Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 listopada 2018 r.
15:31

Dobre, bo lubelskie. Instrukcja obsługi

Przed wojną można je było kupić na niemal każdej ulicy. Teraz wróciły do Lublina i można je zjeść w najlepszych restauracjach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Bajgle to obok cebularzy symbol żydowskiej kuchni. Legenda mówi, że powstały w Krakowie. W dokumencie z 1610 jest wzmianka o bajglach, dawanych kobietom w prezencie po urodzeniu dziecka. Istnieje także legenda, że bajgle przybyły do Polski z Wiednia po zwycięstwie króla Jana Sobieskiego nad Turkami.


Bajgle, które powstawały w żydowskich piekarniach Lublina mają także legendę kazimierską, związaną z Jeremim Lenkiewiczem, ojcem właścicielki Restauracji Bajgiel w Kazimierzu Dolnym.

- Bajgiel kazimierski Jeremiego wypiekany w naszej restauracji to drożdżowy obwarzanek z otworem w środku, przygotowany według rodzinnego przepisu, z charakterystycznym wzorem przypominającym kwiat, obsypany sezamem, makiem i czarnuszką - czytamy na stronie restauracji.


Podaje je się tam z wędzonym łososiem i jajkiem, z roladą z kurczaka z gęsim smalcem, z frykadelkiem z cielęciny i indyka, a nawet z białym serem, konfiturą z pomarańczy i sałatką owcową. Przygodę z bajglami warto najpierw zacząć właśnie w Kazimierzu Dolnym, najlepiej trafić na dzień, kiedy gorące wyskakują z pieca.


Z Lublina do Ameryki


Około 1900 roku bajgle podbiły Amerykę. - W dużej mierze przyczynił się do tego żydowski piekarz pochodzący z Lublina, Hersz Lender - mówi Tomasz Pietrasiewicz z Ośrodka Brama Grodzka Teatr NN.
Hersz miał założyć piekarnię i produkować bajgle przemysłowo.


Z czego składa się bajgiel? Z dobrej mąki chlebowej, wody, drożdży, soli, cukru. Cukier można zastąpić słodem jęczmiennym lub syropem słodowym. - Zanim wprowadziliśmy bajgle do karty, przeprowadziliśmy wiele prób, żeby uzyskać błyszczącą i sprężystą skórkę oraz zwarty miąższ - mówi Kuba Piętowski, szef restauracji 2 PI ER w Lublinie.


Charakterystyczny kształt bajgli powstaje w ten sposób, że ciasto dzieli się na części, z każdej formuje się okrągłą bułeczkę, w jej środku robi się dziurkę. Następnie bajgle rosną. - Dalej to już tajemnica wypieku i każdy ma na to swój patent. Niektórzy przed glazurowaniem i pieczeniem wrzucają surowe bajgle na wrzątek - mówi Piętowski.


Oto autorski przepis Kuby Piętowskiego.
Robimy bajgle. - Z długo pieczoną wołowiną z ogórkiem kiszonym, konfiturą z czerwonej cebuli oraz serem Bursztyn - mówi szef Kuba.


Składniki: 50 dag wołowiny, pół łyżki kminu rzymskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka chili, pół łyżki soli, pół łyżki czarnego pieprzu, 5 dag brązowego cukru, pół łyżki soli, pół łyżki czarnego pieprzu, 1 łyżka pasty paprykowej, 2 łyżki oliwy, 100 ml piwa porter lubelski. Na bajgle: zaczyn: 1,5 dag świeżych drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka ciepłej wody. Posypka: jajko, sezam. Konfitura z czerwonej cebuli: 30 dag czerwonej cebuli, 30 dag cukru, 3 łyżki octu winnego, gałązka świeżego rozmarynu.

Dodatki: 20 dag sera Bursztyn, 3 ogórki kiszone.


Wykonanie: mięso natrzeć marynatą z podanych składników. Odstawić w chłodne miejsce na trzy godziny. Włączyć termoobieg w piekarniku, nastawić na 110 stopni Celsjusza, piec cztery godziny. W trakcie pieczenia z mięsa wypłynie wiele soku, więc nie trzeba go dodatkowo podlewać na początku i w trakcie żadną wodą, czy tłuszczem. Upieczoną wołowinę rozszarpać najlepiej widelcem na mniejsze kawałki.


Bajgle. Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać cukier i wodę, wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki na bajgle, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę posmarować wewnątrz delikatnie olejem i zostawić w niej ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Przykryć ściereczką. Następnie jeszcze wyrobić, podzielić na 7 równych części. Z każdej części formować długi cienki wałeczek, składać go na pół i skręcać wokół własnej osi, tworząc świderek. Połączyć oba końce nadając kształt bajgla. Uformowane bajgle przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Sezam uprażyć na suchej patelni, do momentu, aż się ładnie zarumieni. Przesypać do głębokiego talerza. Po 30 minutach smarować każdego bajgla roztrzepanym jajkiem i obficie posypać sezamem. Wkładać do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec 25 minut, do zarumienienia.


Konfitura z czerwonej cebuli. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki lub w piórka. Włożyć do garnka razem z cukrem, rozmarynem i octem winnym, zagotować mieszając od czasu do czasu. Gotować przez 30 minut na niezbyt dużym ogniu, od czasu do czasu można zamieszać.


Bajgle przeciąć na pół, nakładać mięso i dodatki: konfiturę z czerwonej cebuli, ogórek kiszony oraz serem Bursztyn.

Pozostałe informacje

Dziewczyny poszły w miasto
foto
galeria

Dziewczyny poszły w miasto

Dziewczyny poszły w miasto ponieważ - jak głosiła fama - w popularnym Berecie odbywał się wieczór z Italo Disco. Tej nocy z głośników popłynęły utwory takich wykonawców jak: Falco, Sabrina, Francesco Napoli, Savage, Radiorama, Valerie Dore, Baltimora, Martinelli, Gazebo i wielu innych. Parkiet dosłownie płonął od emocji. Zobaczcie jak się bawiliście.

W pierwszym meczu w 2025 roku Górnik Łęczna zremisował na swoim stadionie z ŁKS Łódź

Górnik Łęczna zaczyna rundę wiosenną od domowego remisu

Ciekawy, dynamiczny mecz w Łęcznej z udziałem tamtejszego Górnika, ale bez zwycięstwa. W niedzielę zielono-czarni na inaugurację rundy wiosennej zremisowali 2:2 z ŁKS Łódź. Zarówno gospodarze jak i ekipa z Łodzi po końcowym gwizdku mieli prawo odczuwać niedosyt

Częściowo wyburzona stołówka
Lublin

Zagadka remontu wojskowej stołówki na Majdanku

To jest niegospodarność. Najpierw wyremontowali cześć budynku, potem wstawili nowe okna, a na koniec wzięli za wyburzanie – tak czytelnik opisał nam sytuację, jaką zaobserwował na terenie kompleksu wojskowego przy ul. Męczenników Majdanka w Lublinie. Chodzi o remont wojskowej stołówki.

Motor w dwóch kolejkach w 2025 roku dopisał do swojego konta jeden punkt

Jagiellonia Białystok - Motor Lublin (relacja na żywo)

Zapraszamy na relację na żywo z meczu Jagiellonia BIałystok - Motor Lublin. Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.30.

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium