Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 czerwca 2020 r.
15:01

Turcja na talerzu. Pomysł na niedzielny obiad

25 1 A A
Od lewej na górze: papryki i bakłażany w każdej ilości, bakłażan z mięsem mielonym<br />
Od lewej na dole: zupa z soczewicy zapiekana pod ciastem, turecki grill
Od lewej na górze: papryki i bakłażany w każdej ilości, bakłażan z mięsem mielonym
Od lewej na dole: zupa z soczewicy zapiekana pod ciastem, turecki grill

Hetman Jan Sobieski zachwycał się turecką kawą, poeta Józef Czechowicz namiętnie kupował na Świętoduskiej tureckie słodycze. Dziś w Lublinie można zjeść humus, falafel, kebab. A Jean Bos, belgijski kucharz królów, podaje w restauracji hotelu Agit turecki deser w formie turbanu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dużo warzyw, aromatyczne potrawy z rusztu, mięsa z ryżem, ryby, suszone mięsa i kiełbasy czosnkowe to w dużym skrócie kulinarny pejzaż Turcji, z którą Polskę łączą historyczne związki. W dodatku kawowe. Kawa rozpowszechniła się w Turcji już w XVI wieku, zetknęli się z nią najpierw posłowie i kupcy podróżujący do Turcji. Jednym z pierwszych kawoszy był Jan Sobieski, który w 1666 roku napominał żonę, by zawsze miał świeże mleko do kawy.

- Z Turcji dotarły do nas także sorbety - mówi prof. Jarosław Dumanowski. W 1677 roku poseł Jan Gniński pisał, że Turcy częstowali go kawą i sorbetem. Polacy, którzy nastawiali się na mięsną ucztę, musieli być mocno zdezorientowani.

W XVIII i XIX wieku picie kawy było w polskich dworach bardzo popularne, triumfy święciła turecka mokka. Przed wojną istniała na ulicy Świętoduskiej Cukiernia Turecka: „Lublin posiada swoją Cukiernię Turecką mieszczącą się na ulicy Św. Duskiej pod Nr. 10 i zaopatrzoną we wszystkie te znane i lubiane wyroby jak: chleb z rodzynkami, obwarzanki z sezamem, baklawa po turecku lub po sułtańsku itp.

Oprócz tego w Cukierni Tureckiej nabyć można doskonałe pieczywo dostarczane 3 razy dziennie ze świeżego wypieku oraz wszelkie wyroby cukiernicze. Prócz działu sprzedaży Cukiernia Turecka prowadzi również dział konsumpcji na miejscu, gdzie posilić się można dobrą kawą, czekoladą, herbatą lub mlekiem, specjalnością firmy jest aromatyczna kawa przyrządzana na sposób turecki”. (Teatr NN). Częstym gościem był tam poeta Józef Czechowicz, pijąc kawę i zajadając się baklawą. Po takim początku dnia warto pomyśleć o drugim śniadaniu w tureckim stylu.

Chlebek i humus

Z dawien dawna w Turcji wypiekano placki chlebowe, pieczone na okrągłej blasze, zawieszonej nad ogniem. Przypominają polskie podpłomyki. Znakomite z masłem, mięsem i warzywami są proste do wykonania. Oto przepis: 30 g drożdży rozrobić ze szczyptą cukru i letnią wodą. 500 g mąki przesiać do miski, dodać sól, drożdże, wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut. Formować okrągłe placki, zanurzyć palce w oliwie i wyciskać w nich dołki. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z oliwą i łyżeczką cukru, posypać sezamowym ziarnem, piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Jak zrobić tak modny dziś humus?

Będziemy potrzebować 2 puszki cieciorki (może być świeża), którą należy ugotować, 4 łyżki pasty tahini, kilka ząbków czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Do cieciorki dodać pozostałe składniki, zmiksować, skropić wierzch oliwą i odstawić do lodówki.

Zupa pięknej panny młodej

Składniki: 1,5 litra bulionu, 1,5 szklanki czerwonej soczewicy, pół szklanki kaszy bulgur, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki pasty pomidorowej, 2 łyżki pasty paprykowej, 1 łyżeczka płatków wędzonej papryki, suszona mięta na smak, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 1 małe opakowanie jogurtu, świeża kolendra.

Wykonanie: wrzucić soczewicę i kaszę do bulionu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Po 30 minutach dodać resztę składników, gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu, posypać świeżą kolendrą.

Historia zupy pięknej panny młodej, znanej jako Ezo Gelin Çorbasi ma ponad 100 lat. Na podstawie tej historii nakręcono dwa filmy pod tytułem „Ezo gelin”.

Kebab po turecku

Kebab to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, które zawojowały Polskę. Cienkie, długo marynowane plastry jagnięciny albo baraniny (w Polsce mięso kurczaka) nakłada się warstwami na pionowy rożen, który obraca się przy ogniu. Mięso ścina się ostrym nożem i podaje w tureckich chlebkach z dodatkiem warzyw.

W Turcji jada się jagnięcinę i baraninę, potem cielęcinę i wołowinę oraz drób. Najpopularniejszy sposób przyrządzania mięsa polega na pokrojeniu go na drobną kostkę, nadzianiu na szpadki na przemian z warzywami. Najlepsze kawałki wołowiny smaruje ostrą pastą z przypraw i suszy na powietrzu – cieniutkie plastry tego specjału dostarczają niezapomnianych przeżyć kulinarnych.

Turcy uwielbiają także kofte. To mielone mięso, nadziewane na szpadki i pieczone na ogniu. Z daniem związana jest legenda o wojownikach, koczujących na stepach, którzy przewozili zmielone, ostro doprawione mięso w skórzanych workach, przyczepionych do siodła.

Oto izmir kofte

Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę, doprawić, uformować kotleciki, obtoczyć w mące, opiec na grillu lub usmażyć na złoto. Do żaroodpornego naczynia włożyć obsmażane ziemniaki, na to paprykę pokrojoną w kostkę i usmażone kotleciki, zapiec.

Niech żyje falafel

A teraz falafel, który można zjeść nawet w dworcowych budkach pod Zamkiem. Ten wegetariański przysmak ma w Lublinie rzesze zwolenników.

Składniki: 30 dag suszonej cieciorki, 2 małe cebule, 4 ząbki czosnku, łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka do kawy sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy zatar (zastąpi turecką mieszankę), 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry, 1 łyżeczka świeżej, posiekanej mięty, sól, pieprz.

Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc. Odcedzić. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Jak trzeba doprawić do smaku, dodać sodę oczyszczoną. Uformować kotleciki w kształci kuli, smażyć na głębokim oleju na złoto. Osuszyć na papierowym ręczniku. Z czym podać falafel? Z tureckim chlebkiem, humusem i świeżym warzywami. Na talerzu z frytkami z batatów, sosem na bazie pasty sezamowej i surówkami. Bardzo smaczne danie.

Kotleciki wołowe z warzywami

Składniki: 1 kg wołowiny, 6 marchewek, kawałek selera, 3 strąki zielonej papryki, 3 strąki żółtej papryki, 1 cukinia, 6 ząbków czosnku, 2 cebule, 4 ziemniaki, 1 łyżka koperku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, mielona papryka.

Wykonanie: mięso posiekać tasakiem, dodać mielony czosnek, sól, pieprz, wyrobić kotlety, oprószyć mąką, usmażyć na oliwie. Warzywa i ziemniaki pokroić w grube kawałki, obsmażyć na oliwie, dodać czosnek, cebulę, włożyć kotleciki, doprawić solą, pieprzem i papryką, podlać wodą i dusić na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Posypać koperkiem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo jako samodzielne danie.

Kotleciki wołowe w warzywnym sosie na drugi dzień nabierają jeszcze lepszego smaku i aromatu. Sos gęstnieje, wystarczy pokroić mięso na małe kawałki, dodać makaron typu kolanka i świetna kolacja gotowa.

Ryż z wątróbką i cukinie w jogurcie

Najpierw trzeba zalać ryż gorącą, posoloną wodą, ostudzić, odcedzić. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać 150 g wątróbki drobiowej, pokrojonej w kostkę, usmażyć, posolić, popieprzyć. W garnku roztopić masło, dodać 30 g rodzynek i kminek (w oryginale rzymski kmin), podlać bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać ryż, następnie wątróbkę. Posypać koperkiem i odstawić na 10 minut.

Turcy zajadają się kabaczkami, cukinią, bakłażanami i w ich przyrządzaniu są mistrzami. Oto znakomity sposób na cukinie: Należy przekroić je na pół, połówki wzdłuż na plastry grubości 5 mm, posolić i odstawić, by puściły sok. Z mąki i piwa zrobić gładkie ciasto, obtaczać w nim cukinie, usmażyć w oliwie. Do tak sporządzonych cukinii podajemy w miseczkach jogurt zaprawiony solą z roztartym czosnkiem.

Marynowany czosnek do wszystkiego

Składniki: 5 dużych główek czosnku podzielonych na ząbki, 1 szklanka wody, pół szklanki octu spirytusowego, 1 łyżka soli kamiennej, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, ziele anielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnach, 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach, cukier na smak.

Wykonanie: Czosnek przelać wrzątkiem, obrać z łupin, wrzucić do wrzątku z przyprawami. Gotować 2 minuty. Przełożyć wraz z marynatą do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i postawi do góry dnem.

Maestro Jean Bos

Deser turecki. Turban czekoladowy z kremem z bryndzy i zabajone na kruszonce.

Składniki: 2 zielone jabłka, 0,3 dag pudru wasabi, 10 dag masła, 10 dag białej czekolady, 25 dag bryndzy, 15 dag ciastek Biscoff, 35 dag czarnej czekolady, skórka z 1 limonki, 20 dag żurawiny, 9 jaj, 250 ml likieru karmelowego z solą morską, 20 dag cukru.

Wykonanie: Rozpuścić czekoladę, uformować rurki. Schłodzić. Rozpuścić bryndzę, białą czekoladę i masło, dodać wasabi. Ciasteczka pokruszyć, dodać odrobinę masła, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka połączyć z likierem i cukrem, utrzeć na gorąco. Skomponować deser.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

- Zobaczyłam zamaskowaną osobę. Sparaliżowało mnie. Stanęłam w bezruchu - relacjonuje jedna z pracownic banku spółdzielczego

Napadała na banki, stanęła przed sądem. "Podeszłam do niej z wyciągniętym nożem"

36-letnia Anna A. obrabowała banki w Kurowie i Puławach na ponad 50 tys. zł. Przed sądem opowiedziała co ją do tego skłoniło i jak bardzo żałuje swojego czynu. Kobiecie grozi do 20 lat więzienia.

Zarząd coraz droższy. Piąty członek już na etacie

Zarząd coraz droższy. Piąty członek już na etacie

Początkowo zarządu powiatu puławskiego nowej kadencji liczył czworo etatowych członków zarządu oraz jednego społecznego. To już nieaktualne. Głosami Koalicji Obywatelskiej, Trzeciej Drogi oraz Danuty Smagi z PiS, do grona etatowców dołączył Łukasz Skowyra.

W lesie znaleziono ponad 30 niewybuchów. Wezwali saperów

W lesie znaleziono ponad 30 niewybuchów. Wezwali saperów

Wczoraj wieczorem w lesie niedaleko Chodlika znaleziono dół, w którym znajdowały się granaty z okresu drugiej wojny światowej. Na miejsce skierowano policję, która wezwała patrol saperski.

Do 10 czerwca mieszkańcy gminy mają czas do zgłoszenia projektów na jubileuszową edycję budżetu obywatelskiego.

Marzysz o zmianie miasta? Zgłoś projekt do budżetu obywatelskiego Świdnika

Jeszcze tylko 4 dni świdniczanie mają by zgłosić swoje pomysły do kolejnej edycji budżetu obywatelskiego. Do dyspozycji mieszkańców jest milion zł.

Żółte sery do pizzy: przegląd i rekomendacje dla świadomych konsumentów

Żółte sery do pizzy: przegląd i rekomendacje dla świadomych konsumentów

Pizza – ulubiona potrawa wielu z nas, może być prawdziwą ucztą dla podniebienia, jeśli zostanie przygotowana z odpowiednich składników.

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy. "Spoczywaj w pokoju"

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy. "Spoczywaj w pokoju"

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy państwowej. Zmarł dzisiaj w godzinach popołudniowych w Wojskowym Insytucie Medycznym w Warszawie.

Jest terminarz PKO BP Ekstraklasy. Motor Lublin na początek zagra z niedawnym mistrzem

Jest terminarz PKO BP Ekstraklasy. Motor Lublin na początek zagra z niedawnym mistrzem

W czwartek poznaliśmy terminarz PKO BP Ekstraklasy na sezon 2024/2025. Motor Lublin na dzień dobry zagra przed własną publicznością z Rakowem Częstochowa. Pierwszą kolejkę zaplanowano na dni: 19-21 lipca.

Całe województwo na żółto. Czy znowu czekają nas podtopienia?

Całe województwo na żółto. Czy znowu czekają nas podtopienia?

Kolejne burze nadchodzą nad województwo lubelskie. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydaje alert dla całego województwa.

Taka fontanna tylko w Lublinie. Aż 20 pokazów w czerwcu

Taka fontanna tylko w Lublinie. Aż 20 pokazów w czerwcu

Przed nami 20 widowiskowych pokazów fontanny multimedialnej. Przez cały czerwiec będą rozpoczynać się o nowej godzinie.

Dworzec Lublin z nagrodą za dostępność

Dworzec Lublin z nagrodą za dostępność

Lubelski dworzec idzie jak burza i zdobywa kolejne nagrody. Teraz został doceniony za dostępność dla osób niepełnosprawnych. Podczas uroczystej gali w pałacu prezydenckim nagrodę odebrał dyrektor Grzegorz Malec.

Migranci atakują polskich żołnierzy i pograniczników

Polski żołnierz ranny na granicy w stanie śmierci klinicznej

Żołnierz raniony nożem na granicy z Białorusią jest w stanie śmierci klinicznej – podaje RMF 24. Rannego mundurowego przetransportowano helikopterem z Hajnówki do Warszawy.

Tomasz Celej (z piłką), to lider Matematyki

Czas na finał rozgrywek LNBA. Matematyka czy Patobasket?

W finale rozgrywek LNBA zmierzą się Matematyka oraz Patobasket. Każdy z tych zespołów rozegrał w tym sezonie 16 spotkań. Większość z nich udało się im wygrać, co doprowadziło ich do wielkiego finału LNBA.

Urlop na poligonie. Wikt i karabin od terytorialsów

Urlop na poligonie. Wikt i karabin od terytorialsów

Już za miesiąc startują „Wakacje z WOT”. Chętnych, by spędzić urlop na poligonie nie brakuje, dlatego 2 Lubelska Brygada Obrony Terytorialnej uruchomiła dodatkowy – trzeci termin szkolenia podstawowego. Są jeszcze wolne miejsca.

Dwa wzmocnienia Hetmana Zamość przed nowym sezonem

Dwa wzmocnienia Hetmana Zamość przed nowym sezonem

Choć Hetman Zamość ma w tym sezonie do rozegrania jeszcze dwa mecze w „najciekawszej lidze świata” jego działacze już myślą o przyszłości w wyższej klasie rozgrywkowej i dokonali dwóch wzmocnień składu

To już trzynasta edycja sezonu Lublin. Aby wziąć udział wystarczy skorzystać z usługi jednego z partnerów i zebrać wystarczającą liczbę naklejek, które wymienimy na nagrody.

Gadżety za naklejki. Zagrasz z miastem?

Miasto po raz kolejny rusza z Sezonem Lublin. Za naklejki będzie można dostać gadżety.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium