Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Czy Tatarzy jedli tatara? Jak zrobić dobrego tatara? Przepisy i porady

Czy Tatarzy jedli tatara? Jak zrobić dobrego tatara? Przepisy i porady

Według legendy to Tatarzy wymyślili befsztyk tatarski. Jeśli to prawda, to nasz lubelski tatar ma tatarskie korzenie. O dobrego tatara w restauracjach trudno, ale jeszcze trudniej zrobić go w domu tak, żeby smakował jak w najlepszej, przedwojennej restauracji.

"Pinokio" w Teatrze Osterwy. Recenzja spektaklu
galeria

"Pinokio" w Teatrze Osterwy. Recenzja spektaklu

Pinokio po premierze, pierwsze koty za płoty. W pierwszym akcie spektakl dłuży się i nuży, gdybym był dzieckiem, poszedłbym sobie do domu na przerwę. W drugim akcie aktorzy idą na całość i jest zabawa. Ale czy to wystarczy?

Jakub Przysucha

Tłusty czwartek: Pączek czy brioszka?

Rozmowa z Jakubem Przysuchą, właścicielem cukierni Czekoladowy w Lublinie.

Aktorzy grają śpiewająco, cieszą się grą i świetnie tańczą
2 marca 2019, 17:00
galeria

Lublin jak Twin Peaks czyli Pinokio w Teatrze Osterwy [zdjęcia]

W najnowszym spektaklu „Pinokio” Lublin zagra miasteczko Twin Peaks, Daniel Salman zagra Pinokia a Wojciech Dobrowolski Strasznie Dobrego Człowieka w sutannie. Jego posuwiste pląsy na scenie zelektryzują publiczność, ale nie wystraszą młodych widzów.

Jacek Brzeziński (z lewej) i Janusz Opryński, kierownik artystyczny Teatru Provisorium
25 lutego 2019, 17:00

Teatr Provisorium od podszewki

Dziś, 25 lutego, o godzinie 17 w Kinie Centrum Kultury Jacek Brzeziński, „kultowy” aktor Teatru Provisorium, pokaże kawał historii teatralnej alternatywy - od podszewki.

Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Wybór łatwy nie jest, bo nasze województwo przoduje w ilości przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dodatku mamy na tej liście produkty unikalne, których nie ma na listach innych województw. Wybór najsmaczniejszej dziesiątki jest subiektywny - i jak zwykle przedstawiamy ją w porządku alfabetycznym.

Danie z Lubelszczyzny. Golonka według  Kazimierza Grześkowiaka
Magazyn

Danie z Lubelszczyzny. Golonka według Kazimierza Grześkowiaka

To jedno z najsłynniejszych dań lubelskich, znane w całej Polsce. Doczekało się interpretacji, podróbek i falsyfikatów. Na golonkę według patentu autora przeboju „Chłop żywemu nie przepuści” traficie w Nałęczowie, Kazimierzu i Puławach.

Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon
Magazyn

Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża

Alternatywa na kolację i obiad. Co zamiast mięsa?

Alternatywa na kolację i obiad. Co zamiast mięsa?

Jedni odstawiają mięso raz w tygodniu, inni rzucają je na kilka miesięcy. I kiedy już zapada decyzja, zastanawiamy się, co i z czym będziemy gotować. Oto 10 najciekawszych produktów, które warto zaprosić do swojej kuchni, żeby jeść smacznie i zdrowo

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

W Lublinie można odbyć kulinarną podróż po Europie, wyskoczyć do Tajlandii, a nawet zjeść kurczaka po jamajsku. Oto 10 najciekawszych kulinarnych przystanków dookoła świata.