Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 sierpnia 2024 r.
9:21

Lato w kuchni. Leczo czeka i gulasz też

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com)

Najlepiej jak zrobimy je w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W ogrodzie lub na działce możemy także ugotować gulasz, ziemniaki z kapustą i kiełbasą, fasolkę po bretońsku a nawet golonkę w kapuście nie mówiąc o aromatycznej fasolowej na początek.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Żeby pogotować je na świeżym powietrzu, trzeba mieć dobry kociołek. Jaki? Są dwa rodzaje kociołków: stawiane na ognisku, często z zamykaną pokrywą oraz wiszące na trójnogu nad ogniskiem. W pierwszym zrobimy doskonałe zapiekanki z ziemniaków, kapusty, mięsa i warzyw, zwane pieczonkami.

W kociołkach wiszących na trójnogu dodatkowo ugotujemy pyszne zupy gulaszowe, fantastyczną grochówkę „wojskową” i wspomniane w tytule leczo na kilka sposobów. Kociołki występują w różnych pojemnościach. Najlepiej liczyć litr objętości na osobę. Dla czteroosobowej rodziny wystarczy mały kociołek 5 litrów. Jeżeli planujemy przyjmować gości, od 7,5 litra do 10 litrów.

– Nie bójmy się większej objętości, więcej grochówki to lepszy smak – mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru przy Witosa, który podaje gościom kwaśnicę, grochówkę i forszmak.

A poza tym danie z kociołka jest tak pyszne, że zawsze idzie dokładka. Kociołki dostępne w handlu są wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze są kociołki żeliwne, długo trzymają ciepło, ale są trudne w utrzymaniu, szybko rdzewieją i trzeba o nie dbać, po zjedzeniu dania wyczyścić i nasmarować olejem jadalnym.

Korzystniejszą opcją są żeliwne kociołki emaliowane; łatwe w utrzymaniu. Jeśli chodzi o kociołki zawieszane na trójnogu najpopularniejsze są kociołki emaliowane stalowe, sprowadzane z Węgier.

Na początek fasolowa i smaczna grochówka po kraśnicku.

Fasolowa

SKŁADNIKI: 0,5 kg świeżej fasoli, 2 l wody, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, 20 dag wędzonych żeberek, włoszczyzna.

WYKONANIE: pokrojone mięso włożyć do wody. Posolić. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, wrzucić namoczoną na noc fasolę i drobno pokrojony czosnek oraz włoszczyznę. Gdy fasola będzie miękka zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką. Obficie posypać zieloną natką pietruszki. Podawać ze świeżym chlebem.

Grochówka po kraśnicku

SKŁADNIKI: 3 szklanki grochu, 5 ziemniaków, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 kg wędzonych kości ze schabu, 50 dag wędzonego boczku, 30 dag kiełbasy podlaskiej, 20 dag słoniny wojskowej w puszcze lub słoniny wędzonej, 2 ząbki czosnku, 5 liści laurowych, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.

WYKONANIE: groch namoczyć na noc. Następnego dnia do dużego garnka włożyć kości i zalać 2 litrami wody. Gdy woda się zagotuje, dodać namoczony groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do zupy. Słoninę drobno pokroić, przesmażyć z kiełbasą, zlać nadmiar tłuszczu, mięso dodać do grochówki. Kości wyjąć, obrać, mięso wrzucić do zupy. Po godzinie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i roztarty czosnek. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać majeranek, doprawić do smaku solą z pieprzem.

Gulaszowa po węgiersku

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 marchewki, przyprawa do gulaszu, 1 puszka czerwonej fasoli, ziemniaki, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, oliwa. WYKONANIE: mięso pokroić, oprószyć pieprzem, wrzucić do kociołka, obsmażyć na oliwie, żeby puściło sos. Dodać pokrojoną cebulę. Zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę. Pogotować, dodać przyprawę do gulaszu. Na końcu wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i odsączoną fasolę, pogotować i doprawić do smaku ostrą i słodką papryką.

Staropolska na soczewicy

SKŁADNIKI: 1,5 litra bulionu wołowego, 20 dag boczku, 25 dag brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 marchewki, pół selera, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 3 łyżki jasnego piwa, 2 łyżki mąki, masło.

WYKONANIE: w kociołku zeszklić boczek z cebulą. Marchew i seler pokroić w kostkę, wrzucić do kociołka, zalać wodą, dodać przyprawy, zagotować. Dodać boczek z cebulą. Następnie namoczoną soczewicę i bulion. Zagotować. Zaprawić 3 łyżkami jasnego piwa. Zaprawić masłem i mąką. A teraz leczo.

Leczo na lato

SKŁADNIKI: 50 dag zielonej papryki, 25 dag czerwonej lub żółtej, 60 dag dojrzałych pomidorów, 2 młode cukinie, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 50 dag cebuli, 40 dag kiełbasy podlaskiej, olej, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ostra papryka w proszku, cukier, sól.

WYKONANIE: strąki papryki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Pokroić cebulę i kiełbasę. W kociołku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać kiełbasę, następnie paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 15 minut. Dodać młodą cukinię pokrojoną w kostkę, dusić 5 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koncentratem, solą i sproszkowaną papryką, na samym końcu cukrem. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.

Węgierski gulasz w kociołku

SKŁADNIKI: 60 dag wołowej pręgi lub łopatki, 1 duża cebula, 1/2 pomidora, 1/2 strąka papryki, 1 papryka ostra, tzw. czuszka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka papryki w proszku, 2 łyżki smalcu, sól, 1/2 szklanki czerwonego wina, szczypta cukru.

WYKONANIE: wołowinę (najlepiej z pręgi lub łopatki) pokroić na 3-centymetrowe kostki. Wrzucić na zeszkloną na smalcu cebulę z papryką, podlać wodą, kiedy odparuje dodać pokrojony ząbek czosnku, czuszkę, szczyptę cukru. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, dodać pokrojoną paprykę i „oskórkowany” pomidor, a pod sam koniec duszenia czerwone wytrawne wino. Wołowinę (najlepiej z pręgi lub łopatki) kroicie na 3-centymetrowe kostki. Wrzucacie na zeszkloną cebulę z papryką, podlewacie wodą, kiedy odparuje dodajecie pokrojony ząbek czosnku, czuszkę, szczyptę cukru. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, dodajecie pokrojoną paprykę i „oskórkowany” pomidor, a pod sam koniec duszenia czerwone wytrawne wino. Smacznego. A teraz dwa dania z kociołka stawianego na ogniu.

Francuski garnek z ogniska

SKŁADNIKI: 50 dag białej fasoli, 25 dag słoniny lub boczku, 50 dag łopatki baraniej lub innego mięsa, 20 dag kiełbasy, 1 marchew, 3 cebule, 4 pomidory, główka czosnku, 3 goździki, tymianek, listek laurowy, natka pietruszki, smalec, tarta bułka, sól, pieprz

WYKONANIE: na smalcu obsmażyć w kociołku słoninę i mięso, pokrojone w kostkę. Dodać cebulę i pokrojone pomidory. Dusić, dodać kawałki kiełbasy. Kolejna warstwa to namoczona fasola, na to pokrojona marchew, czosnek, zioła i przyprawy. Oraz kawałki mięsa, które warto posypać tartą bułką. Doprawić solą z pieprzem, zamknąć kociołek pokrywą i niech się „pyrkoli” na żarze (ni ona ogniu) około godzinę.

Węgierski kociołek z ogniska

SKŁADNIKI: kilogram wieprzowiny, 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej śmietany. Zamiast talerzy: 4 małe, okrągłe chlebki razowe.

WYKONANIE: wieprzowinę, najlepiej karkówkę obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W kociołku rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, podlać wodą. Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić godzinę. Po godzinie spróbować, doprawić roztartym czosnkiem, ewentualnie dodać cebuli. Zamknąć kociołek, dusić dwie godziny. Z chlebków wyjąć miąższ, napełnić je gulaszem, ozdobić każdą porcję łyżeczką kwaśnej śmietany. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Lublin pod bombami – pamięć o przeszłości wciąż żywa
Zdjęcia/Wideo
galeria

Lublin pod bombami – pamięć o przeszłości wciąż żywa

9 września 1939 roku Lublin padł ofiarą jednych z największych nalotów niemieckich. Zniszczone zostało ścisłe centrum miasta, a wśród poległych znalazł się znany poeta – Józef Czechowicz.

Na otwarcie turnieju w Sosnowcu, Polski Cukier Start Lublin przegrał z Anwilem aż 4:21

Polski Cukier Start Lublin przegrał trzy mecze podczas turnieju Lotto 3x3 Ligi w Sosnowcu

W weekend wystartowała trzecia edycja Lotto 3x3 Ligi. Turniej kwalifikacyjny był rozgrywany w Sosnowcu, ale Polski Cukier Start nie będzie miło wspominał tego występu. Lublinianie przegrali wszystkie trzy spotkania. Najlepsza okazała się Krajowa Grupa Spożywcza Arką Gdynia

Narkotykowa dziupla na LSM-ie. Sprawcy zatrzymani
LUBLIN

Narkotykowa dziupla na LSM-ie. Sprawcy zatrzymani

Trzy osoby w wieku od 22 do 29 lat zatrzymali policjanci z lubelskiego komisariatu. Podczas przeszukania mieszkania na lubelskim LSM-ie funkcjonariusze zabezpieczyli ponad 800 g mefedronu, przeszło 100 tabletek ekstazy i marihuanę.

Górnicy jadą do Warszawy na pikietę

Górnicy jadą do Warszawy na pikietę

Związkowcy z Bogdanki zapowiadają udział minimum 1500 osób na jutrzejszej pikiecie, 10 września, przed gmachem Ministerstwa Aktywów Państwowych w stolicy. Górnicy i energetycy chcą wymusić podjęcie decyzji dotyczących przyszłości kopalni i elektrowni działających w grupie Enea. W tle są także kwestie płacowe.

Wielki pościg na S8 i zatrzymanie dwóch złodziei
Ryki

Wielki pościg na S8 i zatrzymanie dwóch złodziei

Dzięki odegraniu scenki mężczyzna ukradł mieszkance Ryk biżuterię wartą 30 tysięcy złotych. Policjanci szybko ustalili potencjalnych sprawców. Kiedy próbowali ich zatrzymać ci nie zareagowali i uciekali przed radiowozem przy okazji próbując go zepchnąć z drogi.

Unia Krzywda zmarnowała piłkę meczową, czwarta wygrana LKS Milanów i reszta wyników bialskiej okręgówki

Unia Krzywda zmarnowała piłkę meczową, czwarta wygrana LKS Milanów i reszta wyników bialskiej okręgówki

LKS Milanów wywiózł komplet punktów z terenu LZS Sielczyk. Bezbramkowy remis Unii Krzywda i Sokoła Adamów. Po rezygnacji Janusza Całki z funkcji trenera Kujawiaka Stanin w następnej kolejce drużynę prowadził będzie Sławomir Kozłowski.

Eko-patrole w Straży Miejskiej. 23 projekty czekają na głosy
biała podlaska

Eko-patrole w Straży Miejskiej. 23 projekty czekają na głosy

Jest w czym wybierać. W budżecie obywatelskim można głosować aż na 23 propozycji od mieszkańców. Dwa pomysły są podobne i dotyczą „eko-patrolu” w Straży Miejskiej.

Wkrótce jubileuszowa edycja Lubelskiego Festiwalu Nauki. Ruszyły zapisy

Wkrótce jubileuszowa edycja Lubelskiego Festiwalu Nauki. Ruszyły zapisy

Trwają już zapisy na wydarzania XX edycji Lubelskiego Festiwalu Nauki – największej cyklicznej imprezy, upowszechniającej naukę na Lubelszczyźnie wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. W tym roku gospodarzem będzie Uniwersytet Medyczny.

W 5. kolejce Frasssati Fajsławice zdobył pierwszy komplet punktów w lidze

Frassati w końcu się przełamał, Astra i Włodawianka z piątymi wygranymi

Frassati Fajsławice lepszy od Hetmana Żółkiewka. Beniaminek Astra Leśniowice wygrał piąty mecz z rzędu. Włodawianka nie dała szans Sparcie Rejowiec Fabryczny.

Jakie kosze do segregacji odpadów wybrać?

Jakie kosze do segregacji odpadów wybrać?

Temat segregacji odpadów dotyczy osób prywatnych, firm i przedsiębiorstw. Jest wynikiem Ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach, której art. 23 ust. 1 informuje, że odpady muszą być zbierane w sposób selektywny. Przedsiębiorcy i osoby fizyczne zobowiązane są do segregacji odpadów, które dzięki temu mogą być powtórnie przetwarzane. Jak prawidłowo segregować opady? Jakie kosze do segregacji wybrać?

Dwie godziny i siedem zabranych praw jazdy. To wyniki wczorajszych kontroli łęczyńskiej drogówki
łęczna

Dwie godziny i siedem zabranych praw jazdy. To wyniki wczorajszych kontroli łęczyńskiej drogówki

Mandaty, punkty karne i zatrzymane prawa jazdy. To wczorajszy dzień siedmiu kierowców, którzy rażąco naruszyli przepisy ruchu drogowego wczoraj w miejscowości Jawidz. Rekordzista w terenie zabudowanym jechał 140 km/h.

Gdzie sprawdzi się duże lustro ścienne?

Gdzie sprawdzi się duże lustro ścienne?

Lustra dekoracyjne odgrywają niezwykle ważną rolę we współczesnym designie wnętrz. Pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale także estetyczną, kształtują wizualny charakter pomieszczeń. Odpowiednio dobrane lustra nadają wnętrzu głębi, rozświetlają je, tworzą wrażenie większej przestrzeni. Jak wybrać odpowiednie lustro? W jakich miejscach sprawdzi się duże lustro ścienne, a gdzie lepiej postawić na mniejsze, subtelniejsze rozwiązania?

Jak skutecznie chronić dom jesienią? Poradnik monitoringu na krótkie dni

Jak skutecznie chronić dom jesienią? Poradnik monitoringu na krótkie dni

Jesień to czas, gdy dni stają się krótsze, a nasze domy mogą być bardziej narażone na włamania. Jak skutecznie chronić swoją posesję w tym okresie? Przedstawiamy kompleksowy poradnik dotyczący systemów monitoringu, który pomoże Ci wybrać najlepsze rozwiązania dla Twojego domu. Od kamer na podczerwień po inteligentne systemy alarmowe - dowiedz się, jakie aspekty wziąć pod uwagę, aby czuć się bezpiecznie nawet podczas dłuższych jesiennych wyjazdów.

Arkadiusz Kusiak strzelił jedynego gola w meczu Tanwi z Grafem

Tanew Majdan Stary z cenną wygraną nad Grafem Chodywańce. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Tanew Majdan Stary z ważnym kompletem punktów. W sobotę podopieczni trenera Bogdanka Antolaka pokonali na swoim stadionie Graf Chodywańce, a bohaterem spotkania został Arkadiusz Kusiak

Niebieskie bluzki damskie – ponadczasowa klasyka

Niebieskie bluzki damskie – ponadczasowa klasyka

Jeśli w Twojej garderobie króluje czerń, wprowadź do niej powiew świeżości. Zwróć uwagę na niebieskie bluzki damskie, które pasują na każdą okazję. W zależności od pory roku wybierz model z krótkim lub długim rękawem. Możesz do niego dobrać czerwone, amarantowe, granatowe lub limonkowe elementy garderoby. Dzięki temu zyskujesz pewność, że wyróżnisz się z tłumu. Jeśli wolisz klasyczne stylizacje, załóż niebieską bluzkę i czarne lub białe spodnie. Bogaty wybór modeli sprawia, że każda kobieta znajdzie coś dla siebie, niezależnie od rozmiaru, ulubionego stylu i okazji. Niebieską bluzkę można połączyć ze spodniami w kant i marynarką, tworząc elegancką stylizację. Taki zestaw sprawdzi się do biura, na spotkanie biznesowe, czy konferencję. W naszym sklepie znajdziesz zarówno oversizowe niebieskie bluzki damskie, jak i klasyczne modele. Dzięki temu bez trudu dopasujesz je do pozostałych elementów stylizacji. Bluzki są dostępne w różnych fasonach i rozmiarach, dzięki czemu można je łatwo dobrać do swojej sylwetki.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium