![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![VI Wystawa Technologii Pakowania (Jacek Świerczyński)](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2012/2012-05/LUBLIN_120539854_AR_-1_0.jpg)
Maszyny do pakowanie kurczaków i wędliny, ale też gotowych dań można było oglądać wczoraj podczas VI Wystawy Technologii Pakowania.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
To najbardziej znany producent maszyn pakujących próżniowo na świecie. Firma obecna jest w ponad 110 krajach. Jako spółka jest jedną z 49 firm siostrzanych. Na polskim rynku działa od końca lat 80. – Zapakować można wszystkie świeże produkty: wędliny, sery, surowe mięso, twaróg, sałatki, jak też gotowe dania.
Ostatnim hitem jest cuisson sous vide – proces zamykania próżniowego składników dania – mięs czy warzyw.
– Jest to ciekawa propozycja dla gastronomii, coraz popularniejsza wśród restauracji i cateringu – zaznacza Rachwalski. – Dany produkt, np. ryba, jest zamknięty próżniowo a później gotowany w niskich temperaturach (50–60 st. C), przez co zachowane są dobre parametry odżywcze. Kolejny etap to schładzanie. – Taki produkt można przechowywać przez 2–3 tygodnie – dodaje przedstawiciel Multivac. Prezentacja maszyn pakujących odbyła się w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym "Etiuda”.