Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

13 lipca 2024 r.
16:15

Jak przyrządzić super żeberka z grilla?

0 A A
Największe wzięcie mają w Lublinie żeberka u Sławomira Wołoszyna w Grill Barze przy Witosa, gdzie do perfekcji opanowano sposób na ich dobroć.
Największe wzięcie mają w Lublinie żeberka u Sławomira Wołoszyna w Grill Barze przy Witosa, gdzie do perfekcji opanowano sposób na ich dobroć.

Żeberka to nie taka prosta sprawa - mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru przy Witosa. A my mamy dla was jego autorski przepis na żeberka, które rozpływają się w ustach. Są soczyste, aromatyczne i tak dobre, że zjecie dwie porcje.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ale od początku. O tym, że żeberka to trudne wyzwanie przekonacie się w niejednej restauracji w Lublinie. Z wyglądu smakowite potrafią być twarde, żylaste, a smak mięsa pozostawia wiele do życzenia. Gdzie warto zamówić żeberka? Na Starym Mieście na pewno u św. Michała. Dobrze smakują i doskonale prezentują się na talerzu, a kucharze muszą mieć niezły patent na marynatę. Pół metra żeberek zamówicie w naszej ulubionej restauracji „Przystań”, gdzie kultywuje się najlepsze tradycje dobrej kuchni. Ich sekretem jest marynata z miodu i konfitury śliwkowej. Oraz doskonałe mięso z własnej masarni - co w wypadku dań z grilla jest kluczowe.

 

Największe wzięcie mają w Lublinie żeberka u Sławomira Wołoszyna w Grill Barze przy Witosa, gdzie do perfekcji opanowano sposób na ich dobroć. Zjecie tu także arcydobre żeberka z wędzarki - po prostu mistrzostwo świata. Jeśli chcecie wyskoczyć poza miasto - najlepszym, żeberkowym kierunkiem będzie słynny Zajazd przy Kominku w Pikulach, koło Janowa Lubelskiego. Na dobre żeberko, golonkę czy kiełbasę wpadają tu nawet kierowcy tirów z Węgier, twierdząc, że u nich tak dobrego jedzenia nie ma. A teraz gwóźdź programu w dzisiejszej kulinarnej macie Lubelszczyzny. Czyli autorska receptura Sławomira Wołoszyna. Oto instrukcja obsługi żeberek krok po kroku.

 

Żeberka to nie taka prosta sprawa

 

Powtarza Sławomir Wołoszyn. Od czego zacząć? - od dobrego produktu. Żadne żeberka z marketu, tylko z małego sklepu mięsnego, za którym stoi rodzinna masarnia. Możemy podpowiedzieć tu czytelnikom sklepy firmowe Zakładów Mięsnych Cioczek Lublin. Mamy żeberka, co dalej? - Ja żeberka na grilla przygotowuję w sposób następujący. Żeberka paski mięsne najpierw trafiają na kilka godzin do solanki 8 dkg soli na litr wody. Najlepiej na noc dzień wcześniej. Co dalej? - Po wysuszeniu nacieramy przyprawami do smaku papryka, pieprz, czosnek, ketczup wymieszany z łyżką miodu i taką zaprawą smarujemy żeberka z obu stron.

 

Kiedy żeberka są „nasmaczone” zawijamy paski żeberek w aluminiową folię spożywczą i wkładamy do piekarnika (160 stopni Celsjusza) na 3 godziny. - To powinno wystarczyć, żeby mięso był soczyste, miękkie i kruche. Pozostawiam żeberka do wystygnięcia i żeberka prawie gotowe - mówi Sławomir Wołoszyn.

 

Teraz trzeci, może najważniejszy etap. - Gdy żeberka trafiają na grilla podgrzewane są w folii po jakiejś 10 minut z każdej strony. Później otwieram folię i jeszcze raz ketchup z miodem pędzelkiem delikatnie po wierzchum aby stworzyć piękną glazurę i wykładam dosłownie na kilka minut bezpośrednio na ruszt aby aromat grilla dodał fantastycznego zapachu tejże potrawy. Żeberka palce lizać rozchodzą się momentalnie - śmieje się Wołoszyn.

 

Jedliśmy i za każdym razem zachwyt i podziw były takie same. Co ciekawe, na żeberka zajeżdżają tu także panie. Kultowym już dodatkiem do żeberkowej uczty są małosolne, osobiście nastawiane przez gospodarza tego miejsca. Gwarantujemy, że żeberka według podanej receptury zachwycą domowników i gości wakacyjnych spotkań, ponieważ tak dobrych żeberek jeszcze nie jedli. A teraz przepis na żeberka z restauracji „Przystań” w Lublinie.

 

Żeberka z „Przystani”

 

Składniki: 4 żeberka o schabu, każde o długości 50 cm, konfitura śliwkowa, miód, mielony kminek, mielona kolendra, imbir, sól, pieprz.

 

Wykonanie: żeberka „nasmacznić przyprawami”, natrzeć miodem, obłożyć konfiturą śliwkową, pozostawić na dobę w takiej marynacie. Upiec w rękawie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza (45 minut). Dopiec 30 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 30 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, konfiturą śliwkową i ulubionymi dodatkami. Za przepis restauracji „Przystań” dziękujemy.

 

Żeberka z kaszą gryczaną po janowsku

 

Składniki: 1 kg żeberek, 2 woreczki kaszy gryczanej, 2 cebule, 5 dag suszonych grzybów, sól, pieprz, czosnek, jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie.

 

Wykonanie: żeberka podzielić na porcje, obgotować, następnie obsmażyć na oleju. Dodać pokruszone grzyby i przyprawy, zalać wrzątkiem. Dusić do miękkości mięsa. W tym czasie ugotować kaszę gryczaną, rozciąć woreczki, wsypać do żeberek z sosem. Dusić kilka minut, jak trzeba doprawić do smaku. A teraz przepis na regionalne danie. Czyli słynną koronę z żeberek. To królewskie danie.

 

Żeberka w koronie po osmolicku

 

Składniki: 1 kg żeberek, 2 puszki przecieru pomidorowegom 1 łyżeczki chili, 3 łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka zmielonej gorczycy, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego imbiru, 1 mała cebula, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki octu winnego, 1 papryka

10 dag selera. Na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej, 1 opakowanie suszonych prawdziwków, 1 cebula, 2 czubate łyżki powideł śliwkowych, sól, pieprz, miód na smak, olej.

 

Wykonanie: najpierw trzeba żeberka opłukać i osuszyć. Resztę składników wymieszać w dużej misie, włożyć żeberka, przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć żeberka. Nie usuwać przypraw. Włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kapusta z grzybami do korony. Namoczone na noc grzyby posiekać i ugotować w wodzie, której się moczyły. Ostudzić, pokroić w paski, wody spod grzybków nie wylewać. Opłukaną kapustę ugotować, odcisnąć, dodać grzybki, zeszkloną cebulkę, doprawić solą, pieprzem i miodem, podlać wodą z grzybów i zapiec w piekarniku. Wyjąć żeberka z rękawa. Ułożyć w kształcie korony. Do środka nałożyć farsz. (Autor: Regina Wróbel, Osmolice). Na koniec przepis z mojego rodzinnego domu w Galicji. Czyli żeberka w sosie cebulowym.

 

Żeberka w sosie cebulowym po galicyjsku

 

Składniki: 1,5 kg ładnych żeberek, 3 cebule, mały kubek śmietany 18 %, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, słodka papryka mielona, olej do smażenia.

 

Wykonanie: żeberka podzielić na porcje, umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do gęsiarki, podlać wodą, gotować do momentu, aż da się łatwo wyciągnąć kostki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dusić pół godziny. Doprawić do smaku, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub pieczywem. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

"Szkoda bramki straconej w końcówce". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Polonią Warszawa
galeria

"Szkoda bramki straconej w końcówce". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Polonią Warszawa

Dwa mecze u siebie i dwa zwycięstwa - tak na początku sezonu wygląda bilans Górnika na stadionie w Łęcznej. W sobotę zielono-czarni pokonali Polonię Warszawa 3:1. Jak mecz ocenili obaj szkoleniowcy i strzelec dwóch bramek dla łęcznian Przemysław Banaszak?

Policjanci zaznaczają, że kierowcy jednośladów powinni bardziej zadbać o swoją widoczność na drogach

Pasjonaci, czy piraci? Plaga wypadków z udziałem motocyklistów

Wakacje to wymarzony czas dla miłośników jednośladów, nie każdy z nich dojeżdża jednak bezpiecznie do celu. Jak poprawić swoje bezpieczeństwo na drogach?

W Janowie Lubelskim rozpoczęły się Gryczaki. Festiwal palce lizać! Jutro zaśpiewa Skolim
Zdjęcia
galeria

W Janowie Lubelskim rozpoczęły się Gryczaki. Festiwal palce lizać! Jutro zaśpiewa Skolim

W sobotę w Zoom Natury nad zalewem w Janowie Lubelskim rozpoczęła się 21. edycja Festiwalu Kaszy Gryczaki. Przez dwa dni kasza oraz zdrowe i przepyszne potrawy z mąki, kaszy gryczanej i miodu będą w tym miejscu odmieniane przez wszystkie kulinarne przypadki.

Co z przyszłością Wiktora Przyjemskiego w Orlen Oil Motorze? Klub i zawodnik uzgodnili nowe warunki umowy

Co z przyszłością Wiktora Przyjemskiego w Orlen Oil Motorze? Klub i zawodnik uzgodnili nowe warunki umowy

Wiktor Przyjemski uzgodnił Orlen Oil Motorem Lublin warunki umowy na kolejny sezon

Jest cukierkowo i radośnie. W Lublinie trwa Bajkowy Festiwal Słodkości i Smaku
ZDJĘCIA
galeria

Jest cukierkowo i radośnie. W Lublinie trwa Bajkowy Festiwal Słodkości i Smaku

Świat bajek, słodkości i kolorów zawitał w ten weekend na Plac Zamkowy w Lublinie. Ciasta, desery, żelki i słodycze przyciągnęły miłośników słodkości, a wszystko to za sprawą Bajkowego Festiwalu Słodkości i Smaku.

Górnik Łęczna w świetnej formie. Tym razem nie dał szans Polonii Warszawa [zdjęcia]
galeria

Górnik Łęczna w świetnej formie. Tym razem nie dał szans Polonii Warszawa [zdjęcia]

Górnik Łęczna się nie zatrzymuje. W sobotę podopieczni trenera Pavola Stano zagrali drugi raz w tym sezonie przed własną publicznością i nie zawiedli swoich fanów. Zielono-czarni bez najmniejszych problemów rozbili w Łęcznej Polonię Warszawa i wciąż zajmują miejsce w ścisłej czołówce rozgrywek

Hetman rozpoczął nowy sezon od wygranej w Bychawie

Pięć bramek w Bychawie, Hetman Zamość zaczął sezon od zwycięstwa nad Granitem

Sezon 24/25 rozpoczął się meczem Granit – Hetman. Faworytem byli goście i zrobili swoje, bo wygrali 3:2. Gospodarze żałowali zmarnowanego karnego z pierwszej połowy, a beniaminek kilku szans po przerwie, bo wynik mógł być znacznie wyższy.

Skażony wodociąg w zamojskiej gminie. Kranówka nie nadaje się do spożycia

Skażony wodociąg w zamojskiej gminie. Kranówka nie nadaje się do spożycia

Sieć jest utrzymywana w ruchu, ale tylko po to, by móc ją zdezynfekować. Po wykryciu skażenia w wodociągu Łaziska (powiat zamojski, gmina Skierbieszów) sanepid zakazał spożywania kranówki.

Osobówka zderzyła się z tirem. Jedna osoba nie żyje

Osobówka zderzyła się z tirem. Jedna osoba nie żyje

To było tragiczne popołudnie na drodze krajowej w kierunku Chełma. W wypadku zginęła kobieta, a podróżujące z nią dziecko zostało przetransportowane śmigłowcem do szpitala.

Michał Zuber zdobył w sobotę jednego, ale bardzo ważnego gola dla Świdniczanki

Świdniczanka przegrywała z Wisłą II Kraków 0:3, ale uratowała punkt w ostatniej akcji meczu

Wielkie emocje w Świdniku. Po 30 minutach wydawało się, że Wisła II Kraków z łatwością pokona Świdniczankę. W tym momencie goście prowadzili już 3:0. Drużyna Łukasza Gieresza grała jednak do końca. I to dosłownie, bo w ostatniej akcji meczu Dawid Brzozowski trafił na 3:3.

Młode bociany po dwóch tygodniach od pierwszego wylotu z gniazda odlatują na zimowiska
MAGAZYN

Sprawdzamy, co słychać w bocianich rodzinach

Pierwsze rozstania, odloty, a dla rodziców… chwila dla siebie. Cykl życia ptaków nieodmiennie budzi w ludziach nostalgię o przemianie, o zmienności losu.

Mężczyzna przewoził w swoim samochodzie duże ilości papierosów

Udaremniono kolejny przemyt przez granicę

Łączna wartość przewożonych towarów jest szacowana na kwotę 81 tysięcy złotych

Reprezentacja Polski siatkarzy zdobyła w Paryżu srebrny medal igrzysk olimpijskich

Fot.

Paryż 2024: Francja rozbiła Polskę w finale, Biało-Czerwoni mają medal po 48 latach przerwy

W fiale igrzysk olimpijskich reprezentacja Polski siatkarzy przegrała 0:3 z obrońcami trofeum i wywalczyła srebrny medal. To największy sukces polskich siatkarzy w XXI wieku, drugi w historii występów w IO.

Oczyszczalnia ścieków w Zamościu

Smród przy oczyszczalni ścieków. To może potrwać jeszcze kilka tygodni

To, że przy oczyszczalni ścieków nie ma szczególnie atrakcyjnych zapachów, nie jest niczym nadzwyczajnym. Ale w rejonie zamojskiej w ostatnim czasie można mówić raczej o intensywnym odorze. Wiemy, co jest tego przyczyną.

Orlęta Łuków typowane są do grona ekip walczących o awans do IV ligi

Startuje bialska klasa okręgowa. Będzie powtórka z wiosny?

Az-Bud Komarówka Podlaska, Lutnia Piszczac i Orlęta Łuków powinny nadawać ton rywalizacji w rozpoczynającym się w weekend nowym sezonie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

135,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

385,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

375,00 zł

Praca -> Zatrudnię

Poszukiwani Pracownicy Budowlani wysokie zarobki

Bremen

1,00 zł

Nieruchomości -> Sprzedam -> Mieszkania

sprzedam mieszkanie

Puławy

0,00 zł

Komunikaty