Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Od lewej na górze: bliny z łososiem, soljanka z wołowiną
Od lewej na dole: włodawskie pirogi z pieca, pielmieni z Hades Szeroka
Magazyn

Smaki Rosji. Bliny, soljanka i ucha polecają się na lubelski stół

Śledź na zakuskę, kapuśniak i soljanka, bliny, pielmieni, strogonow - to rosyjskie potrawy, które przeniknęły do polskiej kuchni. W czasach carskich rosyjscy kucharze zadziwiali Europejczyków wyszukanymi daniami. Dziś rosyjskie dania znajdziemy w menu polskich restauracji

Naleśniki à la Gundel i gulasz. Wszystko co na Węgrzech najsmaczniejsze

Naleśniki à la Gundel i gulasz. Wszystko co na Węgrzech najsmaczniejsze

Najsłynniejszą węgierską potrawą jest gulasz, który często gotuje się w żeliwnym kociołku, zawieszonym nad ogniem. Do słynnych specjałów zalicza się także salami, sandacza z Balatonu i palinkę.

Dorota Nowakowska. Z Lublina wyruszyła z kamerą w świat

Dorota Nowakowska. Z Lublina wyruszyła z kamerą w świat

Lubiłam poznawać ludzi, lubiłam poznawać różne miejsca, kamera zbliża mnie do innych ludzi i do ciekawych miejsc. Rozmowa z Dorotą Nowakowską.

Z lewej: Agnieszka Filiks w restauracji Filiks w Kazimierzu Dolnym w sezonie podaje carpaccio ze świeżym truskawkami.
Z prawej: Czarne spaghetti z owocami morza.
Magazyn

Włoski smak Lublina. Przepisy, które zawdzięczamy królowej Bonie

W 1533 r. Stanisław Orzechowski zapisał, że Bona „przywiodła nas z owej dzikości sarmackiej do obecnej kultury życia i sprawiła, że ogładą dorównujemy Włochom, a nauką Grekom”. A co z kuchnią? Za sprawą królowej, która bywała w Lublinie i w Janowcu nad Wisłą nauczyliśmy się jeść cytrusy i ser „parmezański”

Zajmujemy się twórczością muzyczną, ale nie tylko. Chcemy pokazywać, jak wygląda autentyczna kultura ludowa i jak we współczesnym świecie ludzie się nią inspirują - mówi dr Agata Kusto, redaktor naczelna „Pisma Folkowego”
Magazyn

Agata Kusto. Z domu w Motyczu inspiruje folkiem cały kraj

Rozmowa z dr Agatą Kusto, redaktor naczelną „Pisma Folkowego” nagrodzonego właśnie prestiżową nagrodą imienia Oskara Kolberga

Sztuka latania. Mistrz Europy juniorów z Lublina opowiada o swojej pasji do szybowców
Magazyn
galeria

Sztuka latania. Mistrz Europy juniorów z Lublina opowiada o swojej pasji do szybowców

Rozmowa z Tomaszem Frąkiem z Lublina, mistrzem Europy juniorów w klasie modeli szybowców do lotów termicznych, głównym technologiem w Zakładach Lotniczych Margański&Mysłowski, produkujących szybowce akrobacyjne

Od lewej na górze: grzyby i papryka to dobrana para; Ćevapčići
Od lewej na dole: jagnięcina w śmietanie; nie byłoby bałkańskiego smaku, gdyby nie ajwar
Magazyn

Bałkański smak na lubelskim talerzu. Najciekawsze przepisy na sobotnią i niedzielną ucztę

Polacy kochają bałkańską muzykę i kuchnię. Kiedyś na topie handlowych i kulinarnych wypraw była Bułgaria i Jugosławia. Ta wspaniała kuchnia, stworzona przez Arabów, Turków i Greków przypomina kuchnię śródziemnomorską. Na talerzu mieni się kolorami, a dominującym jest czerwień papryki

Od lewej na górze: kołduny litewskie, cepeliny

Od lewej na dole: kiszka ziemniaczana, bigos litewski
Kuchnia

Litewski smak. Najciekawsze przepisy na dania

Litewska kuchnia jest bliska sercom Polaków. Bigos litewski, słynne kołduny w rosole czy cepeliny można do dziś zjeść w naszych restauracjach. W nadbużańskiej kuchni odbija się litewski smak. Oto najciekawsze dania, które pozwolą odbyć inspirującą, kulinarną podróż.

W fotografii cenię niedoskonałość. Używam niedoskonałej techniki, sam jestem niedoskonały, tworzymy niedoskonały zespół. Staram się, żeby moje fotografie przemówiły do oglądającego – mówi Mariusz Tomczuk
Magazyn
galeria

Z zawodu ogrodnik, od kilku lat fotografuje Hrubieszów. "Szukam dziewczyny z perłą"

Szukam miasteczka, którego już nie ma. Zbieram stare krzesła ze znikających domów. Od lat szukam także dziewczyny z perłą - ROZMOWA z Mariuszem Tomczukiem, fotografem z Hrubieszowa

Od lewej u góry: kanapka z pieczonym mięsem na chlebie, golonka po berlińsku
Od lewej u dołu: żeberko w sosie paprykowym, boczek w ciemnym sosie pieczarkowym
Przepisy

Grochówka i bawarskie pyzy. Kulinarny wypad do Niemiec

Podróże w kuchni mogą być smaczne i inspirujące. A ponieważ na kwarantannie coraz więcej ludzi gotuje, proponujemy rodzinne wypady po kulinarnej Europie. Na początek kuchnia niemiecka, której symbolem jest nie tylko golonka i piwo.