Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu oscypki. Od tamtego momentu zaczął się dla Lublina czas dobrego sera. Dziś w Radzyniu Podlaskim powstają sery z sercem.
To jedna z najbardziej znanych restauracji lubelskich w Polsce. Odkąd przeniosła się z podziemi remontowanego Centrum Kultury na Stare Miasto – jakby straciła rozpęd. A kucharze gotują – jakby z mniejszym entuzjazmem. Ale to na dziś jedyne miejsce w mieście, gdzie zjesz za połowę ceny. Wystarczy dzień wcześniej zamówić specjalny kupon.
Stefan mieszka w Kozubszczyźnie. Został w Polsce, zamiast lecieć do Afryki. Znaleziono go 30 października w Tomaszowicach. Właściciele domu, w którym zacumował Stefan, zadzwonili do Kamila Piwowarczyka, najmłodszego bocianologa w Polsce. Kamil pojechał z ojcem, przywiózł Stefana do swojego domu. Bocian zamieszkał w domku z wolierą. 27 grudnia Stefan otworzył drzwiczki woliery i zaczął kołować nad domem. Następnie odleciał w nieznanym kierunku…
Kazimierz Grześkowiak, filozof po KUL, autor „Panien z Cicibora”, „Odmieńca” i „Chłop żywemu nie przepuści” był wielkim smakoszem. W Hadesie przygotowywał autorskie kolacje, wprowadził do naszej regionalnej kuchni kilka potraw: chleb z czarnuszką, solankę, kiszony czosnek i słynną golonkę.
Długo szukaliśmy miejsca na noworoczny obiad. Chcieliśmy miło spędzić czas w przytulnej, rodzinnej restauracji, gdzie potrawy przyrządza się ze świeżych, naturalnych składników, obsługa jest miła i nie trzeba się spieszyć. Nasz wybór padł na restaurację \"Patataj”, położną na drodze z Lublina do Nałęczowa.
W niedzielę 6 stycznia pierwsze w tym roku przedstawienie w Teatrze Andersena
Coraz więcej osób spędza sylwestra w domu, z przyjaciółmi. Każdy przynosi coś dobrego. Od zakąsek, przez forszmak, po bigos. Na noworoczny obiad przyda się coś na ostro. Na przykład pikantna soljanka, która będzie balsamem na całe zło.
Lubię to miejsce. Zabytkowy hotel Europa, w którym mieści się restauracja, już przed wojną był jednym z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Lublina.
Rozmowa z Leszkiem Mądzikiem, jednym z najwybitniejszych twórców teatru w Polsce, szefem Katedry Komunikacji Wizualnej na KUL.
Poznaj przepisy na kutię, łamańce, kluski z makiem, karpia, śledzie z grzybami, czy zrazy z grzybów.