Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 stycznia 2019 r.
19:37

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? TOP 10 miejsc

W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie
W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie (fot. Małgorzata Sulisz)

Gdzie na tatara z łososia, a gdzie na smażonego śledzia? Gdzie na miętusa w chrupiącej panierce, a gdzie na pstrąga? Albo na delikatną szynkę z karpia. Chcemy więcej ryb w karcie - mówią mieszkańcy Lublina. Proszę bardzo - odpowiadają szefowie kuchni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Chcemy jeść oraz więcej ryb. Chcemy jeść zdrowo. Zaczynamy świadomie kupować ryby. Jeśli mamy chęć na łososia, szukamy ryby w dobrym gatunku. Mamy też w regionie szczęście do dobrych hodowli. Do Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego przyjeżdżają po pstrągi i jesiotry właściciele najlepszych restauracji w Warszawie.

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? Oto nasz subiektywny ranking z dobrymi adresami. Jak zwykle w porządku alfabetycznym.

16 stołów: Gołąbki z wędzonym jesiotrem

Piotr Kwiatosz, właściciel i szef kuchni w „16 stołach” chyba najpiękniej w Lublinie inspiruje się kuchnią regionalną, dba o wysoką jakość produktów, ceni ryby. Jednym z najciekawszych dań jest szynka z karpia ze śmietaną, prażonymi migdałami, chrzanem, blinami gryczanymi i burakiem. Zjecie tu smakowitą zupę rybną na białych warzywach z kiszonym ogórkiem, nawiązującą do rosyjskich soljanek rybnych.

W drugich daniach jest regionalny pstrąg w sosie z muli z cukinią i placuszkami ziemniaczanymi oraz smażony sandacz z orzechami laskowymi, kaszą pęczak i regionalnym serem cheddar. Ale najbardziej polecamy gołąbki lubelskie z wędzonym jesiotrem, kaszą jaglaną i rydzami. Brawo.

2 PI ER: Kaszanka z karpia z gołąbkiem ziemniaczanym

To chyba najbardziej pożądane miejsce dla miłośników ryb w Lublinie i regionie. Szef Kuba Piętowski pasjonuje się kuchnią regionalną, potrafi twórczo ją interpretować i co jakiś czas odpala prawdziwe „petardy”. Jak na przykład genialny stek z miecznika lub tuńczyka. Ryby są jego oczkiem w głowie. Stąd restauracja ma najwięcej rybnych dań w mieście.

Jedliśmy pyszną sałatę z wędzonym pstrągiem, rewelacyjne czarne chinkali (pierogi) faszerowane kapiem z Pustelni podane w sosie grzybowym i ziarnami gryki i serem regionalnym. Królem dań jest stek z tuńczyka z czarna soczewicą. Ale najciekawszym daniem regionalnym jest kaszanka z karpia z Pustelni, z sosem grzybowym podana z gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem (rewelacja) oraz sałatką z kapusty kiszonej z jabłkiem i olejem lnianym.

Arte del Gusto: Dorada z warzywami

Włoska restauracja z dobrymi owocami morza i rybami. Mają klasyczne mule i nowość: stek z ośmiornicy. Jedliśmy „Bistecca di tonno”, czyli stek z tuńczyka w lekkim sosie maślanym podanym na risotto warzywnym. Coś pięknego. Tuńczyk przyrządzony bardzo krótko, soczysty w środku, w aksamitnym sosie.

Polecamy doradę, którą jako pierwszy w tym miejscu wypiekał Ivo Violante. Dorada piecze się w całości, w specjalnym papierze, z warzywami. Sama ryba pięknie wygląda na talerzu, a technika przyrządzenia czyni ją nadzwyczaj delikatną i esencjonalną.

Bombardino: Sandacz na risotto bianco

Szef Ireneusz Michaluk wiele lat pracował we włoskich knajpach. W restauracji na Gęsiej podaje kilka mocnych dań z rybami i owocami morza. W tym ciekawą sałatę z krewetkami. To mix sałat, marynowana rzodkiew, orzechy ziemne, krewetki i smakowity sos mango z odrobiną chili.

Jedliśmy tam świetnego sandacza na risotto bianco, z sosem grzybowym, marynowaną rzodkwią i marynowanym burakiem. Jedliśmy pikantne papardelle z krewetkami, szpinakiem, cebulą, czosnkiem i papryką w cudownym sosie śmietankowo limonkowym. Ale najlepszym daniem są Frutti di mare. W gorącej kamionce pod sosem śmietanowym z Grana Padano kryją się kawałki soczystej ryby, krewetki, mule i ośmiornica. Naszym zdaniem to najlepsze danie rybne w Lublinie.

Eco Hotel Agit: Okoń „cordon bleu”

Maestro Jean Bos podaje w swojej autorskiej restauracji ryby tak, jak podawał je przez kilkanaście lat na dworze króla Belgów. Tam liczyła się bezwzględna świeżość ryby i zaufany dostawca. W Agicie warto zamówić zupę rybną z kilku gatunków ryb, jest świetna.
Jedliśmy zachwycające papardelle z nutą pomarańczy, z łososiem, grillowanymi krewetkami w czosnku i małżami św. Jakuba. I smakowitego łososia na czarnym ryżu, z sałatka z pomidorów i bobem.

Polecamy szczególnie danie „Okoń cordon bleu na sosie rakowym, ziemniaki chateau i bukiet warzyw”. To była ulubiona ryba królowej Fabioli. Kotlet z okonia kryje w sobie klasyczne cordon bleu, a sos rakowy czyni danie jeszcze bardziej wykwintnym.

Ego Hotel Alter: Ryba z polecenia szefa kuchni

Słynna rybę z polecenia szefa kuchni przyrządza tam szef kuchni Karol Zając. W karcie nie figuruje konkretna nazwa ryby - każdego dnia jest bowiem inna, bo każdego dnia szef kupuje kilka świeżych ryb.

Do każdej też ryby dobiera inną konfigurację składników, ponieważ lin smakuje najlepiej w śmietanie, pstrąg z wody, a dorada z warzywami z pieca. Różne ryby wymagają także różnych technik.

Hades Szeroka: Sandacz królowej Marysieńki

Sandacz to jedna z najszlachetniejszych ryb. W Hadesie zjecie sandacza przygotowanego przez Elżbietę Cwalinę i szefa Marka Panka według staropolskiej receptury, odnalezionej przez prof. Jarosława Dumanowskiego. Zgodnie z recepturą - sandacz z pieca w smakowitym sosie jest obsypany płatkami jadalnego złota.

Takiego sandacza miała jadać królowa Marysieńka. A co do innych ryb: ponieważ Hades specjalizuje się w tatarach, zjecie tam także tatara ze śledzia lub łososia w różnych konfiguracjach.

Mandragora: Karp w zatarze

To jedyne miejsce w Lublinie, gdzie na stałe w karcie jest lin w śmietanie, ulubione danie Ordonki. O tym, jak wyborne mięso ma lin, wiedzą smakosze. Nic dziwnego, że lin zdobił przed wojną karty dań najlepszych restauracji. Warto zamówić także karpia z zatarem. To niezwykła mieszanka z sumakiem, prażonym sezamem, tymiankiem, majerankiem i oregano, bardzo popularna w Izraelu, ale także w krajach arabskich. Co kraj, to inny skład.

Sekcja rybna została ostatnio w Mandragorze mocno wzmocniona. Stery w kuchni obejmuje Sławek Piwowarski (Hotel Alter, Hotel Europa, Perłowa Pijalnia Piwa, ostatnio Szczupak LubLin), więc możemy spodziewać się zmiany karty i nowych dań rybnych. Na przykład rosołu z węgorza.

Rybarbar: Fish and chips

Fantastyczne bistro z rybkami w Galerii Olimp, które założył i prowadzi znakomity fotoreporter Jacek Babicz. A ponieważ ryby w domu przyrządzał od małego, w swojej autorskiej restauracji wyczynia cuda. Jedliśmy tam świetne smażone śledzie z pieczonymi ziemniakami i surówkami. Surówki są mocną stroną bistro, na przykład można zjeść surówkę z białej i czarnej rzepy.

Rekordy powodzenia bije klasyczna ryba z frytkami (fish and chips). W karcie są dorsze, miętusy, sandacze, miruny, morszczuki. Zjecie je smażone w bajecznej panierce (cienka i złocista), grillowane i to co nas najbardziej zaskoczyło: zapiekane z pieca. Jedliśmy dorsza na świeżych liściach szpinaku z winem. Do ryby z pieca może być ryż basmati, pęczak i warzywa z wody.

Thai Story: Aromatyczne curry

Tajska kuchnia jest zaliczana do trzech najlepszych kuchni na świecie. Ryby i owoce morza w Thai Story są doskonałe. Od warzyw w papierze ryżowym z łososiem lub krewetką, przez tajskie pierożki z krewetkami po pyszne krewetki w tempurze. Takich przekąsek nie zjecie nigdzie.

Jedliśmy bardzo smaczną zupę Tom Yam Kung. To ostro kwaśna zupa z trawą cytrynową i krewetkami, która sprawia dużo przyjemności na podniebieniu. Ale chyba najwięcej smaków ma Geang Kiew Wan: zielone aromatyczne curry z pędami bambusa, czerwoną papryką, zielona fasolką i cukinią oraz owocami morza. Jak się poprosi, to i wspaniałe curry z łososiem się znajdzie.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

W krótkim czasie trzej mężczyźni dorobili się na kradzieżach blisko 140 tys. zł. Ich łupem padły również towary z terenu naszego województwa.

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Przed świętami Wielkanocnymi Wisła Puławy pokonała na swoim stadionie Skrę Częstochowa i wciąż plasuje się tuż nad strefą spadkową. W sobotę podopiecznych trenera Macieja Tokarczyka czeka bardzo ciężkie spotkanie. Duma Powiśla zagra w Bytomiu z tamtejszą Polonią

Bezpłatny powrót z obchodów Tysiąclecia Korony Polskiej pociągami PKP Intercity

Bezpłatny powrót z obchodów Tysiąclecia Korony Polskiej pociągami PKP Intercity

Już w najbliższą niedzielę, 27 kwietnia, Warszawa będzie gospodarzem centralnych obchodów „Tysiąclecia Korony Polskiej”. Z tej okazji PKP Intercity przygotowało dla uczestników wyjątkową promocję – bezpłatny powrót do domu pociągami przewoźnika.

Jedną z chełmskich szkół, która przejdzie termomodernizację jest I Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Czarnieckiego w Chełmie

Kolejne miliony na termomodernizację szkół i przedszkoli w Chełmie

Miasto Chełm kontynuuje ambitny plan poprawy efektywności energetycznej swoich placówek oświatowych. Aż 53,5 mln złotych trafi do miasta na termomodernizację dziewięciu kolejnych szkół i przedszkoli. To kolejny krok w realizacji programu, który zmienia nie tylko wygląd budynków, ale i komfort nauki najmłodszych mieszkańców.

Napadli i zrabowali pół miliona złotych. Grozi im 15 lat więzienia

Napadli i zrabowali pół miliona złotych. Grozi im 15 lat więzienia

39-latek planował napad już pół roku wcześniej, a we wszystkim pomogła mu żona. Po całym zdarzeniu małżeństwo uciekło z Polski. Długo jednak nie cieszyli się wolnością ani skradzionymi pieniędzmi.

Seszele – 4 pomysły na idealne wakacje
film

Seszele – 4 pomysły na idealne wakacje

Ciężko wyobrazić sobie bardziej rajski kierunek ekskluzywnej podróży niż gorące, tropikalne Seszele. Ten kraj wyspiarski z roku na rok zyskuje coraz większą rzeszę fanów wśród turystów z Polski, a jednocześnie pozostaje egzotyczny i trudno dostępny ze względu na swoje położenie na mapie.

Państwowa Straż Rybacka ma już 40 lat. Były medale i odznaczenia
ZDJĘCIA
galeria

Państwowa Straż Rybacka ma już 40 lat. Były medale i odznaczenia

W Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim odbyły się uroczyste obchody 40-lecia Państwowej Straży Rybackiej w Lublinie. Jubileusz był okazją do podsumowania czterech dekad działalności formacji oraz uhonorowania jej funkcjonariuszy.

Jest areszt dla mężczyzny, który na hulajnodze potrącił 13-latkę

Jest areszt dla mężczyzny, który na hulajnodze potrącił 13-latkę

36-latek, który w minionym tygodniu potrącił nastolatkę, dzisiaj trafił do prokuratury. Usłyszał zarzuty spowodowania wypadku i ucieczki z miejsca zdarzenia, za co może mu grozić do 4,5 roku więzienia.

Duże ilości marihuany przechowywał w domu

Duże ilości marihuany przechowywał w domu

Ponad 3 kg marihuany znaleźli łukowscy policjanci w domu 38-letniego mieszkańca powiatu radzyńskiego. Mężczyzna zarzekał się, że z narkotykami nie ma nic wspólnego.

Dajcie rowerom drugie życie. III Lubelski Rowerowy Pchli Targ
26 kwietnia 2025, 12:00

Dajcie rowerom drugie życie. III Lubelski Rowerowy Pchli Targ

Jeśli zalegają Wam niepotrzebne już części, czy też akcesoria rowerowe albo rowerowe ciuchy lub nieużywane już rowery, a nie macie czasu by wystawiać je na aukcjach, to przyjdźcie w sobotę na III Lubelski Rowerowy Pchli Targ.

Górniczki spróbują w sobotę zatrzymać lidera tabeli

Lider przyjeżdża do Łęcznej, Górnik zmierzy się z GKS Katowice

W sobotę o godz. 11 GKS Górnik Łęczna podejmie GKS Katowice, czyli lidera tabeli. Co ciekawe, przyjezdne w tym sezonie wygrały... wszystkie 18 spotkań ligowych.

Koszykarze będą jeździć komunikacją miejską. I rozdawać niespodzianki

Koszykarze będą jeździć komunikacją miejską. I rozdawać niespodzianki

Fani koszykówki w poniedziałek powinni przesiąść się na komunikację miejską. Lubelskimi autobusami będą jeździć zawodnicy PGE Startu Lublin i będą rozdawać bilety na najbliższy mecz i inne niespodzianki.

Imprezy klubowe w weekend (25 -26 kwietnia)
Imprezy
25 kwietnia 2025, 20:00

Imprezy klubowe w weekend (25 -26 kwietnia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator, gdzie w Lublinie odbędą się najlepsze imprezy.

PGE MKS FunFloor Lublin pokonał Zagłębie 29:25

Dominika Więckowska (PGE MKS FunFloor): Nie chcemy mieć sobie już nic do zarzucenia

Rozmowa z Dominiką Więckowską, zawodniczką PGE MKS FunFloor Lublin

Strzelanina na Lubelszczyźnie. Jeden z poszkodowanych jest w ciężkim stanie

Strzelanina na Lubelszczyźnie. Jeden z poszkodowanych jest w ciężkim stanie

Do strzelaniny w jednym z lokali gastronomicznych miało dojść w czwartek wieczorem w gminie Niemce - podaje portal RadioZET.pl

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium