Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 lutego 2019 r.
10:57

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

0 7 A A

W Lublinie można odbyć kulinarną podróż po Europie, wyskoczyć do Tajlandii, a nawet zjeść kurczaka po jamajsku. Oto 10 najciekawszych kulinarnych przystanków dookoła świata.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Armenia: Haszlama

W Lublinie jest już kilka restauracji ormiańskich. Pod Lublinem także. Coś musi być na rzeczy, że kuchnia ormiańska tak Polakom smakuje.

Jednym z najlepszych dań jest haszlama. Mocny rosół z dużą porcją mięsa (najlepiej jagnięciny), papryką, ziemniakiem i dużą dawką świeżej kolendry to bardzo sycące i rozgrzewające danie. Dobrą haszlamę można zjeść w restauracji Armenia, która z ulicy Narutowicza przeniosła się na Stare Miasto w Lublinie. Najlepsza jest haszlama jagnięca, podawana z lawaszem.

Austria: Sznycel wiedeński

Wiener Schnitzel to duma austriackiej kuchni i wielki przebój przedwojennych restauracji w Lublinie. Pierwszy przepis pochodzi z 1831 roku. Legenda głosi, że w czasach panowania cesarza Franciszka Józefa do panierki dodawano płatki złota, by sznycel był bardziej złocisty. W oryginale sznycel wiedeński jest z cielęciny, ma 4 mm grubości, cienką - ale chrupiącą - panierkę i obowiązkowo podaje się go z ćwiartką cytryny. Do wiedeńskiego mogą być ćwiartki ziemniaków z zieloną pietruszką.

Gdzie zjeść słynne danie w Lublinie? W IBB Grand Hotel Lublinianka.

Grecja: Musaka

Jakże szkoda, że w Lublinie nie ma dobrej, greckiej restauracji. Na znakomite, greckiej jedzenie trzeba jechać do Wrocławia. Bliżej: do Kraśnika, gdzie grecki właściciel przyrządza smakowite biftekia, greckie kotleciki, doprawione obłędnym greckim oregano.

Grecką przygodę w Lublinie przeżyjcie w bardzo dobrej restauracji Oranżeria, gdzie można zjeść doskonałą musakę. To chyba najbardziej znana grecka potrawa. Do 1900 roku musaka składała się z warzyw i mięsa mielonego. Nikos Tselementes zaczął dodawać do tego dania sos beszamelowy.

Gruzja: Chinkali

Kiedy po cichu odeszły z kulinarnej mapy Szaszłyki gruzińskie, pojawiały się restauracja Królewska Gruzja, po niej restauracja Chisza, która ulokowała się w pięknych piwnicach przy ul. Świętoduskiej.

To tu zjecie gruzińskie chinkali. Tradycyjne pierożki w kształcie sakiewki z charakterystycznym ogonkiem. Należy złapać z ogonek, odwrócić chinkali do góry nogami, nadgryźć, wypić rosół, dopiero jeść. Niebo w gębie. Zjecie tu także zupę harczo z oryginalnymi gruzińskimi przyprawami i szaszłyki z ryby. Jest dorsz, miecznik i tuńczyk, na zamówienie jesiotr.

Holandia: Zupa holenderska z pulpecikami

Dla mnie jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Pamiętam, jak pierwszy raz jadłem ją w Amsterdamie. W gęstej, śmietanowo serowej zupie pływały smakowite pulpeciki z wołowiny oraz młody bób.

Do menu lubelskich restauracji wprowadził holenderską doświadczony szef kuchni Janusz Ozga.. Wymyślił jej nawet szlachecką nazwę „Zupa kniazia Boberka”, do dziś jest w karcie Dworu Anna. Pyszną holenderską Ozga podawał w nieistniejącej już restauracji „Valentino. Chleb i wino”, zupa dość często pojawia się w karcie „Oranżerii”.

Jamajka: Jerk chicken

Jamajska kuchnia zachwyca bogactwem smaków. Mieszanka kuchni afrykańskiej i brytyjskiej, z dodatkiem wpływów kreolskich, chińskich czy hinduskich może zawrócić w głowie.

Słynie z marynaty Jerk. To mieszanka cebuli, czosnku, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, tymianku, ziela angielskiego, soku z limonki i innych cytrusów. Szef Marcin z „Incognito” sprowadza przyprawy z Jamajki, dobrze zna kuchnię kreolską. Jego kurczak ma oryginalny, niezwykły smak.

Tajlandia: Geand Phed

To prawdopodobnie najostrzejsza potrawa w Lublinie. Gęste, aromatyczne curry na mleku kokosowym to jedno z arcydzieł tajskiej kuchni.

Geand Phed to czerwone, bardzo mocne i bardzo aromatyczne danie z pędami bambusa, papryką, zieloną fasolką i cukinią. W roli najważniejszej wkładki może wystąpić: kurczak, wołowina, owoce morza lub tofu. Do tego dostaniecie ryż i sosy. Porcje są bardzo duże, sosy piekielnie ostre.

Ukraina: Pielmieni

Małe pierożki, pełne soczystego mięsa mocno uzależniają. Pochodzą z Syberii, na Ukrainie są jednym z najsmaczniejszych dań. Istnieje cały rytuał jedzenia. Na talerz obsypany grubo mielonym pieprzem należy położyć po 9 pielmieni. W bulionówce podać rassolnik. W osobnych miseczkach masło, ocet, śmietanę i musztardę. Taki zestaw służy do biesiadowania. Najpierw wrzuca się dwa pielmieni do bulionówki i kosztuje. Następnie zjada je z masłem. Potem skropione octem. Potem zanurzone w musztardzie. Na końcu w śmietanie. Kolejność zależy od fantazji jedzących pielmieni.

W Lublinie polecamy pielmieni, które robi Dorota Otachel, szefowa kuchni i właścicielka „Old Pubu”.

Włochy: Pasta marinara

Włoskich restauracji jest w Lublinie sporo. Można zapolować na smaczną, włoską pizzę, na mule, na ryby, na makarony. W tym na Pasta marinara, czyli makaron po marynarsku.

Świetne włoskie makarony zjecie w restauracji „Atrium”, gdzie Iwona Baruk, szefowa kuchni i właścicielka pasjonuje się sztuką gotowania makaronów. Jednocześnie ma obsesję na punkcie świeżości produktów. Takie połączenie daje rezultaty wybitne. Jej makarony z owocami morza to mistrzostwo świata.

Wielka Brytania: Fish and chips

Fish and chips to słynne brytyjskie danie, które składa się ze smażonej ryby (najczęściej dorsz lub łupacz), panierowanej w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają frytki octem słodowym Sarson’s Malt Vinegar, produkowanym od 1794 roku. To on nadaje daniu ostateczny szlif.

W Lublinie bardzo dobre Fish and chips zjecie w bistro Rybarbar, gdzie Jacek Babicz, właściciel i szef kuchni opracował autorską panierkę w typie japońskiej panko: kawał soczystego dorsza w panierce z pysznymi frytkami i surówkami.

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium