Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 czerwca 2019 r.
20:18

Kiedyś były tu pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Smak Pustelni

Na rozstaju dróg w Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego najpierw żył świątobliwy pustelnik, który żywił się rybami z pobliskich stawów. Następnie była tam karczma z rybami. Po wojnie pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Dziś w „Zajeździe Rybackim Pustelnia” można zjeść cudowne ceviche z pstrąga, wędzonego jesiotra, szyneczkę z karpia i smakowite faworki wedle rodzinnych receptur

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W czasach powojennej świetności lubelskiej sceny restauracyjnej, sztandarowym daniem był karp w śmietanie. Na karpia jeździło się do restauracji „Rarytas” w Piaskach, gdzie Ryszard Sieczkarz miał przy kuchni wanny z bieżącą wodą, a w nich karpie.

Doskonałego karpia można było zjeść w restauracji „Przystań” w Głusku i w „Polance” w Sadurkach. Ale największym wzięciem smakoszy z całej Polski była knajpa na rozstaju dróg pomiędzy Opolem Lubelskim, Poniatową i Puławami, nosząca tajemniczą nazwę Pustelnia.

– W kuchni królował Waldek, zwany „Macintosh” – wspomina Tadeusz Zubrzycki, właściciel pobliskiej piekarni w Kraczewicach Prywatnych, która dostarczała restauracji tradycyjny chleb.

Jak rzeki i jeziora

W 1994 roku na bazie popegeerowskich stawów powstało Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia, rodzinna firma założona przez Halinę i Zygmunta Daczków. Kulinarnym symbolem firmy, która dostarcza ryby do najlepszych restauracji w Polsce, jest słynna szyneczka z karpia, wędzona w olchowym dymie. Na stawach wychowywała się ich córka Ania, która dziś wraz z mężem Sebastianem Pyciem zarządza stawami karpiowymi, przypominającymi jeziora, jak i stawami pstrągowymi, podobnymi do wartkiej rzeki.

Od roku na miejscu starej restauracji znajduje się zbudowana z rozmachem nowa „Pustelnia”: z pirackim statkiem, salami, obszernym tarasem z huśtawkami w kształcie łódki oraz kuchnią, w której na bazie tradycyjnych receptur powstają potrawy klasyczne i nowoczesne dania. Siedzimy właśnie na tarasie z Anną Pyć, która jest ichtiologiem i z pasją opowiada o wychowaniu karpi i pstrągów.

– Karp jest tak inteligentną rybą, jak usłyszy, że rybacy wypływają z sieciami na połów, to schodzi na samo dno, kładzie się na piasku tak, by sieć go nie dosięgła – mówi właścicielka restauracji i gospodarstwa. A kelnerka właśnie podaje cudowne ceviche z pstrąga.

Ceviche z pstrąga

Ceviche to surowa ryba, marynowana w sosie z cytrusów: cytryny, limonki, czy pomarańczy. – Zjedliśmy z mężem podczas wakacyjnej wyprawy, tak nam posmakowało, że mając świeżego pstrąga, zaczęliśmy podawać w „Pustelni” – mówi Anna Pyć. Surowa ryba? – Jest najzdrowsza, nasze ryby jedzą codziennie nasze dzieci.

Jak zrobić idealne ceviche? Najważniejsza jest zdrowa, świeża ryba. Od wyciągnięcia z wody do podania dania mija 30 minut. – Odfiletowane płaty pstrąga kroimy w kosteczkę, marynujemy od 10 do 20 minut w soku z limonki, dodajemy czerwoną cebulę. Mięso staje się białe i kruche – tłumaczy Anna.

Wspaniały, orzeźwiający smak plus wypiekana na miejscu bagietką. Nie trzeba jechać nad francuskie morze czy szukać sushi.

Jesiotr zapiekany po królewsku

Składniki: 1 jesiotr, 10 dag świeżych borowików lub pieczarek, 20 dag gęstej śmietany, 1 cebula, 2 jajka gotowane, 5 dag masła, mąka, sól, przyprawy, tarty żółty ser.

Wykonanie: rybę pokrojoną w kawałki przyprawiamy, panierujemy i smażymy na maśle do złotego koloru. Następnie wykładamy ją do żaroodpornego naczynia, dodajemy drobno pokrojoną, zeszkloną cebulę, pokrojone grzyby i jajka, zalewamy śmietaną, dodajemy przyprawy, posypujemy tartym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Filet z karpia pod śmietankową pierzyną

Składniki: 4 filety z karpia, 2 duże cebule, 2 śmietanki 18%, sól, pieprz, mąka, olej.

Wykonanie: filety z karpia solimy i smażymy na oleju, panierując je tylko w mące. Następnie układamy je na brytfance. Cebulkę kroimy w kostkę i trzeba ją zeszklić. Do cebulki dodajemy śmietanę 18%, całość podgrzewamy, aż zacznie bulgotać, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, mieszamy. Filety zalewamy „śmietankową pierzynką” i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut.

W hołdzie tradycji

Idealne ceviche z pstrąga, pasta z pstrąga i sera do bagietki. Wędzony jesiotr to arystokracja smaku, rybka w occie i limonce miód, szyneczka z karpia: miodzio. Karp w śmietanie jak należy, jesiotr z grillowanymi warzywami szuka swej drogi, ale może będzie z kurkami, młodym bobem z masłem albo smażonymi czereśniami - jak poradził Zbigniew Kmieć, nasz człowiek z Biłgoraja, który w Krakowie prowadzi Kafe Pod Księżycem.

Na deser były faworki z karpia. Stanisław Czerniecki; sekretarz królewski, podstoli żytomierski, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej byłby szczęśliwy. A co dopiero Ojciec Ruszel, dominikanin i doktor teologii, słynący z wielkiej dobroci, pobożności i ascetycznego życia, autor dzieła „Fawor niebieski”.

Nowa Pustelnia, której życzę jak najlepiej, jest rodzajem atelier, w którym kucharki i kucharze składają hołd złożony kulinarnej tradycji regionu.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Największe przeboje Pink Floyd w CSK
koncert
16 lutego 2025, 19:00

Największe przeboje Pink Floyd w CSK

„Shine On You Crazy Diamond”, „Wish You Were Here”, „Money”, “„Time”, „Another Brick in The Wall”, „In The Flesh” i wiele innych niezapomnianych przebojów z repertuaru Pink Floyd usłyszymy na żywo już 16 lutego (niedziela) w wykonaniu zespołu Another Pink Floyd z gościnnym udziałem Marka Raduli.

Antoni Futrzyński (nr 2) gra zarówno w Lubliniance KUL Basketball, jak i w rozgrywkach LNBA

Lublinianka KUL Basketball oraz Start Lublin już na ćwierćfinale zakończyły swoją przygodę z mistrzostwami Polski U-19

Lepiej poszło Startowi, który występował na turnieju w Łodzi.

Nielegalnie łowił ryby. Dzielnicowa zatrzymała kłusownika

Nielegalnie łowił ryby. Dzielnicowa zatrzymała kłusownika

Dzielnicowa z Kocka zatrzymała kłusownika na gorącym uczynku. Teraz grożą mu nawet 2 lata więzienia.

Uszkodził 8 samochodów i próbował uciekać

Uszkodził 8 samochodów i próbował uciekać

Policjanci zatrzymali 19-latka, który uszkodził 8 samochodów zaparkowanych na jednym z zamojskich osiedli.

Premier Donald Tusk i Rafał Brzoska podczas wydarzenia „Polska. Rok przełomu”

Będą konkrety, będą deregulacje. Rafał Brzoska o propozycji premiera

Zrobię wszystko, by zjednoczyć przedsiębiorców i przygotować konkretne propozycje zmian deregulacyjnych – zapowiada założyciel i prezes firmy InPost, Rafał Brzoska. Premier Tusk zaproponował mu powołanie zespołu ds. deregulacji.

Czyszczenie wojskowych magazynów. Do kupienia samochody, części i masa sprzętu

Czyszczenie wojskowych magazynów. Do kupienia samochody, części i masa sprzętu

Części do Mercedesa 313 CDI albo silnik do Stara 660. Sala operacyjna lub opatrunkowa. Honker z wyciągarką lub bez. Klarnet lub organy elektryczne. Co jeszcze kupimy na najbliższym przetargu organizowanym przez Agencję Mienia Wojskowego?

The Agency. Fassbender, Gere i szpiegowska premiera serialu (wideo)
DO ZOBACZENIA
film

The Agency. Fassbender, Gere i szpiegowska premiera serialu (wideo)

Intrygi, szpiegostwo, życie pod przykrywka i dawna miłość. Plus doborowa obsada. Dziś premiera serialu Th Agency.

Młodzieżowy Bal Karnawałowy w DDK Węglin
15 lutego 2025, 15:30

Młodzieżowy Bal Karnawałowy w DDK Węglin

Po raz pierwszy w historii Dzielnicowego Domu Kultury „Węglin” odbędzie się bal karnawałowy adresowany do młodzieży w wieku: 12-16 lat. Wydarzenie odbędzie się 15 lutego (sobota) w godzinach: 15:30-21:00.

Przywłaszczyli 3 mln złotych, które należały do KUL-u? Sąd ogłosił wyrok w tej sprawie

Przywłaszczyli 3 mln złotych, które należały do KUL-u? Sąd ogłosił wyrok w tej sprawie

Sprawa sięga 2013 roku i dotyczy odszkodowania, które dostała właścicielka lubelskiej kamienicy. Pieniądze miały trafić na szczytny cel, a w rzeczywistości zostały wykorzystane przez osoby rzekomo cieszące się zaufaniem społecznym.

Walentynki: Romantyczne pomysły na święto zakochanych w Lubelskiem
PORADNIK DLA ZAKOCHANYCH
galeria

Walentynki: Romantyczne pomysły na święto zakochanych w Lubelskiem

Walentynki to wyjątkowy czas dla zakochanych, a województwo lubelskie oferuje wiele romantycznych miejsc, które sprawią, że ten dzień będzie niezapomniany. Romantyczny spacer, kolacja przy świecach, zwiedzanie. Sprawdźcie nasze inspiracje i zaplanujcie Walentynki.

Urząd Marszałkowski stawia na małe ojczyzny. Trzy konkursy dla rolników

Urząd Marszałkowski stawia na małe ojczyzny. Trzy konkursy dla rolników

Konkursy skierowane do rolników, sołtysów oraz małych lokalnych producentów – Urząd Marszałkowski zachęca do udziału i kusi finansowymi nagrodami.

Nieprzyjazne dla pieszych. Radny ma pomysł na przejście przy Witoroskiej

Nieprzyjazne dla pieszych. Radny ma pomysł na przejście przy Witoroskiej

Przejście z problemami. Ostatnio na tym przejściu kierowca potrącił 73-latkę. Radny Wojciech Babicz uważa, że najlepiej będzie przesunąć pasy o kilkadziesiąt metrów. Okazuje się, że mieszkańcy zgłaszali te problemy urzędnikom już w ubiegłym roku.

Dwa razy kebab, raz laweta. A po wszystkim kryjówka w wersalce

Dwa razy kebab, raz laweta. A po wszystkim kryjówka w wersalce

Dwóch mężczyzn włamywało się do budek z kebabem. 41-latek wpadł bezpośrednio po włamaniu, a 33-latek uciekł, a potem schował się przed policjantami w wersalce.

Krew się poleje na sportowo. A dla dawców będą upominki i loteria
16 lutego 2025, 8:00

Krew się poleje na sportowo. A dla dawców będą upominki i loteria

Zabawy ruchowe, aeorobowe pokazy, kreatywne warsztaty i wiele innych atrakcji. Nie, to nie jest zapowiedź pikniku, ale akcji poboru krwi organizowanej przez Stowarzyszenie Honorowych Dawców Krwi przy Urzędzie Gminy Zamość.

Miał być czynny tylko do końca lutego. Jaka będzie przyszłość dworca przy al. Tysiąclecia?

Miał być czynny tylko do końca lutego. Jaka będzie przyszłość dworca przy al. Tysiąclecia?

Zapowiadano, że będzie działał tylko do końca lutego. Tymczasem jeden z przewoźników ogłosił, że będzie z niego odjeżdżał do końca roku. To jaka jest sytuacja dworca autobusowego przy al. Tysiąclecia? Czy zapadła zapowiadana decyzja o przyszłości tego terenu?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium