Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 czerwca 2019 r.
21:20

Unia lubelska od kuchni. Sylwia Stachyra i Jean Bos będą gotować razem na Europejskim Festiwalu Smaku

(fot. Malgorzata Sulisz)

Król Zygmunt August jadał palcami, ręce wycierał w drogi, haftowany obrus, ale wino pił ze srebrnego kielicha. Król i królowa jadali osobno, mieli osobnych kuchmistrzów i odrębny budżet. Sylwia Stachyra, zwyciężczyni Top Chef i Jean Bos, nadwornych kucharz króla Belgów będą za to gotować razem. We wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku pokażą unię od kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Unia Lubelska to temat przewodni jedenastej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Unia Lubelska od kuchni to temat warsztatów i pokazów na scenie ustawionej na placu Po Farze. O zwyczajach kulinarnych będzie opowiadał prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, znawca historycznej kuchni i wydawca najstarszych polskich książek kucharskich. Kto pogotuje na scenie i odtworzy smak królewskich dań? Najlepsi szefowie kuchni z Lublina i regionu.

Belgia, Londyn, Lublin

Na scenie wystąpi Jean Bos, nadworny kucharz Baldwina I Koburga, króla Belgów. – Z przyjemnością ugotuję ulubioną zupę piwną króla Zygmunta Augusta. Zrobię to na dwa sposoby. Tak, jak gotowałem dla Baldwina I oraz tak, jak lubił król Zygmunt August – mówi Jean Bos, który sam dobrał sobie drugiego szefa kuchni do pary. – Bardzo cenię sobie Sylwię Stachyrę, gotowaliśmy już razem na festiwalu „Kucharze dzieciom” i jeśli mogę ją sobie wybrać, to będzie dobrze.

Sylwia Stachyra jest prawnikiem po Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, gotowała u Gordona Ramseya w Londynie, na jachtach i w rezydencji, prowadziła swoją restaurację. W porywającym stylu wygrała 7. edycję programu „Top Chefa”. – Mieliście odwagę gotowania świadomie, czyli dobierania właściwych technik we właściwym czasie. Nie było za dużo piankowania, żelowania, sous-vide’owania, ale też co ważne: sięgnęliście po klasykę. Rolą młodości jest właśnie to, żeby tę klasykę w swój sposób autorski przygotować, odkurzyć, odświeżyć. Zwycięzcą 7. edycji programu „TOP CHEF” jednogłośnie, zdecydowanie, niepodważalnie i z całą pewnością zostaje Sylwia! – ogłosił Wojciech Modest Amaro, przewodniczący jury.

– Przyjmuję zaproszenie do Lublina, przyjadę w drugi weekend września na Europejski Festiwal Smaku – potwierdza Sylwia Stachyra.

Sylwia Stachyra będzie na Europejskim Festiwalu Smaku gotować z Jeanem Bosem (fot. Archiwum Sylwii Stachyry)

Jagiellonowie od kuchni

O gustach królowej Jadwigi i króla Władysława Jagiełły pisaliśmy przed tygodniem. - Pewne informacje o pokarmach na stole królewskim mamy dzięki zachowanym rachunkom dworu. Jako przykład możemy przytoczyć spisy produktów używanych do przyrządzania posiłków na dworze Jadwigi i Jagiełły. Jadano tam raki, mięsa pieczone, smażone i gotowane - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób - kury i gęsi, cietrzewie i przepiórki, czasem nadziewane, np. gruszkami, chleb przede wszystkim razowy, ale i taki z otrębami oraz pieczywo białe - bułki, rogale, obwarzanki. Podawano też flaki, rodzaj bigosu (kapustę słodką lub kiszoną z wieprzowiną), galarety z mięs i ryb, spożywanych też jako wędzone, smażone, gotowane, suszone. Dużych ilości dziczyzny dostarczały polowania - tłumaczy dr Grażyna Jakimińska, badacz średniowiecznej historii Lublina.

Jaka była kuchnia Jagiellonów?

Z monografii Urszuli Borkowskiej „Dynastia Jagiellonów w Polsce” (PWN 2011) wiemy, że na dworze królewskim funkcjonowało kilka kuchni: kuchnia Zygmunta I, osobno kuchnia Zygmunta Augusta i Elżbiety Habsburżanki, osobno kuchnia królowej Bony.

– Pewnego pięknego dnia Elżbieta Habsburżanka poprosiła zarządcę spiżarni swojej teściowej o odrobinę parmezanu. Urzędnik z ochotą uszczknął nieco z zapasów królowej i spełnił prośbę. Biedak nie wiedział w co się pakuje: Bona wpadła w szewską pasję! Zrobiła kucharzowi karczemną awanturę i kategorycznie zakazała naruszania zapasów przechowywanych w spiżarni bez jej osobistej zgody – pisze Aleksandra Zaprutko-Janicka w publikacji „Jagiellonowie od kuchni... dosłownie!”.

Jagiellońska kuchnia była więc wielokulturowa, osobna i smaczna.

Zupa piwna Zygmunta Augusta po lubelsku

Jan Kochanowski, poeta, który studiował w Padwie, spławiał swoje zboże do Gdańska w porcie rzecznym w Kazimierzu Dolnym. A jak spławił, to może zjadł faramuszkę i lina w śmietanie w miejscowym szynku.

Pożywne polewki z piwa, jedzone na śniadanie robiły furorę. Z takich śniadaniowych przysmaków narodziła się najstarsza zupa na Lubelszczyźnie, zwana gramatką albo faramuszką. Sławił ją w lublinie Szymon Szymonowic i Mikołaj Rej.

Uwielbiał faramuszkę król Zygmunt August. Jadał ją na śniadanie, często na obiad. Ale nie dodawał do polewki podsuszonego sera. – Znamy zapiski z uczt, które odbywały się w Knyszynie. Na ich podstawie na Europejskim Festiwalu Smaku odtworzymy polewkę piwną króla Zygmunta Augusta – mówi Jean Bos.

Jean Bos poda królewski przysmak: wędzoną słoninę z czekoladą (fot. Archiwum Jana Bosa)

Zrób sobie faramuszkę w domu

Składniki: 1 litr jasnego, lekkiego piwa, 12 dag miękiszu z jasnego chleba żytniego, łyżka świeżego masła, pół łyżeczki mielonego kminku, 8 dag cukru, szczypta soli.

Wykonanie: do emaliowanego garnka wlać piwo, zagotować z chlebem, dodając masło i przyprawy. Po zagotowaniu zupę przetrzeć przez sito, wlać do glinianego dzbanka, dodać pół litra wrzątku i podawać w glinianych naczyniach. Można dodać białego sera pokrojonego w kostkę.

Jabłko po królewsku

Sylwia Stachyra wygrała „Top Chefa” między innymi kiszonym jabłkiem. – Tak jest, zakisiłam dwie odmiany jabłek, dodając liście porzeczek, sól, ale także cynamon, anyż czy goździki. Kisiłam według rodzinnej receptury. Tata kisi, mama kisi, więc ja też – mówi Sylwia.

– Jeszcze 300 lat temu jabłka były powszechne i różnorodne, wyczarowywano z nich więcej potraw i produktów niż dzisiaj – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Według niego Jean Bos powinien ugotować na festiwalu także zupę z jabłek. Jabłka gotuje się z białym chlebem, cytryną, cynamonem i winem. Zupę rozciera się i podaje z dodatkiem sucharków. – Ugotuję, ugotuję, tym bardziej, że w regionie lubelskim zupę jabłkową podaje się z ziemniakami kraszonymi skwarkami – mówi Jean Bos.

Pączki z jabłek i brzoskwiń (przepis z 1783 r.)

Na festiwalowy deser będą ma przykład pączki z jabłek i brzoskwiń: „Jabłka renety pokraj na cztery części, obierz skórę i ziarka wyrzuć, umarynuj dwie lub trzy godziny z wódką, cukrem, skórką z cytryny zielonej, wodą pomarańczową; gdy smaku nabiorą, osącz, włóż w ścierkę białą z mąką, utarzaj dobrze w mące, potym usmaż pięknie, uglasseruj cukrem, daj na stół smażone, czyli jabłka lub też brzoskwinie” – podaje Dumanowski.

– Swoją drogą ciekawe, jak smakowały tamte potrawy, przyrządzane z mięs zwierząt innych niż dzisiaj ras, inaczej karmionych, dania gotowane na innej wodzie i na wolnym często ogniu, na drewnie, inaczej doprawiane, z jarzynami z zupełnie innych upraw – zastanawia się dr Jadwiga Jakimińska.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Pomoc finansowa dla osób z zadłużeniami – gdzie szukać wsparcia finansowego?

Pomoc finansowa dla osób z zadłużeniami – gdzie szukać wsparcia finansowego?

Problemy finansowe z czasem potrafią narastać. Osoby, które kompletnie nie radzą sobie ze spłatą swoich zobowiązań, doprowadzają do tego, że niemalże całkowicie tracą zdolność kredytową. Na szczęście nie ma sytuacji bez wyjścia. Rozwiązaniem problemów dla osób w takiej sytuacji może być pożyczka pozabankowa. Zobacz, jak to działa!

Co opłaca się sprzedawać online w 2025 roku?

Co opłaca się sprzedawać online w 2025 roku?

Handel internetowy nieustannie ewoluuje, a zmiany technologiczne oraz rosnąca automatyzacja wpływają na to, co warto sprzedawać online. W 2025 roku wciąż będą branże, które nie tylko przetrwają, ale również zapewnią wysokie zyski. Poniżej przedstawiamy produkty i usługi, które w najbliższych latach będą cieszyć się dużym zainteresowaniem.

Renegocjacja warunków kredytu - jak poprawić swoją sytuację finansową?

Renegocjacja warunków kredytu - jak poprawić swoją sytuację finansową?

Wielu kredytobiorców zastanawia się, czy możliwa jest renegocjacja warunków kredytu i jakie korzyści może przynieść. Zmiana umowy kredytowej może pomóc w obniżeniu miesięcznych rat, dostosowaniu harmonogramu spłat czy uzyskaniu lepszych warunków oprocentowania. Warto wiedzieć, na czym polega ten proces, jakie elementy można renegocjować i jak skutecznie przeprowadzić negocjacje z bankiem.

Mieszkańcy czują się wykluczeni komunikacyjnie. Gmina odpiera zarzuty
gmina Głusk

Mieszkańcy czują się wykluczeni komunikacyjnie. Gmina odpiera zarzuty

Chodzi o Majdan Mętowski. W anonimowym liście do redakcji, jej autor żali się, że mieszkańcy tej wsi zostali pozbawieni powrotnych kursów do domu. Gmina twierdzi, że zmiana w rozkładzie jazdy została wprowadzona na prośbę samych mieszkańców i że nie brakuje kursów powrotnych. Są zamieszczone na stronie urzędu gminy.

Rosja atakuje Ukrainę. Wojsko polskie poderwało myśliwce

Rosja atakuje Ukrainę. Wojsko polskie poderwało myśliwce

We wtorkowy poranek Dowództwo Operacyjne poinformowało o poderwaniu w powietrze polskich myśliwców.

Nowa siła polityczna w mieście otwiera swoje biuro

Nowa siła polityczna w mieście otwiera swoje biuro

W Białej Podlaskiej formalizuje się środowisko skupione wokół Konfederacji. W środę z mieszkańcami spotka się poseł Bartłomiej Pejo, a później oddział otworzy swoje biuro.

Największe przeboje Pink Floyd w CSK
koncert
16 lutego 2025, 19:00

Największe przeboje Pink Floyd w CSK

„Shine On You Crazy Diamond”, „Wish You Were Here”, „Money”, “„Time”, „Another Brick in The Wall”, „In The Flesh” i wiele innych niezapomnianych przebojów z repertuaru Pink Floyd usłyszymy na żywo już 16 lutego (niedziela) w wykonaniu zespołu Another Pink Floyd z gościnnym udziałem Marka Raduli.

Antoni Futrzyński (nr 2) gra zarówno w Lubliniance KUL Basketball, jak i w rozgrywkach LNBA

Lublinianka KUL Basketball oraz Start Lublin już na ćwierćfinale zakończyły swoją przygodę z mistrzostwami Polski U-19

Lepiej poszło Startowi, który występował na turnieju w Łodzi.

Nielegalnie łowił ryby. Dzielnicowa zatrzymała kłusownika

Nielegalnie łowił ryby. Dzielnicowa zatrzymała kłusownika

Dzielnicowa z Kocka zatrzymała kłusownika na gorącym uczynku. Teraz grożą mu nawet 2 lata więzienia.

Uszkodził 8 samochodów i próbował uciekać

Uszkodził 8 samochodów i próbował uciekać

Policjanci zatrzymali 19-latka, który uszkodził 8 samochodów zaparkowanych na jednym z zamojskich osiedli.

Premier Donald Tusk i Rafał Brzoska podczas wydarzenia „Polska. Rok przełomu”

Będą konkrety, będą deregulacje. Rafał Brzoska o propozycji premiera

Zrobię wszystko, by zjednoczyć przedsiębiorców i przygotować konkretne propozycje zmian deregulacyjnych – zapowiada założyciel i prezes firmy InPost, Rafał Brzoska. Premier Tusk zaproponował mu powołanie zespołu ds. deregulacji.

Czyszczenie wojskowych magazynów. Do kupienia samochody, części i masa sprzętu

Czyszczenie wojskowych magazynów. Do kupienia samochody, części i masa sprzętu

Części do Mercedesa 313 CDI albo silnik do Stara 660. Sala operacyjna lub opatrunkowa. Honker z wyciągarką lub bez. Klarnet lub organy elektryczne. Co jeszcze kupimy na najbliższym przetargu organizowanym przez Agencję Mienia Wojskowego?

The Agency. Fassbender, Gere i szpiegowska premiera serialu (wideo)
DO ZOBACZENIA
film

The Agency. Fassbender, Gere i szpiegowska premiera serialu (wideo)

Intrygi, szpiegostwo, życie pod przykrywka i dawna miłość. Plus doborowa obsada. Dziś premiera serialu Th Agency.

Młodzieżowy Bal Karnawałowy w DDK Węglin
15 lutego 2025, 15:30

Młodzieżowy Bal Karnawałowy w DDK Węglin

Po raz pierwszy w historii Dzielnicowego Domu Kultury „Węglin” odbędzie się bal karnawałowy adresowany do młodzieży w wieku: 12-16 lat. Wydarzenie odbędzie się 15 lutego (sobota) w godzinach: 15:30-21:00.

Przywłaszczyli 3 mln złotych, które należały do KUL-u? Sąd ogłosił wyrok w tej sprawie

Przywłaszczyli 3 mln złotych, które należały do KUL-u? Sąd ogłosił wyrok w tej sprawie

Sprawa sięga 2013 roku i dotyczy odszkodowania, które dostała właścicielka lubelskiej kamienicy. Pieniądze miały trafić na szczytny cel, a w rzeczywistości zostały wykorzystane przez osoby rzekomo cieszące się zaufaniem społecznym.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium