Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 maja 2019 r.
15:07

Pomysły na majowe szparagi. Jak kupować i gotować, najciekawsze przepisy

(fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepsze szparagi są w maju. Zrobiło się ciepło i rosną, jak się patrzy. Warto pojechać w okolice Rogowa, gdzie są ich plantacje. Podpowiadamy, co zrobić ze szparagami w kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak kupować szparagi?

Zwracać uwagę, żeby były świeże. Najlepiej sprawdzić ich jędrność przez dotyk. Najważniejsze, żeby nie miały zdrewniałych końcówek od spodu. Świeże szparagi muszą trzymać się prosto, jakiekolwiek odchylenia od pionu wskazują, że świeżość mają już za sobą. Gdzie kupować? Najlepiej prosto z plantacji, gdzie za dorodny pęczek zapłacimy 6 złotych, w sklepie 12, w restauracji za danie z kilkoma szparagami dwa razy tyle.

Jak gotować

Szparagi sprzedawane są w pęczkach. Szparagów się nie obiera, pod skórką znajduje się sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten i witaminy: A, C, E, B1, B2, B6, C. Należy obciąć zdrewniałe końce u nasady i ściąć zdrewniałą skórkę. Na powrót związać w pęczek i gotować na stojąco, tak by główki wystawały nad powierzchnię wrzątku. I to jest największa tajemnica w gotowaniu szparagów. Jeśli szparagi będą pływać w wodzie, najdelikatniejsze części się rozgotują.

Jak podawać

Klasyka to szparagi z wody, polane roztopionym masłem z bułką tartą. Kto lubi, może posypać tartym serem. – Z Francji przywiozłam przepis na szparagi w sosie musztardowym – mówi Marta Stelmach, właścicielka zajazdu „Marta” w Pułankowicach. Robię sos winegret (oliwa, sok z cytryny, woda, sól, cukier, pieprz) i łączę z dobrą francuską musztardą. Potem zostaje maczać szparagi w ostrym sosie. Można młode surowe, można gotowane.

Zebraliśmy kilka pomysłów od znajomych na smaczne szparagi.

Zawijane i smażone

– Zagotuj grubsze końcówki, ugotuj w wywarze płotki, podaj z przysmażonymi na maśle główkami. Spróbuj jeszcze w pokrzywowym suflecie ziemniaczanym – mówi Zbigniew Kmieć z Biłgoraja, który tak podaje szparagi w swojej krakowskiej restauracji Kafe Pod Księżycem.

– Zawijane w boczku i na patelnię – radzi Grażyna Adamiak.

– Smażone z boczkiem lub jajecznicą, polane octem balsamicznym – podpowiada Stanisław Leszczyński, skrzypek z zespołu Neoklez.

Andrzej Jaworski, grafik i miłośnik bulterierów, je szparagi z twarogiem i miodem.

– Pieczone, skropione oliwą, pieprzem, owinięte w szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką. 200 stopni, na dziesięć minut. Chrupiące, mniam – kusi Ania Kurzepa z TVP Lublin.

– Smażone na masełku z czosnkiem i natką pietruszki – dodaje Anna Dąbrowska, także z TVP Lublin.

Zofia Sawecka-Gulczewska poleca szparagi zapiekane z serem gorgonzola.

– U mnie risotto ze szparagami – mówi znakomita pisarka Małgorzata Kalcińska.

Szparagi po polsku

Składniki: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.

Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieszczamy na ogrzanych talerzach. Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę; podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

Szparagi z pietruszkowym masłem

Składniki: kilogram szparagów, 4 plastry wędzonej szynki, 150 g masła, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz.

Wykonanie: szparagi ugotować według zasad omówionych wyżej. Drobno posiekać ugotowane jajko, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekaną pietruszkę, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Podawać z plastrem szynki.

Szparagi w słonym sosie karmelowym

To pomysł Grzegorza Teresińskiego, który prowadzi blog Śniadanie na dywanie. – Szparagi gotujemy jak zawsze: czyli kwiatostanem do góry, w wodzie osolonej z dawką pół łyżeczki cukru.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy łyżkę ciemnego cukru i 4 łyżki sosu sojowego. Robimy takie proste teriyaki. Na sąsiedniej patelni robimy chipsy z chorizo. Następnie odcedzamy ugotowane al dente szparagi. Na patelnię dorzucamy zawartość pudełka mascarpone. Energicznie mieszamy na gładki sos. Wykładamy... I już... Albowiem (...) nie warto zadręczać się wielogodzinnym staniem przy garach. Należy wiele godzin jeść i celebrować czas.

Ivo Violante specjalnie dla Lublina

Choć teraz pracuje w prestiżowej restauracji Wino i Grono w Zielonej Górze, do Lublina ma sentyment. Jego pomysł na szparagi nas zaskoczył i bardzo zaintrygował.

Jak zrobić szparagi?

- Consomme, jajko poche (w koszulce: płynne żółtko otoczone chmurką białka), trufla świeża lub oliwa, pecorino romano, a na gorze carpaccio ze szparagów. Delikatnie tniemy je w paski obieraczką do ziemniaków, marynujemy w oliwie extra virgin, do tego gruba sól, pieprz młotkowany, świeża pietruszka i parę kropelek cytryny. Carpaccio jest bombowe.

Ile marynować?

- Od 30 do 45 minut.

Można zjeść samo carpaccio, można w bulionie?

- Dokładnie. Bulion z jajkiem i marynowanymi szparagmi jest bardzo smaczny. Można nawet dodać świeżą miętę na złamanie smaku.

Szparagi

Tradycja jedzenia szparagów ma 4500 lat. Ich największymi smakoszami byli Rzymianie. Najbardziej znane są szparagi zielone i białe.

Jajka poche

Jajka w koszulce, zwane także jajkami poszetowym, a starych książkach kucharskich perdutami to jajka gotowane bez skorupki w wodzie. Woda powinna być lekko osolona i zakwaszona octem. Surowe jajko trzeba wybić na talerzyk, w garnku zrobić łyżką wir i wylać na wrzątek, tuż nad powierzchnią wody. Jajko w koszulce układa się na szparagach. Można polać sosem holenderskim ( jak w jajkach po benedyktyńsku).

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Kolarze Monogo Lubelskie Perła Polski walczyli m.in. w słonecznej Turcji

Kolarze Monogo Lubelskie Perła Polski walczyli na szosach całej Europy

Jedna część zespołu rywalizowała w Turcji, w wyścigu Tour of Mersin.

MegaSzafy od Meblik- idealne rozwiązanie do Twojego wnętrza

MegaSzafy od Meblik- idealne rozwiązanie do Twojego wnętrza

Meblik to renomowana polska marka specjalizująca się w produkcji mebli dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Od lat dostarcza klientom produkty łączące funkcjonalność z nowoczesnym designem, zdobywając zaufanie na rynku meblarskim. W ofercie Meblik znajdują się różnorodne kolekcje mebli, które odpowiadają na potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów.

Będzie gdzie pokopać. W Lublinie zbudują dwa nowe orliki

Będzie gdzie pokopać. W Lublinie zbudują dwa nowe orliki

W Lublinie mają powstać dwa nowe orliki. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem uczniowie skorzystają z nich od września 2026 roku. Planowany koszt? Ponad 6,7 mln zł.

Poseł Bojarski o Bogdance, transformacji i szpitalach na Lubelszczyźnie
DZIEŃ WSCHODZI
film

Poseł Bojarski o Bogdance, transformacji i szpitalach na Lubelszczyźnie

Poseł Krzysztof Bojarski odpiera zarzuty związkowców i przedstawia swoje stanowisko w sprawie przyszłości kopalni Bogdanka. Zwraca uwagę na zaniedbania z poprzednich lat, wyzwania związane z transformacją energetyczną oraz działania mające zabezpieczyć rozwój regionu łęczyńskiego. Porusza także kwestie związane z kondycją lokalnych szpitali i finansowaniem ochrony zdrowia.

Przemysław Krych

Znany biznesmen szantażowany przez służby? Jest śledztwo lubelskiej prokuratury

Prokuratura Okręgowa w Lublinie wszczęła śledztwo dotyczące przekroczenia uprawnień przez CBA i Prokuraturę Regionalną w Katowicach. Sprawa dotyczy biznesmena Przemysława Krycha, który twierdzi, że został zatrzymany za odmowę zapłaty łapówki.

Chaos w rekrutacji do przedszkoli. Czy urząd „ukradł” dzieci?

Chaos w rekrutacji do przedszkoli. Czy urząd „ukradł” dzieci?

Po tegorocznej rekrutacji do oddziałów przedszkolnych rodzice są coraz bardziej zdezorientowani, a pedagodzy martwią się o przyszłość swojej pracy. Winny jest niż demograficzny, system, a może miasto ma inny pomysł na atrakcyjne miejsce?

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

Patobasket pokonał Matematykę w pierwszym meczu finałowym

W niedzielne popołudnie w hali I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Lublinie talentu było aż ponadto. Wielomiesięczne rozgrywki wreszcie dobiegają do końca, a w finałowej serii spotkały się dwa zespoły, które są złożone z zawodników o bardzo dużych nazwiskach. I tak chociażby w Matematyce mamy Grzegorza Klareckiego, który ma przeszłość w Anwilu Włocławek. W Patobaskecie jest natomiast Wojciech Matysek, który nawet zaliczył występ na najwyższym poziomie rozgrywkowym

Targi pracy Electric Day: Praca  nie tylko dla elektryka

Targi pracy Electric Day: Praca nie tylko dla elektryka

Wydarzenie dla studentów i absolwentów, którzy szukają staży, praktyk i pracy w sektorach związanych z energetyką czy odnawialnymi źródłami energii.

Rafał Trzaskowski w Białej Podlaskiej: Nasza rola w UE jest dziś silna, cała UE mówi naszym językiem
zdjęcia
galeria

Rafał Trzaskowski w Białej Podlaskiej: Nasza rola w UE jest dziś silna, cała UE mówi naszym językiem

Silna pozycja w Unii Europejskiej i dobre relacje ze Stanami Zjednoczonymi mają pomóc w umacnianiu bezpieczeństwa Polski - przekonywał Rafał Trzaskowski w Białej Podlaskiej na wiecu wyborczym.

Kiedy będą nowe taryfy za prąd? I czy prąd będzie tańszy?

Kiedy będą nowe taryfy za prąd? I czy prąd będzie tańszy?

Rząd przyjął projekt zmiany ustawy o ochronie odbiorców energii, przewidujący opóźnienie o trzy miesiące wejście w życie nowych taryf na energię elektryczną dla gospodarstw domowych. Co to oznacza?

Debata w Republice: który z kandydatów wypadł najlepiej? (sonda)
polityka

Debata w Republice: który z kandydatów wypadł najlepiej? (sonda)

W poniedziałkowy wieczór własną debatę z kandydatami na urząd prezydenta RP zorganizowała prawicowa telewizja informacyjna Republika. Zaproszenia nie przyjął lider sondaży, kandydat Platformy Obywatelskiej, Rafał Trzaskowski.

NeoKlez symfonicznie – klezmerska energia w Filharmonii Lubelskiej
25 kwietnia 2025, 19:00

NeoKlez symfonicznie – klezmerska energia w Filharmonii Lubelskiej

W piątek (25 kwietnia) w lubelskiej Filharmonii odbędzie się koncert jakiego jeszcze w tym miejscu nie było. Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Lubelskiej wystąpi tego wieczoru wspólnie z zespołem NeoKlez, uważanym za jeden z czołowych zespołów nurtu world music w Polsce.

Cztery łapy i nos. Szkolenie policyjnych psów służbowych

Cztery łapy i nos. Szkolenie policyjnych psów służbowych

Czworonożni funkcjonariusze szkolili się w wykrywaniu zapachów materiałów wybuchowych. Pomagał im Tajga; nowy „nabytek” i partner lubelskich kontrterrorystów.

Chiński producent zapewnia, że na jednym ładowaniu pojazd przejedzie ponad 500 km

Kupują nowe autobusy. Będą chińskie i elektryczne

Sześć nowych autobusów o napędzie elektrycznym na początku przyszłego roku trafi na puławskie ulice. Umowa z ich dystrybutorem na polskim rynku, firmą EV Motors, własnie została podpisana. Wartość kontraktu to prawie 20 milionów złotych.

Młodzież z lubelskiej szkoły poznawała historię obozu koncentracyjnego na Majdanku
ZDJĘCIA
galeria

Młodzież z lubelskiej szkoły poznawała historię obozu koncentracyjnego na Majdanku

Historia obozu koncentracyjnego na Majdanku jest tragiczna i trudna. Dzis poznawali ją uczniowie ZS nr 5 w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium