Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

13 czerwca 2020 r.
15:11

Szwajcaria na talerzu. Wiele smaków zaczęło się w podlubelskich Piaskach

(fot. Pixabay)

Szwajcarskie związki z regionem lubelskim zaczynają się w Piaskach, gdzie urodził się Antoni Patek, który założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sery żółte produkowane w naszych mleczarniach są w typie szwajcarskiego Ementalera. W Zamościu przez klika lat działo szwajcarskie bistro, gdzie podawano fantastyczne rösti, jeden z największych przysmaków tamtejszej kuchni. Tak przypadł do gustu mieszkańcom Zamościa, że dalej robią rösti w domach.

Fabryka zegarków

Antoni Patek brał udział w powstaniu listopadowym, uczył się malarstwa, handlował likierami i winami, zajął się zegarmistrzostwem i założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych. Urodził się w kamienicy nr 60 przy ul. Lubelskiej w rodzinie Joachima Patka i Anny Piaseckiej ze Skoczylasów. Człowiek, który stworzył w Szwajcarii firmę produkującą najdroższe zegarki świata mieszkał w Piaskach przez 10 lat. Patek po matce odziedziczył talent do malarstwa. Być może oglądał zegar na wieży pałacu w pobliskich Wierzchowiskach i zafascynował go skomplikowany mechanizm czasomierza? W 1839 r. Patek, który wyemigrował z Polski po upadku powstania listopadowego, otworzył w najdroższym miejscu w Genewie, przy Quai General Guisan, fabrykę zegarków...
Najlepszy ser na świecie.

Gdyby wymienić trzy najsłynniejsze przysmaki szwajcarskie, kolejność powinna wyglądać następująco: ser edamski, fondue serowe i raclette; topiony przysmak serowy.

Szwajcarzy uważają, że robią najlepszy ser żółty na świecie. Ten najlepszy ser to Ementaler. Bryła oryginalnego sera ementalskiego warzy około 80 kg i posiada odciśnięty znak markowy „Switzerland”. Niestety: ten szwajcarski przysmak nie został zastrzeżony i sery typu Ementaler wytwarza się w Europie i Polsce.

- Potwierdzam, że to najlepszy ser na świecie. Krowy są wypasane na łąkach pełnych ziół i kwiatów, jeśli dodamy do tego szwajcarską dbałość o higienę i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, to mamy Ementaler. Jeśli kupimy sobie kawałek szwajcarskiego sera, to przed jedzeniem należy wyjąć go z lodówki i zostawić, aż się ogrzeje - mówi dr Jacek Szklarek, szef polskiego Slow Food.

Kiedy Szwajcarzy podają deskę serów i wędlin, wykorzystują suszoną wołowinę. Od wieków pasterze suszyli w szałasach wołowe udźce. Najpierw trzymali mięso w ziołowej zalewie, potem suszyli go przez wiele miesięcy pod zwieńczeniem szałasu. Dziś wyrabia się ten znakomity przysmak przemysłowo. Cieniutkie plastry wołowiny smakują wyśmienicie.

Raclette

To stare pożywienie pasterzy. Któryś z nich przypadkowo zostawił przy ognisku bryłę sera, ser się stopił i okazało się, że roztopiona masa wyśmienicie smakuje. Jeszcze lepiej smakowała z upieczonymi ziemniakami i tak narodziło się raclette.

Do dziś w szwajcarskich gospodach przyrządza się raclette w ten sposób, że przepołowiona bryłę sera umieszcza się przecięta stroną nad ogniem w kominku i za pomocą specjalnego noża zgarnia roztopiony ser na talerz. W połączeniu z ziemniakami, gotowanymi w mundurkach, smakuje znakomicie. Dziś, do sporządzenia raclette mamy specjalne grille z małymi tackami, na których układa się ser. Ser topi się pod płytą, na płycie możemy upiec grzanki, warzywa, a nawet chrupiący boczek.

Rösti i torciki serowe

Jeszcze jeden szwajcarski smakołyk. Najpierw trzeba ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie na patelni usmażyć drobno pokrojony boczek, dodać ziemniaki, posolić i z powstałej masy uformować placek, który należy z obu stron upiec na złoty kolor. Zamiast boczku można zastosować ser, pomidory, paprykę czy cebulę.

Fondue

Składniki: 400 g ostrego sera, 200 g ementalera, 2 ząbki czosnku, 300 ml białego wina, 100 ml wiśniówki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta sody oczyszczonej, biały chleb albo bułka.

Wykonanie: naczynie do fondue wysmarować czosnkiem. Zetrzeć ser. W naczyniu zagotować wino z sokiem cytrynowym, powoli sypać ser, stale mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wiśniówką, dodać do masy serowej, doprawić pieprzem i startą gałką. Dodać szczyptę sody oczyszczonej. Kiedy masa uzyska konsystencję kremu, naczynie stawiamy na podgrzewaczu. Na widelec nabijamy kawałki bagietki, zanurzamy w serze. Według Szwajcarów, kto zgubi w naczyniu kawałek chleba, stawia na stół butelkę wina.

Jeśli coś zostanie, o naczynia z resztkami fondue i kawałkami zgubionej bułki wlewamy bulion, dodajemy czosnku, zaprawiamy żółtkiem i mamy na kolację pyszną zupę czosnkową.

Fondue to najbardziej znana potrawa serowa w Szwajcarii. Do jego wykonania potrzebujemy specjalnego, ogniotrwałego naczynia, które może być wykonane z gliny, ceramiki lub emaliowanego żeliwa. Zawsze do naczynia najpierw wlewa się wino z dodatkiem soku z cytryny (ułatwia rozpuszczanie sera), potem wrzuca co najmniej dwa gatunki sera. Do sera czasem dodaje się czosnek. Do fondue po genewsku duszone smardze.

Zupa serowa

Składniki: 1 litr bulionu, 20 dag wędzonego boczku, 10 dag masła, 20 dag żółtego sera w typie szwajcarskim, tymianek, sól, pieprz.

Wykonanie: do bulionu wrzucamy podsmażony boczek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokruszony ser, podlewamy łyżką bulionu. Gdy serki się rozpuszczą, dodajemy je do bulionu. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Bardzo gorącą zupę podajemy ze świeżą bagietką, posmarowaną czosnkowym masłem.

Makaron według Jacka Szklarka

Składniki: 1 opakowanie dobrego tagliatelle, 15 dag Ementalera, pół kostki masła, sól kamienna, świeżo zielony pieprz.

Wykonanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Najlepiej gotować minutę krócej niż na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć na patelnię, dodać masło i stary ser. Wymieszać, rozłożyć na talerze, doprawić pieprzem.

Czekolada

Szwajcarzy słyną z umiłowania do czekolady, ale królową czekoladowych słodkości jest pralina, która pod czekoladową powłoka kryje w sobie rozkoszne nadzienia. Najsłynniejsze pralinki napełnia się marcepanem, nugatem, smażonymi skórkami pomarańczy, migdałami i orzechami. Nadzienie marcepanowe powstaje ze zmielonych migdałów, cukru pudru i wody różanej. Bardzo smakowite są pralinki z płynnym nadzieniem na bazie whisky czy winiaku.

Jak zrobić praliny w domu?

- Kupić foremki, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, słodką śmietankę. Wlać śmietanę do rondelka, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wlać do foremek czekoladę (do połowy pralinek), wkładać dodatki, zalać formę do końca, odstawić do zastygnięcia. Schować do lodówki. Smacznego - mówi Jean Bos, belgijski szef kuchni, której jest także cukiernikiem.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna pokonał w Grodzisku Wielkopolskim Wartę Poznań

Górnik Łęczna wygrywa z Wartą Poznań. Piękny gol Warchoła z dedykacją dla doktora

Górnik Łęczna z kolejną ligową wygraną. W piątkowy wieczór podopieczni trenera Pavola Stano pokonali na wyjeździe broniącą się przed spadkiem Wartę Poznań. Ozdobą spotkania był gol strzelony w pierwszej połowie przez Damiana Warchoła

Dawid Kasprzyk był bohaterem Chełmianki

Chełmianka grała do końca i pokonała KS Wiązownica po golu z 95 minuty

Solidnej dawki emocji dostarczył w piątkowy wieczór mecz KS Wiązownica – Chełmianka. Goście dwa razy przegrywali, a mimo to w końcówce odwrócili losy spotkania i wygrali czwarty raz z rzędu. Tym razem 3:2, po bramce z 95 minuty zawodów.

Zdjęcie ilustracyjne

Siódme ognisko rzekomego pomoru drobiu

Chorobę rzekomego pomoru drobiu wykryto w gospodarstwie hodującym kury w powiecie kraśnickim. To siódme ognisko tej choroby w regionie, poprzednie wystąpiły w gminie Międzyrzec Podlaski. Weterynarze przypominają, że zakażeniom można zapobiegać przez szczepienia drobiu.

Wisła nie poddaje się w walce o uratowanie Betclic II Ligi dla Puław

Wisła Puławy sprawiła swoim kibicom miłą niespodziankę i wygrała w Szczecinie

Piłkarze Wisły Puławy po raz kolejny pokazali charakter. Podopieczni trenera Macieja Tokarczyka fatalnie zaczęli piątkowy mecz ze Świtem Szczecin, ale po końcowym gwizdku mogli być siebie z zadowoleni, bo w długą podróż do domu zabierają ze sobą niezwykle cenne trzy punkty

W pierwszym meczu sezonu PGE Ekstraligi Orlen Oil Motor Lublin rozgromił na wyjeździe Stelmet Falubaz Zielona Góra

Pokaz siły mistrzów Polski. Orlen Oil Motor Lublin rozgromił na wyjeździe Stelmet Falubaz Zielona Góra

Orlen Oil Motor Lublin zaczyna sezon 2025 z ogromnym przytupem. W piątek w pierwszym meczu PGE Ekstraligi podopieczni Macieja Kuciapy rozgromili w Zielonej Górze tamtejszy Stelmet Falubaz. Z 15 gonitw lublinianie nie przegrali żadnej i zwyciężyli różnicą 28 punktów!

Dofinasowanie na wsparcie infrastruktury kształcenia zawodowego przyznano 12 zgłoszonym projektom

30 mln zł dofinasowania na wyposażenie szkół i uczelni zawodowych

Blisko 30 mln zł dofinasowania z funduszy unijnych otrzymało 21 szkół zawodowych i uczelni w woj. lubelskim na modernizację i wyposażenie pracowni, warsztatów, laboratoriów oraz zakup urządzeń do nauki zawodu. Łączna wartość inwestycji wynosi ponad 37 mln zł.

91 km/h za szybko i 2,5 tys. zł odjechało

91 km/h za szybko i 2,5 tys. zł odjechało

Wysokim mandatem zakończyła się jazda 20-latka, który przekroczył dozwoloną prędkość o 91 km/h! Mężczyzna został ukarany mandatem w wysokości 2,5 tys. złotych oraz 15 punktami karnymi. Stracił też prawo jazdy na najbliższe 3 miesiące.

Agresor spędzi najbliższe dwa miesiące za kratami

Groził „atrapą” broni, bo mu kochaną niepokoił

Do jednej z kancelarii komorniczych w Kraśniku wtargnął mężczyzna i przedmiotem przypominającym broń zagroził pracownikom. Po szybkiej interwencji policjantów agresor został zatrzymany. Miał ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie. 39-latek tłumaczył, że chciał „nastraszyć komornika”, ponieważ jak twierdził, miał niepokoić jego partnerkę. Został tymczasowo aresztowany.

Wiosenna wizyta przedszkolaków w Dzienniku Wschodnim
ZDJĘCIA I WIDEO
galeria
film

Wiosenna wizyta przedszkolaków w Dzienniku Wschodnim

W piątek pogoda nie rozpieszczała słońcem, ale w naszej Redakcji zrobiło się gorąco. To za sprawą przedszkolaków z Zespołu Przedszkolnego nr 2 w Lublinie, którzy odwiedzili nas, by dowiedzieć się co to znaczy być dziennikarzem.

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Orlen Oil Motor Lublin 31:59. Pogrom na inaugurację! [zapis relacji żywo]

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Orlen Oil Motor Lublin 31:59. Pogrom na inaugurację! [zapis relacji żywo]

Pora na kolejny sezon PGE Ekstraligi. W piątkowy wieczór Stelmet Falubaz Zielona Góra gościć będzie Orlen Oil Motor Lublin. Czy mistrzowie Polski dobrze wejdą w sezon na trudnym terenie? Początek meczu o 18.00. Zachęcamy do śledzenia naszej relacji na żywo

Parkowanie już nie po ciemku. Kolej postawiła latarnię

Parkowanie już nie po ciemku. Kolej postawiła latarnię

Koniec z egipskimi ciemnościami na parkingu przy dworcu PKP w Bedlnie Radzyńskim. Kolejowa spółka zamontowała w tym miejscu latarnię.

Paulina Tomasiak to jedna z liderek Górnika Łęczna

GKS Górnik Łęczna zmierzy się z Rekordem

W sobotę piłkarki Górnika Łęczna wznawiają rozgrywki po przerwie reprezentacyjnej. Pierwszym rywalem podopiecznych Artura Bożyka będzie Rekord Bielsko-Biała.

Imprezy klubowe w weekend (11-12 kwietnia)
imprezy
11 kwietnia 2025, 20:00

Imprezy klubowe w weekend (11-12 kwietnia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Nawet w Post. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator, gdzie w Lublinie odbędą się najlepsze imprezy.

Bestsellery ROMET w sklepie PROROWERY PUŁAWY: rowery elektryczne z dożywotnią gwarancją na ramę już od 5499 zł oraz rowery trekkingowe Gazela już od 1499 zł.

Bestsellery ROMET w sklepie PROROWERY PUŁAWY: rowery elektryczne z dożywotnią gwarancją na ramę już od 5499 zł oraz rowery trekkingowe Gazela już od 1499 zł.

Sezon rowerowy właśnie wystartował, a to idealny moment, by wskoczyć na rower i cieszyć się każdym kilometrem! Jazda na rowerze to doskonały sposób na poprawę kondycji, dbanie o zdrowie oraz ekologiczne poruszanie się po mieście. Rowery to także sposób na aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu – czy to w miejskim zgiełku, czy na leśnych ścieżkach. Jeśli szukasz idealnego roweru, sklep stacjonarny PROROWERY to miejsce, gdzie znajdziesz to, czego potrzebujesz. Dowiedz się, dlaczego warto wybrać sklep stacjonarny oraz co oferuje marka ROMET!

Wojenne historie Bronowic. Spacer śladami obozu pracy i getta
12 kwietnia 2025, 10:30

Wojenne historie Bronowic. Spacer śladami obozu pracy i getta

Państwowe Muzeum na Majdanku zaprasza na spacer z przewodnikiem po dzielnicy Bronowice, który odbędzie się 12 kwietnia o godz. 10:30. Wydarzenie, organizowane w ramach akcji Żonkile, przybliży tragiczną historię obozu pracy Flugplatz i getta na Majdanie Tatarskim.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium