Złocisty placek z cebulą i makiem znany jest każdemu lubelakowi. Chluba Lublina ma swoje święto.
Ciekawe instalacje na terenie Starego Miasta i deptaka oraz świeże cebularze na powitanie na Dworcu Lublin - tak świętowany jest po raz pierwszy w Lublinie Dzień Cebularza. Pyszną przekąskę z makiem i cebulą można dostać także przed lubelskim ratuszem oraz w partnerskich piekarniach wydarzenia. A może coś na ochłodę? Przygotowane zostały lody cebularzowe. Ci co wolą coś na większy głód mogą wybrać się do partnerskich restauracji, gdzie serwowane bedą dania z cebularzem w roli głównej.
Zwieńczeniem dzisiejszego Dnia Cebularza będzie tematyczny mapping na Wieży Trynitarskiej. Początek o godzinie 21.
>> Chluba Lublina ma swoje święto <<
Natomiast w sobotę oprócz tych atrakcji będzie można wziąć udział w grze miejskiej oraz spacerze poświęconemu kulinarnemu Lublinowi. Należy się spieszyć, zostały już tylko ostatnie miejsca. Zapisy na stronie internetowej DNIA CEBULARZA. Tam znajdziemy także pełen harmonogram imprezy.
– Ta pozycja od dawna powinna znaleźć się w kalendarzu kulturalnym miasta, bo cebularz na co dzień obecny jest w naszych domach, restauracjach i sklepach i nie do końca jesteśmy świadomi wyjątkowości i lokalności tego produktu – tłumaczył ideę stworzenia święta Marcin Kęcko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.
Dania z cebularzem w roli głównej zjemy w w restauracjach:
- Perłowa Pijalnia Piwa
- Wytrawny Bistro
- Legendy Miasta
Po pyszne cebularze organizatorzy zapraszają do partnerów akcji:
- Piekarnia Kuźmiuk
- Cukiernia Chmielewski
- Piekarnia Grela
- W chlebaku
- Sklep "Cebularz"