Już w piątek, 21 czerwca, na Zamku w Janowcu rozpocznie się Festiwal Dwie Winorośle.
Tegoroczny festiwal to występy muzyczne na zamkowym dziedzińcu. Koncerty muzyki folkowej, i te inspirowane nim, będą przeplatać się z występami zespołów ludowych. W strefie chillout będzie można odpocząć na leżakach i skorzystać z lokalnych produktów dostępnych na kiermaszu.
Uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w panelach dyskusyjnych na temat turystyki winiarskiej czy historii winiarstwa. Będą spotkania z ekspertami i sommelierami.
Równolegle z Festiwalem Dwie Winorośle, na terenie parku przy zamku zaplanowano Festiwal Kultury Pszczelarskiej. Pokazy otwierania ula, warsztaty kulinarne z miodem oraz spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej to tylko niektóre z atrakcji,
Piątek, 21 czerwca:
Stoiska na dziedzińcu: regionalna kuchnia i lokalne wina, degustacje
17 – Przywitanie gości, przemówienia, wprowadzenie
17:15 – Otwarcie wystawy „Focus na Zamek” wernisaż wystawy z oprowadzaniem kuratorskim
17:40 – koncert: Julia Stateczna
18:10 – Koncert „Folk inspiracje chopinowskie” Trio Walasek w składzie prof. Wojciech Walasek senior, Wojciech Walasek junior, Emilia Walasek
19- 20 – Warsztaty plecenia wianków na Noc Świętojańską (scena)
20:30 – Koncert zespołu SVAHY
Wieczór Kupały na Zamkowym Zboczu /wstęp wolny
17:00 – 23:00 – Strefa chillout na leżakach i w namiotach, pokaz ognia (paleniska), grill
19:30 – Legendy Zamku w świetle ognia opowiadane przez Halabardnika i Damę Dworską
17:00 - 19:00 – Otwarcie wystawy - Spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej przed Dworem z Moniak: ule, sprzęt pasieczny, kłody bartnej
Sobota, 22 czerwca:
Stoiska na dziedzińcu: regionalna kuchnia i lokalne wina, degustacje
13:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
13:30 – Pokaz kulinarny przy stoisku Czarnej Damy
14:15 – Warsztaty foodpairing w Kawiarni czyli podstawy łączenia polskich serów i wędlin z polskimi winami, prowadzenie Wojciech Starzycki (płatne 60 zł/os. dla osób indywidualnych i grup zorganizowanych)
15:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
15:30 – Panel dyskusyjny – „Jak korzystać z bliskości polskich winnic w celach turystycznych” (scena)
16:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
16:30 – Warsztaty z fizjologii smaku w Kawiarni czyli degustacja regionalnych win, prowadzenie Wojciech Starzycki (płatne 25 zł/os. dla osób indywidualnych i grup zorganizowanych)
17:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
17:30 – Panel dyskusyjny „Polskie wina – jak je kupować”
18:10 - 19:45 – Koncert zespołu Orkiestra Św. Mikołaja
20:00 – 20:30 – Gość/dyskusja
22:00 – 22:15 – Pokaz mappingu świetlnego na murach krużganków
22:15 – 00:00 – Koncert zespołu Czarne Lwy z Przedmieścia - potańcówka
Festiwal Kultury Pszczelarskiej /Park Przy Zamku - Skansen/wstęp wolny:
11:30 – 13:00 – Pokaz otwarcia ula wraz z wyciągnięciem ramki - Technikum Pszczelarskie
13:00 – 18:00 – Pokaz wykonania kłody bartnej - Bractwo Pszczele
13:30 – 15:30 – Warsztaty kulinarne prowadzone przez Technikum Pszczelarskie – stodoła
14:00 – 17:00 – Warsztaty dla dzieci - Marta Wysocka – stodoła
14:00 – 15:00 – Spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej przed Dworem z Moniak: ule, sprzęt pasieczny, kłody bartnej
14:00 – 17:00 – Warsztaty i pokaz wicia kószek
Niedziela, 23 czerwca:
12:00 – Panel dyskusyjny „Polskie wina i baranina” Piotr Wiedro
12:30 – Warsztaty foodpairing w Kawiarni czyli degustacja regionalnych mięs, serów, owoców i win specjalnie przygotowane przez profesjonalnego sommeliera Pawła Debalę (płatne 60 zł/os. dla osób indywidualnych i grup zorganizowanych)
12:00-14:00 – Spacery z przewodnikiem po wystawie plenerowej przed Dworem z Moniak: ule, sprzęt pasieczny, kłody bartnej
13:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
14:30 – Pokaz kulinarny przy stoisku Czarnej Damy
15:00 – Koncert akordeonowy
15:30 – Warsztaty zielarskie – Lipa drzewo z charyzmą
16:00 – Koncert akordeonowy muzyki folk
16:30 – Koncert kapeli ludowej
17:00 – Zespół Ludowy „PoNoszemu”
17:30 – Koncert zespołu Folk Machina
20:00 – Koncert zespołu Neoklez z Weroniką Grzeszczuk
22:00 – Pokaz mappingu świetlnego.
Bilet jednodniowy kosztuje 30 zł (normalny) lub 25 zł (ulgowy), natomiast bilet trzydniowy: 75/60 zł. Warsztaty i degustacje są płatne dodatkowo.