Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Jeśli lubisz placki z soczewicy, staropolskie słodycze, nalewkę \"kryształówkę” oraz kapele podwórkowe, koniecznie przyjdź w czwartek 10 maja do Centrum Promocji Województwa Lubelskiego przy ul. Krakowskie Przedmieście 41 w Lublinie.
Smaki Lubelszczyzny wyruszyły w kulinarną podróż po Polsce. We wtorek 8 maja forszmak po lubelsku, cebularze, gryczaki i jaglaki prezentowały się w Złotych Tarasach. Piosenki o smakowaniu życia śpiewała Federacja Bardów.
Założyciel kultowego teatru "Gong-2”, aktor Teatru Andersena i dyrektor Teatru Osterwy w Lublinie. Reżyser, u którego debiutowali Agnieszka Holland, Michał Bajor, Bogusław Linda i Piotr Rubik. Andrzej Rozhin w Teatrze Starym świętował benefis 50 lat pracy artystycznej.
Rozmowa z Mauro Pawlowskim, poetą i gitarzystą z Antwerpii, który przyjechał do naszego miasta w ramach projektu citybooks.
Maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. W ogrodzie życie rozkwita na dobre, w kuchni króluje już botwinka i rabarbar, rzodkiewka prosto z grządki wędruje do twarożku, coraz więcej ludzi wydaje w ogrodzie rodzinny obiad. Jaki jest ogrodowy smak Lubelszczyzny?
W siódme urodziny TVP Kultura rozdano nagrody dla ludzi kultury i wydarzeń kulturalnych. Wśród lauratów znalazła się m.in. Danuta Wałęsa i twórcy \"Projektu Warszawiak”. Janusz Opryński został nagrodzony w kategorii teatr za adaptację \"Braci Karamazow” w Teatrze Provisorium w Lublinie. Wcześniej za to samo przedstawienie otrzymał prestiżową Nagrodę Konrada Swinarskiego.
Odkąd Jan III Sobieski zajął worki z kawą pod Wiedniem, a Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył dom kawowy, wynalazek archanioła Gabriela zrobił w polskiej kuchni karierę. Kawa była napojem kochanków, cenioną przyprawą do mięs i deserów, z których najsłynniejsze jest tiramisu.
Młode listki mleczu poprawią smak twarożku. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika zaskoczy każdego. Szpinak z młodej pokrzywy z czosnkiem jest pyszny. A makaron z bratkami zachwyca na talerzu. Wiosenna kuchnia na Lubelszczyźnie smakuje jak Prowansja.
W ciągu pięciu lat pokazała w Lublinie największe gwiazdy polskiego teatru. Od Danuty Szafarskiej i Zbigniewa Zapasiewicza, przez Teresę Budzisz-Krzyżanowską, Janusza Gajosa i Jerzego Radziwiłowicza po Krystynę Jandę i Stanisławę Celińską. Uważnie wybiera spektakle i wartości, których w życiu warto się trzymać. Jakby na przekór światu, który we współczesnym teatrze odbija się z pomocą przekleństw, przemocy i ludzkiego nieszczęścia
Sprawdzi się w sałatce i marynacie do mięsa. Co najważniejsze, podczas smażenia nie wydziela toksycznych związków. Nic dziwnego, że ekologiczny olej rzepakowy Rapso z firmy VOG został nagrodzony laurem konsumenta w kategorii \"odkrycie Roku 2011.