Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Od śniadania po kolację. Subiektywny wybór najciekawszych lokali w Lublinie

Od śniadania po kolację. Subiektywny wybór najciekawszych lokali w Lublinie

Mija kolejny dobry rok dla najciekawszych szefów kuchni i restauratorów w naszym mieście. Oto subiektywny przegląd miejsc, do których będę wracał w 2019 roku. Miejsc na różne okazje: od porannego śniadania po wieczorny wypad ze znajomymi

Grzegorz Brudny
Magazyn

Jak nie przegapić narodzin Jezusa? Co robić, żeby nie zniknął prawdziwy sens świąt?

Rozmowa z ks. Grzegorzem Brudnym.

Tradycja i świąteczny smak. Najlepsze przepisy lubelskich szefów kuchni
galeria

Tradycja i świąteczny smak. Najlepsze przepisy lubelskich szefów kuchni

„Każda zakochana pamięć przechowuje swoje magdalenki” - pisał Julio Cortázar. Ścieżki pamięci prowadzą nas przez wigilijny stół do rodzinnego domu. A w smaku wigilijnych potraw zaklęte są całe foldery informacji o historii, wierze, obyczajach, kuchni i ludziach. Dla szefów kuchni, którzy przygotowali przepisy, tradycja jest najważniejszą informacją

Janina Kowalska

Pani Janina pasjonuje się tradycyjną kuchnią. Przepisy na świąteczny chleb, kapuściarz i buracarz

Rozmowa z Janiną Kowalską z Motycza, pasjonatką tradycyjnej, regionalnej kuchni

W Zemborzycach do dziś wędzi się półgęski. Zgodnie z tradycją. W miejscowym kościele wisi obraz Św. Marcina z gąskami

Święta 2018. Jak przygotować wędzone przysmaki? Najlepsze przepisy

Nie ma lepszej rzeczy na święta niż kawałek swojskiej wędliny i kromka chleba zrobionego w domu. Mamy dla was regionalne przepisy na wędzone przysmaki.

Świat ziemski nieziemski. Rozmowa z Justyną Janowską, aktorką Teatru Osterwy
Magazyn

Świat ziemski nieziemski. Rozmowa z Justyną Janowską, aktorką Teatru Osterwy

Rozmowa z Justyną Janowską, aktorką Teatru Osterwy, która gra jedną z głównych ról w spektaklu „Bracia Grimm dla dorosłych”

Dania wigilijne: Ciekawe przepisy na śledzie: po żydowsku, po kotwicku, czarno biały

Dania wigilijne: Ciekawe przepisy na śledzie: po żydowsku, po kotwicku, czarno biały

Ponieważ śledzie mają podobne wymiary, bywały w historii jednostką monetarną. Śledzie wymieniano na wino, płacono nimi dziesięciny i marynarski żołd. Ale śledzie to przede wszystkim doskonałe potrawy.

Sukces restauracji z Lublina na festiwalu Restaurant Week. Szef kuchni o zwycięskim daniu
Magazyn

Sukces restauracji z Lublina na festiwalu Restaurant Week. Szef kuchni o zwycięskim daniu

Jego kuzyn, Mariusz Siembida, był w czołówce światowych pływaków. – Zawsze brałem z niego przykład – mówi Kamil Piesta, szef kuchni restauracji The Olive w Lublinie. Na 351 restauracji, które wzięły w festiwalu Restaurant Week, restauracja Hotelu Ilan zajęła trzecie miejsce.

Jak przyrządzić gęś? Od półgęska do zupy berdyczowskiej. Najciekawsze przepisy
galeria

Jak przyrządzić gęś? Od półgęska do zupy berdyczowskiej. Najciekawsze przepisy

Carpaccio z gęsi, rosół z rydzami i soczysta pieczeń, która rozpływa się w ustach. To nasza propozycja na smaczny, rozgrzewający obiad. Najlepiej podać go w niedzielę, kiedy cała rodzina zbierze się przy stole. Dziś bohaterem kulinarnej mapy jest gęsina. Nawet pieczeń usmażymy na smalcu gęsim.

Dobre, bo lubelskie. Instrukcja obsługi

Dobre, bo lubelskie. Instrukcja obsługi

Przed wojną można je było kupić na niemal każdej ulicy. Teraz wróciły do Lublina i można je zjeść w najlepszych restauracjach.