Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

Dzisiaj
11:53

Bogracz pasterski, bigos myśliwski, a gulasz wojskowy

0 A A
(fot. pixabay.com)

Za oknem śnieży i wieje, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe. Będziemy gotować na bogato.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy od bograczu. O tym smakowitym daniu wiele dobrego usłyszałem od Roberta Makłowicza, a gotuję go wedle wskazówek, zawartych w jego książce „Smak Węgier” wydanych przez Wydawnictwo Znak. A więc do książki zaglądamy i gotujemy.

Bogracz pasterski

Składniki: 80 dag wołowiny bez kości, 5 dag wędzonej słoniny, 2 duże cebule, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 świeże żółte lub zielone papryki, 1 duży pomidor, 2 ząbki czosnku, 3 marchewki, 2 pietruszki , 60 dag ziemniaków, 1 suszona papryczka czereśniowa, 1 łyżeczka kminku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Wykonanie: słoninę trzeba wytopić w żeliwnym garnku. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia (koniecznie), wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić 2 minuty. Można dodać trochę wrzącej wody, żeby papryka się nie przypaliła – bo wtedy z bograczu klapa. Następnie trzeba podlać szklanką gorącej wody, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlać wodą. Ale niewiele, bo mięso musi dusić się w tzw. krótkim sosie. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać wody, by gulasz miał konsystencję gęstej zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, przyprawić solą i pieprzem. Podawać bogracz z białym pieczywem.

Borzechowski bigos

Składniki: 2,5 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 15 dag śliwek suszonych (nie wędzonych), garść grzybów suszonych, 3 ząbki czosnku, 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 kg kiełbasy wędzonej, olej rzepakowy, przyprawy do smaku (3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzy, sól, kminek.

Wykonanie: kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć, zalać zimną wodą, dodać listek, ziele, pieprz, marchewki starte na tarce jarzynowej, śliwki i grzybki Gotować, aż wyparuje woda. Na patelnię wlać olej, dodać kilka całych śliwek. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na chrupiące skwareczki. Kiełbasę obrać ze skórki, obsmażyć, nie odlewać tłuszczu. Gdy kapusta jest miękka, dodać boczek i kiełbasę razem z tłuszczem, czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażony na oleju z drobno pokrojoną cebulą, przyprawy, wymieszać. Polać olejem (podgrzanym, aż utworzy się pianka). Zapiec w piekarniku. (Autor: Helena Szantyka)

Czulent po gorajsku

Składniki: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.

Wykonanie: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości. Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić. Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec w niedużej temperaturze przez kilka godzin.

Fasolka po hiszpańsku

Składniki: 50 dag fasoli lub cieciorki, 20 dag cebuli, po 18 dag papryki czerwonej i zielonej, 6 ząbków polskiego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku, 1,5-2l wywaru warzywnego, 50 dag karczku wieprzowego, 15 dag boczku, 15 dag chorizo lub polskiej kiełbasy), oliwa z oliwek, przecier pomidorowy.

Wykonanie: fasolę namoczyć w wodzie na 12 godzin. Do garnka wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, dodać karczek pokrojony w dużą kostkę. Smażyć chwilę i dodać czosnek pokrojony na drobniutkie plasterki oraz boczek i kiełbasę pokrojone na średniej wielkości kawałki.

Kiedy wszystko się podsmaży, dodać paprykę czerwoną, paprykę zieloną i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 5 minutach posypać danie papryką w proszku, wymieszać, zalać przecierem pomidorowym. Na koniec wrzucić odsączoną fasolę, wymieszać, wlać wywar i gotować półtorej godziny, aż cieciorka będzie miękka. Doprawić solą do smaku i serwować. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki. (Autor: Ismael Hernandez)

Gulasz sojowy

Składniki: 1 opakowanie kostki sojowej, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 papryki, 1 cukinia, 1 seler, 2 marchewki, sos sojowy, oliwa, chili, pieprz, sól.

Wykonanie: kostkę sojową zalać wodą z sosem sojowym, podsmażyć na oliwie, dodać warzywa pokrojone w kostkę. Doprawić chili, pieprzem, posolić. Podawać z ziemniakami.

Gulasz sojowy podany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym to smaczne, zdrowe i niedrogie.

Gulasz wojskowy

Składniki: 1 kg ziemniaków, 40 dag mięsa bez kości (wołowina, wieprzowina) 20 dag cebuli, 40 dag włoszczyzny, 1 opakowanie śmietany, olej, sól, papryka, 2 łyżki zielonej pietruszki.

Wykonanie: mięso pokroić jak na gulasz. Cebulę posiekać, razem z mięsem zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem pół godziny.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę. Obrane warzywa w drobną. Razem z ziemniakami dodać do mięsa, posolić, wsypać sporo papryki i dusić powoli pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę. Na talerzu posypać zieleniną.

Kociołek chłopski

Składniki: 1,5 kg łopatki, 1,5 kg grubej kiełbasy, kapusta włoska, papryka czerwona, pieczarki, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, zasmażka z mąki

Wykonanie: mięso pokroić i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przyprawy, gotować na małym ogniu. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę. Dusić aż do miękkości. Dodać koncentrat, zaprawić zasmażką z mąki. Jak trzeba, doprawić na ostro czerwoną papryką. Podawać z kaszą, ziemniakami lub chlebem. (Autor: Krystyna Szymańska z Tomaszowic)

Myśliwski bigos na tęgi mróz

Składniki: pół kg kapusty kwaszonej, pól kg słodkiej, 1 kg mięs (pieczeni, kiełbasy myśliwskiej, zwyczajnej, boczku wędzonego, szynki) 5 suszonych prawdziwków, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, pół szklanki wytrawnego wina, pieprz, jałowiec, sól, cukier.

Wykonanie: kapustę kwaszoną posiekać. Słodką poszatkować i sparzyć. Na boczku zasmażyć pokrojoną cebulę. Grzyby namoczyć. Dno garnka wyłożyć boczkiem, układać warstwami kapustę, grzyby i śliwki, kapustę, mięso, cebulę, kapustę. Wlać smak z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, jałowcem. Pierwszego dnia dusić godzinę, drugiego 2, trzeciego 3, doprawiając winem i odrobiną cukru. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Narkotyki, które posiadał, wystarczyłyby do sporządzenia 170 porcji. Za susz i "ciasteczka" mężczyzna może teraz słono zapłacić

PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała w Radomiu z Czarnymi

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady spadkowiczowi Plus Ligi

W meczu 19. kolejki PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała na wyjeździe ze spadkowiczem z PlusLigi Czarnymi Radom 0:3

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz
ZDJĘCIA
galeria

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz

Udany debiut Karola Kowalewskiego na ławce Polskiego Cukru AZS UMCS. Lublinianki pokonały KS Basket Bydgoszcz 82:58. Do przerwy prowadziły różnicą 31 punktów, ale w drugiej połowie zlitowały się nad rywalkami.

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Trwa weekend z Pucharem Świata w Zakopanem. W sobotę na Wielkiej Krokwi odbył się konkurs drużynowy. Zawody, zgodnie z planem, wygrała Austria wyprzedzając Słowenię i Norwegię. Reprezentacja Polski zajęła piąte miejsce, które sprawiedliwie oddaje to, w jakiej formie w tym sezonie są zawodnicy Thomasa Thurbichlera

Wojciech Białek na razie nie zamieni Łady 1945 Biłgoraj na Świdniczankę

Wojciech Białek na razie nie dla Świdniczanki, dwa transfery trzecioligowca tuż-tuż

Świdniczanka przegrała w pierwszym meczu kontrolnym podczas zimowych przygotowań z drugoligową Wisłą Puławy 0:1. Gospodarze testowali siedmiu piłkarzy, ale kilka nowych twarzy pojawiło się też w ekipie trzecioligowca.

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana
ZDJĘCIA
galeria
film

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana

Najpierw miało być częściowe rozebranie zwisających ścian, z biegiem prac zdecydowano o całkowitym rozebraniu budynku. Po kamienicy przy Bernardyńskiej 10 pozostały gruzy.

Chełmianka pokonała Tomasovię 6:2

Osiem goli w sparingu Chełmianki z Tomasovią, podstawowy bramkarz jednak zostanie?

W sobotę sporo drużyn z III i IV ligi rozegrało pierwsze mecze kontrolne. W Chełmie tamtejsza Chełmianka zmierzyła się z Tomasovią i pokonała rywali 6:2. W obu drużynach nie zabrakło nowych twarzy.

Karnawał w Helium
foto
galeria

Karnawał w Helium

Lublinianie uwielbiają imprezy. Gdy przychodzi weekend lubelskie kluby zapełniają się do ostatniego miejsca. Tak było w ubiegły tydzień w Klubie Helium. Zobaczcie, jak się bawił Lublin i co się działo na parkiecie.

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pogodowe pierwszego stopnia dla części województwa lubelskiego.

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna rozpoczął serię meczów sparingowych przed rundą wiosenną. Zielono-czarni w pierwszym meczu kontrolnym zmierzyli się z trzecioligową Avią Świdnik. I trzeba przyznać, że zaczęli z wysokiego C. Choć rywalem był zespół grający dwie klasy rozgrywkowe niżej to wynik 7:0 mimo wszystko musi robić wrażenie.

Wielkie testowanie Wisły Puławy w sparingu ze Świdniczanką

Wielkie testowanie Wisły Puławy w sparingu ze Świdniczanką

Wisła ma za sobą pierwszy w zimie mecz kontrolny. W sobotę puławianie zmierzyli się ze Świdniczanką i wygrali skromnie 1:0. W barwach gospodarzy zagrało aż siedmiu zawodników testowanych.

Znęcał się nad matką i groził jej śmiercią. Teraz posiedzi za kratami

Znęcał się nad matką i groził jej śmiercią. Teraz posiedzi za kratami

Wyzywał, groził, znęcał się – a wszystko pod wpływem alkoholu. Szansa na poprawę czeka na niego w więzieniu.

Jubileusz Teatru Starego: muzyka, teatr, literatura
jubileusz
1 marca 2025, 19:00

Jubileusz Teatru Starego: muzyka, teatr, literatura

13 lat temu, czyli w 2012 r., lubelski Teatr Stary wznowił działalność. Z tej okazji Teatr przygotował cykl wyjątkowych wydarzeń, w których zobaczymy m.in. Krzysztofa Cugowskiego, Wojciecha Mazolewskiego, Andrzeja Seweryna oraz Krystynę Jandę.

Bernardyńska zamknięta. ZDiTM uruchamia tymczasowe przystanki komunikacji miejskiej

Bernardyńska zamknięta. ZDiTM uruchamia tymczasowe przystanki komunikacji miejskiej

Po zawaleniu się części kamienicy przy ulicy Bernardyńskiej ulica jest zamknięta dla ruchu pieszego i kołowego. Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego wyznaczył przystanki tymczasowe.

Lubelscy "poszukiwacze" nie dają za wygraną. Groźni przestępcy po latach trafili za kraty

Lubelscy "poszukiwacze" nie dają za wygraną. Groźni przestępcy po latach trafili za kraty

Napady, nielegalna broń, przemyt narkotyków, czy przestępstwa seksualne. To tylko niektóre z licznych przestępstw trójki mężczyzn, którzy przed polskim wymiarem sprawiedliwości ukrywali się w Niemczech.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

12,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

195,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

115,00 zł

Rolnictwo -> Maszyny rolnicze -> Sprzedam
Ładowarka teleskopowa Dieci Agri Plus 40.7 EVO 2 ładowarki teleskopowe

Ładowarka teleskopowa Dieci Agri Plus 40.7 EVO 2 ładowarki teleskopowe

Borkowo

220 000,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

145,00 zł

Komunikaty