Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 stycznia 2019 r.
21:36

Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

O polskie pierogi z regionalnym rodowodem najczęściej pytają turyści. Chcą ruskich, z kapustą i grzybami oraz pierogów po lubelsku z kaszą gryczaną i miętą. Miejscowi smakosze szukają delikatnych pierogów gotowanych na parze w bambusowych sitkach, słynnych ukraińskich pielmieni czy ormiańskich chinkali

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wymyślili je Chińczycy, do Polski i Lublina dotarły za sprawą dominikanina św. Jacka, zwanego świętym od pierogów. Mają kształt stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka z falbankami. Mają różną wielkość: od malutkich uszek, przez kołduny, po klasyczne ruskie i duże pierogi zapiekane w piecu. Powszechne w kuchni włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej.
A gdzie w Lublinie zjemy dobre pierogi? Nasz subiektywny ranking jak zawsze ułożyliśmy w porządku alfabetycznym.

2 PI ER: pierogi z kaszanką

O regionalne pierogi dba szef kuchni Kuba Piętowski. Eksperymentuje z farszem, żongluje z regionalnymi recepturami, podaje pierogi z ciekawymi dodatkami. Komu na przykład znudził się czerwony barszczyk z uszkami, tu może zamówić cebulową z Goraja, do której szef dorzuci swoją wersję cebulowych kołdunów.

Zjecie tu kapitalne czarne chinkali faszerowane karpiem, w aromatycznym sosie grzybowym podane z ziarenkami gryki oraz serem regionalnym. Nam najbardziej podpasowały pierogi z kaszanką.

Chata karcma regionalna: Micha pierogów gniecionych przez Marynę

Wnętrze stuletniej chaty, wypełnione sprzętami, obrazami i kilimami idealnie pasuje do pierogowej uczty. Jak i kelnerki w ludowych strojach. Właściciel z pietyzmem odtwarza chłopską kuchnię.

Tu nawet kasza gryczana ze słoniną smakuje jak najlepsze danie. Dają tu świetne placki ziemniaczane z grzybami lub z mięsem i warzywami. Są wybitne zrazy z kaszą gryczaną i ogórkiem z beczki. Ale przede wszystkim pierogi. Z pysznym ciastem, bardzo smacznym nadzieniem i porządnymi skwarkami z boczku. Micha Maryny to kilka rodzajów pierogów, od ruskich, przez z kapustą i grzybami po lubelskie z kaszą i serem. Bardzo polecamy.

Hades Szeroka: pierogi Sabiny

Zjecie tu klasyczne ruskie z cebulką, małe pielmieni w rosole, pierogi z kaszą gryczaną i serem. Kołduny powstają wedle oryginalnego, ukraińskiego przepisu, można je zamówić solo, z omastą do wyboru.

Ale hitem w karcie są pierogi Sabiny, które upatrzyli sobie szczególnie młodzi, zagraniczni turyści.

- Sabina Baral jest autentyczną postacią, jej przepis ma stary rodowód kresowy - mówi Elżbieta Cwalina z Hadesu. To arystokratyczna wersja pierogów z kaszą gryczaną i grzybami, farsz składa się z kaszy, cebuli, dużej ilości szlachetnych borowików i kresowej mieszanki przypraw. Niebo w gębie.

Jazzve: ormiańskie chinkali

Klimatyczna ormiańska knajpka na Żmigrodzie, o starannie zaprojektowanym wnętrzu i bardzo aromatycznej, świetnie doprawionej kuchni. I choć ormiańskie dania bywają bardzo syte i czasem smakowicie tłuste, to duża ilość warzyw i świeżych ziół sprawia, że po wyjściu z restauracji jest lekko na sercu i duszy.

Chinkali mają kształt okrągłych sakiewek, w środku surowe mięso jagnięce, baranie lub wołowe, świeżą kolendrę. Ale najważniejszy jest bulion, który po nadgryzieniu chinkali trzymanego w rękach, należy zręcznie wypić. W Jazzve zjecie także czeburieki, większe pierogi z mięsnym farszem, smażone na oleju.

Koper włoski: pierogi z kaczką

Mają tu rewelacyjne pierogi ruskie. Są klienci, którzy najpierw zamawiają ruskie z wody, ze śmietaną, by poprawić repetą w postaci pierogów opiekanych z patelni.

Ale my polecamy nieco zapomniane pierogi z kaczką, od wieków obecne w staropolskiej kuchni. Kaczka ma bardzo aromatyczne, chude mięso i jeden minus: na kaczce tego mięsa jest mało. Stąd w restauracjach kaczkę podaje się połówkami. Ale kiedy kaczkę upiec, obrać mięso z kości do ostatniego okruszka, dodać na smak boczku, doprawić i nadziać taką cudowną materią mięsną pierogi - to wychodzi z tego bardzo szlachetne danie.

Mandragora: żydowskie kreplech

Kreplachy jak małe kapelusiki wypełnione nadzieniem mięsnym pływają leniwie w rosole. Po żydowsku kreplach to pierożek. Danie charakterystyczne dla kuchni żydów aszkenazyjskich. - Nadziewany najczęściej mięsem, ale zdarza się że serem, albo kaszą - mówi Izabela Kozłowska Dechnik, właścicielka Mandragory.

Kreplech z Mandragory są pyszne. Najczęściej mają farsz z mięsa kurczaka z rosołu, do siekanego mięsa dodaje się przesmażoną cebulę i surową wątróbkę. To prawdziwy cymes z historią narodu żydowskiego w tle i piękna podróż w czasie.

Old Pub: pielmieni dla Makłowicza

Taka scena zdarza się w historii polskich kulinariów raz na kilkadziesiąt lat. Robert Makłowicz zjada pielmieni w rosole, następnie publicznie klęka przed szefową kuchni. Ukląkł przed Dorotą Otachel, wówczas szefową kuchni w restauracji Old Pub, a dziś także właścicielką jednej z najbardziej renomowanych restauracji w Lublinie.

Słynne rosyjskie pierogi z farszem z surowego, siekanego mięsa podaje się z octem, gorczycą i śmietaną. Do gotującej się wody rzuca się najpierw kawałek cebuli, listek laurowy i ziele angielskie. Pielmieni najlepsze są z mocnym, esencjonalnym rosołem wołowych i tak podane zjecie je w Old Pubie.

Perłowa Pijalnia Piwa: pierogi z polikiem

Kto z pierogów najbardziej ceni sobie te z mięsem i jeszcze docenia regionalną kuchnię, powinien odwiedzić Perłową właśnie. To miejsce, gdzie menu zmienia się wraz z porami roku, szef kuchni korzysta z lokalnych produktów, rekomendacja Slow Food sprawia, że dania dają dużą przyjemność ze smakowania.

Zanim zamówicie pierogi, warto zacząć do zupy cebulowej z Goraja, podanej z wędzonym żeberkiem, grzankami i biały serem. Pierogi z polikiem wołowym mają doskonałe ciasto, soczysty farsz z dobrej wołowiny, kucharz podaje je z sosem berneńskim i chili. Ten wyborny sos po raz pierwszy przygotował w 1836 roku Collinet, szef kuchni restauracji La Pavillon Henri IV leżącej na bulwarze Saint-Germain. Sos przepełniony smakami i aromatami, z akcentem estragonu i tymianku, wspaniale dopełnia smak pierogów.

Przystań: pierogi z mięsem i kaszą

Restauracja z tradycjami, gdzie pielęgnuje się polską i kresową kuchnię. Prawdziwa przystań smaku dla miłośników dań mięsnych w najlepszym gatunku, przygotowanych w oparciu o produkty z rodzinnych zakładów mięsnych.

W Przystani warto zacząć od kołdunów. W rosole lub czerwonym barszczu. Kołduny są malutkie, mają pierwszorzędny farsz. Warto wynegocjować z kelnerem kołduny solo, podane na przykład z sosem z maślaków, który w karcie towarzyszy plackom ziemniaczanym. My polecamy tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i mięsem, które są bardzo smaczne. Farsz doskonały. Takich pierogów nawet w domu nie zjecie. Jak ja bym chciał, żeby Przystań powróciła do słynnych pierogów z dudkami (płuckami), polanymi cebulą smażoną na oleju rzepakowym...

Thai Sory: kanom jeeb gung

Tajskie pierożki z cienkiego ciasta gotowane na parze są dziełem sztuki i dowodem na najwyższy kunszt. Jak oni to robią, że cudownie cienkie i szkliste ciasto udźwignie pokaźną porcję aromatycznego farszu?

W Thai Story najpierw zamawiam Kanom jeeb gung, czyli domowe pierożki z krewetkami, gotowane na parze. Krewetka krewetce nierówna, te w farszu są wyjątkowo smakowite. Dodatek ziół, cytrynowej trawy, kolendry odpowiada za intrygujący smak. Zjecie tu także aromatyczny bulion z pierożkami won ton, nadzianymi wieprzowiną. Są rozkoszne, lekko pikantne i sycące. Ale uwaga, tajskie pierożki silnie uzależniają!

Pozostałe informacje

Polska Bezgotówkowa - na czym polega i dlaczego warto skorzystać z programu?

Polska Bezgotówkowa - na czym polega i dlaczego warto skorzystać z programu?

Płatności bezgotówkowe to obecnie standard, jednak dla wielu przedsiębiorców koszt ich udostępnienia nadal stanowi barierę. Z pomocą przychodzi jednak Program Polska Bezgotówkowa, czyli inicjatywa wspierająca rozwój obrotu bezgotówkowego w Polsce. Na czym polega w praktyce? Dlaczego warto z niego skorzystać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Po wygranej w Zielonej Górze i Lublinie Orlen Oil Motor jedzie po zwycięstwo do Wrocławia

Mistrz kontra wicemistrz. Orlen Oil Motor Lublin jedzie do Wrocławia na mecz z Betard Spartą

Na zakończenie trzeciej kolejki Orlen Oil Motor zmierzy się na wyjeździe z Betard Spartą Wrocław. Starcie mistrzów Polski z wicemistrzami zapowiada się bardzo ciekawie. Transmisja w Canal Plus Sport od godziny 19.15. Relacja na naszym portalu dziennikwschodni.pl.

Z życia z aparatem – jak wygląda codzienność pacjenta ortodontycznego?

Z życia z aparatem – jak wygląda codzienność pacjenta ortodontycznego?

Decyzja o założeniu aparatu ortodontycznego to ważny krok na drodze do zdrowego i estetycznego uśmiechu. Choć efekty leczenia potrafią zaskoczyć, codzienne życie z aparatem wiąże się z pewnymi wyzwaniami, do których trzeba się przyzwyczaić. Dyskomfort, zmiana diety czy dokładniejsza higiena jamy ustnej to tylko niektóre z nich. W tym artykule pokażemy, jak naprawdę wygląda życie z aparatem ortodontycznym. Zdradzimy, co dzieje się po założeniu aparatu, jak wygląda adaptacja oraz jak zmienia się codzienność pacjenta – zarówno pod kątem fizycznym, jak i emocjonalnym.

Alzheimer to nie wyrok. Młode, wrażliwe i z misją, Lublinianki pokazują, jak pomagać z sercem
film

Alzheimer to nie wyrok. Młode, wrażliwe i z misją, Lublinianki pokazują, jak pomagać z sercem

Choroba Alzheimera to jedno z najpoważniejszych wyzwań współczesnej medycyny. Choć każdego dnia na świecie tysiące osób zmaga się z jej skutkami, wiedza na ten temat wciąż bywa niewystarczająca, a wokół choroby narosło wiele mitów. Ten problem dostrzegły uczennice III klasy Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Wielkiego w Lublinie, które w ramach Olimpiady Zwolnieni z Teorii realizują projekt „Active Brain”.

VIII Międzynarodowy Festiwal Braci Wieniawskich. Koncert patriotyczny

VIII Międzynarodowy Festiwal Braci Wieniawskich. Koncert patriotyczny

Lublin znów będzie stolicą muzyki klasycznej – nadchodzi VIII Międzynarodowy Festiwal Braci Wieniawskich. W dniach 2, 9, 13 i 14 maja Filharmonia Lubelska zaprasza na cztery niezwykłe koncerty.

Bogdanka LUK Lublin i JSW Jastrzębski Węgiel spotkają się po raz trzeci w sobotę

Bogdanka LUK Lublin kontra JSW Jastrzębie po raz trzeci, czyli decydujące starcie o finał

W drugim spotkaniu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin przegrała 1:3 z mistrzem Polski JSW Jastrzębskim Węglem. O tym, kto zagra w finale zadecyduje sobotni, trzeci mecz w Jastrzębiu (godz. 14.45). Transmisja na Polsacie Sport 1.

Uroczyste otwarcie Jednostki Terenowej Urzędu Lotnictwa Cywilnego w PANS w Chełmie

Chełm podąża ku przestworzom – nowa Jednostka Terenowa ULC już działa

Chełm oficjalnie dołączył do grona miast wspierających rozwój lotnictwa cywilnego w Polsce. 23 kwietnia 2025 roku w siedzibie Państwowej Akademii Nauk Stosowanych uroczyście otwarto Jednostkę Terenową Urzędu Lotnictwa Cywilnego (ULC). To efekt decyzji Prezesa Rady Ministrów z 26 listopada 2024 roku.

Miasto to też Relacje. Lublin znów rozbłyśnie sztuką i muzyką za sprawą Nocy Kultury
7 czerwca 2025, 19:00

Miasto to też Relacje. Lublin znów rozbłyśnie sztuką i muzyką za sprawą Nocy Kultury

Już 7 i 8 czerwca Lublin przeżyje magiczną noc pełną światła, muzyki i performensów. 19. edycja Nocy Kultury przyciągnie tysiące uczestników, którzy będą mogli odkrywać miasto na nowo dzięki setkom artystycznych wydarzeń. W tym roku motywem przewodnim są „MiastoRelacje” – czyli złożone więzi między ludźmi a przestrzenią miejską.

Piotr Ceglarz zapewnił ostatnio Motorowi zwycięstwo w Łodzi

Motor Lublin w sobotę zagra u siebie z Cracovią. Rywal, który jest w dołku

Motor Lublin w sezonie 24/25 jeszcze tylko trzy razy zagra przed własną publicznością. W sobotę o godz. 17.30 zmierzy się z Cracovią. Gospodarze znowu będą chcieli odpłacić rywalom za bolesną porażkę z jesieni. Transmisja tradycyjnie na Canal+Sport 3, a na naszym portalu relacja na żywo.

AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe RAJBUD Stal Gorzów Wielkopolski 4:2 w rzutach karnych

AZS AWF Biała Podlaska pokonał RAJBUD Stal Gorzów Wielkopolski

W meczu 23. kolejki AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe RAJBUD Stal Gorzów Wielkopolski po rzutach karnych 4:2. Spotkanie po 60 minutach zakończyło się remisem 31:31.

Bezzałogowce nie ograniczają się tylko do tych, które latają - istnieją także zdalnie sterowane maszyny naziemne oraz poruszające się pod wodą
wojsko

Polska armia z setkami tysięcy dronów? Chce tego minister obrony

Polska armia będzie silna dronami - podkreślił dzisiaj szef MON. Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz odwiedził wystawę polskich bezzałogowców w Warszawie. Jak dodał, budowa armii składającej się z setek tysięcy dronów to "nasza wielka strategia".

Mapa ostrzeżeń przed intensywnymi opadami deszczu, możliwym gradem i silnym wiatrem

Burzowo na południu województwa. IMGW wydał ostrzeżenia

Dzisiaj wieczorem i w nocy, zwłaszcza na południu województwa lubelskiego możliwe są burze oraz opady deszczu. Ostrzega przed nimi Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

W meczu drugiej kolejki grupy spadkowej Azoty Puławy uległy Zagłębiu Lubin dopiero po serii rzutów karnych

Azoty Puławy gorsze od Zagłębia Lubin dopiero po rzutach karnych

W spotkaniu drugiej kolejki w grupie spadkowej Azoty Puławy przegrały z Zagłębiem Lubin dopiero po serii rzutów karnych 1:3. W regulaminowym czasie był remis 43:43.

Twój Dar Serca dla Hospicjum rusza. Wojewoda zachęca do wsparcia akcji
ZDJĘCIA
galeria

Twój Dar Serca dla Hospicjum rusza. Wojewoda zachęca do wsparcia akcji

W Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim oficjalnie zainaugurowano XV edycję akcji charytatywnej „Twój Dar Serca dla Hospicjum”, której celem jest wsparcie podopiecznych Lubelskiego Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia.

Aleksandra Stanacev (z piłką) opuszcza Lublin

Cztery zawodniczki zagraniczne opuszczają Polski Cukier AZS UMCS Lublin

Piąte miejsce zajęte przez Polski Cukier AZS UMCS Lublin w sezonie 2024/2025 spowodowało w lubelskim klubie falę zmian. Wiadomo, że za ich przeprowadzanie nadal będzie odpowiedzialny Karol Kowalewski, który przejął drużynę kilka miesięcy temu zastępując Krzysztofa Szewczyka.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium