Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 maja 2019 r.
15:07

Pomysły na majowe szparagi. Jak kupować i gotować, najciekawsze przepisy

18 1 A A
(fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepsze szparagi są w maju. Zrobiło się ciepło i rosną, jak się patrzy. Warto pojechać w okolice Rogowa, gdzie są ich plantacje. Podpowiadamy, co zrobić ze szparagami w kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak kupować szparagi?

Zwracać uwagę, żeby były świeże. Najlepiej sprawdzić ich jędrność przez dotyk. Najważniejsze, żeby nie miały zdrewniałych końcówek od spodu. Świeże szparagi muszą trzymać się prosto, jakiekolwiek odchylenia od pionu wskazują, że świeżość mają już za sobą. Gdzie kupować? Najlepiej prosto z plantacji, gdzie za dorodny pęczek zapłacimy 6 złotych, w sklepie 12, w restauracji za danie z kilkoma szparagami dwa razy tyle.

Jak gotować

Szparagi sprzedawane są w pęczkach. Szparagów się nie obiera, pod skórką znajduje się sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten i witaminy: A, C, E, B1, B2, B6, C. Należy obciąć zdrewniałe końce u nasady i ściąć zdrewniałą skórkę. Na powrót związać w pęczek i gotować na stojąco, tak by główki wystawały nad powierzchnię wrzątku. I to jest największa tajemnica w gotowaniu szparagów. Jeśli szparagi będą pływać w wodzie, najdelikatniejsze części się rozgotują.

Jak podawać

Klasyka to szparagi z wody, polane roztopionym masłem z bułką tartą. Kto lubi, może posypać tartym serem. – Z Francji przywiozłam przepis na szparagi w sosie musztardowym – mówi Marta Stelmach, właścicielka zajazdu „Marta” w Pułankowicach. Robię sos winegret (oliwa, sok z cytryny, woda, sól, cukier, pieprz) i łączę z dobrą francuską musztardą. Potem zostaje maczać szparagi w ostrym sosie. Można młode surowe, można gotowane.

Zebraliśmy kilka pomysłów od znajomych na smaczne szparagi.

Zawijane i smażone

– Zagotuj grubsze końcówki, ugotuj w wywarze płotki, podaj z przysmażonymi na maśle główkami. Spróbuj jeszcze w pokrzywowym suflecie ziemniaczanym – mówi Zbigniew Kmieć z Biłgoraja, który tak podaje szparagi w swojej krakowskiej restauracji Kafe Pod Księżycem.

– Zawijane w boczku i na patelnię – radzi Grażyna Adamiak.

– Smażone z boczkiem lub jajecznicą, polane octem balsamicznym – podpowiada Stanisław Leszczyński, skrzypek z zespołu Neoklez.

Andrzej Jaworski, grafik i miłośnik bulterierów, je szparagi z twarogiem i miodem.

– Pieczone, skropione oliwą, pieprzem, owinięte w szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką. 200 stopni, na dziesięć minut. Chrupiące, mniam – kusi Ania Kurzepa z TVP Lublin.

– Smażone na masełku z czosnkiem i natką pietruszki – dodaje Anna Dąbrowska, także z TVP Lublin.

Zofia Sawecka-Gulczewska poleca szparagi zapiekane z serem gorgonzola.

– U mnie risotto ze szparagami – mówi znakomita pisarka Małgorzata Kalcińska.

Szparagi po polsku

Składniki: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.

Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieszczamy na ogrzanych talerzach. Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę; podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

Szparagi z pietruszkowym masłem

Składniki: kilogram szparagów, 4 plastry wędzonej szynki, 150 g masła, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz.

Wykonanie: szparagi ugotować według zasad omówionych wyżej. Drobno posiekać ugotowane jajko, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekaną pietruszkę, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Podawać z plastrem szynki.

Szparagi w słonym sosie karmelowym

To pomysł Grzegorza Teresińskiego, który prowadzi blog Śniadanie na dywanie. – Szparagi gotujemy jak zawsze: czyli kwiatostanem do góry, w wodzie osolonej z dawką pół łyżeczki cukru.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy łyżkę ciemnego cukru i 4 łyżki sosu sojowego. Robimy takie proste teriyaki. Na sąsiedniej patelni robimy chipsy z chorizo. Następnie odcedzamy ugotowane al dente szparagi. Na patelnię dorzucamy zawartość pudełka mascarpone. Energicznie mieszamy na gładki sos. Wykładamy... I już... Albowiem (...) nie warto zadręczać się wielogodzinnym staniem przy garach. Należy wiele godzin jeść i celebrować czas.

Ivo Violante specjalnie dla Lublina

Choć teraz pracuje w prestiżowej restauracji Wino i Grono w Zielonej Górze, do Lublina ma sentyment. Jego pomysł na szparagi nas zaskoczył i bardzo zaintrygował.

Jak zrobić szparagi?

- Consomme, jajko poche (w koszulce: płynne żółtko otoczone chmurką białka), trufla świeża lub oliwa, pecorino romano, a na gorze carpaccio ze szparagów. Delikatnie tniemy je w paski obieraczką do ziemniaków, marynujemy w oliwie extra virgin, do tego gruba sól, pieprz młotkowany, świeża pietruszka i parę kropelek cytryny. Carpaccio jest bombowe.

Ile marynować?

- Od 30 do 45 minut.

Można zjeść samo carpaccio, można w bulionie?

- Dokładnie. Bulion z jajkiem i marynowanymi szparagmi jest bardzo smaczny. Można nawet dodać świeżą miętę na złamanie smaku.

Szparagi

Tradycja jedzenia szparagów ma 4500 lat. Ich największymi smakoszami byli Rzymianie. Najbardziej znane są szparagi zielone i białe.

Jajka poche

Jajka w koszulce, zwane także jajkami poszetowym, a starych książkach kucharskich perdutami to jajka gotowane bez skorupki w wodzie. Woda powinna być lekko osolona i zakwaszona octem. Surowe jajko trzeba wybić na talerzyk, w garnku zrobić łyżką wir i wylać na wrzątek, tuż nad powierzchnią wody. Jajko w koszulce układa się na szparagach. Można polać sosem holenderskim ( jak w jajkach po benedyktyńsku).

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Studniówki dawniej. Tak się bawili nasi rodzice
foto
galeria

Studniówki dawniej. Tak się bawili nasi rodzice

Wraz z początkiem roku w lubelskich – i nie tylko – szkołach rozpoczęły się bale studniówkowe. Jako pierwsi bawili się maturzyści z ZSE im. A. i J. Vetterów w Lublinie oraz IV LO im. Stefanii Stempołowskiej w Lublinie. Dzisiaj przypominamy, jak się bawili nasi rodzicie oraz najpopularniejsze zwyczaje studniówkowe.

Pierogi, falbanki i brzuszki. Takich ruskich jeszcze nie jedliście

Pierogi, falbanki i brzuszki. Takich ruskich jeszcze nie jedliście

Najpierw ruskie, a potem każde inne – tak często mówią miłośnicy pierogów. Po latach poszukiwań udało się zdobyć kresowy przepis na bezbłędne pierogi z nadzieniem z ziemniaków i sera. Jeszcze takich ruskich nie jedliście.

Kabina ma służyć uczniom zamojskiej szkoły

Nowość w szkole katolickiej. Po co to miejsce uczniom?

Na pierwszy rzut oka przypomina szafę pancerną, tyle że z szybką. Kształtem zbliżona jest również do konfesjonału, ale na pewno nim nie jest Taką kabinę udostępniła swoim uczniom Katolicka Szkoła Podstawowa im. Ojca Pio w Zamościu. Po co?

Tyran De Lattibeaudiere jest ostatnio w znakomitej dyspozycji

PGE Start Lublin walczy o rozstawienie w Pucharze Polski, w niedzielę mecz ze Stalą Ostrów

PGE Start Lublin w niedzielę o godz. 17.30 podejmie w hali Globus Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski.

Młody człowiek został zatrzymany, a decyzją sądu aresztowany

Nikomu już tego nie sprzeda. Diler aresztowany na trzy miesiące

Miał marihuanę, amfetaminę i haszysz. Dilował tym nielegalnym towarem. Ale już nie będzie. Policjanci go zatrzymali, a sąd uznał, że 23-latek powinien stracić wolność.

Volkswagen roztrzaskał się na przydrożnym drzewie

Tragiczny wypadek w środku nocy. 30-latek nie przeżył

Samochód został zmiażdżony, a kierowca tak poważnie ranny, że poniósł śmierć na miejscu. Do tragicznego w skutkach wypadku doszło ostatniej nocy.

Lodowisko miejskie w Krasnymstawie zostało otwarte pod koniec grudnia

Jest lodowisko, były ograniczenia. Dzisiaj wszystko wraca do normy

Kiedy otwierano miejską ślizgawkę w centrum, wprowadzono znaczące zmiany w organizacji ruchu. Ale władze Krasnegostawu postanowiły się jednak z tego wycofać. Wszystko wraca do normy od dzisiaj.

Sylwester w klubie Helium
foto
galeria

Sylwester w klubie Helium

Zobaczmy jak lublinianie i lublinianki bawili się w noc sylwestrową. Najczęściej decydowaliśmy się spędzić Sylwestra w domu ze znajomymi, choć niektórzy zdecydowali się na imprezę w klubie. Jeśli jesteście ciekawi, jak się bawiono w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii.

Uroczyste pożegnanie policjantów odbyło się w piątek

Już się nasłużyli. Zdjęli mundury, zostali emerytami

Służyli w policji przez wiele lat, awansowali, a teraz pożegnali się z formacją i przeszli na emeryturę. W piątek uroczyście żegnali ich przełożeni, koleżanki i koledzy, a także podwładni.

Zakaz wstępu do lasu przedłużony. Chodzi o kwestie bezpieczeństwa

Zakaz wstępu do lasu przedłużony. Chodzi o kwestie bezpieczeństwa

Pierwszy obowiązywał do końca roku. Teraz jest kolejny, wydłużony do końca marca, zakaz wstępu do lasu. Obowiązuje w części Nadleśnictwa Zwierzyniec.

Euro, dolary, złotówki liczone w milionach. I wszystko to nielegalne

Euro, dolary, złotówki liczone w milionach. I wszystko to nielegalne

W ostatnim kwartale 5,9 mln, a w ciągu całego roku prawie 16 mln zł próbowano przewieźć przez granice w Lubelskiem bez zgłaszania takiej gotówki. „To nielegalne” - przypomina administracja skarbowa.

Sylwester w "Kaziku"
foto
galeria

Sylwester w "Kaziku"

Wprawdzie Sylwester za nami, ale przypominamy jak się bawił Lublin podczas jedynej takiej nocy w roku. W Klubie Studenckim Kazik odbył się Sylwester w klimacie Polskiego Wesela z parą młodą, weselnymi toastami i wyjątkową atmosferą. Zobaczcie jak Lublin spędził tę noc i co się działo na parkiecie.

Szukasz dobrego stomatologa? Sprawdź, jakich lekarzy polecają zadowoleni pacjenci
galeria

Szukasz dobrego stomatologa? Sprawdź, jakich lekarzy polecają zadowoleni pacjenci

Dobry dentysta to skarb. Potrzebujesz leczenia zębów, ale nie wiesz do którego lekarza się wybrać? Sprawdziliśmy opinie o stomatologach w Lublinie i wybraliśmy najlepiej ocenianych lekarzy.

Ludowcy w Centrum Kongresowym UP. Koncert i wręczenie nagrody im. Edwarda Wojtasa
galeria

Ludowcy w Centrum Kongresowym UP. Koncert i wręczenie nagrody im. Edwarda Wojtasa

Z udziałem czołowych polityków Polskiego Stronnictwa Ludowego odbył się w piątek w Lublinie noworoczny koncert organizowany przez tę partię. Nagrodę im. Edwarda Wojtasa odebrał Józef Zych.

Marcel Zylla (z prawej) nie jest już piłkarzem Wisły Puławy

Wisła Puławy straciła jednego z kluczowych zawodników

Utrata dwóch punktów i brak licencji to nie jedyne złe informacje dla kibiców Wisły Puławy. W piątek fani Dumy Powiśla musieli przełknąć kolejną gorzką pigułkę w postaci odejścia z klub Marcela Zylli

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium