Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Jakub Przysucha

Tłusty czwartek: Pączek czy brioszka?

Rozmowa z Jakubem Przysuchą, właścicielem cukierni Czekoladowy w Lublinie.

Aktorzy grają śpiewająco, cieszą się grą i świetnie tańczą
2 marca 2019, 17:00
galeria

Lublin jak Twin Peaks czyli Pinokio w Teatrze Osterwy [zdjęcia]

W najnowszym spektaklu „Pinokio” Lublin zagra miasteczko Twin Peaks, Daniel Salman zagra Pinokia a Wojciech Dobrowolski Strasznie Dobrego Człowieka w sutannie. Jego posuwiste pląsy na scenie zelektryzują publiczność, ale nie wystraszą młodych widzów.

Jacek Brzeziński (z lewej) i Janusz Opryński, kierownik artystyczny Teatru Provisorium
25 lutego 2019, 17:00

Teatr Provisorium od podszewki

Dziś, 25 lutego, o godzinie 17 w Kinie Centrum Kultury Jacek Brzeziński, „kultowy” aktor Teatru Provisorium, pokaże kawał historii teatralnej alternatywy - od podszewki.

Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Wybór łatwy nie jest, bo nasze województwo przoduje w ilości przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dodatku mamy na tej liście produkty unikalne, których nie ma na listach innych województw. Wybór najsmaczniejszej dziesiątki jest subiektywny - i jak zwykle przedstawiamy ją w porządku alfabetycznym.

Danie z Lubelszczyzny. Golonka według  Kazimierza Grześkowiaka
Magazyn

Danie z Lubelszczyzny. Golonka według Kazimierza Grześkowiaka

To jedno z najsłynniejszych dań lubelskich, znane w całej Polsce. Doczekało się interpretacji, podróbek i falsyfikatów. Na golonkę według patentu autora przeboju „Chłop żywemu nie przepuści” traficie w Nałęczowie, Kazimierzu i Puławach.

Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon
Magazyn

Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża

Alternatywa na kolację i obiad. Co zamiast mięsa?

Alternatywa na kolację i obiad. Co zamiast mięsa?

Jedni odstawiają mięso raz w tygodniu, inni rzucają je na kilka miesięcy. I kiedy już zapada decyzja, zastanawiamy się, co i z czym będziemy gotować. Oto 10 najciekawszych produktów, które warto zaprosić do swojej kuchni, żeby jeść smacznie i zdrowo

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

W Lublinie można odbyć kulinarną podróż po Europie, wyskoczyć do Tajlandii, a nawet zjeść kurczaka po jamajsku. Oto 10 najciekawszych kulinarnych przystanków dookoła świata.

Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

O polskie pierogi z regionalnym rodowodem najczęściej pytają turyści. Chcą ruskich, z kapustą i grzybami oraz pierogów po lubelsku z kaszą gryczaną i miętą. Miejscowi smakosze szukają delikatnych pierogów gotowanych na parze w bambusowych sitkach, słynnych ukraińskich pielmieni czy ormiańskich chinkali

Nowy festiwal w Lublinie. Swawola niszczy, Śleboda jest mądra
19 lutego 2019, 20:30

Nowy festiwal w Lublinie. Swawola niszczy, Śleboda jest mądra

19 lutego w lubelskim Teatrze Starym rozpocznie się Festiwal Danuty Szaflarskiej „Śleboda/Danutka”. W programie koncert, filmy, spektakl i spotkania. Nagrodę „Gong Danutki” otrzyma Janusz Gajos