Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 lutego 2019 r.
10:57

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

0 7 A A

W Lublinie można odbyć kulinarną podróż po Europie, wyskoczyć do Tajlandii, a nawet zjeść kurczaka po jamajsku. Oto 10 najciekawszych kulinarnych przystanków dookoła świata.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Armenia: Haszlama

W Lublinie jest już kilka restauracji ormiańskich. Pod Lublinem także. Coś musi być na rzeczy, że kuchnia ormiańska tak Polakom smakuje.

Jednym z najlepszych dań jest haszlama. Mocny rosół z dużą porcją mięsa (najlepiej jagnięciny), papryką, ziemniakiem i dużą dawką świeżej kolendry to bardzo sycące i rozgrzewające danie. Dobrą haszlamę można zjeść w restauracji Armenia, która z ulicy Narutowicza przeniosła się na Stare Miasto w Lublinie. Najlepsza jest haszlama jagnięca, podawana z lawaszem.

Austria: Sznycel wiedeński

Wiener Schnitzel to duma austriackiej kuchni i wielki przebój przedwojennych restauracji w Lublinie. Pierwszy przepis pochodzi z 1831 roku. Legenda głosi, że w czasach panowania cesarza Franciszka Józefa do panierki dodawano płatki złota, by sznycel był bardziej złocisty. W oryginale sznycel wiedeński jest z cielęciny, ma 4 mm grubości, cienką - ale chrupiącą - panierkę i obowiązkowo podaje się go z ćwiartką cytryny. Do wiedeńskiego mogą być ćwiartki ziemniaków z zieloną pietruszką.

Gdzie zjeść słynne danie w Lublinie? W IBB Grand Hotel Lublinianka.

Grecja: Musaka

Jakże szkoda, że w Lublinie nie ma dobrej, greckiej restauracji. Na znakomite, greckiej jedzenie trzeba jechać do Wrocławia. Bliżej: do Kraśnika, gdzie grecki właściciel przyrządza smakowite biftekia, greckie kotleciki, doprawione obłędnym greckim oregano.

Grecką przygodę w Lublinie przeżyjcie w bardzo dobrej restauracji Oranżeria, gdzie można zjeść doskonałą musakę. To chyba najbardziej znana grecka potrawa. Do 1900 roku musaka składała się z warzyw i mięsa mielonego. Nikos Tselementes zaczął dodawać do tego dania sos beszamelowy.

Gruzja: Chinkali

Kiedy po cichu odeszły z kulinarnej mapy Szaszłyki gruzińskie, pojawiały się restauracja Królewska Gruzja, po niej restauracja Chisza, która ulokowała się w pięknych piwnicach przy ul. Świętoduskiej.

To tu zjecie gruzińskie chinkali. Tradycyjne pierożki w kształcie sakiewki z charakterystycznym ogonkiem. Należy złapać z ogonek, odwrócić chinkali do góry nogami, nadgryźć, wypić rosół, dopiero jeść. Niebo w gębie. Zjecie tu także zupę harczo z oryginalnymi gruzińskimi przyprawami i szaszłyki z ryby. Jest dorsz, miecznik i tuńczyk, na zamówienie jesiotr.

Holandia: Zupa holenderska z pulpecikami

Dla mnie jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Pamiętam, jak pierwszy raz jadłem ją w Amsterdamie. W gęstej, śmietanowo serowej zupie pływały smakowite pulpeciki z wołowiny oraz młody bób.

Do menu lubelskich restauracji wprowadził holenderską doświadczony szef kuchni Janusz Ozga.. Wymyślił jej nawet szlachecką nazwę „Zupa kniazia Boberka”, do dziś jest w karcie Dworu Anna. Pyszną holenderską Ozga podawał w nieistniejącej już restauracji „Valentino. Chleb i wino”, zupa dość często pojawia się w karcie „Oranżerii”.

Jamajka: Jerk chicken

Jamajska kuchnia zachwyca bogactwem smaków. Mieszanka kuchni afrykańskiej i brytyjskiej, z dodatkiem wpływów kreolskich, chińskich czy hinduskich może zawrócić w głowie.

Słynie z marynaty Jerk. To mieszanka cebuli, czosnku, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, tymianku, ziela angielskiego, soku z limonki i innych cytrusów. Szef Marcin z „Incognito” sprowadza przyprawy z Jamajki, dobrze zna kuchnię kreolską. Jego kurczak ma oryginalny, niezwykły smak.

Tajlandia: Geand Phed

To prawdopodobnie najostrzejsza potrawa w Lublinie. Gęste, aromatyczne curry na mleku kokosowym to jedno z arcydzieł tajskiej kuchni.

Geand Phed to czerwone, bardzo mocne i bardzo aromatyczne danie z pędami bambusa, papryką, zieloną fasolką i cukinią. W roli najważniejszej wkładki może wystąpić: kurczak, wołowina, owoce morza lub tofu. Do tego dostaniecie ryż i sosy. Porcje są bardzo duże, sosy piekielnie ostre.

Ukraina: Pielmieni

Małe pierożki, pełne soczystego mięsa mocno uzależniają. Pochodzą z Syberii, na Ukrainie są jednym z najsmaczniejszych dań. Istnieje cały rytuał jedzenia. Na talerz obsypany grubo mielonym pieprzem należy położyć po 9 pielmieni. W bulionówce podać rassolnik. W osobnych miseczkach masło, ocet, śmietanę i musztardę. Taki zestaw służy do biesiadowania. Najpierw wrzuca się dwa pielmieni do bulionówki i kosztuje. Następnie zjada je z masłem. Potem skropione octem. Potem zanurzone w musztardzie. Na końcu w śmietanie. Kolejność zależy od fantazji jedzących pielmieni.

W Lublinie polecamy pielmieni, które robi Dorota Otachel, szefowa kuchni i właścicielka „Old Pubu”.

Włochy: Pasta marinara

Włoskich restauracji jest w Lublinie sporo. Można zapolować na smaczną, włoską pizzę, na mule, na ryby, na makarony. W tym na Pasta marinara, czyli makaron po marynarsku.

Świetne włoskie makarony zjecie w restauracji „Atrium”, gdzie Iwona Baruk, szefowa kuchni i właścicielka pasjonuje się sztuką gotowania makaronów. Jednocześnie ma obsesję na punkcie świeżości produktów. Takie połączenie daje rezultaty wybitne. Jej makarony z owocami morza to mistrzostwo świata.

Wielka Brytania: Fish and chips

Fish and chips to słynne brytyjskie danie, które składa się ze smażonej ryby (najczęściej dorsz lub łupacz), panierowanej w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają frytki octem słodowym Sarson’s Malt Vinegar, produkowanym od 1794 roku. To on nadaje daniu ostateczny szlif.

W Lublinie bardzo dobre Fish and chips zjecie w bistro Rybarbar, gdzie Jacek Babicz, właściciel i szef kuchni opracował autorską panierkę w typie japońskiej panko: kawał soczystego dorsza w panierce z pysznymi frytkami i surówkami.

Pozostałe informacje

Poloneza zatańczyli dzisiaj absolwenci ZS nr 5 z ul. Elsnera w Lublinie
zdjęcia, wideo
galeria
film

Poloneza zatańczyli dzisiaj absolwenci ZS nr 5 z ul. Elsnera w Lublinie

Dzisiaj wieczorem uroczystym polonezem swój bal maturalny otworzyli uczniowie Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie. Impreza została zorganizowana w lubelskim hotelu Luxor & Atelia.

Trzy wyrównane sety i coś się nagle zacięło. Bogdanka LUK Lublin przegrywa po tie-breaku w Rzeszowie

Trzy wyrównane sety i coś się nagle zacięło. Bogdanka LUK Lublin przegrywa po tie-breaku w Rzeszowie

Trzy bardzo zaciekłe sety, potem totalna dominacja gospodarzy i wielkie nerwy w piątym secie. Bogdanka LUK Lublin prowadziła na wyjeździe z Asseco Resovią 2:1, ale finalnie wraca do domu bogatsza o zaledwie jeden punkt

Krzysztof Kubica zagrał jedynie w pięciu meczach Motoru Lublin

Motor Lublin skrócił wypożyczenie pomocnika

Krzysztof Kubica nie poleciał z Motorem na zgrupowanie do Turcji. W sobotę klub z Lublina poinformował, że wypożyczenie zawodnika zostało skrócone i 24-latek będzie szukał nowego pracodawcy.

Skoki narciarskie. Paweł Wąsek z pierwszym w karierze mistrzostwem Polski

Skoki narciarskie. Paweł Wąsek z pierwszym w karierze mistrzostwem Polski

Paweł Wąsek mistrzem Polski w skokach narciarskich w sezonie 2024/2025. 25-latek zajął pierwsze miejsce podczas konkursu na Wielkiej Krokwi w Zakopanem zdecydowanie wyprzedzając wracającego do rywalizacji na skoczniach Kamila Stocha i Jakuba Wolnego

Śnieg nie przeszkadzał lubelskim biegaczom. Sobota jak co tydzień w Saskim
zdjęcia
galeria

Śnieg nie przeszkadzał lubelskim biegaczom. Sobota jak co tydzień w Saskim

W Lublinie nie brakuje miłośników biegania, a niektóre grupy robią to regularnie - bez względu na warunki atmosferyczne. Jedna z nich to "parkrun Ogród Saski", która spotyka się co sobotę, punkt o 9. Jej członkowie biegali również dzisiaj, podczas intensywnych opadów białego puchu.

Jak na narty to do Kazimierza. Pogoda i frekwencja dopisały
galeria

Jak na narty to do Kazimierza. Pogoda i frekwencja dopisały

Opady śniegu i niska temperatura to idealne warunki do jazdy na nartach i snowboardzie. Sporym zainteresowaniem cieszą się lokalne stoki działające na Lubelszczyźnie, jak ten w Kazimierzu Dolnym.

Budują ekspresową S19 - drugą nitkę obwodnicy Kocka i Woli Skromowskiej
zdjęcia
galeria

Budują ekspresową S19 - drugą nitkę obwodnicy Kocka i Woli Skromowskiej

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad pokazała nowe zdjęcia z budowy drugiego etapu obwodnicy Kocka i Woli Skromowskiej w ciągu drogi S19. W tym tygodniu betonowano przeprawę przez rzekę Wieprz.

Trzeci bieg z cyklu City Trail za nami. Zawodnicy z Ostrowca Świętokrzyskiego rządzili w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Trzeci bieg z cyklu City Trail za nami. Zawodnicy z Ostrowca Świętokrzyskiego rządzili w Lublinie

Zimowa aura nie odstraszyła biegaczy. W sobotę nad Zalewem Zemborzyckim można było zmierzyć się w ramach trzeciego biegu Lublin City Trail. Tym razem rywalizację wśród panów wygrał Rafał Gontarczyk z Ostrowca Świętokrzyskiego.

Z lewej nowa tablica poświęcona odzyskaniu praw miejskich, którą umieszczono na budynku Urzędu Miejskiego. Po prawej grafika przygotowana przez Domicjana Grabowskiego

Kurów znów z burmistrzem. Pamiątkowa tablica i grafika z okazji odzyskania praw

Liczący ponad 2,6 tys. mieszkańców Kurów od nowego roku, po 153 latach przerwy, ponownie jest miastem. Z okazji odzyskania praw Ratusz zyskał symboliczną tablice, radni przyjęli specjalną uchwałę odbierając jednocześnie gratulacje od samorządowców z całego powiatu puławskiego i województwa lubelskiego.

Sylwester z Trzydziestką
foto
galeria

Sylwester z Trzydziestką

Sylwester w Klubie 30, to była niezapomniana noc. Impreza trwała do białego rana, a na parkiecie prawdziwy ogień. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii, w której zobaczycie jak się bawiono podczas tej wyjątkowej nocy.

Gdyby wybory odbyły się w styczniu do urn poszłoby 82 proc. uprawnionych

Dobre wieści dla Kaczyńskiego, złe dla Hołowni. Polacy robią skręt na prawo

CBOS opublikował nowy sondaż przedstawiający poparcie dla partii politycznych w Polsce. Największe powody do zadowolenia ma Prawo i Sprawiedliwość, które po raz pierwszy od ostatnich wyborów - zrównało się z Koalicją Obywatelską zyskując w ciągu ostatniego miesiąca 3 punkty procentowe. Podium zamyka Konfederacja.

Szok w Lublinie. Polski Cukier AZS UMCS zmienia trenera

Szok w Lublinie. Polski Cukier AZS UMCS zmienia trenera

Niespodziewane wieści w sobotę napłynęły z Lublina. Polski Cukier AZS UMCS dzień przed ligowym meczem z Enea AZS Politechniką Poznań poinformował, że Krzysztof Szewczyk nie jest już trenerem drużyny koszykarek. W niedzielę akademiczki poprowadzi Marek Lebiedziński.

Rafał Król znowu zagra w Stali Kraśnik

Rafał Król znowu zagra w Stali Kraśnik

Plotki okazały się prawdziwe. Po tym, jak w środę Rafał Król pożegnał się z Motorem Lublin w kuluarach mówiło się, że doświadczony pomocnik wkrótce po raz kolejny wyląduje w Stali Kraśnik. Długo na potwierdzenie nie trzeba było czekać, bo czwartoligowiec w sobotę potwierdził transfer „Królika”.

Motor wyleciał do Turcji w 27-osobowym składzie

Motor Lublin wyleciał na obóz do Turcji. Nowe twarze w kadrze

Zgodnie z planem w sobotę piłkarze Motoru wylecieli na zgrupowanie do tureckiego Belek, które potrwa do 25 stycznia. W kadrze ekipy z Lublina znalazło się 27 piłkarzy, w tym kilka nowych twarzy.

Studniówki dawniej. Tak się bawili nasi rodzice
foto
galeria

Studniówki dawniej. Tak się bawili nasi rodzice

Wraz z początkiem roku w lubelskich – i nie tylko – szkołach rozpoczęły się bale studniówkowe. Jako pierwsi bawili się maturzyści z ZSE im. A. i J. Vetterów w Lublinie oraz IV LO im. Stefanii Stempołowskiej w Lublinie. Dzisiaj przypominamy, jak się bawili nasi rodzicie oraz najpopularniejsze zwyczaje studniówkowe.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium