Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 lipca 2019 r.
7:49

Rodzinne smaki w pałacu w Cieleśnicy

0 1 A A
Babcia robiła chołodziec. Sama woda z koperkiem, ogórkami i cebulką, zakwaszoną. Do tego ziemniaki ze skwarkami. Młode, nie obierane tylko skrobane - opowiada Barbara Chwesiuk
Babcia robiła chołodziec. Sama woda z koperkiem, ogórkami i cebulką, zakwaszoną. Do tego ziemniaki ze skwarkami. Młode, nie obierane tylko skrobane - opowiada Barbara Chwesiuk (fot. Maciej Zienkiewicz)

W odrestaurowanym pałacu w Cieleśnicy rozkwita świeża, sezonowa, podlaska kuchnia oparta o własny warzywnik i stawy z rybami. Według rodzinnych przepisów Barbary i Dariusza Chwesiuków, gospodarzy tego pięknego miejsca

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Podlasie to jedna z najbardziej atrakcyjnych kulinarnie krain na kulinarnej mapie naszego województwa. Słynne zeppeliny można zjeść w Uroczysku Zaborek, gdzie w sezonie działa restauracja w Białym Dworku. Zaborek przywiązuje dużą wagę do dań wegetariańskich, które wielokrotnie jadała tu Charlie Watts, perkusista zespołu The Rolling Stones.

Shirley Watts najpierw kupiła klacz Etnologię za 370 tysięcy euro. Potem usiadła na ganku starej plebanii w Zaborku, żeby nacieszyć oczy uroczyskiem. Jeśli towarzyszył jej mąż Charlie, siadali przy stole i zajadali się domowymi racuszkami. - Czuli się tu jak u siebie w domu - opowiadał Arkadiusz Okoń, który z żoną Lucyną stworzył w Zaborku swoje miejsce na ziemi.

Rodzinne smaki

Swoje miejsce stworzyli także Barbara i Dariusz Chwesiukowie, remontując okazały pałac w Cieleśnicy. Historyczne korzenie miejscowości sięgają 1526 roku, kiedy rodzina Cieleśnickich założyła tu folwark.

Na miejscu działa Manufaktura Cieleśnicka, gdzie na bazie swoich owoców i ziół produkuje się soki, konfitury, a nawet herbatki ziołowe, które są wykorzystywane w restauracji. Barbara Chwesiuk, właścicielka pałacu, kładzie nacisk na sezonowość dań.

Do legendy wśród gości pałacu (działa tu także hotel) przeszły śniadania w formie bufetu. Kiedy byliśmy tam w ostatni weekend, odwiedzając Święto Ziół, na śniadanie podano płatki żytnie, jogurt nadbużański, twarożek z konfiturą paprykową, biały ser z miodem, jajo faszerowane ziołami, jajko sadzone ze szczypiorkiem, pastę z bobu i chleb pałacowy (pieczony na śniadanie), sałatkę warzywną, małosolne ogórki zielone z miodem, zielony koktajl, porzeczki, agrest, naleśniki z serem, naleśniki z konfiturą mirabelkową, racuchy z miodem, sernik z bezą, kruche ciasto z maliną, kawę z cynamonem, herbatkę rumiankową.

- Pamiętam dania gotowane przez babcię. Choćby proste racuchy czy placki na sodzie. Chołodziec, czyli sama woda z koperkiem, ogórkami i cebulką, zakwaszoną. Do tego ziemniaki ze skwarkami. Młode, nie obierane tylko skrobane. Podajemy to w restauracji. Tak jak babciny chołodziec. Moja babcia do mięsa podawała lemieszkę. I u mnie w domu tradycyjnym daniem był królik z domowym makaronem. Królik oczywiście w pysznym sosie, w którym makaron aż pływał - opowiada Barbara Chwesiuk.

Chłodnik nadbużański

Składniki: 50 dag liści szczawiowych, 2 świeże ogórki, 2 jajka na twardo, 1 litr kwaśnego mleka, 20 dag słodkiej śmietanki, 1 litr wody, 15 gałązek kopru, kilka łyżek szczypiorku, sól.

Wykonanie: na wrzątek wrzucić posiekany szczaw, gotować 10 minut. Schłodzić. Wlać wywaru do garnuszka, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do chłodnika. Dodać kwaśne mleko, pokrojone ogórki, szczypior, koper, jajka, posolić. Podawać z gorącymi kartoflami.

Gołąbki z tartych ziemniaków

Składniki: główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki masła lub smalcu, 1 jajko, 200 g kaszy jęczmiennej drobnej, 200 g kaszy manny, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu.

Wykonanie: sparzyć główkę kapusty, ziemniaki zetrzeć na tarce, wcześniej zaparzyć kaszę. Do starych ziemniaków dodać jajko, cebulę, sól, pieprz i zaparzoną kaszę. Wyrobić ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gołąbki podawać z tłuszczem lub sosem grzybowym.

Królik w śmietanie

Składniki: 1 tuszka królika, 1 opakowanie śmietany, 3 łyżki mąki, po 1 cebuli, marchewce i pietruszce, kawałek selera, listek laurowy, ziele, sól, pieprz, olej rzepakowy, 1 opakowanie makaronu.

Wykonanie: królika podzielić na części, posolić, oprószyć mąką i usmażyć oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą, piec 20 minut. Dodać przesmażone warzywa, listek, ziele, podlać wodą, wstawić na 15 minut. Dodać śmietanę, doprawić. Podawać z makaronem.

Lemieszka

Składniki: kilogram ziemniaków, 10 dag mąki, sól, pieprz, 15 dag słoniny, 1 cebula.

Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować, odlać wodę do drugiego naczynia. Wlać do ziemniaków 2 szklanki. Powoli sypać mąkę ubijając ziemniaki, wstawić na mały ogień, prażyć kilka minut. Na patelni stopić słoninę, podsmażyć z cebulą, doprawić solą z pieprzem. Wyłożyć lemieszkę na półmisek, na środku zrobić chochlą dołek, wlać omastę. Nabierać łyżką lemieszką, maczać w omaście. Można popijać śmietaną

Pierogi z sandaczem

Składniki: 10 dag ciasta na pierogi, 30 dag fileta z sandacza, 2 jaja na twardo, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka namoczona w mleku, 1 cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie: cebulę przesmażyć, sandacza i jaja posiekać. Dodać bułkę, natkę, wyrobić i przyprawić. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki o średnicy 7 cm, nakładać farsz, skleić pierogi i ugotować. Polać zrumienionym masłem. Podawać z kurkami (pieczarkami, boczniakiem) w śmietanie.

Sandacz po polsku z bobem

Składniki: 1 kg sandacza, 3 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, 3 jaja na twardo, 1 kg młodego bobu.

Wykonanie: oczyszczonego sandacza posolić i włożyć do specjalnej wanienki do gotowania ryb. Koniecznie grzbietem do góry. Umieścić w warzywnym wywarze. Wykładamy na półmisek. Obkładamy plastrami jajek. Można skropić olejem. Podajemy z warzywami z wody. Można podlać sosem śmietanowym lub koperkowym.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Siedziba rejonu w Radzyniu

Czy powtórzy się historia sprzed dekady? Pracownicy rejonu PGE zaniepokojeni

Czy historia z 2012 roku się powtórzy i PGE Dystrybucja zamknie placówkę w Radzyniu Podlaskim? Takie obawy mają pracownicy, którzy zwrócili się o pomoc do posłanki Małgorzaty Gromadzkiej (PO).

Projekt Volodia - piosenki Wysockiego w Domu Kultury LSM
koncert
29 listopada 2024, 18:00

Projekt Volodia - piosenki Wysockiego w Domu Kultury LSM

Projekt Volodia zrodził się z fascynacji twórczością Włodzimierza Wysockiego. Sprawcą powołania tego projektu jest Janusz Kasprowicz muzyk, aranżer, twórca i dyrektor artystyczny pierwszego w Polsce cyklicznego festiwalu poświęconego twórczości Wysockiego „Wołodia pod Szczelińcem”. Pieśni Wysockiego będzie można wysłuchać w piątkowy wieczór w Domu Kultury LSM.

W tym momencie nie ma możliwości zdobycia dofinansowania na budowę mieszkań komunalnych, więc miasto przekażę działkę Towarzystwu Budownictwa Społecznego, które ma szanse uzyskać preferencyjny kredyt i postawić blok z 48 mieszkaniami społecznymi

Rada jest na tak. TBS dostaje działkę i gotowy projekt

Nie mieszkania komunalne, jak pierwotnie zakładano, ale społeczne, należące do TBS powstaną najprawdopodobniej przy ul. Sikorskiego. Rada Miasta Zamość dała w poniedziałek zgodę na to, by miejskiej spółce przekazać działkę oraz przygotowaną wcześniej pełną dokumentację.

Terapia z udziałem Zenka Kupatasy i Dr Gree
koncert
29 listopada 2024, 19:31

Terapia z udziałem Zenka Kupatasy i Dr Gree

Zenek Kupatasa na każdym koncercie idzie ostro w pogo. Już w piątek wystąpi w Kultowej Klubokawiarni. Piątkowy wieczór zapowiada się nad wyraz energetycznie ponieważ publiczność Kultowej Klubokawiarni rozrusza lubelski zespół Dr Gree.

Zdjęcie z II Forum Kultury Studenckiej
MAGAZYN

Od buntu po nowoczesność. Jak zmieniała się kultura studencka?

Rozkwit kultury studenckiej przypada na ok. 50 lat temu. Od tego czasu wiele się jednak zmieniło i nie chodzi tylko o młodzież, ale również o rozwiązania systemowe.

Sanepid pozwala korzystać z wody, ale z piciem ostrożnie

Sanepid pozwala korzystać z wody, ale z piciem ostrożnie

Chlorowanie wodociągu czerpiącego wodę z ujęcia w Gołębiu w gminie Puławy przyniosło skutek. Ilość groźnych dla zdrowia bakterii spadła do bezpiecznego poziomu. Sanepid warunkowo pozwolił na korzystanie z wody. Ale przed spożyciem warto ją przegotować.

Pękające ściany w bloku przy ul. Wędrownej. Nadzór budowlany wkracza do akcji
Nasza interwencja
galeria

Pękające ściany w bloku przy ul. Wędrownej. Nadzór budowlany wkracza do akcji

Wracamy do tematu pękających ścian i ugięć stropu w bloku przy ul. Wędrownej w Lublinie. Mieszkaniec bezskutecznie próbuje wyegzekwować od dewelopera naprawę, a Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego miasta Lublin zapowiada kontrolę.

Łydka Grubasa: Strasznie mocno stoimy za nurtem polskiego rocka. | (Nie)Wyparzona Gęba
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Łydka Grubasa: Strasznie mocno stoimy za nurtem polskiego rocka. | (Nie)Wyparzona Gęba

Gośćmi programu (Nie)Wyparzona Gęba byli członkowie zespołu Łydka Grubasa: Bartosz „Hipis” Krusznicki, Artur „Carlos” Wszeborowski oraz Dominik „Długi” Skwarczyński. Zapytaliśmy ich o początki zespołu, o to czy sądzili że Rapapara stanie się hitem, o współpracę z Kwiatem Jabłoni oraz o ciekawostki backstagowe.

Kadrowe roszady w więzieniu. Nowy dyrektor ma nowego zastępcę
Zamość
galeria

Kadrowe roszady w więzieniu. Nowy dyrektor ma nowego zastępcę

Już nie major Piotr Grabczak, ale kpt. Robert Ząbek jest zastępcą dyrektora Zakładu Karnego w Zamościu. To kolejna kadrowa zmiana w służbie więziennej, jaka zaszła w ostatnim czasie. A wszystko to po ucieczce groźnego przestępcy.

Grudniowy Jarmark Świąteczny w Zamościu ma już 10-letnią tradycję. Podczas wydarzenia odbywają się występy artystyczne, ale również handel. W minionych latach na straganach można było kupować najróżniejsze przedmioty, również rękodzieło

Świąteczny jarmark już wkrótce. Więcej rękodzieła, mniej „chińszczyzny”

Nie tylko handlowcy, których stać na opłatę za stoisko, ale być może również lokalni artyści i rękodzielnicy będą mieli dla siebie miejsce na grudniowym Jarmarku Świątecznym w Zamościu. Prezydent rozważa udostępnienie dla tej grupy specjalnego namiotu.

Pociąg, który miał dotrzeć do Lublina został dość poważnie uszkodzony

Ciężarówka wjechała pod pociąg do Lublina. Jest kilka osób rannych

Siedem osób zostało rannych w wypadku, jaki dzisiaj wczesnym popołudniem wydarzył się niedaleko Sochaczewa. Pod pociąg, który miał dotrzeć do Lublina, wjechała ciężarówka.

Dzień Kariery na Lubelskiej Akademii WSEI - praca, praktyki i możliwości
galeria

Dzień Kariery na Lubelskiej Akademii WSEI - praca, praktyki i możliwości

Jak znaleźć pracę, praktyki lub zmienić ścieżkę zawodową? Z pomocą przyszło 40 wystawców, a w tym lubelskie firmy i instytucje.

Chełm przepięknie rozbłysnął na święta
DUŻO ZDJĘĆ
galeria

Chełm przepięknie rozbłysnął na święta

Ulice, place i skwery rozświetlone przyciągającymi wzrok iluminacjami. A wśród nich spacerujący z zaciekawieniem ludzie. W Chełmie magia świąt rozbłysła już miesiąc przed Bożym Narodzeniem, a miasto ponownie chce się włączyć w walkę o miano najpiękniej rozświetlonego w kraju.

Pasażer się skarży: Na dworcu w Lublinie nie ma gdzie usiąść

Pasażer się skarży: Na dworcu w Lublinie nie ma gdzie usiąść

Na dworcu metropolitalnym w Lublinie nie ma gdzie usiąść w oczekiwaniu na autobus – zwrócił uwagę jeden z naszych Czytelników. Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego przekonuje, że "obiekt zapewnia miejsca oczekiwania w wielu lokalizacjach, oferując dogodne warunki dla wszystkich grup".

Zadzwonili po policję dla żartu. Na serio zostaną ukarani

Zadzwonili po policję dla żartu. Na serio zostaną ukarani

Mieszkańcy powiatu hrubieszowskiego wezwali policję, bo im się nudziło. Teraz naprawdę zapłacą za swój czyn.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium