Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 maja 2019 r.
17:35

Polska kuchnia była światowa już w średniowieczu

Znakomite chili co carne przyrządza Marcin Ufa, szef kuchni restauracji Incognito w Lublinie, gdzie fotografowaliśmy to danie
Znakomite chili co carne przyrządza Marcin Ufa, szef kuchni restauracji Incognito w Lublinie, gdzie fotografowaliśmy to danie (fot. Maciej Kaczanowski)

Z powstaniem chili con carne związana jest legenda o hiszpańskiej zakonnicy. Choć nigdy nie opuściła swojego klasztoru, to wielokrotnie miała wizje. Jej duch opuszczał ciało i krzewił chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z wypraw duch miał zapisać przepis na chili con carne, otrzymany od Indian: chili, mięso, cebula i pomidory.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Z coraz większą radością doceniamy kuchnie regionalne: tu, w mieście Unii Lubelskiej, śmiało sięgamy do kuchni Rzeczpospolitej wielu narodów. Coraz częściej podróżując, z radością też odkrywamy kuchnie świata.

– Moi synowie przepadają za meksykańską potrawą chili con carne. Jak mam czas, to im gotuję – mówi Robert Makłowicz, wielki admirator polskiej, historycznej kuchni. W swoich programach powtarza, co warto w kuchni robić. Z jednej strony warto czerpać inspiracje z kuchni Rzeczpospolitej wielu narodów. Z drugiej: sięgać do światowej kuchni. I wybierać to co najlepsze. A polska kuchnia była światowa już w średniowieczu.

Uczta dla pięciu królów

Światowo zrobiło się w polskiej kuchni najpierw w Krakowie, kiedy król Kazimierz Wielki założył Akademię Krakowską. Potem w 1364 roku zwołał „zjazd królów i książąt”. Jego ukoronowaniem był ślub księżniczki Elżbiety, wnuczki Kazimierza Wielkiego, z królem czeskim Karolem. Wtedy właśnie rajca krakowski Wierzynek zaprosił do swojego domu (dziś mieści się tu restauracja „U Wierzynka”) pięciu królów, znamienitych książąt i panów z całej Europy. Menu zaparło gościom dech w piersiach, relacje z uczty dotarły aż na Bliski Wschód.

Kiedy na polskim tronie zasiadła Jadwiga, wprowadziła do polskiej kuchni korzenne przyprawy takie jak szafran, gałka muszkatołowa, imbir, goździki. I bakalie: rodzynki, figi i migdały. Wielkie musiało być zdziwienie jej małżonka, króla Władysława Jagiełły, kiedy zamiast ukochanych flaków, baraniny i dziczyzny spróbował ryby w sosie szafranowym, gęsi w sosie migdałowym czy kurcząt faszerowanych migdałami i figami.

Oboje musieli zapewne pójść na kulinarny kompromis i stało się to na zamku w Lublinie. Jadwiga rozsmakowała się w litewskich kołdunach i słynnych polskich zrazach, król w mięsie z ryżem, obficie doprawianym papryką. I węgierskim winem.

Nie gorsza od krakowskiej musiała być uczta, która odbyła się po podpisaniu Unii Lubelskiej - na zamku lub w salach klasztoru Dominikanów. Jej współczesna rekonstrukcja odbyła się ostatnio na Europejskim Festiwalu Smaku, w tym roku zostanie powtórzona na finisaż jedenastej edycji (2-8 września 2019) podczas jubileuszowego XX Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich zwołanego w Lublinie w dniach 18-20 września.

Od zupy minestrone do pizzy Margherita

Za sprawą królowej Bony trafiła do polskiej kuchni „włoszczyzna”. Włoska księżniczka owinęła sobie wokół palca Zygmunta I, sprowadziła włoskich ogrodników, którzy w warzywnych ogrodach hodowali kalafiory, szpinak, brokuły i szlachetne odmiany sałat. Stąd już tylko krok do słynnej zupy minestrone. Do warzyw księżniczka dołożyła makarony podawane z sosami na bazie orzeszków piniowych. Dziś włoskie pesto jest klasycznym dodatkiem do spaghetti.

Z czasem z włoskiej kuchni trafiły do Polski pyszne pierożki ravioli, kluseczki gnocchi podawane z masłem i parmezanem, risotto i lasagne. Ale największą karierę zrobiła chyba pizza Margherita, która powstała na cześć królowej Margherity von Savoyen. Wymyślił ją Rafaele Eposito, który postanowił przybrać pizzę we włoskie barwy narodowe. I umieścił na cieście biały ser mozzarella, czerwone pomidory oraz zieloną bazylię.

Kiedy duch zakonnicy pisze książek kucharską

Za sprawą Don Kichota popularna stała się w Polsce hiszpańska tortilla. Zajadał się nią Sancho Pansa. Na boczku podsmażał cebulę, dusił z boczkiem plastry ziemniaków, wylewał na patelnię cztery jajka.

Z Meksyku i Ameryki południowej trafiło do Polski chili con carne (carne z hiszpańskiego oznacza mięso). Kombinacja mięsa, chili i fasoli bardzo nam przypadła do gustu.

Z powstaniem chili con carne związana jest legenda o hiszpańskiej zakonnicy, która żyła na początku 1600 roku. Choć nigdy nie opuściła swojego klasztoru, to wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i krzewił chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z wypraw duch miał zapisać przepis na chili con carne, otrzymany od Indian: chili, dziczyzna, cebula i pomidory. Znakomitą chili co carne przyrządza Marcin Uffa, szef kuchni restauracji Incognito w Lublinie.

Lubimy fondue, hot dogi i hamburgery

Choć potrawę z roztopionego sera wymyślili górale szwajcarscy, to fondue jest bardzo popularne we Francji. W Polsce elektryczne naczynia do podgrzewania sera zaopatrzone w szpadki idą jak woda. Podstawowym składnikiem tej popularnej potrawy jest ser w dwóch gatunkach (ementaler i gruyère), białe wino i kieliszek kirszu. W innej wersji do rozgrzanego oleju wkłada się kawałki surowego mięsa.

Błyskawiczną karierę w Polsce zrobiły hot-dogi. Gorące kiełbaski przywieźli do Ameryki niemieccy emigranci, pierwsza budka z jamnikami (tak nazywano parówkę w długiej bułce) stanęła w Nowym Jorku w 1971 roku.

Choć ojczyzną hamburgera jest USA, to domową kanapkę z kotletem z mielonej wołowiny zafundowali Amerykanom emigranci niemieccy. W 1904 roku Fletcher Davis podał go na grzance z sałatą i musztardą i tak zaczęła się międzynarodowa kariera hamburgera.

Kiedy naleśniki płoną w Kazimierzu

Potraw, które zrobiły Polsce karierę jest wiele. Za sprawą Marie Antoine Carême, słynnego kucharza cara Aleksandra I, trafił do nas Boeuf Strogonow, symbol wytwornej kuchni rosyjskiej. Zza Buga przywędrował do Polski kotlet Pożarski.

Z Wiednia: słynny sznycel wiedeński, ulubiona potrawa cesarza Franciszka Józefa, który dostał od hrabiego Radetzky’ego niecodzienny łup wojenny: mediolańskiego kucharza, mistrza w smażeniu kotletów mediolańskich. Wiedeńczycy udoskonalili cielęcy kotlet i zastrzegli sobie nazwę, stąd w Polsce mamy do czynienia ze sznyclami po wiedeńsku. Podawano je w Lublinie przed wojną w Grand Hotelu, a także w hotelu Europa.

Z Francji trafiły do nas naleśniki Suzette, płonące naleśniki z mandarynkami i likierem pomarańczowym. Powstały dla Suzette, wybranki serca przyszłego króla Anglii, Edwarda VII. Kucharz przyrządzał deser na oczach króla, niechcący podpalił likier pomarańczowy. Zachował spokój i podał płonące danie.

Z Węgier trafiły do nas naleśniki Gundel palacsinta, słodkie naleśniki, charakterystyczne danie kuchni węgierskiej, które stworzył Karol Gundel, właściciel budapeszteńskiej restauracji Gundel. Te cienkie naleśniki przekładane masą orzechową, rodzynkami i oblewane sosem czekoladowym zjecie w znakomitej restauracji Eger w Kazimierzu Dolnym, gdzie warto poprosić o flambirowanie (naleśniki skrapia się spirytusem i podpala).

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wypadek na krajowej 12. Droga Lublin-Radom zablokowana

Wypadek na krajowej 12. Droga Lublin-Radom zablokowana

Wypadek na trasie Lublin-Radom. W Zarzeczu za Puławami zderzyły się dwa samochody marki audi. Poszkodowanych zostało trzy osoby. Droga zablokowana jest w obydwu kierunkach.

Straż pożarna w centrum Lublina
WIDEO

Straż pożarna w centrum Lublina

Kilka zastępów straży pożarnej pojawiło się pod budynkiem Lubelskiego Centrum Konferencyjnego w Lublinie.

Wieś od kilku dekad marzy o świetlicy. „Nie ma gdzie koła gospodyń wiejskich założyć”

Wieś od kilku dekad marzy o świetlicy. „Nie ma gdzie koła gospodyń wiejskich założyć”

Od dekad mieszkańcy Sławacinka Nowego marzą o wiejskiej świetlicy. Znaleźli już nawet działkę z budynkiem i teraz liczą na przychylność obecnych władz gminy.

Inwestycje w dzielnicy Rury! Remonty, przebudowy i nowe projekty
WTOREK NA DZIELNI
film

Inwestycje w dzielnicy Rury! Remonty, przebudowy i nowe projekty

Dzielnica Rury, jedna z największych i najstarszych, w Lublinie. Dziś sztandarową inwestycją jest zakończony remont kładki nad ul. Filaretów. Zapowiada się jednak kolejna duża przebudowa, czyli remont ulicy Zana.

Nie żyje polityk PSL. "Jego odejście to wielka strata dla nas wszystkich"

Nie żyje polityk PSL. "Jego odejście to wielka strata dla nas wszystkich"

W wieku 74 lat zmarł Ryszard Stanibuła – polityk Polskiego Stronnictwa Ludowego, były zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii.

Będzie można wyznać publicznie miłość w trakcie meczu Górnika Łęczna

Będzie można wyznać publicznie miłość w trakcie meczu Górnika Łęczna

W niedzielę 16 lutego o godzinie 14.30 Górnik Łęczna zmierzy się na swoim stadionie z ŁKS Łódź. Dla podopiecznych trenera Pavola Stano będzie to pierwsze spotkanie o punkty w rundzie wiosennej Betclic I Ligi, która wystartuje dwa dni wcześniej, a więc 14 lutego. Dlatego z okazji Walentynek klub z Łęcznej przygotował dla swoich kibiców coś wyjątkowego

Lex deweloper tuż obok Areny Lublin? Zgodę muszą wydać radni
galeria

Lex deweloper tuż obok Areny Lublin? Zgodę muszą wydać radni

Warszawska spółka MDR Inwestycje 14 planuje budowę sześciu bloków mieszkalnych z przedszkolem i biblioteką przy ul. Lubelskiego Lipca ‘80. Problemem jest jednak obowiązujący miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który nie dopuszcza tam zabudowy mieszkaniowej. Inwestor chce obejść te ograniczenia, korzystając ze specustawy „lex deweloper”. Ostateczną decyzję podejmie Rada Miasta Lublin.

Ranił żonę i zostawił ją na mrozie. Grozi mu dożywocie

Ranił żonę i zostawił ją na mrozie. Grozi mu dożywocie

Policjanci z Kraśnika wyjaśniają okoliczności tragicznej zbrodni do jakiej doszło w weekend w Annopolu. Sprawcą najprawdopodobniej jest 47-letni mąż ofiary.

Pomoc finansowa dla osób z zadłużeniami – gdzie szukać wsparcia finansowego?

Pomoc finansowa dla osób z zadłużeniami – gdzie szukać wsparcia finansowego?

Problemy finansowe z czasem potrafią narastać. Osoby, które kompletnie nie radzą sobie ze spłatą swoich zobowiązań, doprowadzają do tego, że niemalże całkowicie tracą zdolność kredytową. Na szczęście nie ma sytuacji bez wyjścia. Rozwiązaniem problemów dla osób w takiej sytuacji może być pożyczka pozabankowa. Zobacz, jak to działa!

Co opłaca się sprzedawać online w 2025 roku?

Co opłaca się sprzedawać online w 2025 roku?

Handel internetowy nieustannie ewoluuje, a zmiany technologiczne oraz rosnąca automatyzacja wpływają na to, co warto sprzedawać online. W 2025 roku wciąż będą branże, które nie tylko przetrwają, ale również zapewnią wysokie zyski. Poniżej przedstawiamy produkty i usługi, które w najbliższych latach będą cieszyć się dużym zainteresowaniem.

Renegocjacja warunków kredytu - jak poprawić swoją sytuację finansową?

Renegocjacja warunków kredytu - jak poprawić swoją sytuację finansową?

Wielu kredytobiorców zastanawia się, czy możliwa jest renegocjacja warunków kredytu i jakie korzyści może przynieść. Zmiana umowy kredytowej może pomóc w obniżeniu miesięcznych rat, dostosowaniu harmonogramu spłat czy uzyskaniu lepszych warunków oprocentowania. Warto wiedzieć, na czym polega ten proces, jakie elementy można renegocjować i jak skutecznie przeprowadzić negocjacje z bankiem.

Mieszkańcy czują się wykluczeni komunikacyjnie. Gmina odpiera zarzuty
gmina Głusk

Mieszkańcy czują się wykluczeni komunikacyjnie. Gmina odpiera zarzuty

Chodzi o Majdan Mętowski. W anonimowym liście do redakcji, jej autor żali się, że mieszkańcy tej wsi zostali pozbawieni powrotnych kursów do domu. Gmina twierdzi, że zmiana w rozkładzie jazdy została wprowadzona na prośbę samych mieszkańców i że nie brakuje kursów powrotnych. Są zamieszczone na stronie urzędu gminy.

Rosja atakuje Ukrainę. Wojsko polskie poderwało myśliwce

Rosja atakuje Ukrainę. Wojsko polskie poderwało myśliwce

We wtorkowy poranek Dowództwo Operacyjne poinformowało o poderwaniu w powietrze polskich myśliwców.

Nowa siła polityczna w mieście otwiera swoje biuro

Nowa siła polityczna w mieście otwiera swoje biuro

W Białej Podlaskiej formalizuje się środowisko skupione wokół Konfederacji. W środę z mieszkańcami spotka się poseł Bartłomiej Pejo, a później oddział otworzy swoje biuro.

Największe przeboje Pink Floyd w CSK
koncert
16 lutego 2025, 19:00

Największe przeboje Pink Floyd w CSK

„Shine On You Crazy Diamond”, „Wish You Were Here”, „Money”, “„Time”, „Another Brick in The Wall”, „In The Flesh” i wiele innych niezapomnianych przebojów z repertuaru Pink Floyd usłyszymy na żywo już 16 lutego (niedziela) w wykonaniu zespołu Another Pink Floyd z gościnnym udziałem Marka Raduli.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium