Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Na targu królują wiśnie. Z powodu upalnego lata są bardzo słodkie: idealne na wiśniowy chłodnik, wiśniową zupę z kluskami i wyborną wiśniówkę. Jaką odmianę wiśni kupić? Taką, której owoce mają jak najwięcej brixów.
Antoni Florczak, właściciel jedynego prywatnego muzeum fotografii w Polsce, do którego przyjeżdżają turyści i kolekcjonerzy z całego świata. Właśnie szykuje w swoim muzeum w Janowie Lubelskim wystawę tryptyków ze świętymi. Na pierwszym miejscu św. Weronika, patronka fotografii. Wernisaż już we wrześniu
Ponad 300 projekcji filmowych, 75 pokazów przedpremierowych, filmy i spotkanie z Katarzyną Figurą, wspomnienie Kory i urodzinowy tort. Do Zwierzyńca po raz 20 przyjadą fani dobrego kina z całej Polski. W dniach od 9 do 18 sierpnia w kilku salach zasiądzie 50 tysięcy ludzi.
„Jatymy wesołe i rzewne, niektóre o miłości” to nowa książka Grażyny Lutosławskiej, której premiera odbędzie się 2 sierpnia o godz. 17 w Galerii Klimaty w Mięćmierzu podczas wieczoru autorskiego na festiwalu Dwa Brzegi w Kazimierzu Dolnym.
Są kurki w sklepie, są ziemniaki, są placki ziemniaczane. Ziemniak niejedno ma imię, placki też. Mogą być z cukrem, z kwaśną śmietaną, z cebulą, z sosem pieczarkowym. Ale tak najlepsze są z kurkami
Kiedy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, najlepiej zjeść orzeźwiający chłodnik, twarożek z cebulą i kartoflami w mundurkach. Albo pyzy ze śliwką. Kto musi zjeść mięso, polecamy galaretę z octem jabłkowym. Oto zdrowa kuchnia na upały.
Litewski chłodnik, krzczonowska sałatowa, nadbużańska szczawiowa i wiśniowy barszcz z Pułankowic to żelazny kanon regionalnych zup, które wyjątkowo smakują podczas upalnego lata.
W odrestaurowanym pałacu w Cieleśnicy rozkwita świeża, sezonowa, podlaska kuchnia oparta o własny warzywnik i stawy z rybami. Według rodzinnych przepisów Barbary i Dariusza Chwesiuków, gospodarzy tego pięknego miejsca
Piotr Skwarek, judoka z drugim dan i prestiżowym, brytyjskim certyfikatem ze sztuki kucharskiej i cukierniczej. Zostawił posadę szefa kuchni, żeby stworzyć szczerą, otwartą na ludzi i pionierską restaurację
Na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się w sobotę festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”. Będzie 300 serów, kolacja z Amaro, dania z serem w lubelskich restauracjach i laboratoria smaku. Wybraliśmy najsmaczniejsze kąski z festiwalu, do których dokładamy przepisy z serem w roli głównej.