Kiedy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, najlepiej zjeść orzeźwiający chłodnik, twarożek z cebulą i kartoflami w mundurkach. Albo pyzy ze śliwką. Kto musi zjeść mięso, polecamy galaretę z octem jabłkowym. Oto zdrowa kuchnia na upały.
Chłodniki to temat rzeka, przypomnieliśmy je niedawno. Dziś polecamy chłodnik pomidorowy oraz melonowy. A na początek chłodnik z pomidora.
Chłodnik pomidorowy
Składniki: 1 kg dobrych, dojrzałych pomidorów, 1 ogórek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 szklanki zimnego bulionu warzywnego, łyżka octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Obrany ogórek zetrzeć na tarce. Posiekać cebulę, czosnek przetrzeć przez praskę. Zmiksować pomidory, ogórek, cebulę i czosnek. Wlać oliwę, bulion, doprawić octem. Doprawić do smaku solą z pieprzem, wstawić do lodówki na 2 godziny. Można ozdobić listkami mięty.
Chłodnik z melonów i pomarańczy
Dostałem ten przepis od Bartosza Wilczyńskiego z Krakowa. Chłodnik melonowy dzielnie walczy z upałami i wprawia w dobry nastrój.
Składniki: 2 dojrzałe melony typu gallo (melony okrągłe z zielonkawą skórką), 2 soczyste pomarańcze (same filety czyli miąższ z sokiem), szklaneczka białego wina, marynowany imbir (ze słoika), sól, świeżo kolorowy pieprz, cytryna do smaku (2-3 łyżki soku), dobra oliwa z oliwek, szynka dojrzewająca.
Wykonanie: wydrążamy miąższ z melonów i filetujemy pomarańcze, czyli uzyskujemy tylko miąższ bez białych błonek. Do garnka wrzucamy miąższ z melona, pomarańczy, pocięty imbir, sok z cytryny, wino i miksujemy. Lekko solimy i pieprzymy dla złamania smaku, wstawiamy do lodówki do schodzenia, przed podaniem wkładamy pociętą w paski szynkę i doprawiamy emulsją bazyliową.
Pyry z gzikiem
Składniki: 8 ziemniaków, 1 łyżka soli, pół kostki masła. Na farsz: 30 dag tłustego sera, 400 ml śmietany 18%, 2 pęczki szczypiorku, biały pieprz, sól.
Wykonanie: wyszorowane ziemniaki ugotować. Wymieszać pokruszony ser ze śmietaną. Dodać posiekany szczypiorek, sól, biały pieprz, dobrze wymieszać. Ziemniaki przekroić na pół, każdą połówkę posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gzika.
Racuszki z dyni
Składniki: 1 kg dyni, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mleka, 2 jaja, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki masła, szczypta sody, sól, pieprz.
Wykonanie: dynię obrać, wypestkować, zetrzeć na grubej tarce, dodać resztę składników. Wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzane masło. Smażyć na złoto. Racuszki doskonale smakują z jogurtem, konfiturą dyniową. Najbardziej z borówkami w śmietanie.
Pierogi z fasolą i suszonymi owocami
Składniki: 5 dag drożdży, pół litra mleka, 5 łyżek cukru, 1 kg mąki, 3- 4 łyżki masła, 6 żółtek, 2 jajka, szczypta soli. Na farsz: 15 dag maku, 40 dag fasoli Jaś, suszone owoce, 3 łyżki cukru, ćwierć kostki masła, 2 białka, szczypta soli.
Wykonanie: rozpuścić drożdże z połową mleka, dodać 2 łyżki cukru i mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do niecki, zrobić w niej dołek, wlać rozczyn. Jajka utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać, wyrobić ciasto z posiekanym masłem. Dodać resztę mleka, doprawić solą. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Namoczyć mak, zalać wrzątkiem, ugotować, utrzeć w makutrze. Ugotować fasolę, utrzeć. Ugotować suszone owoce, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki nadzienia. Doprawić solą. Kto lubi pieprzem. Można dodać miodu. Wykroić duże krążki ciasta, nakładać farsz, lepić pierogi. Posmarować białkiem. Piec 45 minut do uzyskania złotego koloru. Posmarować wodą, nakryć lnianą ściereczką, niech odpoczywają. Jeść na gorąco lub na zimno.
Zrazy z grzybów
Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokroić na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.
Zimne nóżki
Składniki: 2 kg nóżek wieprzowych, 30 dag włoszczyzny (cebula, marchew, pietruszka, seler), pęczek lubczyku, 2 dag soli, 1 g liści laurowych, 1 g ziela angielskiego, 2 g pieprzu, 1 dag czosnku.
WYKONANIE: nóżki wieprzowe oskrobać, dokładnie oczyścić, opłukać w ciepłej wodzie, porąbać raz wzdłuż i w poprzek. Kości nie wyjmować. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, dodać do porąbanych nóżek, zalać zimną wodą, dodać sól, gotować na wolnym ogniu 3 godziny. Pod koniec gotowania dodać pęczek lubczyku, zmiażdżone ziele angielskie i liście laurowe. Miękkie nóżki wyjąć z rosołu, mięso starannie obrać od kości, pokrajać w kostkę, wymieszać z rosołem, dodać pieprz, roztarty czosnek, wylać do miseczek. Podawać z octem, musztardą, chrzanem, sosem tatarskim i pieczywem.