Kuchnia

16 lutego 2019 r.
15:25

Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon<br />
Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon
(fot. Maciej Kaczanowski)

Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nie zapomnę, jak w 2015 roku na Starym Mieście w Lublinie Piotr Michalski, znakomity restaurator z Poznania, częstował gości Europejskiego Festiwalu Smaku świeżymi ostrygami.

- Wiele lat temu czytając „Pamiętniki Casanovy”, czy też pilnie studiując historię napotykałem na dziwną nazwę „ostrygi”. Zastanawiałem się, co to może być i dlaczego w eleganckich restauracjach i straganach Paryża, Włoch, Hiszpanii czy Anglii wszyscy się zachwycają i rozmyślają nad tymi morskimi mieszkańcami, a my w Polsce znamy je z literatury i filmów z Bondem? Aż razu pewnego na moim stole wylądowała skrzyneczka ostryg z oceanu północnego Zakochałem się w nich od pierwszego kęsa - mówi Piotr Michalski.

Festiwalowa akcja ostrygi przeszła najśmielsze oczekiwania Piotra. W ciągu 3 dni w Lublinie „poszło” mnóstwo ostryg. Wylądowały też w karcie Kardamonu, gdzie według wskazówek Michalskiego są do dziś podawane.

Pochodzenie i rozmiary

Ważne, z jakiego kraju pochodzą te najszlachetniejsze owoce morza.

- Pamiętajcie, że ostrygi z różnych regionów świata smakują inaczej. W Japonii są słodko kwaśne, na Florydzie duże, okazałe ostrygi są prawie słodkie, podobnie jak angielskie. Francuskie pachną solą z okolic Marsylii, a polskie niestety smakują tak, jak je nam dostarczą - tłumaczy Piotr Michalski.

W lubelskich hurtowniach spożywczych kupicie ostrygi w kilku rozmiarach.

- Największe mają oznaczenie „0”, najokazalsze na talerzu „1”, moje ulubione. Gastronomiczne najpopularniejsze są ostrygi numer „2”. O reszcie możemy zapomnieć, niech rosną w spokoju, z wyjątkiem chorwackich przepysznych, ale małych ostryg - dodaje Michalski.

Ostrygi najlepiej zjeść od razu. Jeżeli musimy je przechować, wstawiamy do lodówki i przykrywamy wilgotną ściereczką. Nie wolno zalać ich wodą, muszą mieć dostęp powietrza, żeby przeżyły. Tak, bo ostrygi jemy żywe.

Otwieranie ostrygi

Według legendy francuski król Ludwik XIV, wielkich ich smakosz, kazał ściąć kucharza, który podał mu nieświeże ostrygi.
Najważniejsze, żeby kupić świeże ostrygi. W lubelskich hurtowaniach, na stoisko rybne, docierają z Francji lub Holandii w ciągu 48 godzin od połowu.

Surowe normy jakości i kontrole są gwarancją, że żywe ostrygi spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

- Najlepsze ostrygi są w lutym i marcu, w okolicach Walentynek sprowadzamy je codziennie - mówi pracownik działu rybnego jednej z lubelskich sieci.

- Kupując ostrygi pamiętajmy, aby były zamknięte. Oznacza to, że są świeże. Muszą pachnieć. Otwieranie to najtrudniejszy moment konsumpcji. Potrzebny będzie do tego krótki, sztywny nożyk i zabezpieczenie: stalowa rękawica, gruba rękawiczka lub sześciokrotnie złożona ściereczka. Po otwarciu podcinamy mięsień i ostryga gotowa. Powinna pachnieć bryzą nad brzegiem morza o poranku, zapachem jodu i ostatnich spacerów nad brzegiem morza - opowiada Piotr Michalski.

Jak jeść ostrygi?

Uwielbiał je Aleksander Dumas, który jadał je świeżo otwarte, bez żadnych dodatków poza dobrym winem. I to jest najlepszy kierunek.

Wyjęte z muszli ostrygi odkładamy na lód, uważając, żeby nie wylać wody z muszli. Możemy ją przefiltrować przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnym odłamków muszli, powstałych przy otwieraniu.

Wodę wlewamy na powrót do muszli, wkładamy ostrygę i zajadamy. Możemy skropić ostrygę sokiem z cytryny, octem balsamicznym czy tabasco. Jednak przyprawy zagłuszą smak ostryg.

- W internecie znajdziecie także błędne wskazówki. Na przykład: „Ostryg się nie gryzie, tylko łyka”. Bzdura. To ja się pytam: schabowego też połkniesz, czy będziesz gryzł, rozkoszując się jego smakiem? Ostrygi jak najbardziej gryziemy, delektujemy się smakiem, dopiero połykamy - tłumaczy Piotr Michalski.

Co można dodać do ostrygi?

Najlepiej winegret z posiekaną szalotką i biały pieprzem. W warszawskim hotelu Sheraton podaje się ostrygi na kilka sposobów. Polecam ocet winny, świeże mango pokrojone w kosteczkę, papryczkę chili i świeżą kolendrę. Lub wersję: wódka, sok z limonki, tabasco. Wymieszać i polać ostrygę.

Do ostryg można podać bagietkę lub żytni chleb z masłem. Warto też zdać się na inwencje szefa kuchni. Sam Casanova cenił sztukę gotowania i mistrzów zawodu, pisząc tak: „Kucharze i aptekarze, znający tajemnice chemii, uchodzą za ważne osobistości, ponieważ znają się nie tylko na ziołach i roślinach uprawnych, ale posiedli także sztukę takiego łączenia smaków i aromatów, by powstało nowe danie, którego składników nikt nie odgadnie. Aby zostać szefem kuchni, powinno się uzyskać aprobatę kolegium przyrodników, którego członkowie są bardzo uczeni i bardzo surowi. Złożyć wszystkie egzaminy z wiedzy o roślinach. Stąd widać, że kucharze to wielka rzadkość. Są bardzo dobrze opłacani i wszyscy bardzo bogaci”.

Ostrygi można także jeść na gorąco, łączyć z serami pleśniowymi. Tylko po co zabijać smak świeżej ostrygi?

Pozostałe informacje

Trener Motoru Mateusz Stolarski zapowiada, że jego drużyna z każdego meczu będzie chciała wyciągnąć maksa

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Musimy być w naprawdę dobrej dyspozycji, żeby przeciwstawić się Lechowi

W piątek na konferencji prasowej przed meczem Motor Lublin - Lech Poznań z dziennikarzami spotkał się trener żółto-biało-niebieskich Mateusz Stolarski. Przypomnijmy, że niedzielne zawody zaplanowano na godz. 17.30.

Debata w Końskich rozczarowała

Dwie debaty w Końskich z udziałem nie wszystkich kandydatów

Miała być debata jeden na jeden w Końskich, finalnie odbyły się dwie debaty z udziałem kilku, choć nie wszystkich zarejestrowanych kandydatów na prezydenta. Nie zabrakło słów krytyki za formułę spotkania, a główni konkurenci Rafał Trzaskowski i Karol Nawrocki oskarżali się wzajemnie o tchórzostwo.

Od kandydatów na nowego zastępcę dyrektora wymagano wyższego wykształcenia przyrodniczego, menadżerskiego lub prawniczego, ale również co najmniej 6-letniego stażu pracy na stanowisku kierowniczym w ogrodzie zoologicznym będącym członkiem EAZA lub Rady Dyrektorów Polskich Ogrodów Zoologicznych i Akwariów. Tomasz Zwolak te wymagania spełnił.

Dyrektor ZOO ma nowego zastępcę. To brat prezydenta

To stanowisko było nieobsadzone od 2020 roku. Zająć je teraz ma Tomasz Zwolak. Nowy zastępca dyrektora Ogrodu Zoologicznego im. Stefana Milera w Zamościu to prywatnie brat prezydenta miasta.

Górnik Łęczna pokonał w Grodzisku Wielkopolskim Wartę Poznań

Górnik Łęczna wygrał z Wartą Poznań. Piękny gol Warchoła z dedykacją dla doktora

Górnik Łęczna z kolejną ligową wygraną. W piątkowy wieczór podopieczni trenera Pavola Stano pokonali na wyjeździe broniącą się przed spadkiem Wartę Poznań. Ozdobą spotkania był gol strzelony w pierwszej połowie przez Damiana Warchoła

Dawid Kasprzyk był bohaterem Chełmianki

Chełmianka grała do końca i pokonała KS Wiązownica po golu z 95 minuty

Solidnej dawki emocji dostarczył w piątkowy wieczór mecz KS Wiązownica – Chełmianka. Goście dwa razy przegrywali, a mimo to w końcówce odwrócili losy spotkania i wygrali czwarty raz z rzędu. Tym razem 3:2, po bramce z 95 minuty zawodów.

Zdjęcie ilustracyjne

Siódme ognisko rzekomego pomoru drobiu

Chorobę rzekomego pomoru drobiu wykryto w gospodarstwie hodującym kury w powiecie kraśnickim. To siódme ognisko tej choroby w regionie, poprzednie wystąpiły w gminie Międzyrzec Podlaski. Weterynarze przypominają, że zakażeniom można zapobiegać przez szczepienia drobiu.

Wisła nie poddaje się w walce o uratowanie Betclic II Ligi dla Puław

Wisła Puławy sprawiła swoim kibicom miłą niespodziankę i wygrała w Szczecinie

Piłkarze Wisły Puławy po raz kolejny pokazali charakter. Podopieczni trenera Macieja Tokarczyka fatalnie zaczęli piątkowy mecz ze Świtem Szczecin, ale po końcowym gwizdku mogli być siebie z zadowoleni, bo w długą podróż do domu zabierają ze sobą niezwykle cenne trzy punkty.

W pierwszym meczu sezonu PGE Ekstraligi Orlen Oil Motor Lublin rozgromił na wyjeździe Stelmet Falubaz Zielona Góra

Pokaz siły mistrzów Polski. Orlen Oil Motor Lublin rozgromił Stelmet Falubaz Zielona Góra

Orlen Oil Motor Lublin zaczyna sezon 2025 z ogromnym przytupem. W piątek w pierwszym meczu PGE Ekstraligi podopieczni Macieja Kuciapy rozgromili w Zielonej Górze tamtejszy Stelmet Falubaz. Z 15 gonitw lublinianie nie przegrali żadnej i zwyciężyli różnicą 28 punktów!

Dofinasowanie na wsparcie infrastruktury kształcenia zawodowego przyznano 12 zgłoszonym projektom

30 mln zł dofinasowania na wyposażenie szkół i uczelni zawodowych

Blisko 30 mln zł dofinasowania z funduszy unijnych otrzymało 21 szkół zawodowych i uczelni w woj. lubelskim na modernizację i wyposażenie pracowni, warsztatów, laboratoriów oraz zakup urządzeń do nauki zawodu. Łączna wartość inwestycji wynosi ponad 37 mln zł.

91 km/h za szybko i 2,5 tys. zł odjechało

91 km/h za szybko i 2,5 tys. zł odjechało

Wysokim mandatem zakończyła się jazda 20-latka, który przekroczył dozwoloną prędkość o 91 km/h! Mężczyzna został ukarany mandatem w wysokości 2,5 tys. złotych oraz 15 punktami karnymi. Stracił też prawo jazdy na najbliższe 3 miesiące.

Agresor spędzi najbliższe dwa miesiące za kratami

Groził „atrapą” broni, bo mu kochaną niepokoił

Do jednej z kancelarii komorniczych w Kraśniku wtargnął mężczyzna i przedmiotem przypominającym broń zagroził pracownikom. Po szybkiej interwencji policjantów agresor został zatrzymany. Miał ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie. 39-latek tłumaczył, że chciał „nastraszyć komornika”, ponieważ jak twierdził, miał niepokoić jego partnerkę. Został tymczasowo aresztowany.

Wiosenna wizyta przedszkolaków w Dzienniku Wschodnim
ZDJĘCIA I WIDEO
galeria
film

Wiosenna wizyta przedszkolaków w Dzienniku Wschodnim

W piątek pogoda nie rozpieszczała słońcem, ale w naszej Redakcji zrobiło się gorąco. To za sprawą przedszkolaków z Zespołu Przedszkolnego nr 2 w Lublinie, którzy odwiedzili nas, by dowiedzieć się co to znaczy być dziennikarzem.

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Orlen Oil Motor Lublin 31:59. Pogrom na inaugurację! [zapis relacji żywo]

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Orlen Oil Motor Lublin 31:59. Pogrom na inaugurację! [zapis relacji żywo]

Pora na kolejny sezon PGE Ekstraligi. W piątkowy wieczór Stelmet Falubaz Zielona Góra gościć będzie Orlen Oil Motor Lublin. Czy mistrzowie Polski dobrze wejdą w sezon na trudnym terenie? Początek meczu o 18.00. Zachęcamy do śledzenia naszej relacji na żywo

Parkowanie już nie po ciemku. Kolej postawiła latarnię

Parkowanie już nie po ciemku. Kolej postawiła latarnię

Koniec z egipskimi ciemnościami na parkingu przy dworcu PKP w Bedlnie Radzyńskim. Kolejowa spółka zamontowała w tym miejscu latarnię.

Paulina Tomasiak to jedna z liderek Górnika Łęczna

GKS Górnik Łęczna zmierzy się z Rekordem

W sobotę piłkarki Górnika Łęczna wznawiają rozgrywki po przerwie reprezentacyjnej. Pierwszym rywalem podopiecznych Artura Bożyka będzie Rekord Bielsko-Biała.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium