Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Czechy na talerzu. Knedliki to podstawa czeskiej kuchni
Magazyn

Czechy na talerzu. Knedliki to podstawa czeskiej kuchni

Cibulová polévka, nakládaný hermelín i utopenci. Cebulową, smażony ser i marynowane serdelki, wielkie przeboje czeskiej kuchni, zjecie w polskich restauracjach. Tak jak arcysmaczną pieczeń wieprzową z knedlami. Knedliki to podstawa czeskiej kuchni. W zawiesistym sosie muszą pływać bramborove (ziemniaczane) knedlíky lub houskove (bułczane) knedlíky.

Lech Cwalina z Hades Szeroka: Francuska tarta jest szybka, niezawodna i smaczna. Praktycznie każdy region we Francji ma swoją tartę. W restauracji podajemy między innymi tartę szpinakową, po lubelsku z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, brokułową z trzema serami, wiejską z kartoflami i boczkiem oraz tarty sezonowe
Magazyn

Francja na talerzu. Na początek dnia croissant, a na obiad bouillabaisse

Croissant i kawa to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Na obiad doskonale sprawdzi się słynna cebulowa lub bouillabaisse. To więcej niż zupa. Ryby i skorupiaki przekłada się półmisek, osobno podaje wywar, do tego bagietkę i czosnkowy sos. Oraz cassoulet, jednogarnkowe danie z fasolą i mięsem. Na podwieczorek sprawdzi się chrupiąca tarta z dobrym winem. Na kolację słynne naleśniki gryczane. Francuska kuchnia uznawana jest za najdoskonalszą na świecie. Oto Francja na talerzu

Pamiątkowa fotografia w Akcencie. Od lewej: Waldemar Michalski (sekretarz Fundacji „Akcentu”), Jarosław Wach (sekretarz redakcji), Nijolė Kliukaitė-Kepenienė (poetka z Wilna), Antanas Augustinienė, Birutė Jonuškaitė-Augustinienė (pisarka, przewodnicząca Związku Pisarzy Litwy), Bogusław Wróblewski (redaktor naczelny), Katarzyna Konopka („Akcent”), Adam Sitarski (MSZ)
Magazyn

Zaspokajać swoją ciekawość świata. 40 lat kwartalnika literackiego "Akcent"

Rozmowa z Bogusławem Wróblewskim, redaktorem naczelnym kwartalnika Akcent

Od lewej na górze: papryki i bakłażany w każdej ilości, bakłażan z mięsem mielonym
Od lewej na dole: zupa z soczewicy zapiekana pod ciastem, turecki grill
Magazyn

Turcja na talerzu. Pomysł na niedzielny obiad

Hetman Jan Sobieski zachwycał się turecką kawą, poeta Józef Czechowicz namiętnie kupował na Świętoduskiej tureckie słodycze. Dziś w Lublinie można zjeść humus, falafel, kebab. A Jean Bos, belgijski kucharz królów, podaje w restauracji hotelu Agit turecki deser w formie turbanu

Ks. Alfred Wierzbicki: Pamięć o Janie Pawle II została w Kościele zamieniona na rytuał, ale jego ducha jest w Kościele bardzo mało
Magazyn

Ks. Wierzbicki: Myślący Polacy oczekują, że pedofilia w Kościele będzie ukarana

– Myślący Polacy oczekują, że pedofilia w Kościele będzie ukarana, a nie tuszowana. Że wypalimy to zło doszczętnie. Zamiast tego mamy bardzo dużą bierność Kościoła. Wierni są zdezorientowani, pytają, dlaczego biskupi milczą – mówi ks. Alfred Wierzbicki

Od lewej na górze: cesarz Franciszek Józef, sznycelki cielęce
Od lewej na dole: omlet cesarski z czereśniami, sztućce bywały dziełami sztuki
Magazyn

Austria na talerzu. Sznycel wiedeński, knedle serwetkowe, tort Sacher. Przepisy

Sznycel wiedeński, sztuka mięsa i torcick Sachera. Trzy największe przysmaki austriackiej kuchni stały się przebojami w najlepszych przedwojennych restauracjach Lublina, Zamościa, a nawet Kazimierza Dolnego

Jezioro Białe
Magazyn

Ilu turystów zostawi pieniądze w woj. lubelskim?

Wśród regionów odkrywanych przez turystów, Lublin i województwo lubelskie jest miejscem znaczącym. Mało tego, modnym i taki trend można zauważyć. Rozmowa z dr Wacławem Idziakiem, członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Innowatorów Społecznych „Ashoka”, zajmującym się tworzeniem wsi tematycznych.

Szwajcaria na talerzu. Wiele smaków zaczęło się w podlubelskich Piaskach

Szwajcaria na talerzu. Wiele smaków zaczęło się w podlubelskich Piaskach

Szwajcarskie związki z regionem lubelskim zaczynają się w Piaskach, gdzie urodził się Antoni Patek, który założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych.

Na granicy dwóch światów. Trzy dekady Ośrodka Brama Grodzka Teatr NN
Magazyn

Na granicy dwóch światów. Trzy dekady Ośrodka Brama Grodzka Teatr NN

Z jednej strony bramy przez wieki mieszkali chrześcijanie, a po drugiej stronie Żydzi. Brama jest symbolem tego miasta - Rozmowa z Tomaszem Pietrasiewiczem, dyrektorem Ośrodka Brama Grodzka Teatr NN, który obchodzi 30-lecie działalności

W Hiszpanii nawet pszenny chleb, opieczony na oliwie i posmarowany czosnkiem bywa wielkim przysmakiem. A jeśli nałożymy na niego miąższ dojrzałych pomidorów i listek świeżej bazylii, to robi się z tego prawdziwy rarytas
Magazyn

Smaki Hiszpanii i Portugalii. Gazpacho i Caldo verde

Oliwa z oliwek, mięso, ryby i owoce morza, dużo warzyw – to w największym skrócie obraz hiszpańskiej kuchni. Jednym z najsłynniejszych dań jest tortilla, rodzaj omletu z ziemniakami, cebulą i rozmaitymi dodatkami. A kuchnia portugalska należy do bardziej atrakcyjnych w Europie.