na festiwal. Jak zawsze będzie sielsko, smacznie, muzycznie, tanecznie i nie tylko – dodaje Łukasz Drewniak.

A my podrzucamy najlepsze regionalne przepisy na dania z kaszy, pracowicie zbierane i dokumentowane przez Barbarę Nazarewicz, wieloletnią dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim i pomysłodawczynię konkursu na potrawę z kaszy i nalewkę żurawinową. Tych potraw szukajcie na festiwalu.

Ciasteczka gryczane

Składniki: 15 dag mą ki gryczanej lub zmielonej młynkiem do kawy kaszy gryczanej, 15 dag mą ki ż ytniej, 8 dag cukru , 25 dag miodu, 20 dag masła, 4-5 łyż ek oleju słonecznikowego, 2 jajka, 5 dag orzechów, 5 dag sezamu, 5 dag dyni, 5 dag słonecznika, szczypta imbiru, 8 kropli olejku migdałowego.

Wykonanie: wszystkie składniki połą czyć ze sobą , zagnieś ć ciasto. Wstawić do lodówki na okres 1 godziny. Nastę pnie formować z ciasta placuszki (lub rozwałkować i wykrawać szklanką krą ż ki) i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 180°C około 25-35 minut.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki: 1 kg kapusty białej, 10 dag cebuli, 10 dag masła, bulion z ekologicznej kostki, sól, pieprz, liś ć laurowy. Farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, olej, przyprawy.

Wykonanie: Kapustę sparzyć oddzielając liście. Suszone grzyby namoczyć w wodzie, a nastę pnie podsmaż yć na maś le z cebulką i przyprawami. Potem połą czyć z uparowaną kaszą gryczaną i nakładać na liś ć kapusty formują c gołą bka. Nastę pnie dusić na małym ogniu około 30 min. i zapiec przez 10 minut. Moż na podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.

Goły jaglak z Kocudzy

Składniki: 1 l jaglanej kaszy, 1,5 l mleka, 1-1,2 białego sera, 20-30 dag masła, 1 l gę stej ś mietany, 4-5 jaj, sól i cukier do smaku.

Wykonanie: gotują cym mlekiem sparzyć jaglaną kaszę . Garnek okrę cić rę cznikiem i włoż yć pod pierzynkę na 8-10 godz. Nastę pnie wyłoż yć do naczynia i dodać pozostałe składniki. Dodawane masło musi być rozpuszczone, ale chłodne. Doprawić do smaku. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę . Piec w gorącym piekarniku 1 do 1,5 godziny.

Gryczak

Składniki: 1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 1,5 kg twarogu, 70 dag stopionej na skwarki słoniny, pół litra 18% śmietany, 10 jajek, sól, pieprz, mięta.

Wykonanie: wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić. Wyłożyć masę do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować jajkiem). Wstawić do nagrzanego pieca (180-200 st. C) i piec około 1,5 godziny.

Kasza hreczana Marysi

Składniki: pół litra kaszy, półtora litra wody, pół łyżki soli, olej.

Wykonanie: przebraną kaszę wsypać na wrzącą, osoloną wodę, wymieszać. Gdy stężeje w garnku wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Gorącą wyłożyć na stolnicę zmoczoną wodą. Rozłożyć na grubość palca. Ucisnąć łyżką, wyrównać w kwadrat. Gdy zastygnie i stwardnieje, pokroić w grubą kostkę, przysmażyć na oleju. Podawać jako dodatek do sosów.

Łupcie potockie

Składniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej, 0,5 szklanki kaszy ję czmiennej, 0,5 szklanki kaszy manny, ćwiartka główki białej kapusty, 40 dag wieprzowego mię sa mielonego, 1 jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę drobno posiekać i ugotować do mię kkoś ci. Kaszę uparować z wodą każ dą osobno. Mielone mięso poddusić na smalcu do ś redniej mię kkoś ci. Wszystkie składniki wymieszać , dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Formować wię ksze kulki i osmaż yć na tłuszczu. Podawać z sosem kurkowym.

Serowe kotleciki

Składniki: 20 dag kaszy gryczanej, 2 jaja, 2 dag masła, 25 dag białego sera, czosnek, sól, pieprz, natka pietruszki, bułka tarta, olej.

Wykonanie: kaszę ugotować na pół sypko z dodatkiem czosnku. Ser przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na masę, dodać jaja, ser, rozdrobnioną cebulę i dobrze wymieszać. Do ciepłej ugotowanej kaszy dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kaszę połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować 10 kotlecików. Kotlety panierować w bułce i usmażyć, następnie wstawić na kilka minut do piekarnika. Podawać z grzybami w sosie śmietanowym.

Super krokiety

Składniki: 3 szklanki kaszy gryczanej, 30 dag żółtego sera, 2 - 3 jajka, 3 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 30 dag pieczarek, 3 łyżki natki pietruszki, przyprawa ziołowa, sól, pieprz, bułka tarta, olej, usmażone naleśniki.

Wykonanie: uparowaną kaszę przekręcić przez maszynkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Pieczarki udusić z cebulą. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku, na koniec wycisnąć czosnek. Tak przygotowanym farszem smarować wcześniej usmażone naleśniki i formować krokiety, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Krokiety podawać z czerwonym barszczem, kefirem lub sosem pomidorowym.

Super roladki

Składniki: 1 paczka wafli, 2 szklanki kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 2 jajka, 3 cebule, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: kaszę uparować, dodać drobno pokruszony twaróg, jajka i pokrojoną w kostkę cebulę usmażoną na złoty kolor. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masą posmarować wafel, poczekać kilka minut aby lekko zmiękł. Zwinąć roladę, pokroić na kawałki. Małe roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym ogniu. Podawać na gorąco z czerwonym barszczem lub kefirem. Na zdrowie i smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Do Chełma zawitały "Czyste Zielone Miasta", a teraz mieszkańcy angażują się w ogólnopolską akcję "Sprzątania świata".

Chełmianie zakasali rękawy. Ponad trzy tysiące osób sprząta miasto

Chełm włącza się w ogólnopolską akcję „Sprzątanie Świata – Polska”, troszcząc się o swoje otoczenie i przyszłość. Finałem wspólnych działań będzie ekopiknik z wieloma atrakcjami i warsztatami o tematyce ekologicznej.

Puławianie pomagają powodzianom. "Dzielimy się tym,co mamy"
galeria
film

Puławianie pomagają powodzianom. "Dzielimy się tym,co mamy"

Powódź, która uderzyła w południowo-zachodnią Polskę, uruchomiła falę dobroczynnej pomocy ze strony wielu obywateli naszego kraju. Wśród nich znaleźli się puławianie, którzy w ciągu kilku dni przynieśli tony żywności, środków higieny, karmy dla zwierząt i butelkowanej wody.

Zbadają kręgosłupy dzieci. Za darmo
lublin

Zbadają kręgosłupy dzieci. Za darmo

Dzieci spędzają coraz więcej czasu w pozycji siedzącej, co może powodować wady postawy. Im wcześniej się zareaguje, tym łatwiej będzie je skorygować. Lublin zaprasza na bezpłatne badania.

Piorun uderzył w DPS na Kośminku
lublin

Piorun uderzył w DPS na Kośminku

Podczas środowej burzy w Dom Pomocy Społecznej na Kośminku uderzył piorun. Na szczęście nikomu nic się nie stało.

Dla czworonożnych powodzian. Schronisko zbiera karmę
lublin

Dla czworonożnych powodzian. Schronisko zbiera karmę

Koce, karma, transportery czy smycze. Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Lublinie zbiera dary dla czworonożnych ofiar powodzi.

Skrzyżowanie z DK2 w Sławacinku Nowym

Niebezpieczne skrzyżowanie z DK2. Gmina chce ronda

Ruch jest tu spory, a skrzyżowanie niebezpieczne. Władze gminy Biała Podlaska zabiegają o budowę ronda. GDDKiA jeszcze nie podjęła decyzji w tej sprawie.

Koszykarki Polskiego Cukru AZS UMCS o Pekao S.A. Superpuchar Polski zagrają w Poznaniu

Polski Cukier AZS UMCS wystąpi w meczu o Superpuchar Polski

Polski Związek Koszykówki podał już oficjalną datę tego spotkania. Polski Cukier AZS UMCS Lublin i KGHM BC Polkowice o Pekao S.A. Superpuchar Polski zagrają 2 października. Mecz rozpocznie się o godz. 18 w hali Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Znalazły się osoby podważające zasadność zbierania wody dla powodzian. Prezydent reaguje i publicznie rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Woda dla powodzian? Prezydent Chełma wyjaśnia "żałosną sytuację"

Chełm aktywnie włączył się w pomoc powodzianom. Ale zbiórka wody spotkała się z zaskakującymi komentarzami niektórych internautów.

Artyści zaśpiewają dla Kubusia ze Świdnika
22 września 2024, 16:30

Artyści zaśpiewają dla Kubusia ze Świdnika

W niedzielę (22 września)w puławskiej kawiarni "Szmaragdowa" odbędzie się charytatywny koncert na leczenie i rehabilitację siedmioletniego Kuby Persony ze Świdnika. Wystąpi m.in. duet Lubelskiej Federacji Bardów.

Rafał Zwolak, jako radny opozycji nie podniósł ręki za podwyżką opłat za śmieci. Teraz sam proponuje jeszcze większe niż jego poprzednik
zamość

Stawki za śmieci ostro w górę. Kto poprze propozycję prezydenta?

Z 7 do 12,2 zł miałaby wzrosnąć od nowego roku stawka za wywóz śmieci. Taką podwyżkę proponuje prezydent Zamościa. Kiedy rok temu jego poprzednik chciał, by podnieść opłatę do 11 zł, Rafał Zwolak głosował na „nie”.

Kacper Gieryk z Lubelskie Perła Polski Cycling Team pojedzie w mistrzostwach świata w Zurychu

Kacper Gieryk z Lubelskie Perła Polski Cycling Team pojedzie w mistrzostwach świata w Zurychu

Polski Związek Kolarski opublikował skład reprezentacji Polski na mistrzostwa świata. Odbędą się one w dniach 22-29 września w Zurychu. W składzie kadry znalazł się Kacper Gieryk z Lubelskie Perła Polski Cycling Team. 21-latek wystartuje w Szwajcarii w dwóch konkurencjach – jeździe indywidualnej na czas oraz wyścigu ze startu wspólnego. Pierwszy start ma zaplanowany na 23 września, a drugi na 27 września.

Pierwsze transporty z Hrubieszowa ruszyły do Wałbrzycha w środę po południu

Pomoc nie ustaje. Mieszkańcy regionu solidarni z powodzianami

Pierwsze transporty już dotarły. Inne są w drodze. Na pewno będą kolejne. W wielu miejscowościach Zamojszczyzny nadal trwają zbiórki darów dla poszkodowanych w powodziach. Mają być organizowane tak długo, jak długo będą potrzebne.

Automatyczne czyszczenie basenu- jak roboty dbają o krystalicznie czystą wodę?

Automatyczne czyszczenie basenu- jak roboty dbają o krystalicznie czystą wodę?

Utrzymanie basenu w idealnym stanie przez cały sezon wymaga zarówno odpowiednich urządzeń, jak i regularnej pielęgnacji. Czystość wody oraz komfortowa temperatura to kluczowe aspekty, które wpływają na jakość korzystania z basenu.

Treści na stronę główną – jak powinny wyglądać?

Treści na stronę główną – jak powinny wyglądać?

Prowadzisz firmę? Strona internetowa, przemyślane treści SEO i pozycjonowanie strony to narzędzia, które ułatwią Ci prowadzenie biznesu. Wykorzystaj ich potencjał! Zwiększ rozpoznawalność Twojej marki w internecie. Dotrzyj do nowych osób, by w przyszłości zwiększyć sprzedaż. Zainwestuj w unikalne treści. Wyróżnij się na tle konkurencji!Strona główna to wirtualna wizytówka Twojej marki. Często decyduje o pierwszym wrażeniu. Jak sprawić, aby witryna realizowała Twoje cele biznesowe? Przeczytaj ten artykuł.

Co wyróżnia dobre studio graficzne?

Co wyróżnia dobre studio graficzne?

Dobre studio graficzne jest ogromnym wsparciem dla wszystkich firm, które chcą wyróżnić się na rynku dzięki atrakcyjnej identyfikacji wizualnej. Znalezienie odpowiedniego partnera, który wykona usługi graficzne może być wyzwaniem. W naszym artykule opowiadamy o najważniejszych cechach studio graficznego,

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium