Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

22 czerwca 2024 r.
19:34

Przepisy: pierogi srokate, z marchewką i przekozackie

0 A A
Oryginalne przepisy na niedzielny obiad
Oryginalne przepisy na niedzielny obiad (fot. WS/Archiwum)

Na rozpoczynającym się wczoraj (21 czerwca) w Gardzienicach Festiwalu Drzewo Życia odbyła się premiera gardzienickich pierogów srokatych. A my mamy dla was sprawdzone przepisy regionalne na inne pierogi

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Są specjalnością lubelskiej kuchni. Legenda mówi, że trafiły na Lubelszczyznę za sprawą św. Jacka, nazywanego świętym od pierogów. Z jakim nadzieniem święty serwował pierogi w dominikańskim klasztorze?

– Prawdopodobnie ze smażonymi jabłkami – opowiadał mi wiele lat temu jeden z braci zakonnych pracujących na kuchni. Według dominikańskiej receptury farsz do Jackowych pierogów po lubelsku przygotowuje się z 2 kg jabłek, które należy obrać, zetrzeć na tarce, dodać łyżkę tartej bułki, cukier, cynamon i wanilię na smak i z takim farszem lepić pierogi. Najlepsze są smażone na złoty kolor.

Na kulinarnej mapie regionu należą do „złotych” przebojów dań podawanych turystom w restauracjach, agroturystykach i kwaterach prywatnych. Pierogi doczekały się nawet rangi teatralnego przeboju. W słynnym Ośrodku Praktyk Teatralnych były podawane na finał teatralnych zgromadzeń. Mało tego, zostały opisane w recenzjach polskich i światowych.

– Najczęściej były to pierogi „ruskie” – mówi Wojciech Goleman, dyrektor OPT Gardzienice.

Opowiadał mi nieżyjący już redaktor Franciszek Piątkowski, który miał swój mocny udział w powstaniu ośrodka w małej wsi pod Piaskami, że gardzienickie pierogi teatralne miały nadzwyczajny smak z powodu doprawienia farszu miejscowymi ziołami. W tym kurdybankiem. I były to zarówno ruskie jak i pierogi z kapustą i grzybami. Idąc tym tropem w trakcie Festiwalu Drzewo Życia młodzi szefowie kuchni ze słynnego Techniku Pszczelarskiego w Pszczelej Woli pod kierunkiem prof. Anny Szcześniak, wspomaganej naukowo przez prof. Jarosława Dumanowskiego i Łukasza Modelskiego przygotują gardzienickie pierogi srokate rodem z galicyjskiego Łańcuta.

– A to przecież tam w 1661 roku odbyło się wesele rodziców dziedzica gardzienickiego pałacu – mówi prof. Jarosław Dumanowski.

Gardzienickie pierogi srokate

Składniki: na ciasto: 1 kg mąki z młyna w Piaskach, 2 jajka, olej, woda. Na farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 50 dag twarogu z Piask, 25 dag boczku na skwarki, 1 szklanka gardzienickiego kurdybanka, sól, pieprz.

Wykonanie: do mąki dodać jajka, olej i ciepłą wodę, ile mąką przyjmie. Wrobić ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką kółka na pierogi. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć, posiekać. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Dodać zmielony twaróg, posiekany kurdybanek, doprawić do smaku solą pieprzem.

Osobno usmażyć pokrojony boczek na skwarki. Nakładać farsz na ciasto, lepić pierogi, robiąc falbanki. Gotować małymi partiami w osolonej wodzie, podawać ze skwarkami z boczku. Można posypać posiekanym kurdybankiem.

Pierogi z marchewką

Składniki: na ciasto 40 dag mąki, szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól. Na farsz: 3 duże marchewki, 2 małe cebule, masło, cynamon, sól, pieprz.

Wykonanie: marchewki ugotować al dente. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać marchewkę, dusić kilka minut, doprawić cynamonem, solą i pieprzem. W międzyczasie wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, wykroić kółka, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.

Pierogi ziemniaczane z cebulą

Składniki: ciasto: 1 kg mąki, 0,5 litra gorącej wody. Farsz: 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 0,25 g podgardla lub boczku.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc i wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podgardle lub boczek stopić.

Na tłuszczu ze skwarkami zeszklić cebulę i połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Dodać pieprz, pieprz ziołowy, sól, wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nadziewać farszem.

Pierogi z kaszanką

Składniki: na ciasto: 30 dag mąki, 1 szklanka ciepłej wody, szczypta soli. Na farsz: 50 dag, kaszanki, 5 dag wędzonego boczku, 4 średnie cebule, pieprz ziołowy, łyżka oleju.

Wykonanie: na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebule, razem podsmażyć. W międzyczasie obrać kaszanki z osłonek i pokroić w plastry, kiedy cebulka będzie podsmażona dorzucić kaszankę, smażyć razem około 10 minut.

Z przygotowanego ciasta wykrawać krążki, nakładać łyżeczką nadzienie, wrzucać do osolonego wrzątku z odrobina oleju (żeby się nie sklejały), gotować do miękkości- 3-4 minuty. Podawać ze skwarkami z boczku.

Pierogi „przekozackie”

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 1 całe jajko, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki ciepłej wody, szczypta soli. Na farsz: 0,5 kg sera białego, 0,5 kg ziemniaków, 4 jajka na twardo, 1 jajko, szczypta soli, pieprz do smaku.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Cebulę przysmażyć na maśle, dodać do grubo pokruszonego sera i ziemniaków, wymieszać, dodać jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać surowe jajko, delikatnie wymieszać.

Nakładać farsz, lepić pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, podsmażyć na złoto.

Szwedzkie pierogi z Motycza

Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 całe jajko, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmaryn, szczypta soli. Na farsz: 20 dag łososia, 20 dag sera białego, 1 cebula, 1 żółtko, szczypta soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, natka pietruszki.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Dodatek rozmarynu podkreśli charakter ciasta. Można dodać inne przyprawy. Łososia upiec w przyprawach, rozkruszyć, dodać białego sera. Cebulkę przysmażyć na maśle, dodać żółtko. Wszystkie składniki wymieszać dodając szczyptę soli, pieprz i natkę pietruszki. Zrobić cienkie placuszki, nakładać farsz, lepić pierogi, gotować w osolonej wodzie.

Podawać polane masłem. Szwedzkie pierogi z łososiem można usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piecu chlebowym

Tatarskie kartoflanki z Urszulina

Składniki: ciasto na pierogi, 4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka na twardo, pęczek koperku, natka pietruszki, sól, pieprz, 1 kostka dobrego masła.

Wykonanie: ziemniaki i jajka ostrożnie pokroić w kostkę. Koperek i natkę posiekać. Dodać do farszu. Doprawić solą z pieprzem, polać roztopionym masłem, jeszcze raz wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki, nakładać farsz, lepić pierogi, robiąc falbanki. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Nakładać na talerze, osobno podać w miseczkach roztopione masło.

Wiejskie pierogi po chachłacku

Składniki: (na 70 pierogów): 50 dag kaszy gryczanej, 1,5 kg ziemniaków, 1 duża cebula, sól, pieprz do smaku, gotowe ciasto na pierogi.

Wykonanie: kaszę uparować i wystudzić, ziemniaki obrać i ugotować. Oba składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Wkroić świeżą cebulę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na krążki ciasta, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną. Można dodać skwarki ze słoniny. Smacznego.

 

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Pracownicy MPGK dla zobrazowania problemu pokazali jak trudno oczyszczić latarnie z naklejek i plakatów Chełmianki
Chełm

Prośby nie pomogły. Prezydent karze Chełmiankę za zaśmiecanie miasta

Ponieważ wcześniejsze prośby okazały się nieskuteczne, prezydent Chełma podjął stanowcze działania przeciw zaśmiecaniu miasta plakatami reklamującymi mecze piłkarskiej Chełmianki. Klub otrzyma mniej pieniędzy.

Mateusz Stolarski przyznał, że na początku drugiej połowy meczu ze Śląskiem miał chwilę zwątpienia

Trener Motoru: Poprosiłem zespół, żeby w chwili zwątpienia wyprowadził mnie z błędu

Po dwóch porażkach Motor w ostatniej chwili przechylił szalę na swoją stronę i pokonał Śląsk Wrocław 2:1. Jak spotkanie oceniają szkoleniowcy?

Problem z budżetem Puław. "Stała się rzecz niesłychana"

Problem z budżetem Puław. "Stała się rzecz niesłychana"

Podczas ostatniej sesji radni miejscy, ku zaskoczeniu prezydenta, odrzucili projekt uchwały pozwalający na emisję obligacji o wartości 10 mln zł. Te pieniądze miały zbilansować borykającą się z niedostatkami miejską kasę. Skarbnik straszy samorządoców poważnymi konsekwencjami takiego kroku.

Hirudoterapia a nadciśnienie tętnicze – czy pijawki mogą pomóc w leczeniu?

Hirudoterapia a nadciśnienie tętnicze – czy pijawki mogą pomóc w leczeniu?

Nadciśnienie tętnicze to powszechna choroba, która dotyka co trzeciego dorosłego Polaka. Wiele osób cierpi na nadciśnienie, nie będąc tego świadomymi, a ci, którzy wiedzą o swojej chorobie, często lekceważą zalecenia lekarskie. To poważny błąd, ponieważ nieleczone nadciśnienie znacząco zwiększa ryzyko takich powikłań jak udar mózgu czy niewydolność serca. Sprawdź, jak leczenie pijawkami może wspierać walkę z tym schorzeniem. Nadciśnienie tętnicze nazywane jest coraz częściej podstępną chorobą cywilizacyjną – podstępną, ponieważ rozwija się niepostrzeżenie, początkowo nie dając żadnych wyraźnych objawów, a jeśli już się pojawiają, są na tyle niecharakterystyczne, że bywają ignorowane. Z tego powodu istotne jest, aby znać pierwsze symptomy nadciśnienia i reagować na nie natychmiast po ich zauważeniu.

Foliopaki jako praktyczne i wszechstronne opakowania na międzynarodowym rynku

Foliopaki jako praktyczne i wszechstronne opakowania na międzynarodowym rynku

Foliopaki, znane również jako opakowania foliowe, to wszechstronne rozwiązanie, które zdobywa coraz większą popularność zarówno w handlu detalicznym, jak i w przemyśle. Wyróżniają się one nie tylko wysoką wytrzymałością i lekkością, ale także możliwością dostosowania do indywidualnych potrzeb użytkowników. Dowiedz się, dlaczego foliopaki są coraz częściej wykorzystywane oraz jakie mają zastosowania.

Jak działa pinoterapia? Jak przebiega zabieg?

Jak działa pinoterapia? Jak przebiega zabieg?

Pinoterapia jest coraz częściej doceniana. Opracowana przez polskiego lekarza Radosława Składowskiego, opiera się na technikach podobnych do akupresury, oferując nowoczesną alternatywę dla klasycznych metod leczenia bólu i napięć mięśniowych. W trakcie zabiegu terapeuta używa specjalnych narzędzi, przypominających piny, do stymulacji wybranych punktów na ciele pacjenta. Zabieg ten ma na celu poprawę krążenia, złagodzenie bólu oraz wsparcie naturalnych procesów regeneracji organizmu. Dowiedz się, jak wygląda zabieg pinoterapii oraz jakie są efekty.

Wielkie otwarcie lubelskiego klubu. Tak wygląda po remoncie
foto
galeria

Wielkie otwarcie lubelskiego klubu. Tak wygląda po remoncie

Po remoncie powrócił na imprezowy szlak Lublina popularny klub El Cubano. Z tej okazji odbyło się wielkie otwarcie El Cubano. Czy jesteście ciekawi jak zmieniło się wnętrze i jak się bawiono? Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii.

Niektóre media ogólnopolskie mylą dwa miasta o podobnej nazwie, Lubin i Lublin

"Marsz Ciszy" dla 16-letniej Julii. TVP Info myli Lubin z Lublinem

Jak podał portal TVP Info, dzisiaj przejdzie marsz milczenia dla ofiary hejtu, 16-letniej Julii. Wydarzenie odbędzie się, ale nie w Lublinie, jak podano, a na przeciwnym krańcu Polski - w Lubinie, z którego pochodziła dziewczyna.

Cezary Kęsik w walce wieczoru pokonał Krystiana Bielskiego

Legenda wróciła do korzeni podczas gali TFL 31 „Lubelska siła”

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Thunderstrike Fight League 31 „Lubelska siła”. Mistrzowskie pasy wywalczyli Cezary Kęsik i Kamil Korzeniowski

Kibice Motoru w euforii, beniaminek rzutem na taśmę pokonał Śląsk w meczu przyjaźni
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Kibice Motoru w euforii, beniaminek rzutem na taśmę pokonał Śląsk w meczu przyjaźni

Mecz przyjaźni pomiędzy Motorem, a Śląskiem długo nie układał się po myśli gospodarzy. Drużyna Jacka Magiery prowadziła, w końcówce wydawało się, że zawody zakończą się polubownie, ale w ostatnich sekundach szalę na stronę żółto-biało-niebieskich pięknym strzałem z rzutu wolnego przechylił Marek Bartos. Trybuny na Arenie Lublin oszalały i trudno się dziwić.

Wielkie emocje w finale, Bartosz Zmarzlik zakończył cykl Grand Prix zwycięstwem w Toruniu

Wielkie emocje w finale, Bartosz Zmarzlik zakończył cykl Grand Prix zwycięstwem w Toruniu

Długo się na to nie zanosiło, ale Bartosz Zmarzlik na koniec tegorocznego cyklu Grand Prix zanotował zwycięstwo. Żużlowiec Orlen Oil Motoru Lublin już po raz 26 w karierze zajął pierwsze miejsce. Podczas zawodów w Toruniu po trzech biegach miał tylko... trzy punkty, ale i tak stanął na najwyższym stopniu podium i w dobrym stylu przypieczętował piąte mistrzostwo świata.

Górnik Łęczna w czterech ostatnich meczach wywalczył tylko dwa punkty

Warta Poznań prowadziła w Łęcznej, ale to Górnik był w końcówce bliżej wygranej

W trzech ostatnich meczach Górnik dopisał do swojego konta tylko punkt. A skoro do Łęcznej przyjeżdżała drużyna ze strefy spadkowej, to zielono-czarni liczyli na pełną pulę. Warta prowadziła, ale to gospodarze byli w końcówce blisko zwycięstwa. Ostatecznie zawody zakończyły się remisem 1:1

Drużyna Daniela Koczona wygrała już w lidze osiem meczów z rzędu

Lublinianka idzie jak burza. Drużyna Daniela Koczona wywalczyła pełną pulę w Radzyniu Podlaskim

Remis na inaugurację, a później… osiem zwycięstw z rzędu. To ósme Lublinianka zanotowała na trudnym terenie. W sobotę pokonała w Radzyniu Podlaskim tamtejsze Orlęta Spomlek 1:0.

Praca od bladego świtu. Wszystko dla smaku świeżego pieczywa
ZŁOTA SETKA

Praca od bladego świtu. Wszystko dla smaku świeżego pieczywa

Ich praca zaczyna się bladym świtem, aby rano ludzie mogli cieszyć się smakiem świeżego pieczywa. Piekarnia Pęzioł działa w Lublinie 21 lat.

Marek Bartos bohaterem, Motor w ostatniej chwili wydarł zwycięstwo Śląskowi Wrocław
ZDJĘCIA, WIDEO
galeria
film

Marek Bartos bohaterem, Motor w ostatniej chwili wydarł zwycięstwo Śląskowi Wrocław

Długo wydawało się, że Motor zakończy mecz przyjaźni z pustymi rękami. Śląsk Wrocław prowadził na Arenie 1:0, ale w końcówce drużyna Jacka Magiery popełniła kilka kosztownych błędów. Wykorzystali to: Christopher Simon, a także Marek Bartos. Obrońca ze Słowacji w… 98 minucie strzałem z rzutu wolnego zapewnił gospodarzom bardzo cenne trzy punkty.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty