Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 maja 2019 r.
15:07

Pomysły na majowe szparagi. Jak kupować i gotować, najciekawsze przepisy

18 1 A A
(fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepsze szparagi są w maju. Zrobiło się ciepło i rosną, jak się patrzy. Warto pojechać w okolice Rogowa, gdzie są ich plantacje. Podpowiadamy, co zrobić ze szparagami w kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak kupować szparagi?

Zwracać uwagę, żeby były świeże. Najlepiej sprawdzić ich jędrność przez dotyk. Najważniejsze, żeby nie miały zdrewniałych końcówek od spodu. Świeże szparagi muszą trzymać się prosto, jakiekolwiek odchylenia od pionu wskazują, że świeżość mają już za sobą. Gdzie kupować? Najlepiej prosto z plantacji, gdzie za dorodny pęczek zapłacimy 6 złotych, w sklepie 12, w restauracji za danie z kilkoma szparagami dwa razy tyle.

Jak gotować

Szparagi sprzedawane są w pęczkach. Szparagów się nie obiera, pod skórką znajduje się sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten i witaminy: A, C, E, B1, B2, B6, C. Należy obciąć zdrewniałe końce u nasady i ściąć zdrewniałą skórkę. Na powrót związać w pęczek i gotować na stojąco, tak by główki wystawały nad powierzchnię wrzątku. I to jest największa tajemnica w gotowaniu szparagów. Jeśli szparagi będą pływać w wodzie, najdelikatniejsze części się rozgotują.

Jak podawać

Klasyka to szparagi z wody, polane roztopionym masłem z bułką tartą. Kto lubi, może posypać tartym serem. – Z Francji przywiozłam przepis na szparagi w sosie musztardowym – mówi Marta Stelmach, właścicielka zajazdu „Marta” w Pułankowicach. Robię sos winegret (oliwa, sok z cytryny, woda, sól, cukier, pieprz) i łączę z dobrą francuską musztardą. Potem zostaje maczać szparagi w ostrym sosie. Można młode surowe, można gotowane.

Zebraliśmy kilka pomysłów od znajomych na smaczne szparagi.

Zawijane i smażone

– Zagotuj grubsze końcówki, ugotuj w wywarze płotki, podaj z przysmażonymi na maśle główkami. Spróbuj jeszcze w pokrzywowym suflecie ziemniaczanym – mówi Zbigniew Kmieć z Biłgoraja, który tak podaje szparagi w swojej krakowskiej restauracji Kafe Pod Księżycem.

– Zawijane w boczku i na patelnię – radzi Grażyna Adamiak.

– Smażone z boczkiem lub jajecznicą, polane octem balsamicznym – podpowiada Stanisław Leszczyński, skrzypek z zespołu Neoklez.

Andrzej Jaworski, grafik i miłośnik bulterierów, je szparagi z twarogiem i miodem.

– Pieczone, skropione oliwą, pieprzem, owinięte w szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką. 200 stopni, na dziesięć minut. Chrupiące, mniam – kusi Ania Kurzepa z TVP Lublin.

– Smażone na masełku z czosnkiem i natką pietruszki – dodaje Anna Dąbrowska, także z TVP Lublin.

Zofia Sawecka-Gulczewska poleca szparagi zapiekane z serem gorgonzola.

– U mnie risotto ze szparagami – mówi znakomita pisarka Małgorzata Kalcińska.

Szparagi po polsku

Składniki: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.

Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieszczamy na ogrzanych talerzach. Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę; podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

Szparagi z pietruszkowym masłem

Składniki: kilogram szparagów, 4 plastry wędzonej szynki, 150 g masła, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz.

Wykonanie: szparagi ugotować według zasad omówionych wyżej. Drobno posiekać ugotowane jajko, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekaną pietruszkę, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Podawać z plastrem szynki.

Szparagi w słonym sosie karmelowym

To pomysł Grzegorza Teresińskiego, który prowadzi blog Śniadanie na dywanie. – Szparagi gotujemy jak zawsze: czyli kwiatostanem do góry, w wodzie osolonej z dawką pół łyżeczki cukru.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy łyżkę ciemnego cukru i 4 łyżki sosu sojowego. Robimy takie proste teriyaki. Na sąsiedniej patelni robimy chipsy z chorizo. Następnie odcedzamy ugotowane al dente szparagi. Na patelnię dorzucamy zawartość pudełka mascarpone. Energicznie mieszamy na gładki sos. Wykładamy... I już... Albowiem (...) nie warto zadręczać się wielogodzinnym staniem przy garach. Należy wiele godzin jeść i celebrować czas.

Ivo Violante specjalnie dla Lublina

Choć teraz pracuje w prestiżowej restauracji Wino i Grono w Zielonej Górze, do Lublina ma sentyment. Jego pomysł na szparagi nas zaskoczył i bardzo zaintrygował.

Jak zrobić szparagi?

- Consomme, jajko poche (w koszulce: płynne żółtko otoczone chmurką białka), trufla świeża lub oliwa, pecorino romano, a na gorze carpaccio ze szparagów. Delikatnie tniemy je w paski obieraczką do ziemniaków, marynujemy w oliwie extra virgin, do tego gruba sól, pieprz młotkowany, świeża pietruszka i parę kropelek cytryny. Carpaccio jest bombowe.

Ile marynować?

- Od 30 do 45 minut.

Można zjeść samo carpaccio, można w bulionie?

- Dokładnie. Bulion z jajkiem i marynowanymi szparagmi jest bardzo smaczny. Można nawet dodać świeżą miętę na złamanie smaku.

Szparagi

Tradycja jedzenia szparagów ma 4500 lat. Ich największymi smakoszami byli Rzymianie. Najbardziej znane są szparagi zielone i białe.

Jajka poche

Jajka w koszulce, zwane także jajkami poszetowym, a starych książkach kucharskich perdutami to jajka gotowane bez skorupki w wodzie. Woda powinna być lekko osolona i zakwaszona octem. Surowe jajko trzeba wybić na talerzyk, w garnku zrobić łyżką wir i wylać na wrzątek, tuż nad powierzchnią wody. Jajko w koszulce układa się na szparagach. Można polać sosem holenderskim ( jak w jajkach po benedyktyńsku).

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wojciech Kalinowski i spółka w sobotę musieli uznać wyższość Sandecji Nowy Sącz

Avia nie znalazła sposobu na lidera tabeli. Sandecja prawie perfekcyjna u siebie

Sandecja nie zwykła tracić w tym sezonie punktów przed własną publicznością. W sobotę przekonali się o tym piłkarze Avii Świdnik, którzy przegrali w Nowym Sączu 0:1. Lider tabeli po ośmiu meczach rozegranych u siebie ma na koncie 22 punkty na 24 możliwe.

Miał przy sobie marihuanę, ale nie na własny użytek

Miał przy sobie marihuanę, ale nie na własny użytek

Policjanci z Zamościa zatrzymali 50-latka, który posiadał przy sobie tak dużą ilość marihuany, że możnaby z niej wykonać 400 porcji dilerskich. Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia.

Przemysław Lech otworzył wynik meczu Tomasovia - Stal Kraśnik

Stal Kraśnik straciła czwartego gola w tym sezonie, ale pokonała Tomasovię

Po meczu Tomasovia – Stal Kraśnik są dobre i złe wieści dla kibiców gospodarzy. Ta dobra wiadomość, to gol ich pupili, dopiero czwarty stracony przez lidera tabeli. Zła to jednak liczba bramek gości, którzy strzelili ich trzy, a to oznacza, że pokonali drużynę Pawła Babiarza 3:1. Jak informują niebiesko-biali, to pierwsza wygrana w Tomaszowie od 22 lat.

Czy wybór szkoły stanie się łatwiejszy? Nowe rozwiązanie trafiło na biurko prezydenta
LUBLIN

Czy wybór szkoły stanie się łatwiejszy? Nowe rozwiązanie trafiło na biurko prezydenta

Chodzi o Klimatyczną Mapę Szkół – to narzędzie, które ma pokazać specyfikę i różnorodność placówek oświatowych. Interpelację w sprawie jej wprowadzenia złożyli lubelscy radni.

Dobra informacja dla kierowców – dziś za darmo możecie sprawdzić światła

Dobra informacja dla kierowców – dziś za darmo możecie sprawdzić światła

Na wybranych stacjach kontroli pojazdów kierowcy mogą dziś za darmo sprawdzić stan i ustawienie świateł w swoich samochodach. Sprawdźcie, gdzie jest to możliwe na Lubelszczyźnie.

Włamywał się do samochodów. Teraz pójdzie do więzienia

Włamywał się do samochodów. Teraz pójdzie do więzienia

Policjanci z Chełma zatrzymali 40-latka, który odpowiada za kilkukrotne włamania się do aut zaparkowanych na terenie miasta. Grozi mu do 10 lat więzienia.

zdjęcie ilustracyjne

Pijana 17-latka leżała w nocy między blokami. Policja wezwała matkę

Nastolatka leżała między blokami. Zaniepokoiło to mieszkańca, który zawiadomił policję. Okazało się, że miała ponad 2 promile alkoholu w organizmie.

Filip Kondracik to bramkarz z rocznika 2008

Motor Lublin testuje dwóch młodych zawodników

Podczas piątkowego meczu kontrolnego z Bruk-Bet Termaliką Nieciecza w barwach Motoru Lublin pojawiło się dwóch nowych zawodników. To testowani: obrońca Szymon Gaj i bramkarz Filip Kondracik.

zdjęcie ilustracyjne

Prawo jazdy od 17. roku życia? Szykuje się więcej zmian dla kierowców

Będą zmiany w przepisach ruchu drogowego. Prawo jazdy będzie można zdać w wieku 17 lat. To na razie propozycje, nad którymi pracuje Ministerstwo Infrastruktury.

VKIE w Sercu
foto
galeria

VKIE w Sercu

Vkie wystąpił w klubie Serce, który specjalnie na ten wieczór przygotował mieszankę utworów z nowej płyty oraz największe hity ze swojej dyskografii. Gościem specjalnym był jeden z najgorętszych newcomerów tego sezonu, czyli OKEKEL! Zobaczcie zdjęcia z tego szalonego koncertu. Tak się bawi Lublin!

Stela Posavec wystąpi w reprezentacji Chorwacji w zbliżających się mistrzostwach Europy

Kolejna zawodniczka MKS FunFloor Lublin zagra na mistrzostwach Europy

Stela Posavec została powołana do reprezentacji Chorwacji na mistrzostwa Europy w piłce ręcznej.

Ser na okrągło!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Ser na okrągło!

Wbrew powszechnie panującej opinii, mleko nie bierze się z kartonu, a masło z półki w lodówce. O produkcji sera i innych produktów mlecznych opowiedziała nam Małgorzata Brodziak-Murawska, która porzuciła pracę w korporacji i osiadła w Uniszowicach pod Lublinem, gdzie stworzyła markę „Wzgórze serem malowane” i produkuje naturalne sery.

Błyszcząca noc
foto
galeria

Błyszcząca noc

Tej nocy królował nieśmiertelny i zawsze modny brokat! Świecące kreacje, makijaże z wykorzystaniem brokatu oraz kryształków! Tej nocy wszystko błyszczało. Zobaczcie, jak się bawił Lublin w Fabryce Melanżu.

Koń w Tyśmienicy nie zrobi za wiele. Na pomoc ruszyli strażacy

Koń w Tyśmienicy nie zrobi za wiele. Na pomoc ruszyli strażacy

Koń w tarapatach. Wpadł do Tyśmienicy. Na szczęście, na pomoc ruszyli strażacy.

Start w ostatnich latach całkiem nieźle radził sobie w Szczecinie. Czy w niedzielę też sprawi niespodziankę?

Start Lublin kontra King Szczecin, czyli jakby grali w Lidze Mistrzów

Start Lublin w niedzielę zagra na wyjeździe z Kingiem Wilki Morskie Szczecin. Spotkanie rozpocznie się się o godz. 15.30. Faworytem będą gospodarze, to w ostatnich latach akurat z tym rywalem czerwono-czarni w gościach często wygrywali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium