Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 maja 2020 r.
17:00

Naleśniki à la Gundel i gulasz. Wszystko co na Węgrzech najsmaczniejsze

10 0 A A

Najsłynniejszą węgierską potrawą jest gulasz, który często gotuje się w żeliwnym kociołku, zawieszonym nad ogniem. Do słynnych specjałów zalicza się także salami, sandacza z Balatonu i palinkę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polacy mają wielką słabość do kuchni węgierskiej. Być może w imię zasady „Polak Węgier dwa bratanki” wymyślili placki po węgiersku. Węgrzy placków po węgiersku nie mają, ale kiedy w czasach PRL-u polscy turyści zaczęli domagać się w węgierskich restauracjach takich placków, Węgrzy dla świętego spokoju do karty zajazdów i przydrożnych knajp polski przysmak wstawili. Do dziś w krakowskiej restauracji Balaton placki po węgiersku są najchętniej zamawianym daniem. Węgrzy mają za to inne placki. Lángos, po polsku langosz był pieczony nad ogniem, dziś langosze smaży się je na głębokim oleju, podać z żółtym serem, kwaśną śmietaną oraz czosnkiem.

Co zatem jadają Węgrzy? Dużo salami, dużo fantastycznych wędlin. Co roku na Europejskim Festiwalu Smaku jednym z najbardziej obleganych stoisk są „Węgierskie specjały”. Co najlepiej schodzi w Lublinie?

- Często brakuje nam słoniny, salami, paprykowej pasty, kiszonek - mówi Paweł Tabor. Hitem jest wędzona kiełbasa wieprzowa: o jej smaku decyduje jakość mięsa, papryka segedyńska i specjalna mieszanka drewna do wędzenia. Zresztą papryka idzie do wszystkiego, a wiele potraw gotuje się w kociołkach na ogniu. Jak na przykład słynną zupę rybną.

Halászlé i sandacz

O dobroci wielu węgierskich potraw decydują trzy składniki: bardzo aromatyczna papryka, łagodna cebula i kwaśna śmietana. Tak jest też w przypadku sławnej zupy rybnej halászlé. Robi się ją z co najmniej trzech gatunków świeżo złowionych ryb (np. szczupak, sandacz i karp).

Ryby kroi się w kostkę i układa warstwami w specjalnym kociołku, przekładając je plastrami cebuli. Na wierzchu musi być warstwa ryb. Kociołek zalewa się wodą, dodaje sproszkowaną paprykę czerwoną i różową, powoli gotuje 60 minut. Ryb nie należy mieszać. Zupę podaje się z białym pieczywem. Dziś, kiedy mamy dostęp do ryb, węgierskiej papryki w proszku i pasty paprykowej w tubkach, taką zupę bez problemu ugotujecie w domu. Warto dodać, że wręcz wzorcową halászlé zjecie w restauracji Eger w Kazimierzu Dolnym.

A co z innymi daniami z ryb? Sandacz jest ulubioną rybą w węgierskiej kuchni. Jego mięso jest delikatne, kruche i posiada bardzo wyrafinowany smak o lekko orzechowym aromacie. Sandacz jest spokrewniony z łososiem. Węgrzy najbardziej cenią sobie sandacza usmażonego w całości. Wypatroszoną rybę nacina się na grzbiecie, by nie zwinęła się podczas smażenia. Następnie nacina po bokach i szpikuje wędzoną słoniną. Potem soli, obtacza w mące i smaży na maśle na żeliwnej patelni.

Do ryb, jak i do mięs idzie na Węgrzech palinka. Najlepiej morelowa palinka, wyrabiana z dwóch gatunków moreli. Wyjątkowy smak nadają jej zmielone pestki moreli i rok leżakowania w dębowych beczkach.

Paprykarz z kurczaka

Na przystawkę podaje się wątróbki. Najlepsze są gęsie, ale z kurczaka też są pyszne. Wątróbki kroimy w plastry, obsmażamy na smalcu, solimy po wyjęciu z patelni. Na patelni podsmażamy cebulkę, po zdjęciu z ognia posypujemy papryką, podgrzewamy.
Doskonały jest kurczak w śmietanie: ćwiartki kurczaka należy obrumienić na smalcu i odłożyć. Następnie na smalec wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy sproszkowaną paprykę i mięso kurczaka. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Do sosu dodajemy kwaśną, tłustą śmietanę, podgrzewamy, dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ziemniakami.

Ale najlepszy jest paprykarz z kurczaka. Na patelni podsmażamy słoninę, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy na brązowo, zdejmujemy z ognia, dosypujemy sproszkowanej papryki, wkładamy kawałki kurczaka, obsmażamy, zalewamy rosołem. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażoną wątróbkę i kwaśną śmietanę. To danie najlepsze jest z kociołka. W podobny sposób można przyrządzać wołowinę i wieprzowinę: mieszanka cebuli, papryki i śmietany nadaje mięsu wyjątkowy smak.

Węgierski gulasz
Składniki: 1 kg wołowiny (łopatka lub udziec), 20 dag serca wołowego, smalec, 0,5 kg ziemniaków, 2 strąki papryki, 1 czuszka, 2 cebule, 1 pomidor, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kminek, czerwona papryka, cukier.

Wykonanie: w dużym garnku rozgrzać smalec, zeszklić grube plastry cebuli. Włożyć mięso pokrojone w kostkę, obsmażyć. Czosnek i kminek rozgnieść z solą, wrzucić do garnka, zalać dwoma litrami wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Dodać pokrojoną paprykę, pomidor, potem ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem, sproszkowaną papryką – a kto lubi – kwaśną śmietaną. A kto lubi bardzo ostry gulasz, niech wrzuci posiekaną czuszkę. Na drugi dzień węgierski gulasz jest jeszcze lepszy, ma bogatszy smak i aromat. Można podać go z ryżem albo makaronem.

A teraz zraz po węgiersku. Dajemy ten przepis, bo to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w restauracji „Europa” i „Powszechna” w Lublinie. Receptura pochodzi od Kazimierza Mirosława, nestora lubelskich szefów kuchni, który do tego dania sprowadzał z Budapesztu węgierską słoninę i paprykę w proszku.

Zraz polsko węgierski

Składniki: 1 kg wieprzowiny z kostką, 10 dag paprykowej słoniny, 5 dag cebuli, 20 dag śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso opłukać, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu. Pokroić na porcje, zbić tłuczkiem tak, by powstały okrągłe zrazy. Każdą porcję oprószyć solą, mąką i pieprzem, usmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić pokrojoną cebulę i paprykę, przełożyć do rondla ze zrazami, podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić je ostrą papryką w proszku. Śmietanę rozmieszać z powidłami pomidorowymi lub przecieram, dodać mąkę, wlać do zrazów, dodać roztarty czosnek. Podawać z kładzionymi kluseczkami.

Naleśniki à la Gundel

O klasie sławnych naleśników decyduje oryginalne nadzienie, czekoladowy sos i sposób podania. Najpierw smażymy klasyczne naleśniki. Potem robimy nadzienie: do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder, śmietanę i dżem. Następnie wymoczone rodzynki, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Masę należy dokładnie wymieszać i skropić rumem. Naleśniki wypełniamy nadzieniem, zwijamy w kopertę i zapiekamy w piekarniku. Na koniec robimy sos: do utartych z cukrem żółtek wlewamy gorące mleko z rozpuszczoną czekoladą. Polewamy naleśniki, skrapiamy spirytusem i zapalamy. Podajemy płonące z lampką tokaju.

Tokaj zyskał światową sławę już w XVII wieku. Maria Teresa, cesarzowa Austrii kazała posłać skrzynkę tego specjału papieżowi Benedyktowi XIV. Papież podziękował za prezent następującym wierszykiem: „Błogosławiona niech będzie ziemia, która cię wydała, błogosławiona niech będzie kobieta, która cię wydała, błogosławiona niech będzie kobieta, która cię przysłała, błogosławiony niech będę również ja, Benedykt, który cię piję!”. Najprzedniejszy tokaj leżakuje około 8 lat, na jego smak wpływa pleśń, znajdująca się na ścianach piwnic, gdzie w specjalnych beczkach wino jest przechowywane.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium