Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 maja 2024 r.
12:02

Sezon na szparagi. Kilka pomysłów jak je przyrządzić

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com)

Sezon na szparagi w pełni, ceny spadają, grzech nie skorzystać. Tym bardziej, że nie są trudne w przyrządzeniu, a ich smak jest niezrównany.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zajrzyjmy do historycznych zapisków.

Możemy się domyślać, że szparagi wraz z karczochami przywiozła do Polski królowa Bona. Możemy się też domyślać, że bywając w Janowcu nad Wisłą, w zamku szparagi jadła. O szparagach pisał w swoje książce „Kucharz Doskonały” Wojciech Wielądko.

Zajrzyjmy do jego przepisu: „Obgotuj szparagi piękne i grube, osól trochę, dasz potym na półmisku lub z masłem zrumienionym podlane lub z sosem białym, który się tak robi: weź kilka żółtków z jajec, rozbij je mocno, wlej trochę octu, wsyp cukru, soli i masła kawałek włóż, razem to zagotuj, przydawszy trochę do tego bullionu, tym sosem podlejesz, dasz na stół”.

Szparagi. Instrukcja obsługi

Gdzie kupować szparagi? Najlepiej od lokalnego rolnika. Na szczęście w okolicach Kazimierza Dolnego, Wilkowa, Opola Lubelskiego znajdują się uprawy szparagów i można je kupić z pierwszej ręki w dobrej cenie.

Ważne, że te szparagi będą świeże i soczyste. Pęczki szparagów musimy oswobodzić z nitki, delikatnie obłamać końce (przełamią się tam, gdzie trzeba. Ostrym nożykiem obrać szparagi ze skórki, zaczynając w połowie w kierunku obłamanej końcówki. Obrane szparagi należy na powrót powiązać w pęczki i gotować na stojąco, tak, by główki wystawały nad poziom wody. Szparagi gotujemy krótko, tak by były al dente.

Doświadczeni szefowie kuchni dodają do wody masło, sól i cukier. Spróbujcie tej sztuczki. Co dalej? Najlepsze są polane bułką tartą z masłem. Oraz z jajkiem w koszulce. Bardzo polecamy.

Szparagi po polsku

SKŁADNIKI: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

WYKONANIE: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka. Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieścić na ogrzanych talerzach. Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę; podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

Risotto ze szparagami według Gienona Mientkiewicza

Odkąd dostałem ten przepis, powtarzam go co roku. – Należy przygotować składniki: ryż aborio, szparagi, marcheweczka, papryczka, dobry olej lub oliwa, masło, śmietankę, wędzoną słoninę, sól, pieprz. Odciąć 1/3 szparagów od dołu, obrać, na obierkach i końcówkach ugotować smak.

Resztę szparagów jak i jedną marchewkę skroić w plasterki. Ostrą papryczkę w drobną kosteczkę a słoninę w julienne (słupki). Zostawić sobie to i owo do dekoracji. Ryż podprażyć na oleju, zalać wodą, powoli gotować pojąc od czasu do czasu szparagowym smakiem. W połowie dodać talarki marchewki a pod koniec szparagi i papryczki. Gdy nadejdzie czas doprawić, podbić śmietanką i masłem. Wykładać. A na wierzch dekor i paseczki słoniny, mają się tylko ogrzać od risotto i zrobić lekko przezroczyste. Kapeńka oleju, okruchy pieprzu i płatki soli – mówi Gieno. Coś wspaniałego.

Szparagi z koperkowym masłem i serem

SKŁADNIKI: 1 kg szparagów, 15 dag masła, 15 dag sera żółtego, 2 jajka, pęczek koperku, sól i pieprz WYKONANIE: szparagi ugotować. Drobno posiekać ugotowane jajka, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekany koperek, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Na wydaniu posypać startym serem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Przed pięcioma laty, na 450 lecie Unii Lubelskiej lublinianie utworzyli żywy obraz Unia Lubelska Jana Matejki

Świętowania ciąg dalszy. 455. rocznica Unii Lubelskiej

1 lipca to jeden z najważniejszych dni w historii Lublina. Dokładnie przed 455 laty w mieście nad Bystrzycą podczas sejmu walnego zawarto Unię Lubelską, porozumienie pomiędzy stanami Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Tegoroczne uroczystości upamiętniające wydarzenie rozpoczęły się już w sobotę. Dzisiaj będą kontynuowane.

W poniedziałek Bogdanka LUK Lublin organizuje konferencję prasową w sprawie transferu Wilfredo Leona

Bogdanka LUK Lublin organizuje konferencję w sprawie transferu Wilfredo Leona

Dzisiaj w Lublinie odbędzie się konferencja prasowa w sprawie transferu Wilfredo Leona.

Barometr Rozwoju Miast 2024. Lublin daleko, ale z potencjałem na przyszłość

Barometr Rozwoju Miast 2024. Lublin daleko, ale z potencjałem na przyszłość

Barometr Rozwoju Miast 2024, autorski projekt przygotowany, zrealizowany i sfinansowany przez Fundację Łódź – pierwszy Think Tank miejski w Polsce Lublinowi większej satysfakcji nie przynosi. Kozi Gród wyróżnia się w nim wprawdzie jako miasto o dynamicznie rozwijającym się środowisku edukacyjnym, wysokim poziomie zaangażowania społeczności lokalnej oraz potencjale na przyszłość, ale na tym koniec. Ostatecznie w gronie 19. ujętych w zestawieniu największych miast w kraju zajął dopiero 13. miejsce. Jeśli uwzględnimy poziom szczęścia mieszkańców Lublina to jest jeszcze gorzej.

Euro 2024: Najpierw szok, a potem efektowna odpowiedź Hiszpanów

Euro 2024: Najpierw szok, a potem efektowna odpowiedź Hiszpanów

Najpierw konsternacja po golu samobójczym, a potem efektowna „remontada”. Reprezentacja Hiszpanii pokonała Gruzję 4:1 i zameldowała się w ćwierćfinale Euro 2024. A w nim, wedle opinii wielu ekspertów dojdzie do przedwczesnego finału

Euro 2024: Męczarnie Anglików w meczu ze Słowakami. Do awansu potrzebna była dogrywka

Euro 2024: Męczarnie Anglików w meczu ze Słowakami. Do awansu potrzebna była dogrywka

Reprezentacja Anglii jedną noga była już za burtą Euro 2024, ale dzięki udanej końcówce meczu ze Słowacją doprowadziła do dogrywki, a w niej strzeliła Słowacji gola na wagę awansu do ćwierćfinału

Tak spędzano wakacje przed laty
Stare zdjęcia
galeria

Tak spędzano wakacje przed laty

Za nami pierwszy tydzień wakacji. Jak spędzano je przed wieloma laty. Zapraszamy do obejrzenia wakacyjnych zdjęć ze zbiorów Narodowego Archiwum Cyfrowego.

Wraca bilet na wakacje. Atrakcyjna oferta dla podróżujących pociągami POLREGIO

Wraca bilet na wakacje. Atrakcyjna oferta dla podróżujących pociągami POLREGIO

Od poniedziałku (1 lipca) do oferty kolejowej spółki POLREGIO wraca „Bilet tygodniowy wakacyjny”, który cieszył się dużą popularnością zeszłego lata. Bilet będzie dostępny w dwóch wersjach i w atrakcyjnych cenach.

Lejący się z nieba żar nie wystraszył poszukiwaczy skarbów
Zdjęcia
galeria

Lejący się z nieba żar nie wystraszył poszukiwaczy skarbów

Tradycyjnie już w ostatnią niedziele miesiąca na placu Zamkowym odbyła się Lubelska Giełda Staroci. Lejący się z nieba żar nie wystraszył poszukiwaczy skarbów. Jedni szukali perełek wśród porcelanowych figurek i filiżanek, inni starych mebli czy też epokowych przypinek.

W Akademii Wincentego Pola w Lublinie odbyła się konferencja naukowo-dydaktyczna pt. „Renesans zapasów”

W Akademii Wincentego Pola w Lublinie odbyła się konferencja „Renesans zapasów”

Debatę zorganizowano w ramach powołanego ponad rok temu Centrum Szkolenia Kadr Trenerskich i Sędziowskich w Zapasach przez Polski Związek Zapaśniczy i Akademię Wincentego Pola (AWP) w Lublinie. W konferencji, która cieszyła się dużym zainteresowaniem, wzięło udział blisko 100 przedstawicieli klubów i stowarzyszeń związanych z zapasami.

Joga to coś więcej. Lubelski festiwal na finiszu
NASZ PATRONAT
galeria

Joga to coś więcej. Lubelski festiwal na finiszu

Przez ostatnie dwa tygodnie miłośnicy relaksu, odprężenia ciała i umysłu brali udział w Lublinie w bezpłatnych warsztatach i zajęciach nawiązujących do jogicznego stylu życia. W niedzielę Lublin Joga Festiwal dobiegł końca.

Na Starym Mieście znajdują się fundamenty nieistniejącego już kościoła farnego. Jednak, nie są to jedyne relikty jakie pozostały po tej świątyni.
ZDJĘCIA
galeria

Kościół nie istnieje, ale pamiątki pozostały

Lubelska fara pozostała jedynie wspomnieniem, a turyści i mieszkańcy mogą oglądać jedynie fundamenty. Ale po dawnym kościele zostało coś jeszcze.

Uwaga kierowcy! Jutro mogą posypać się mandaty

Uwaga kierowcy! Jutro mogą posypać się mandaty

Policja zapowiada na jutro (1 lipca) wzmożone kontrole. Będą miały one związek z prowadzoną w całym kraju akcją „Prędkość”.

Tak lublinianie radzą sobie z upałem. Tłumy na Słonecznym Wrotkowie
Zdjęcia
galeria

Tak lublinianie radzą sobie z upałem. Tłumy na Słonecznym Wrotkowie

Lublinianie szukają ochłody. W upalną niedzielę wielu z nich wybrało się na Słoneczny Wrotków. Zjeżdżalnie, wodne grzybki czy dziecięce brodziki cieszyły się ogromnym wzięciem. Ci, którzy tłumów nie lubią szukali ochłody na plaży nad Zalewem Zemborzyckim oraz koronach okolicznych drzew.

Tour de Pologne Women: Scarlett Souren wygrała trzeci etap, a Laura Molenaar cały wyścig
ZDJĘCIA
galeria

Tour de Pologne Women: Scarlett Souren wygrała trzeci etap, a Laura Molenaar cały wyścig

W niedzielę zakończył się drugi w historii Tour de Pologne Women. Trzeci etap prowadził z Nałęczowa do Kazimierza Dolnego. Najszybsza w niedzielę była Scarlett Souren (VolkerWessels), a zwycięstwo w klasyfikacji generalnej zanotowała jej klubowa koleżanka i najlepsza w drugim etapie Laura Molenaar. Zadowolone mogą jednak być także polskie zawodniczki

Najwyższą dzisiaj temperaturę w Lubelskiem, 32,7 °C odnotowano o godz. 15 we Włodawie. Mieszkańcy i turyści wytchnienia od upałów mogą szukać nieopodal Miasta Trzech Kultur, w Okunince nad Jeziorem Białym.

W Legionowie termometry pokazały 35°C. A gdzie jest najcieplej w Lubelskiem?

Czerwiec żegna nas upalną, słoneczną pogodą. O godzinie 15 najcieplej, bo aż 35° Celsjusza było w podwarszawskim Legionowie. A gdzie w województwie lubelskim termometry pokazały najwyższą wartość?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium